Woonzorgcentrum Ter Reede

Woonzorgcentrum Ter Reede
4.5

Sun city in Zeeland

Woonzorgcentrum Ter Reede
Vredehoflaan 370
Postbus 360
4380 AJ Vlissingen
tel.: 0118-448448
e-mail: info@wvozorg.nl
website: https://www.wvozorg.nl/onze-locaties/locatie:woonzorgcentrum-ter-reede

Klik op de afbeelding voor de visite in pdf.

 • Immens keuzepakket
 • Allemachtig, wat prachtig!
 • Over alles is nagedacht
 • Voor een ieder wat te beleven
 • Kinderopvang is geïntegreerd in het gebouw (TIP)
 • Een BoodschappenPlusBus, tegen kostprijs
 • Zeven dagen in de week verzorging en behandeling (TIP)
 • Kleinschalig wonen voor pg-bewoners en revalidanten
 • Voordelen kleinschaligheid/grootschaligheid met elkaar verbonden

Immens keuzepakket
Wie wel eens een gesprek met Leo en Tineke Vroman gevolgd heeft vanuit hun appartement in Fort Worth in Texas, krijgt bij het aanrijden op woonzorgcentrum Ter Reede in Vlissingen een ‘deja vu’ gevoel. Het keuzepakket is immens, zowel op het gebied van wonen als op het gebied van zorg en ontspanning. Van aanleunwoningen tot kleinschalig wonen, tot een 18 etages tellende skyscraper en andere flats, van sociale huur tot woningen in  het duurdere huursegment tot koopappartementen. Je kunt er wonen met en zonder een CIZ-indicatie. Van zorg aan huis, maaltijd- en teleservice, dagopvang, tot tijdelijk verblijf, verpleeghuis en hospice. De huurwoningen zijn in handen van L’ escaut woonservice, terwijl het overdekte, atrium, het verpleeghuis en het hospice bij ‘werkt voor ouderen’ horen.

Allemachtig, wat prachtig!
We lopen het gebouw in via de achterkant en verbazen ons over de prachtige grote sculpturen en foto’s in de hal aldaar. Een hal die er de maat naar heeft om deze kunstwerken, die niet van de eerste de beste kunstenaars zijn, goed tot hun recht te laten komen.

Kunst treffen we alom in het gebouw. Het zou aardig zijn al dit fraais te begeleiden met een kleine gids met beeld, naam van de kunstenaar en toelichting, zodat je er een echte kunstroute door het gebouw van maakt en bezoekers van binnen en buiten aantrekt. TIP
Dat smaken verschillen, merken we als we aan de andere kant van het gebouw aankomen; de echte entree. Het  gezelschap ouderen rond de ovale tafel bij de receptie, zegt er geen bezwaar tegen te hebben als wij het door ons bewonderde keramiek dat op de tafel staat, meenemen. “Het lelijke ding staat toch maar in de weg”.

Over alles is nagedacht
Het gebruikte materiaal voor vloeren, muren, deuren, nissen in het gebouw: het klopt allemaal; er is nagedacht over de vormgeving en het gebruik van het gebouwde ruimde.

Er is een uitstekende bewegwijzering,

waarbij de verschillende voorzieningen waarnaar gewezen wordt, hun naam ontlenen aan literatoren, zoals de Zeeuwse schrijvers Hans Warren en Annie M.G Schmidt.

Voor een ieder wat te beleven
Voorzieningen zijn er te over: de meeste zijn gelegen rond het immense overdekte atrium, dat fungeert als ontmoetingsplein. Als wij wat later in de middag aan een tafeltje plaatsnemen, worden in café-restaurant de Brasserie de tafeltjes gedekt voor het diner. Een driegangen diner kost 19,75, niet echt goedkoop, maar je krijgt waar voor je geld en voor een kleinere beurs zijn er genoeg alternatieven.

Want als in een echt café restaurant is hier van alles verkrijgbaar. Het atrium is uitgerust met een podium, waar regelmatig artiesten optreden. Ze hangen op foto’s aan een wand. Tussen de vele gezichten ontdekken we Ronnie Tober, Wieteke van Dort en Willeke Alberti. Er worden ook met regelmaat concerten van klassiek tot pop tot jazz gegeven. Het atrium is zo groot (1400 m2) dat het professionele podium er niet in de weg staat. Van het biljart wordt druk gebruik gemaakt. De Stichting ‘Werkt voor ouderen’ is aan het atrium gevestigd, net als een ‘warme’ bakker, een creatief atelier, en even verderop een kleine supermarkt, een cadeauwinkeltje, een kapper een beautysalon, een bibliotheek en internetcafé. We treffen ook een aantal opgestelde marktkramen aan met 2e hands boeken.

En dan is er ook nog de Fitnessclub Vief. Het aanbod van club Vief liegt er niet om. Google het maar eens op: Fitness Club Vief. Zowel binnen-, buiten- als virtuele sportprogramma’s worden er geboden. TIP

Kinderopvang is geïntegreerd in het gebouw
Als je zoveel goeds op een plein tegenkomt, ga je verder  fantaseren. Degenen die er gebruik van maken zijn namelijk wel allemaal oud. Hoezeer we ook waarderen dat de keuze voor de kinderopvang in het gebouw zo gemaakt is dat ouders met de kleintjes het hele atrium over moeten om binnen en buiten te komen. Dat is goed voor het onderling contact. TIP
We denken dan, waarom vallen atrium en een klein overdekt winkelcentrum voor de buurt niet samen…. Dan trek je jong, volwassenen en ouderen aan…

Een BoodschappenPlusBus tegen kostprijs
Aan de andere kant Ter Reede heeft de BoodschappenPlusBus, die eerder al in Middelburg reed, maar nu ook voor Vlissingen beschikbaar is. In de bus is ruimte voor een rollator of rolstoel. Wekelijks rijdt de bus van Ter Reede naar de supermarkt en daarnaast worden er met de bus wekelijks uitstapjes georganiseerd. Alle ritten worden tegen kostprijs geboden voor inwoners van Vlissingen boven 55 jaar. Zo kom je wel weer buiten de deur!
Pashouders van ‘Werkt voor ouderen’ krijgen korting op het gebruik van de Plusbus en andere voorzieningen, ook buiten het woonzorgcentrum.

Zeven dagen in de week dagverzorging en dagbehandeling
Ter Reede biedt dagverzorging en dagbehandeling aan. Beide overdag en zeven dagen van de week. Klasse, om zo de eenzame weekeinden te overbruggen! TIP

Kleinschalig wonen voor pg-bewoners en revalidanten
En dan beschikt Ter Reede over 2 verpleeghuizen. Een huis aan de Vondellaan dat beschikt over 15 woningen met elk6 a7 pg-bewoners. Elke woning heeft een ruime woonkamer met open keuken en heeft een vast team van medewerkers.
Het tweede verpleeghuis aan de Koudekerkelaan, eveneens onderdeel van Ter Reede, is in 2009 geheel vernieuwd en eveneens volledig ingericht op kleinschalig wonen. Het bestaat uit 9 woningen met elk 6 tot 8 bewoners. Het biedt woonruimte en zorg voor mensen met dementie, maar is ook gespecialiseerd in het behandelen van revalidatiepatiënten (somatiek). Hier hebben alle bewoners een eigen douche en toilet, wat bij het huis aan de Vondellaan waarschijnlijk niet het geval is. Als we van buiten naar binnen kijken, maken beide verpleeghuizen een verzorgde en huiselijke indruk. In de woningen wordt vers gekookt. We zien dat de tafels worden gedekt.

We vinden alleen de buitenruimte voor hen zuinigjes bedeeld, terwijl we er zoveel kansen voor zien. Want Ter Reede beschikt over prachtig groen op haar binnenterreinen met een vijver met fontein;

dit alles heeft veel meer potentie dan wij er aan gebruik en inrichting aan zien. Het hek erom heen is prachtig vormgegeven.

De tuin kan echt veel meer op beweging, recreatie, sport en spel en  belevingsgericht gemaakt worden. Op de website lezen we tot in details van alles over Ter Reede behalve over de tuin(en).

We komen Ter Reede daar graag over adviseren.
Dit minpuntje van de buitenruimte wordt versterkt doordat  de bovenetages van het verpleeghuisdeel over geen tot weinig buitenruimte beschikken. Je moet dus van de 2e en 3e etage naar beneden om frisse lucht te kunnen scheppen.

En wij dames THe zijn zo maar de mening toegedaan, dat iedereen dagelijks recht heeft op minstens een hap van en liever nog een ommetje in de buitenlucht. En als je boven woont en er is ook geen balkon, dan doe je de mensen echt tekort.

Voordelen kleinschaligheid/grootschaligheid met elkaar verbonden
Het mooie van het concept Ter Reede is, dat het zowel voor de vitale oudere als voor de oudere die kwetsbaar is van alles en nog wat te bieden heeft. Wij vragen ons daarbij af of de vitale bewoners verleid worden om van betekenis te zijn voor de kwetsbare bewoners. Zoals de Vromannen met de boekenkar langs hun kwetsbare buren gaan. TIP Daarnaast kunnen met het concept Ter Reede de voordelen van het kleinschalig wonen in een verpleeghuis op het eenvoudige manier verbonden worden met het gebruik van voorzieningen die de grootschaligheid mogelijk maakt. Het is een keuze: te gaan wonen in een ouderendorp. Maar als je daarvoor kiest zit je bij Ter Reede1e klasse.

Als we vertrekken rijden we nog even over de vlakbij aanwezige boulevard en genieten van zwarte wolken die als een bergrand de zee op deze dag omzomen. Evenwel voor Ter Reede zien wij de zon schijnen.

Zorgkaart Nederland: 8.0 uit 80 waarderingen, laatste waardering van juli 2010
Gastvrijheid met sterren: geen honorering

november 2012
Copyright  Dames THe, Tineke van den Klinkenberg/Hetti Willemse 

3 Responses to “Woonzorgcentrum Ter Reede”

 1. ik dik wil hier graag de rest van mijn leven wonen !gezellig met mensen nog allerlei beleven !

 2. Esmeralda schreef:

  Vanuit Planetree wordt er deze zomer aan de binnentuin gewerkt. De leden willen een buitentuin met koffiekar en aantrekkelijke zitplaatsen creëren

 3. C.Melse schreef:

  ter reede is eeg geweldig complex .Als ik kies voor
  beschermd wonen moey ik een keuze maken tussen beverwijk en vlissingen

Geef een antwoord