We verwelkomen een nieuwkomer in onze eregalerij

We verwelkomen een nieuwkomer in onze eregalerij
4.5

Ter Schorre
Centrum voor zorg en revalidatie
Bachlaan 90
4536 GD Terneuzen
Tel.: 0888873000
terschorre@svrz.nl
www.svrz.nl  

We verwelkomen een nieuwkomer in onze eregalerij 

4 1/2 Thekopje  

Een rondje Zorgvisites over de voormalige Zeeuwse eilanden is voor de Dames THe bepaald geen straf. We hebben er twee dagen voor uitgetrokken en worden gereden door de echtgenoot van dame HeAls we tussendoor wat rondlopen in de prachtige historische stadjes in Zeeland, ontlokt dat bij oncommentaren als ‘hier komen de van Rossems.’   

Ter Schorre in Terneuzen is het eerste huis dat we aandoen. Het centrum maakt deel uit van de SVRZ, een zorgt voor Zeeland’ organisatie met een groot aantal locaties verspreid over alle Zeeuwse eilandenTer Schorre biedt plaats aan ongeveer 150 bewoners. Er zijn woongroepen somatiek, groepswonen dementie en 30 kamers voor revalidatie cliënten. Ook wordt er tijdelijk verblijf geboden voor palliatieve zorg of crisiszorg.

Vorm en inrichting van de centrale ruimte verrassen ons

Vanaf het vrij nieuwe hoofdgebouw (het huis staat er nu zo’n 15 jaar), waarvoor we parkeren, loop je in twee minuten naar het winkelcentrum.

De voorkant van dit hoofdgebouw doet ons wat stenig aan en we missen aan deze zijde
 juist met zicht op het levendige winkelcentrum, een terras. TIP van ZORGVISITE. Eenmaal binnen kunnen we niet anders dan enthousiast zijn over de vorm en inrichting van een grote ontmoetingsruimte annex grand café/restaurant dat hier z’n plek vindt.

Er is een open haard, een leestafel, een mevrouw achter een tafel die informatie kan geven, heel informeel en toegankelijk allemaal. TIP van het HUIS. In het restaurant vitrines met o.a. prachtig serviesgoedpuzzels en sieraden die te koop zijn in de kapsalon.

Mooie landschapsfoto’s sieren de wanden. De inrichting is gezellig en huiselijk. In een ruimte annex, waar een bordje verenigingsleven naar verwijst, treffen we een kleine bibliotheek en een grote variatie aan spelletjes, die hier door eenieder gepakt kunnen worden. En een prettige familiekamer. 

Kleine maar heel fijne menukaart 

Na een ochtend reizen zijn wij wel toe aan een lunch. Het restaurant heeft een kleine kaart en serveert vandaag een overheerlijk broodje zalm. De soepen zijn ook niet te versmaden en we tasten toe van het goed gevulde saladebuffet. Het uitnodigende gebak van de banketbakker laten we aan ons voorbijgaan, maar het kopje koffie met het onverpakte koekje erbij smaakt ons goed. FOTO De dames van het restaurant vertellen ons dat er op de woningen dagelijks vers wordt gekookt en dat men daarom hier volstaat met een kleine kaart.   

Terras graag aan kant winkelcentrum 

Op onze vraag waarom een terras aan de voorkant ontbreekt is het antwoord dat men daarvoor geen toestemming van de gemeente heeft.

Wel is er een
 ons inziens weinig aantrekkelijk terras aan de achterzijde richting de woningen. Wij raden aan om toch weer met de gemeente om de tafel te gaan, zeker gezien de recente berichtgeving van Binnenlandse Zakenminister Ollongren die via de ruimtelijke ordening meer ruimte wil gaan bieden aan de ouderenzorg voor zaken als winkels, restaurants en terrassen en daartoe regels die dat belemmeren wil weghalen. 

Het hoofdgebouw biedt ook nog plaats aan verschillende zorgdiensten, zoals fysiotherapie, logopedie en ergotherapie. Daarnaast treffen we een kleine studio, van waaruit een eigen radioprogramma wordt gemaakt met muziek van vroeger. TIP van het HUIS.

Op de twee bovenverdiepingen van het hoofdgebouw bevinden zich de kamers voor de revalidatie cliënten. Ieder heeft een eigen kamer met eigen sanitair.   

Grondgebonden kleinschalig wonen met direct contact met de woonwijk 


We maken een rondje om het gehele complex en treffen een twintigtal 
twee aan twee geschakelde woningen, steeds vier woningen op rij, per rij door een pad van elkaar gescheiden. Deze paden komen dan weer uit op een centraal openbaar pad, het Ravelpad, dat door het midden loopt en naar het hoofdgebouw leidt.

De verbinding van dit 
pad met het hoofdgebouw zou naar onze mening nog wel wat duidelijker en groener gestalte kunnen krijgen. Het plein is nogal stenig. Een fontein, een speeltuintje voor de kinderen, borders met groen, een bomenrij, kunstwerkjes zouden er niet misstaan. TIP van ZORGVISITE. Her en der bij de paden staan borden die de toegang tot het terrein met de groepswoningen verduidelijken, waardoor passanten weten wie er in de buurt wonen en hoe mee om te gaan. Ook is overal cameratoezicht. TIP van het HUIS.
 

Gewoon een halletje met een kapstok als thuis en de was buiten aan de lijn

Van (de architectuur van) de woningen valt onze mond open.

Hiervoor past een compliment aan de architecten en natuurlijk aan de opdrachtgevers. Alle woningen zijn in laagbouw gerealiseerd voor steeds zes bewoners. De woningen hebben achter de voordeur met bel een halletje met een kapstok en gezellig behang. Voor praktisch elke deur treffen we een fleurige pot met planten.

Het enige dat nog toegevoegd zou kunnen worden zijn de namen van de bewoners bij de voordeur. TIP van ZORGVISITE. De woningen worden omringd door grote tuinen met een hoop veilige scharrelruimte en zichtlijnen en contactmogelijkheden met de buurtbewoners. Bijna overal wappert de was aan droogmolens.

Er zijn bolletjes voor de vogels en we zien een bijenh
otel. TIP van het HUIS.

De tuinen zijn omzoomd door lage 
mooie beukenhagen met een afgesloten hekje.
  

Ons realiserend dat dit zorgcomplex gebouwd is voordat De Hogeweyk in Weesp werd gerealiseerd, een huis dat door z’n ruimtelijke vormgeving alom lof toegeworpen krijgt, vinden we dit een staaltje van wonen met zorg avant la lettre. Sterker nog daar waar in De Hogeweyk er een eigen wijk voor mensen met dementie afgesloten van de gewone woonwijk is gerealiseerd is het wonen voor mensen met dementie hier geïntegreerd in een gewone woonwijk. TIP van het HUIS.  

Ervaren kinderziektes worden verholpen via renovatie 

We treffen een meneer die verantwoordelijk is voor het technisch onderhoud van de woningen en als wij hem het doel van ons ommetje rond het gebouw vertellen is hij direct bereid ons een woning te laten zien die leegstaat vanwege een verbouwing. Dat is spekkie voor ons bekkie. Ook hier zijn we weer verbluft over de architectuur.De twee groepswoningen zijn van elkaar gescheiden, je kunt ook zeggen lopen naar elkaar over via een grote lichte serreachtige ontmoetings- en hobbyruimte. Je kunt daar als bewoners van de twee woningen met elkaar iets ondernemen of lekker naar buiten kijken en naar buiten gaan. De kamer biedt namelijk de toegang tot de tuin. De woningen hebben aan weerszijden steeds drie ruime kamers die verschillend zijn van vorm en beschikken over heel grote ramen die laag bij de grond beginnen.

Heerlijk! Per drie kamers is er een grote douche, annex wc-ruimte. Dat kan nog wel eens lastig zijn als bewoners ‘s nachts naar het toilet moeten. We weten niet hoe men dat oplost. In het midden van de doorlopende gemeenschappelijke ruimte is een keukenblok, een bijkeuken en een wasruimte. Omdat men vanuit de keuken nu onvoldoende zicht heeft op de bewoners wordt dat euvel met een verbouwing verholpen.

 De woningen zijn lekker licht door de ramen tegen de dakranden, waardoor het licht naar binnen valt.   

Fingerfood voor wie er de voorkeur aan geeft met z’n handen te eten 

In de centrale ruimte hebben we een aantal folders aangetroffen die veel informatie geven over het wonen bij de Schorre. We treffen er ook een aardige folder bij over fingerfood, geschikt voor mensen die moeite hebben hun bestek te hanteren. Het wordt aangeboden voor wie zich er prettig bij voelt. TIP van het HUISOok ligt er een folder over aangepaste comfortabele kleding en waar die aan te schaffen is. Alle folders die we vinden hebben wel betrekking op de zorg. We geven de TIP van ZORGVISITE: folders neer te leggen en posters op te hangen van het culturele film, concert en toneelaanbod in de buurt en van gelegenheden waar je terecht kunt voor een visje, een ijsje of een ander lekker hapje als je aan de wandel bent met een bewoner.   

Een frisse website die meer visueel inzicht kan gebruiken 

De website van SRVZ maakt een frisse indruk en staat veel informatie opWe vinden er informatie over Raad van Toezicht, bestuur, locatiemanagers, stafdirecteuren en directeur medische dienst. Met naam en foto en een uitgebreide motivatie waarom men voor de functie gekozen heeft. Het is iets waarvoor wij als Dames THe meerdere malen een lans hebben gebroken, hier zien we het in praktijk gebracht. TIP van HUIS. 

Op de evenementenpagina vinden we het totale recreatieve aanbod van de organisatie dat je kunt opsplitsen naar locatie. Bezoekers van buiten zijn bij de verschillende evenementen ook van harte welkom. Onder het kopje Nieuws treffen we veel opgestarte initiatieven waaronder de start van het oogcafé bij Ter Schorre, maar ook het kenniscafé over intimiteit en seksualiteit. Er is veel informatie te vinden over visie, tevredenheidsonderzoeken, klachtenregelingen, vrijwilligersbeleid en noem maar op. Waar we wat meer aandacht voor willen vragen zijn virtuele rondleidingen, plattegronden van de woningen en de kamers en informatie over de wachttijden. TIP van ZORGVISITE. Er is geen e-mailadres te vinden, maar de website biedt wel de mogelijkheid contact op te nemen en ook om je terug te laten bellen.  

Tenslotte 

Wij hebben in Ter Schorre weer eens een huis getroffen waar je blij van wordt. Waar van alles in het werk gesteld wordt om een huiselijke sfeer te scheppen, waar je lekker kunt eten en waar volop ruimte is om zelfstandig veilig naar buiten te lopen en een frisse neus te halen. Kopiëren toegestaan willen wij maar zeggen. En Ter Schorre wordt toegevoegd aan onze Zorgvisite-eregalerij.   

Zorgvisite afgelegd februari 2019 

Copyright: Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Zorgvisite, Publicarea 

One Response to “We verwelkomen een nieuwkomer in onze eregalerij”

  1. SVRZ Ter Schorre schreef:

    Dank voor uw mooie waardering. Facilitaire voorzieningen zijn een belangrijk onderdeel van onze gastvrijheid evenals een vriendelijke bejegening.

Geef een antwoord