Transformeren in de praktijk gebracht 

Transformeren in de praktijk gebracht 
4

WelThuis De Thuynen
Park Oudeland 62
3433AH Woerden
info@welthuis.nl 
Tel.: niet te vinden 
www.welthuis.nl/dethuynen 

Stichting ’t Oude Landt
Park Oudeland 70
3443 AH Woerden
info@oudelandt.nl 
Tel.:0348-413141 
www.oudelandt.nl   

Zorgvisite #156: Transformeren in de praktijk gebracht 

2

4 THe kopjes 

Tijdens onze Zorgvisites staan we een soms voor verrassingen. Van te voren zoeken we altijd naar een interessante locatie, liefst van een zorgorganisatie en op een plek in het land waar we nooit eerder zijn geweest. En dan bekijken we de website goed en googelen nog wat voordat we op pad gaan. Zo dachten we bij De Thuynen in Woerden naar een kleinschalige locatie te gaan waar 42 mensen met dementie en/of en lichamelijke beperking wonen. Evenwel, nadat we al vanuit de auto onze grootstedelijke blik op de van oorsprong als vesting gebouwde stad Woerden moesten herzien, stonden we plotsklaps voor een majestueuze vijver, waar omheen oud- en nieuwbouw zich aan de voorkant plooiden.
16
Als we de auto buiten het terrein hebben geparkeerd turen we nog even over de vijver heen. Prachtig. Toch kan de vijver nog net een tikkie gebruiken met iets als een vissteigertje. We zien aan de overzijde een nu tot herfststand ingekrompen fijn terras, waarbij we ons van alles bij kunnen voorstellen, hoe dat er uit ziet op mooie lente- en zomerdagen. 

We lopen verder om de gebouwen heen en dan neemt ons hart een sprongetje.
5
Aan de voet van de verschillende gebouwen waar zo’n 200 ouderen boven de 55 in alle soorten en maten wonen (van koop tot huur tot WLZ en met een verschillende oppervlakte) ligt het landgoed Bredius.
13
De inwoners van Woerden en van ’t Oude Landt en van De Thuynen zullen dit landgoed wel kennen. Van ons mag deze groene weldaad wel – letterlijk en figuurlijk –  voor het voetlicht  gebracht worden, in het bijzonder de fraaie bloemen-, planten- en groentetuin die zich voor ons uitstrekt. TIP van ZORGVISITE. 

Geïmproviseerde receptie 

Op deze kille, herfstige dag willen we graag zo snel mogelijk naar binnen om ons te warmen in Eetkamer Bredius, waar Niels Verzuu de scepter zwaait. De buitenentree is vriendelijk. Op een bord bij de entree wordt gemeld dat er vanaf heden weer zelfgemaakte erwtensoep te koop is en natuurlijk ook stamppotten en andere complete maaltijden.
IMG_9225
De staande asbak mag van ons wat verderop worden geplaatst om te voorkomen dat je er met je hand in graait als je naar binnen stapt. Binnen worden we hartelijk begroet door een jong ogende bewoner, gehuld in stoere zeemanstrui. Hij zit achter een geïmproviseerd bureautje met een puzzelboekje voor zich. Hij is de derde generatie van zijn familie die hier woont en vertelt ons alle ins en outs. Oma woonde hier toen het in de jaren zestig/zeventig nog een verzorgingshuis was. Het huis dateert van 1959-1960. Zijn moeder woonde hier in een aanleunwoning, en nu heeft hij met z’n vrouw hun huurhuis verruilt voor een seniorenflat van de Stichting ’t Oude Land. Deze Stichting heeft nu alle woningen, zowel in de sociale en vrije huur in bezit en beheert de koopwoningen. Er is veel gerenoveerd en nieuw gebouwd. De laatste oudbouw is nu aan de beurt om vernieuwd en vervangen te worden door grotere wooneenheden. Als we na het bezoek teruglopen, zien we al verschillende appartementen leeg staan om zo dit deel te kunnen vernieuwen.  

Bewoners pakken het zelf op  

De bewoner bij de ingang vertelt ook dat veel door bewoners zelf wordt opgepakt, waarbij eetkamer Bredius en Niels, als een soort spil functioneren. Er zijn nog steeds veel voorzieningen in het gebouw, dat vanouds als een verzorgingshuis functioneerde. De Kapper, de kapel, de bibliotheek, wasmachine en droger, het is er allemaal nog. Zelf gaat meneer vrijwel elke avond biljarten in de kelder. Daarnaast houdt hij de wacht en fungeert hij als gastheer op deze ietwat tochtige plek. Vandaar die lekkere kraagtrui!  

Dezelfde ‘zelf aanpakken’ mentaliteit treffen we bij de bewoner die vanmiddag de eetkamer runt. Ze vertelt ons dat allerlei te organiseren activiteiten geld moeten gaan opbrengen waarmee deze centrale ontmoetingsruimte zichzelf ook financieel kan bedruipen. 

Het is prettig om te merken dat hier een no nonsense sfeer onder de bewoners heerst. Geen gezeur en gemok over de dingen die gaan veranderen. We proeven meer een sfeer van ‘hier kiezen wij voor en we gaan ervoor.” TIP van het HUIS. 

Met verpleeghuis woningen eigenlijk geen contact  

We zijn dan natuurlijk ook benieuwd hoe de relatie is met de 42 bewoners van De Thuynen. Tijdens ons rondje hebben we de verdiepingen waar zeven bewoners elk een eigen zit/slaapkamer met eigen bad en sanitair en een gemeenschappelijke woonkamer met balkon hebben al gespot. Wij mopperden toen meteen al: “he wat jammer, waarom nu toch weer op de eerste, tweede en derde verdieping. En waarom dan toch van die weg gepropte balkons in een donkere hoek en niet voluit (ook) met zicht en frisse lucht op landgoed Bredius?
3 4 

Het idee achter dezelfde ingang voor bewoners van de huurappartementen en van de verpleeghuisbewoners is natuurlijk goed. Aan de andere kant begrijpen we van een mevrouw die er woont: de contacten zijn minimaal… Dat horen we ook van de mevrouw in eetkamer Bredius: nee, die bewoners komen hier niet eten en zo. En ja, er wonen ook mensen die eerst zelfstandig woonden in ’t Oude Landt in een appartement. 

Het is wel een uitdaging om eens na te gaan hoe dat isoleren van verpleeghuisbewoners in de praktijk gebeurt en vooral, wat kun je er tegen doen. Het is hoogstwaarschijnlijk onbedoeld, want je kiest niet voor niets voor drie etages in een gebouw met ouderen vanaf 55 jaar, maar toch… 

We koekeloeren zo goed en zo kwaad als we kunnen bij de Thuynen naar binnen. Maar de foto’s op de website van WelThuis De Thuynen zeggen meer. Erg leuk.  

Meerkeuze zorg: een prijslijst voor diensten die niet gefinancierd worden uit de WLZ 

De website van WelThuis geeft goede informatie. Voor het eerst lezen we klip en klaar dat de woon/zitkamers wifi hebben en dat er in de huiskamers een tablet is waardoor ook Skypen met de familie mogelijk is. Bravo! TIP van het HUIS. Minpuntje vinden wij dat er geen telefoonnummer is te vinden. Dat staat dan een beetje in contrast met de visie van WelThuis die luid en duidelijk wordt verkondigd ‘Ons werk is mensenwerk en geen optelsom van protocollen’. We denken vanuit het principe ‘Het kan wel’. Ook geweldig is de duidelijkheid over wat iets buiten de WLZ kost: de prijslijst ‘Meer keuze zorg’ die je op de website vindt. Wil je langer doen over een verhuizing naar of het opruimen van de woon/zitkamer? Dat kan. Kosten 100 euro per dag. Een uur verpleegkundige? 77,50 euro. Etc., etc. Een voorbeeld voor alle zorgorganisaties. Hoort zegt het voort. TIP van het HUIS. 

Ook de website van ’t Oude Landt krijgt onze complimenten met Kimberley van der Meer, de bestuurscoördinator van ’t Oude Landt als stralend middelpunt op een foto. 

Wat is de bestuurlijk-juridische constructie WelThuis 

Daar kan WelThuis nog wel een voorbeeld aan nemen. Wie wie is met naam en toenaam en een gezicht, Joost mag het weten, laat staan een geïnteresseerde burger. En maak dan ook nog helder of WelThuis een BV is, want dat krijg je te zien in de browser van de website en hoe de relatie naar De Vierstroom is. Volgens ons hebben we er bij onze Zorgvisite aan Vivaldi in Zoetermeer ook iets over gezegd. Wij vinden dat het de zorg geen goed doet als de bestuurlijk-juridische constructies mistig zijn. We willen toch geen zorg-paradise papers?   

Zorgvisite afgelegd november 2017 

Copyright: Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse; Publicarea 

One Response to “Transformeren in de praktijk gebracht ”

  1. Dames THe schreef:

    via de mail ontvingen de Dames THe deze reactie van Stichting ’t Oude Land:

    Beste medewerkers van Zorgvisite,

    Hartelijk dank voor uw mail. We zijn blij met z0’n positieve recensie.
    Uiteraard blijven we ons best doen om de verbeterpunten op te pakken!

    Met vriendelijke groeten,

    Kimberly Vandermeer
    Bestuurscoördinator

Geef een antwoord