Voor Anker gaan in een veilige haven

Voor Anker gaan in een veilige haven
4

Voor Anker 
Oranje Nassauplein 100
1272 KV Huizen
klantcentrum@amaris.nl 
Tel: 035-5256044
www.amaris.nl/vooranker 

Voor Anker maakt onderdeel uit van Amaris Zorggroep. Amaris Zorggroep biedt vanuit een christelijke achtergrond thuiszorg, tijdelijk verblijf en wonen met zorg in de regio Gooi en Vechtstreek en Eemland. Voor Anker heeft 100 appartementen. Amaris heeft 20 woonlocaties.  

Voor Anker gaan in een veilige haven

20170627_144309

4 THe kopjes 

Deze Zorgvisite is geschreven samen met Mieke Sachs, stageconsulent bij ROC TOP 

We worden een klein beetje op het verkeerde been, beter nog verkeerde koers gezet, als we op Voor Anker aanrijden. “Waar is de haven?” om de beginzin van het refrein van de Zuiderzee ballade te parafraseren. Huizen is van oorsprong een vissersplaats. De afsluiting van de Zuiderzee heeft vissersplaatsjes van weleer tot aangename, onder de rook van Amsterdam gelegen, slaapstadjes getransformeerd. In Voor Anker zien we deze geschiedenis op allerlei manieren terug.  

Jan Willem Duyvendak, faculteitshoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam heeft veel onderzoek gedaan naar (het belang van) Thuis voelen. In zijn onderzoek geeft hij aan dat Haven refereert aan een veilige, comfortabele en voorspelbare plek waar mensen zich op hun gemak kunnen voelen. Volgens Duyvendak is dat voor eenieder van het grootste belang. Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar beamen en het moedigt ons aan om door te gaan met onze Zorgvisites.  

Een buiten ontvangst die je in een goed humeur brengt 

De parkeerplaats is prettig gesitueerd aan de zijkant. Via een vriendelijk ogend paadje en een werkelijk prachtig aangelegde natuurlijk ogende voortuin bereiken we de ingang. Het brengt ons meteen al in een goed humeur. TIP van het HUIS.
20170627_144514
Er staan mooie bankjes met ronde tafels. Een klein smetje vormt de smoking paal.
20170627_145631 

Het groen rond het huis en de rand met lavendel is bijzonder goed onderhouden. Daardoor staat het vriendelijk ogende gebouw van meerdere etages natuurlijk in zijn omgeving. De gebruikte steensoort draagt daar aan bij.
20170627_144834 

Gastvrijheid zet zich binnen door 

De sluis naar de entree is sfeervol ingericht met een zijtafeltje en een goed zittende bank. In de entree staat zo’n zelfde paarse bank.
IMG_8426
Er is een lage ontvangstbalie, waarop vazen staan met zijden bloemen die elke drie maanden worden gewisseld. Mogelijk kan er voor de balie nog wat zitgelegenheid worden gecreëerd, zodat bewoners daar gezellig een praatje kunnen maken met de receptioniste.
IMG_8428
En je kunt er nog wat levendigheid in brengen door er een kast neer te zetten met bijvoorbeeld wat spelletjes. 

In de hal staat een koffiezetapparaat en zijn verschillende uitnodigende zitjes, met uitzicht op een prachtig glas-in-lood raam en een mooi wandkleed.
IMG_8430
Op een paar plekken zien we mooi weggewerkte kapstokken.  

Asperges van de kok 

De entree grenst aan gezellig restaurant, smaakvol ingericht met ronde tafels en met schattige boeketjes op de tafeltjes.
IMG_8433 

De maaltijden worden van elders aangeleverd. Er is wel een keuken voor het bereiden van kleine hapjes en één maal per maand bereidt de kok een speciale maaltijd. Vandaag zijn dit asperges, waar mensen vanuit het huis en vanuit de buurt op kunnen intekenen. 
IMG_8432

Het restaurant is de hele dag open en mensen worden aan de tafeltjes bediend. Je zit hier heel prettig. Het systeemplafond is wat hoger en van een betere soort dan we meestal aantreffen. We worden heel attent ‘bediend’ en worden getroffen door de draaiende vitrine met gebakjes.
IMG_8436
Niks geen met plastic afgedekte gebakjes, nee gewoon tongstrelend gepresenteerd. Wat ons betreft kan de counter nog wel een opkikkertje gebruiken om het geheel in stijl te completeren. De koffie en de snack die we nuttigen zijn prima van smaak, zij het dat de koffie verkeerd als halve verkeerd werd geserveerd.
IMG_8438 IMG_8435

Aardbeien van eigen grond 

De binnentuin aan de achterzijde is even prachtig als voor, aangevuld met  kruidentuintjes in tafels op stahoogte. Alles is goed onderhouden, en de producten, zoals sla en aardbeien, kunnen door de bewoners worden gegeten. In de tuin zijn meerdere mooie zitjes met rieten en linnen parasols.
20170627_150949
Er is een tuinhuis waar het goed toeven is. De tuin is aangelegd met geld van sponsors en is volgens bewoners die we spreken een heerlijke plek om te zijn.

20170627_150920 20170627_150902 

Beneden delen twee personen sanitair en badkamer 

Aan de tuin grenst de afdeling ‘Veilige Haven’ voor mensen met dementie. Deze afdeling heeft een grote huiskamer voor zeventien bewoners die allen een eigen appartement hebben, maar wel per twee bewoners de douche delen. Dat is jammer. Wel is de entree erg persoonlijk en uitnodigend gemaakt.
IMG_8445
Op de er boven gelegen etages zijn ook nog appartementen voor mensen met dementie die wel over een eigen badkamer beschikken. Ook hier zet de zorgvuldigheid en aandacht zich door.  

Lekker psalmen galmen 

Het huis heeft een christelijke signatuur. Tijdens ons bezoek is er een zangdienst, die druk bezocht wordt en waar uit volle borst wordt meegezongen.
IMG_8446
We treffen in een verscholen kast zangbundels en spelletjes en een verstopte kinderspeelhoek. Die moet je echt wel weten te vinden. Overigens kan de etalering van wat je in huis hebt door heel Voor Anker wel aansprekender. TIP van ZORGVISITE. 
IMG_8447

Client portaal  

De website van Voor Anker en van Amaris is weliswaar zonder franje maar wel duidelijk van taal. Er staan wel wat foto’s op maar niet uitbundig. Wat ons betreft mag Voor Anker zich ook digitaal gevisualiseerd meer presenteren. Immers 70% van wat beklijft in ons brein komt door beeld. TIP van ZORGVISITE. 

Omdat we een THe-blik voor ‘Waardigheid en Trots’ hebben geschreven over wie is wie in een zorgorganisatie zoeken we er bewust naar of Bestuur, Management en Raad van Toezicht zich wel presenteren. Het is diep binnen de website zoeken om louter de namen te vinden. Amaris heeft wel de personeelssamenstelling op haar website gezet, maar ook hiervoor geldt ‘Zoekt en gij zult het na speurwerk vinden’. Amaris neemt zich voor ons in, omdat zij net als Sutfene ook een cliëntportaal ‘Mijn Amaris’ op haar website heeft. Het geeft toegang voor de cliënt, de familie en vrienden tot de eigen zorginformatie. Er is een instructiefilmpje beschikbaar. TIP van het HUIS. Op drie locaties van Amaris is dit nu beschikbaar. Voor Anker is daar nog niet bij, maar zal vast volgen. Hopelijk nemen alle zorgorganisaties deze trend snel over. TIP van het HUIS. 

Voor Anker straalt betrokkenheid, eigenaarschap en visie uit 

In Voor Anker straalt alles aandacht en zorgvuldigheid uit: de tuin, de ontvangst; de hartelijke manier waarop we worden rondgeleid, de kleurrijke meubels, het bord waarop vakantiegroeten kunnen worden geprikt, de kleine details. Naast grote betrokkenheid voel je dat eigenaarschap en visie een drie-eenheid vormen. Voor Anker vormt met recht een veilige haven.  

Zorgvisite afgelegd juni 2017 samen met Mieke Sachs o.a. stageconsulent bij ROC TOP 

Copyright Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse/Publicarea 

Geef een antwoord