Een mozaïek aan kunst, cultuur, leven én zorg

Een mozaïek aan kunst, cultuur, leven én zorg
4.5

Mozaïek Woonzorgcentrum
Ludinge 13
9471 JD Zuidlaren
Telefoon: 050 409 3200
Email: alleen via digitaal contactformulier
Mozaïek is onderdeel van de Zorggroep Drenthe
www.zorggroepdrenthe.nl

Een mozaïek aan kunst, cultuur, leven én zorg

4 1/2 THe kopje

IMG_6388

We verkneukelen ons om juist nu naar Zuidlaren te gaan. Toevallig zagen we allebei afzonderlijk op tv de aflevering over de Drenten van De Hokjesman. Voldoet Mozaïek aan het stereotype beeld dat is uitgezonden?

De website zet je in eerste instantie op het verkeerde been. Hoe heet nou dat huis dat we volgens Karel Jonker, commercieel directeur van Vegro thuiszorgwinkels beslist met een bezoek moeten vereren: is het nu Tienelswolde? Of Mozaïek? of worden de namen door elkaar gebruikt. Als we meer sites openen, blijkt het huis Tienelswolde bij de (her-)opening in oktober 2015 van het deels gloednieuwe gebouw een nieuwe naam te hebben gekregen: Mozaïek.

Buiten nog geen idee wat we binnen aantreffen

Aangekomen aan de rand van Zuid Laren is het even zoeken, want bewegwijzering ontbreekt, maar dan doemt het woonzorgcentrum op.

IMG_6378

In eerste instantie weten we niet goed, wat we er nu precies van moeten vinden. Het is een kille dag en het terras voor het restaurant oogt nogal kaal en stenig.

IMG_6376

Volstrekt anders dan het terras dat we een half uur geleden in een Drents dorp hebben verlaten. Het terras van Mozaïek heeft potentie, maar mag nog wat meer aankleding krijgen met mooie plantenbakken, fleecedekentjes op de stoelen, etc. TIP van ZORGVISITE.

Het plein ervoor is ruim en heeft een door een heg omzoomd luwe plek met banken.Het parkeren is op enige afstand van de voordeur en zou nog wat beter weggewerkt kunnen worden achter hagen. TIP van ZORGVISITE. Links van de hoofdingang rijst een nieuw appartementencomplex op.

IMG_6377

De appartementen zijn te huur, waarbij de bewoners tegelijkertijd gebruik kunnen maken van alle voorzieningen die Mozaïek biedt. Aan de rechterkant is een gerenoveerd complex met aanleunwoningen, waarvoor hetzelfde geldt.

Eenmaal binnen valt onze mond open. Wat is het hier mooi.

P1050607 IMG_6392

De grote hal heeft een prachtig vorm gegeven balie waarachter een aardige gastdame – ja, zo heet zij hier – ons vriendelijk onthaalt. TIP van het HUIS. In de hal is een professionele expositieruimte, waar nu een tentoonstelling te bezichtigen is ‘Mens in beeld’.

IMG_6389

De ruimte is hoog en licht. Achter de balie is een winkeltje FOTO en aan de hal grenzen prettig zichtbaar en nabij voorts de fysiotherapieruimte, de ruimte voor de pedicure en schoonheidsspecialiste en de kapsalon.

IMG_6391

Er is aan de zijkant naar de voordeur een goed ingerichte loungeruimte, waar het heerlijk zitten is en waar je ook kunt plaatsnemen aan een leestafel met dagblad, tijdschriften en ander lezenswaardig materiaal.

P1050636 P1050614

In de tafel zijn de kranten ingenieus weg te bergen. Je zou er voor de gezelligheid nog koffie en thee neer kunnen zetten. TIP van ZORGVISITE. Er is en doorkijkje naar de entree.

P1050635 P1050615

Je kijkt meteen in de entreeruimte op grote, digitale billboards met daarop de activiteiten, het menu van de dag en het theaterprogramma.

P1050608 IMG_6382

Dan is het raam vol met de bekende plakband papiertjes wel een een domper.

IMG_6393

Vanuit de hal loop je het restaurant ‘Bij de buren’ binnen. De inrichting, de verlichting, het materiaalgebruik en de kleuren vinden wij overal opvallend mooi gekozen.

Als bewoner met dementie beschik je over een ruime studio

De gastdame is bereid ons even rond te leiden. Terloops merken wij op dat de interne bewegwijzering nog wel wat duidelijker kan. TIP van ZORGVISITE. Ze neemt ons mee naar het verpleeghuisdeel op de begane grond. Hier wonen mensen met dementie. De twee groepswoonkamers voor elk tien bewoners ogen gezellig en zijn ruim. De woningen zijn uitgerust met een keuken. Voor de warme maaltijden worden de keukens echter niet gebruikt, omdat ‘Bij de buren’ daarvoor zorgt. De woonkamers beschikken over een veilige buitenruimte met terras.

P1050645

Het atrium bij de groepswoningen vinden wij een beetje gedateerd.

P1050624IMG_6394

Bij Molentocht hebben wij dat beter gezien. De privéruimten van de bewoners -in Mozaiek gelukkig studio’s genoemd- grenzen twee aan twee aan een ruime hal,

IMG_6399 IMG_6397

waarin elke bewoner een ingebouwde kledingkast heeft en waarin een medewerkers kast is die het linnengoed, de handdoeken, etc. bevat. TIP van het HUIS.

De studio’s zijn van een mooi formaat, zodat het bed niet domineert in de gezellig door de bewoners zelf in te richten ruimten. Elke studio beschikt over een eigen douche- annex toiletruimte. De studio’s hebben een deur naar buiten die -zo wordt ons verteld- nu nog niet door de bewoners gebruikt kan worden, vanwege het risico, dat zij gaan dwalen. Mozaïek wil daar in de nabije toekomst nog wat op vinden om dat wel mogelijk te maken.

Theater Mozaïek geprogrammeerd vanuit theater in Assen

Teruglopend komen we bij een tweede ingang aan de achterkant van de expositieruimte, welke z’n nut nog een beetje moet gaan bewijzen. Doorlopend via een imposante trappartij IMG_6400

komen we bij theater Mozaïek dat plaats biedt aan 115 gasten.

P1050632

Het theater is in oktober 2015 geopend en wordt geprogrammeerd vanuit Theater De Nieuwe Kolk in Assen.TIP van het HUIS. Voorafgaand aan de voorstellingen kan er door de bezoekers gedineerd worden ‘Bij de buren’. Zo worden er mooie combi’s gemaakt tussen restaurant en bezoekers aan het theater en de exposities. TIP van Het HUIS En kan het theater tegelijkertijd gebruikt worden voor verschillende andere activiteiten die het huis de bewoners biedt, zoals een boekenbalfeest, verhalentheater of een muzikale middag.

Reisgids biedt keur aan uitstapjes

IMG_6411

Zo kunnen de bewoners ook kiezen uit een programma met veel leuke all-in trips die Zorggroep Drenthe al haar cliënten en leden biedt. Deze reisjes zijn te vinden in een reisgids.

We delen een compliment uit aan Zorggroep Drenthe en Mozaïek voor de terminologie die gehanteerd wordt. De woordkeuze sluit aan bij het gewone leven: gastdame, studio, reisgids. TIP van het HUIS. Wij pleitten daar al eerder voor in onze gids Thuis Voelen uit 2007 sluit aan bij het gewone taal- en spraakgebruik en voorkom de instituuts- en organisatie taal. TIP van ZORGVISITE.

Uit de reisgids doen we een greep om een indruk te geven van het programma:

  • bezoek aan een dynamisch bedrijf met vier takken, te weten loonwerk, een melkveehouderij, transport en biogas en met 600 melkkoeien
  • bezoek aan een tuincentrum
  • bustocht door de in bloei staande koolzaadvelden in Oost Groningen
  • excursie naar een zorgboerderij in Balloo.

De gids is als een commerciële reisgids fraai vorm gegeven.TIP van het HUIS.

Eten ‘Bij de buren’ kan UIT en THUIS

Alle restaurants van zorggroep Drenthe hebben de naam “Bij de buren’ gekregen, waarmee de zorggroep de buurtfunctie van deze restaurants wil versterken. Bij Mozaïek is het een gezellig goed ingericht restaurant,

P1050640

waar je op vriendelijke wijze professioneel wordt bediend en waar goede koffie wordt geschonken. We treffen een menukaart en een wijnkaart op de tafel.

P1050641

Wij zijn een beetje aan de late kant voor de lunch, maar de kok is bereid nog een paar heerlijke broodjes gezond en een kopje soep klaar te maken. ‘Onze’ gelegenheidschauffeur Stan laat het zich ook goed smaken. ‘Bij de buren’ biedt een uitgebreide catering service van een zoete of hartige High Tea tot en met een High Wine, naast buffetten, borrelgarnituren en maaltijden.

Een prima concept waarbij je je als bewoner met je bezoek maar ook als buurtgenoten geweldig uit, maar ook thuis kunt zijn. Bij de uitgang van het restaurant ligt een boek, waarin gasten hun opmerkingen kunnen schrijven. TIP van het HUIS. Aan het eind van het restaurant staan in een daarmee verbonden ruimte vier biljarttafels, waarvan druk gebruik wordt gemaakt. Niet alleen fijn voor de bewoners, maar daarmee doe je gepensioneerde buurtgenoten ook weer een groot plezier.

IMG_6385

Buiten kan binnen meer versterken en vice versa

Bij ons rondje om het huis zien we dat het gebouw aan sportvelden grenst, waarmee echter geen verbinding wordt gemaakt. TIP van ZORGVISITE

Om het gebouw is veel groene ruimte, maar waar het allemaal naar toe kan leiden is voor ons als buitenstaanders niet duidelijk. Is er een winkelcentrum in de buurt? Dat kan beter door wandelroutes aan te geven. TIP van Zorgvisite. Een pauw heeft het naar zijn zin op een rand bij de eerste etage.

P1050649

Als we weer binnenstappen nemen we nog even een kijkje in de wasserette en de kerkzaal

Website kan opkikker erbij gebruiken

De website van zorggroep Drenthe ziet er prima uit. Deze is overzichtelijk en biedt te downloaden brochures, waarin alle info die je nodig hebt te vinden is.

Duidelijk is hoeveel wachtenden er voor u zijn per locatie. Er zijn ook filmpjes te zien van de diverse locaties. De informatie over Mozaïek verdient het nog meer up to date te worden gemaakt. Zo vinden we er geen informatie over aantallen appartementen, aanleunwoningen, verpleeghuisstudio’s en eventueel andere functies die het huis biedt. De schriftelijke info die we bij Mozaïek troffen ziet er prima uit. Aan de diverse sheets, brochures en gidsen is aandacht besteed, vergelijkbaar met het promotiemateriaal van een goed hotel/restaurant.

In de eregalerij

Mozaïek is een genot van een huis door de combinatie van de verschillende functies, de mooie binnenhuisarchitectuur en de prettige ontvangst en dienstverlening. Het is een huis dat z’n bewoners veel te bieden heeft en dat professionaliteit uitstraalt. Het is een nieuw gebouw en heeft nog wel wat ‘inleef’ tijd nodig. Bewoners, bezoekers en medewerkers gaan daar vast voor zorgen. We voegen Mozaïek graag toe aan onze eregalerij van Nederlandse woonzorgcentra met 4,5 en 5 THe kopje.

 

Zorgvisite afgelegd in april 2016

Copyright: Dames THe, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg; Publicarea

Geef een antwoord