Wijndaelercentrum

Wijndaelercentrum
3.5

Wijndaelercentrum
Humanistisch centrum voor wonen zorg en welzijn van ouderen
Catharina van Rennesstraat 8
2551 GM Den Haag
tel.: 070 4470200
www.humanitaswoonzorgplus.nl/4/
info@wijndaelercentrum.nl

Klik op de foto voor de zorgvisite in pdf. 

P1020706

Zelfbeschikking als humanistische waarde centraal
Klassiek verzorgingshuis met breed voorzieningenpakket voor 55-plussers
Appartementen qua omvang achterhaald
Buitenruimte stiefkindje
Zorg op maat en mantelzorgers als partner
Open naar de buurt
Informatieve folders in heldere taal geschreven
Het gebak proevend, belooft dat een uitstekende keuken
Aandacht voor lijf en uiterlijk
Graag plattegrond en videofilm op website toevoegen
Oog voor waardering en klachten
Toekomst onzeker
Breng snel duidelijkheid over de toekomst

Deze zorgvisite heeft plaats gevonden in november 2013

Spil voor ouderen in de wijk vraagt om zekerheid voor de toekomst

Zelfbeschikking als humanistische waarde centraal
Wijndaelercentrum is onderdeel van Humanitas Woonzorgplus in Den Haag. Het is een kleine stichting die naast dit centrum nog twee andere locaties kent. Wij dames THe zijn benieuwd of we het aangename Thuis voelen gevoel, zoals wij dat eerder aantroffen bij ons bezoek aan Humanitas Akropolis in Rotterdam ook bij het Wijndaelercentrum ervaren. Humanitas Woonzorgplus is weliswaar een onafhankelijke zelfstandige zorgorganisatie, ook bij hen staat zelfbeschikking als humanistische waarde centraal.
 
Klassiek verzorgingshuis met breed voorzieningenpakket voor 55-plussers
Wijndaelercentrum is onmiskenbaar de eyecatcher in een echt Haagse jaren zeventig/tachtig buurt. Het valt te typeren als een klassiek verzorgingshuis, waar bewoners zo goed als zelfstandig kunnen wonen met zorg op maat. Het is tevens een centrum met een breed zorg, voorzieningen- en activiteitenaanbod, dat openstaat voor zowel de bewoners als zelfstandig wonende ouderen in de buurt. Het is een huis van de wijk om in gemeentelijke termen te spreken.

Appartementen qua omvang achterhaald
Het Wijndaelercentrum biedt plaats aan 136 bewoners op 118 eenpersoons en 9 tweepersoonsappartementen. Daar willen we meteen bij opmerken dat het woord appartement wel een erg groot woord is voor de kleine kamers met kitchenette en douche, die de bewoners ter beschikking staan. Tijdens ons bezoek worden we meegenomen om een leegstaand appartement te bezichtigen. Een wachtlijst is er momenteel niet.

Buitenruimte stiefkindje
Het huis ligt in de wijk Nieuw Waldeck, onderdeel van Loosduinen en is omgeven door hoogbouw en aan de achterzijde, als je het water bent overgestoken, laagbouw.

P1020708

Je kunt er makkelijk aan de wandel. Direct aan het water aan de achterkant van het huis, ligt de tuin. De tuin is alleen bereikbaar via het restaurant. De tuin ziet er goed onderhouden uit, maar is erg afgesloten en ook betrekkelijk klein. Op een jeu de boules baan na, is hier weinig ruimte voor de bewoners om zelf iets te doen. Wij denken dat er voor kleine dieren of bakken waar bewoners zelf wat in kunnen tuinieren, vast nog wel een plekje vrij te maken is ZORGVISITETIP, zeker als daartoe een paar van die lelijke gemeentelijke prullenbakken worden weggehaald.

P1020712

Ook aan de voorkant van het huis valt nog wel het een en ander op te leuken. Het plantsoen voor de deur maakt nu een uiterst saaie indruk.

P1020706

Aardig is dat je bij de voordeur uitgenodigd wordt voor het wilddiner, dat de eigen koks op het menu hebben staan. Daarmee laat je direct zien dat ook buitenstaanders welkom zijn.

P1020716


Zorg op maat en mantelzorgers als partner
Kort voor je er komt wonen vindt er een huisbezoek plaats waarin besproken wordt welke zorg je precies nodig hebt TIP VAN HET HUIS. In dat gesprek komen ook vragen met betrekking tot de verhuizing aan de orde. Een huisbezoek spreekt ons zeer aan. Daardoor krijg je als zorg een veel beter idee wie iemand is en hoe hij gewend is te leven en te wonen. Als je daar ook wat foto’s van mag maken en in de overdracht kunt meegeven dan valt het makkelijk met het team te delen. ZORGVISITETIP
Mantelzorgers zijn van harte uitgenodigd om als partner van de medewerkers bij te dragen aan het welzijn van de bewoners. Met bewoner en mantelzorgers worden afspraken gemaakt, die in het leefplan van de bewoners worden vastgelegd. TIP VAN HET HUIS
Mantelzorgers kunnen als de belasting hen tijdelijk te veel wordt een beroep doen op het huis voor zgn. respijtzorg voor hun dierbare. Respijtzorg een zorgvocabulairewoord waarbij ons dames de haren weer overeind staan. Waarom bv niet zorglogeren genoemd? Lijkt ons veel aardiger en uitnodigender klinken. ZORGVISITETIP

Open naar de buurt
In 2011 is er in het huis een activiteitencentrum gestart voor zowel de bewoners van het huis als voor nog zelfstandig wonende ouderen (55+), die behoefte hebben aan gezelligheid, aanspraak, activiteiten en/of het nuttigen van een maaltijd. Als wijkbewoners gebruik maken van een maaltijd kunnen ze gratis terecht voor een activiteit, dankzij een subsidie van de gemeente Den Haag. Waar vind je dat nog. Het centrum is alle weekdagen geopend van 9.30 uur tot 16.30 uur. Er worden met grote regelmaat busuitstapjes georganiseerd en er is een busje beschikbaar voor bewoners die het winkelcentrum willen bezoeken. 

Informatieve folders in heldere taal geschreven
De vriendelijke receptioniste achter de balie in de hal vraagt ons of ze een rondleiding voor ons zal regelen of dat we zelf eerst maar eens een kijkje willen nemen. Dat laatste doen we eerst maar eens. In de hal is een prettig zitje met een grootbeeld televisie en er hangen grote klokken. In keurig geordende en aan de muur hangende plastic rekjes vinden we uitstekende folders over alles wat je zou willen weten om in het huis een plek te krijgen en over de voorzieningen, waarop je ook als zelfstandig wonende of als mantelzorger een beroep kan doen. De folders per onderwerp zijn in heldere taal geschreven en uiterst informatief. Menig huis kan er een voorbeeld aan nemen. Alle mededelingen zitten keurig achter glas en we lezen er ook het laatste verslag van de cliëntenraad. Heel goed.
 
Het gebak proevend, belooft dat een uitstekende keuken
Op weg naar het restaurant passeren we een goed toegerust winkeltje in Sinterklaassfeer en lopen we langs het activiteitencentrum, waar een twintigtal mensen nu naar muziek zitten te luisteren.

P1020719

Het restaurant oogt gezellig. We bestellen er iets te drinken en doen ons tegoed aan het overheerlijke gebak dat we erbij uitkiezen. Alsof er een engeltje op onze tong piest! Er wordt in dit huis elke dag ambachtelijk gekookt met verse ingrediënten. We geloven onmiddellijk dat het met het eten dat hier geserveerd wordt wel goed zit. Het zilveren bordje dat aan deze keuken is toegekend door de gemeente Den Haag getuigt daar van.

P1020718

Het restaurant is de hele dag geopend. ‘s Morgens kan men er terecht vanaf 8.30 uur tot 10.00 uur voor een ontbijt en vanaf 12.30 of vanaf 17.00 uur voor een driegangen keuzemenu. Met persoonlijke wensen wordt rekening gehouden.  En wat heel leuk is: nieuwe bewoners en jarigen krijgen een heerlijk feestelijk ontbijtje op bed geserveerd. Hoe makkelijk is het om je echt welkom te voelen. TIP VAN HET HUIS
Maandelijks wordt er een themawijkdiner georganiseerd. Bewoners betalen daarvoor 10 euro, vrijwilligers 12 euro en wijkbewoners afhankelijk of men al dan niet beschikt over het Zeker Thuis pakket, 18 of 20 euro. Maaltijden worden in de directe omgeving ook aan huis bezorgd of kunnen worden afgehaald.

Aandacht voor lijf en uiterlijk
Leuk is het Train je Fit programma dat Wijndaelercentrum elke ochtend behoudens het weekend biedt in twee blokken van anderhalf uur. TIP VAN HET HUIS Hier train je onder begeleiding de grote motoriek met behulp van computerspellen. Zo kan er met beeld en geluid van een bosomgeving gefietst worden op een fitnessapparaat.
Aandacht is er ook voor het uiterlijk. In de schoonheidssalon, waar je zowel geharst als geëpileerd als gemanicuurd kunt worden en bij de kapper die in het huis aanwezig zijn.

Graag plattegrond en videofilm op website toevoegen
De website is goed op orde en bevat veel informatie. Het actuele  activiteitenprogramma dat het huis biedt staat erop. Een aanvulling die wij graag zouden zien, is dat er ook plattegronden op te vinden zijn van de appartementen en een plattegrond en/of videofilmpje met een rondleiding door het huis de tuin en de omgeving. ZORGVISITETIP

Oog voor waardering en klachten
Wijndaelercentrum oogt als een centrum met een open mind met veel aandacht voor wensen en initiatieven, maar ook klachten van bewoners. ‘Kom er maar mee’ is het adagium. Alle medewerkers zijn er op getraind om klachten serieus te behandelen en kunnen ook worden voorgelegd aan een vertrouwenspersoon. Er zijn verschillende formulieren, waarop bewoners en gebruikers van het centrum hun waardering of afkeuring duidelijk kunnen maken of hun klacht kunnen indienen.
 
Toekomst onzeker
Wijkdaelercentrum bevindt zich in een transitiefase als gevolg van ophanden zijnde wetswijzigingen met betrekking tot de AWBZ en WMO. Dat betekent dat bewoners met een Zorgzwaartepakket 1 en 2 nu al niet meer terecht kunnen in het huis, terwijl vanaf 2014 ook bewoners met een ZZP 3 geweigerd moeten worden. Vanaf 2015 kun je er alleen nog met een ZZP 5 of hoger terecht. Of het huis geschikt is voor bewoners met een dergelijke zorgzwaarte daar kun je direct  je vraagtekens bij plaatsen. De toekomst is dus ongewis. Welke kant wil men op bewegen? Wordt het een verpleeghuis dan zal het huis grondig verbouwd moeten worden. Wordt het wonen voor ouderen, wat meer voor de hand ligt, gezien het pakket dat het centrum voor zelfstandig wonende ouderen nu al te bieden heeft, ook dan zal er stevig verbouwd moeten worden. De meeste nieuwe ouderen zullen geen genoegen nemen met de huidige, allemaal dezelfde  kleine appartementen. De ene oudere is nu eenmaal de andere niet. Wat wij niet weten is hoe de eigendomsverhoudingen zijn. Huurt Humanitas woonzorgplus van een woningcorporatie of is het eigenaar?
Wat  een grote waarde is dat elk appartement een eigen balkon heeft.

P1020710

Nu zien die er over het algemeen wat slonzig uit, maar het is echt een kwaliteit die je in welke situatie dan ook goed zou kunnen be- en uitnutten.

Breng snel duidelijkheid over de toekomst
Kortom een open en sensitief huis dat als spil in de buurt voor ouderen open staat. Het gevaar is niet ondenkbeeldig dat vanwege de onzekerheid over de financiering van de langdurige ouderenzorg er geen keuzes worden gemaakt en het Wijndaelercentrum wegzakt vanwege een laissez faire houding. Wij denken dat met een creatieve geest het Wijndaelercentrum een belangrijke functie kan behouden in het realiseren van een levensloopgarantie voor de wijkbewoners. Een veilige en vertrouwde haven, waar je voor ‘je natje en je droogje’ graag komt als wijkbewoner en weet dat mocht het thuis niet meer gaan je een fijne zorgwoonstek in je eigen buurt voor handen hebt. Het zou Humanitas Woonzorgplus ten goede komen als zij snel duidelijk maakt wat je met het Wijndaelercentrum aan wil en hoe ze dat gaat doen. Daarmee zijn zowel de bewoners als de medewerkers gebaat.

Zorgkaart Nederland: 7.6 uit 30 waarderingen. Laatste waardering op 4 december 2012, geen reacties vanuit het Wijndaelercentrum
Gastvrijheidszorg met sterren: geen deelname

Copyright Dames THe/Publicarea
November 2013

4 Responses to “Wijndaelercentrum”

 1. Dames THe schreef:

  Beste Gert-Jan,

  Hartelijk bedankt voor uw scherpe oog! We hebben inmiddels de locatie op de Zorgvisite-kaart aangepast.
  De Zorgvisites hebben louter als doel een inhoudelijke impressie te geven op basis van een eenmalig bezoek, zoals bijvoorbeeld culinair recensent/expert Johannes van Dam voor Het Parool. De datum van aflegging van het bezoek staat onderaan de recensie. Een recensiesite die continu klantenervaringen verzamelt is Zorgkaart Nederland.

  Hartelijke groeten,
  Dames THe

 2. gert jan schreef:

  Als je op de zorgvisitekaart kijkt geeft hij aan erasmusplein Humanitas. Dan krijg je het wijdaelercentrum in Loosduinen. Trouwens een review uit nov 2013 is nou niet up to date. En dit was de eerste die ik aanklikte.

 3. Pam Hobbelman schreef:

  Per 1/4/2014 is Humanitas Woonzorgplus gefuseerd met Florence, waardoor Wijndaelercentrum een zekerdere toekomst tegemoet daarbij overeind gebleven.

  Nog een kleine correctie:
  Gastvrijheidszorg met sterren (de laatste regel van jullie beschrijving): we hebben hier drie sterren gehaald!

 4. Zorgvisite schreef:

  Vanuit het Wijndaelercentrum is de volgende reactie geplaatst. Deze is bij het overgaan van host server verloren gegaan. Bij deze plaatsen wij hem terug.

  Wij herkennen ons in de typering van Wijndaelercentrum en vinden de aanbevelingen zeker opvolgenswaardig. Wij ervaren ook enige trots bij het lezen van jullie verslag. Wijndaelercentrum is een niet geheel moderne locatie, maar wij proberen er alles aan te doen om de Humanitas-waarden binnen die context optimaal te realiseren. In Wijndaelercentrum kunnen wij kennelijk die toets (andermaal) doorstaan!
  Daarnaast willen wij onze waardering uitspreken voor jullie website!
  Pam Hobbelman,
  Manager Wijndaelercentrum
  25-01-14

Geef een antwoord