St. Odilia en St. Jansgeleen

St. Odilia en St. Jansgeleen
3.5

Zoek de Ziel

Orbis St. Odilia en St. Jansgeleen
Beide zorgcentra hebben als adres:
Lienaertstraat 159
6164 GH Geleen
Tel: 046-4783344
Email via contactformulier
www.orbisconcern.nl
Orbis St. Odilia en Orbis St. Jansgeleen maken onderdeel uit van Orbis Thuis, waaronder 15 zorgcentra in Zuid en Midden Limburg vallen. Orbis Thuis maakt weer deel uit van Orbis Medisch en Zorgconcern, waaronder naast Orbis Thuis, Orbis Medisch Centrum, Orbis GGZ, Orbis Revalidatie, Orbis Jeugdgezondheidszorg en Orbis Huishoudelijke Hulp vallen.

Het gemiddelde van 3,5 THe-kopje is gebaseerd op 4 THe-kopjes voor Orbis St. Odilia en 3 THe-kopjes Orbis St. Jansgeleen.

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in PDF.

  • Spiksplinternieuwe gebouwen in een enorme groenvlakte zonder duiding
  • Gedeeld sanitair filosofie
  • Enorme glooiende groenvlakte is (nu nog) een dooie boel
  • Bied de mogelijkheid de wijk van de kwaliteitsimpuls mee te laten profiteren
  • Café is sfeerloos met hard licht
  • Alleen maar personeelsinformatie
  • Inloopspreekuur mantelzorgondersteuner
  • We missen vooral de ziel

Begin 2010 interviewden de Dames THe een tweetal leden van de Raad van Bestuur van Orbis Thuis, waaronder de vandaag te bezoeken zorgcentra Orbis St. Odilia en Orbis St. Jansgeleen vallen. Voor het eerder gehouden interview waren we te gast in Sittard, bij Orbis Hoogstaete, een woonvoorziening voor 250 ouderen met een verpleeg- en verzorgingshuisindicatie.
Het interview is opgenomen in het derde boek ‘Thuis Zijn’ (onderdeel van de Zorgtrilogie Thuis Wezen, Thuis Voelen en Thuis Zijn) dat Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse onder hun eigen naam schreven. Daarin laten zij bestuurders van zorgorganisaties aan het woord over hun ‘heilig vuur’ en bijdragen aan waardige zorg.
We noteerden: ‘Met de kenmerkende zuidelijke gastvrijheid worden we in Orbis Hoogstaete ontvangen voor de lunch en nuttigen een heerlijke zelfgemaakte paddenstoelensoep.’
‘Orbis Hoogstaete is gelegen aan het Hof van Onthaasting. Een mooi aangelegd semi-openbaar park met basisschool, theehuis en wandelpaden. ‘
‘Orbis omarmt de filosofie van de helende omgeving. Je moet je als mens prettig voelen en dan heb je een fijne woonplek nodig in een omgeving die inspireert.’
‘In onze kleinschalige woonvoorzieningen worden de bewoners zelfs te dik!’
Reden genoeg voor de dames THe om te onderzoeken of deze mooie woorden ook voor andere zorgcentra van Orbis Thuis opgaan als we onaangekondigd en op eigen initiatief de locatiekeuzes maken.

Spiksplinternieuwe gebouwen in een enorme groenvlakte zonder duiding
De pittige reis vanuit Amsterdam gaat gepaard met een file vanwege de verbreding van de A2 op het traject richting Eindhoven. En dan is onze grote vriend Tom Tom ook nog eens onduidelijk in zijn afslagen, waardoor we zelfs in België belanden. Niet voor een kleintje vervaard, zetten we door en arriveren via een naoorlogs stedelijk vernieuwingsgebied (wij vermoeden een zgn. Vogelaarwijk) bij wat wij dan maar als het adres interpreteren. We zien niets wat ook maar een aanduiding van de ingang van de zorgcentra kan zijn.
Het licht groen glooiende landschap herbergt wel een drietal architectonisch prachtige gebouwen, met een muurafwerking die heel subtiel is. Op de begane grond ontwaren we kleinschalig wonen, terwijl de drie verdiepingen bestaan uit zelfstandige appartementen voor ouderen. De appartementen zijn voorzien van prachtige balkons.
We doen de deurnummers en brievenbussen check en worden in onze bevindingen bevestigd. Wat is het jammer dat de kleinschalige woningen zelf niet beschikken over eigen huisnummers en brievenbussen. TIP Waar blijft de krant die je ook als je dement bent vanuit gewoonte graag ’s ochtends bij je ontbijt in de hand hebt? Het zijn van die kleine dingen waardoor je het idee behoudt van een gewoon levenspatroon.
Ondertussen blijven we naarstig speuren naar een ingang waar de gemeenschappelijke voorzieningen, inclusief een grand café annex restaurant te vinden zijn. Het mondt uit in een behoorlijke wandeltocht over de enorme, weliswaar fraai aangelegde glooiende, maar lege groenvlakte waaraan de drie nieuwbouwblokken liggen.

Buiten bij zorgcentrum St. Jansgeleen
Bron: Website Orbis st. Odilia en st. Jansgeleen

Gedeeld sanitair filosofie
We gluren door en tussen de gordijnen in de woon/slaapkamers van de bewoners, waarvan we vermoeden dat zij onderdeel uitmaken van wat Orbis St. Odilia heet. Het zijn mooie kamers met een prachtige kastenwand en een wastafeltje. Na goed kijken zien we dat de kamers geen eigen douche en toilet hebben. Later zien we dat bevestigd op tekeningen en het klopt ook met de interview tekst uit 2010: “Binnen Orbis Thuis heeft een hele discussie plaatsgevonden of het wenselijk is dat iedereen over een eigen sanitaire unit beschikt. Uiteindelijk is daar niet voor gekozen. Wat is de toegevoegde waarde van een eigen sanitaire unit als de bewoner er zelf weinig behoefte aan heeft en je door die keuze elders vierkante meters moet inleveren…”
En we horen dat de nieuwbouw waar wij zo onze neus in steken net twee weken geleden is geopend.

Enorme glooiende groenvlakte is (nu nog) een dooie boel
Al wandelend in het grauwe weer duimen we ervoor dat Orbis Thuis deze glooiende groenvlakte gaat ontwikkelen in de geest van het Hof der Onthaasting die we in 2010 te zien kregen. Nu is het een dooie boel en de bewoners van de kleinschalige woonvormen kunnen er zelfstandig ook niet bij. Het grote terras dat elke gemeenschappelijke woonkamer heeft, hangt in het landschap, maar sluit er niet op aan. Het vormt zo een barrière voor het geven van bewegingsvrijheid aan de bewoners.

Bied de mogelijkheid de wijk van de kwaliteitsimpuls mee te laten profiteren
Wij fantaseren, over de aanleg van een tennisbaan, een muziekkapel, een theekoepeltje, of een vijver met fontein, waar kinderen zomers miniatuurbootjes kunnen besturen. Ruimte zat, zelfs om daarnaast ook nog rustige buitensferen te creëren. Beleef- en kijkplezier voor de bewoners. En voor de wijk die best een kwaliteitsinjectie kan gebruiken, zo constateerden we toen we er doorheen reden. Het enigszins gedepriveerde winkelstrookje dat iets verderop ligt (250 meter volgens de website) had je mee kunnen laten profiteren. Het zou geheel passen in de belevingsgerichte zorg visie, die breed –en terecht- wordt uitgemeten op de website van Orbis Thuis. TIP Zo laat je het mes aan zelfs meer dan twee kanten snijden. Nu ligt alles er op zichzelf verloren bij.
Overigens kan de website een stuk interessanter en interactiever. Kom op Orbis, je bent een mega concern, het moet je eer te na zijn met deze website voorop te lopen. Ga mee met de tijd.

Café is sfeerloos met hard licht
Via een grauw, grinten binnenterrein, omsloten door oudbouw, voorheen een oude kliniek, treffen we eindelijk een deur die naar iets leidt wat publiek toegankelijk is. Het blijkt de achterdeur te zijn van wat, denken wij, Orbis St. Jansgeleen heet, deels verzorgingshuis, deels somatisch, deels psychogeriatrisch verpleeghuis. Het is allemaal een beetje puzzelen, maar als we het enige (!) plaatje op de website bekijken dan blijkt het de balie van St. Jansgeleen te zijn.
Zo langzamerhand hebben wij best trek in de voedzame Limburgse maaltijd waarop wij ons verheugden. Het café kan ons daar niet in tegemoet komen. Het serveert om 13.30 uur als enige versnapering een lekkere Limburgse karamelvlaai, naast koffie e.d.
Gelukkig is de vlaai van het Limburgse volume, zodat wij onze eerste ‘honger’ ermee kunnen stillen.

De ruimte waarin je de zaken nuttigt en waarin ook een leeg buffet in opgesteld is sfeerloos met hard licht. De deur van een keuken komt er op uit (we begrijpen later dat erachter een personeelsrestaurant is). Gelukkig is er wel een enkel tafeltje bezet.

Alleen maar personeelsinformatie
Verder doorlopend treffen we de echte receptie en informatiebalie. We worden er niet veel wijzer van. We treffen een folder draaimolen aan, waarin alleen maar informatiemateriaal zit gericht op de medewerkers. Er liggen twee bewoners informatiemappen, die er goed uit zien, maar niet meegenomen mogen worden. Gelukkig vinden we deze mappen later op de website terug, waar ze te downloaden zijn (klik hier voor St. Odilia en hier voor St. Jansgeleen). Dat is dan weer een plus.

Na de receptie en informatiebalie komt een gezellige hoek, met fysiotherapie, internet, kapper en een alleraardigste winkel. Daar zien we ook allemaal informatieborden. Alle informatie op de medewerkers gericht! Merkwaardig. Aan de overkant ontdekken we ook informatie over alle nieuwbouwplannen. Als geoefende lezers van dit soort plattegronden kost het ons behoorlijk wat moeite om ze te doorgronden. Bij dezen bevelen we Orbis Thuis van harte aan eens een kijkje te nemen bij onze zorgvisite aan Ter Weel in Goes, een goed voorbeeld hoe je informatie verschaft en betrokkenheid realiseert.

Dat geldt tevens voor de wanden; wat er aan hangt of expositie wordt genoemd is verweesd op het ene door bewoners zelf gemaakte wandobject na.

Inloopspreekuur mantelzorgondersteuner
Tussen alle informatie hebben we toch nog een foldertje ontdekt dat ons kan bekoren; de mantelzorgondersteuner van Orbis houdt elke donderdagmiddag inloopspreekuur in St. Odilia/St. Jansgeleen van 14.30 tot 15.30 uur. Op de website tref je helaas er niets over aan. TIP

We missen vooral de ziel
We besluiten genoeg gezien te hebben. De nieuwe gebouwen zijn echt architectonisch een fraai staaltje. Op materiaalkeuze is niet bespaard. Over wel of niet een eigen sanitaire unit valt te twisten. De dames THe menen dat eigen sanitair de eigen waardigheid vergroot en vasthoudt, voor jezelf en voor de naasten. Je woont immers met vreemden. In een hotel vind je het ook niet prettig in je nachtgoed de gang op te gaan, laat staan als dat een noodzaak wordt voor je verdere leven. Maar wat we vooral missen is de ziel zowel in het groen, maar ook in de oudbouw en (in de situering van) het café en restaurant. Waarom zou je het cafe restaurant niet onderbrengen in een apart gebouwtje midden op de groenvlakte, zodat iedereen het ziet staan en uitgenodigd en verleid wordt om er naar toe te gaan? En je trekt er meteen wijkbewoners mee binnen. Als je Orbis St. Odilia googlet krijg je tevens drumband St. Odilia op je scherm. We bedoelen maar, er is veel leuks van te maken.

ZorgkaartNederland.nl:
Link naar Orbis St. Odilia:  6.8 uit 30 waarderingen, laatste waardering op 20 juli 2010 (is voor de opening van de nieuwbouw). Geen reactie van Orbis Thuis of St. Odilia
Link naar Orbis St. Jansgeleen: 7.2 uit 18 waarderingen, laatste waardeing op 22 juli 2010. Geen reacties van Orbis Thuis of St. Jansgeleen.
Gastvrijheidszorg met sterren: geen deelname
Kiesbeter.nl:  Link naar Orbis St. Odilia en Link naar Orbis St. Jansgeleen

Dames THe. Publicarea/Tineke van den Klinkenberg © 2012

Geef een antwoord