Comfortabel wonen in een rommelig zorgverzamelgebouw

Comfortabel wonen in een rommelig zorgverzamelgebouw
3

Kadoelerbreek
P/a Cordaan, Crabschuytstraat 122-126
1034 BC Amsterdam
www.cordaan.nl/kadoelerbreek
Tel.: 020-4936318 (zorgwonen voor oudere verstandelijk gehandicapten)
020-4936318 (dagcentrum)
P/a www.woningnet.nl (sociale huur appartementen) en www.woonz.nl (voor de particuliere individuele woonappartementen)

Comfortabel wonen in een rommelig zorgverzamelgebouw

3 THe kopjes

IMG_6026

Wie is wat en wat is wie

Het begint al met de personalia, waar we elke zorgvisite mee starten? Wat nemen we als gegevens op? Waar en bij wie moet je zijn voor wat? Er worden wel tien aanduidingen gegeven als je Kadoelerbreek googled. We maken maar bovenstaande keuze in de hoop dat het in de praktijk allemaal veel duidelijker zal zijn. Dat valt lelijk tegen. Ter plekke is het niet anders.

We gaan naar Kadoelerbreek, nadat we in een krantenartikel lazen dat de Kadoelerbreek zo’n beetje het nieuwste is wat Amsterdam te bieden heeft op het gebied van ouderenhuisvesting. Kadoelerbreek is in 2012 geopend. Nadien is zeker nog het een en ander in Amsterdam opgeleverd. Evenwel met zijn drie jaren is Kadoelerbreek een jonkie op het gebied van ouderenhuisvesting. De gemeente Amsterdam heeft de woonservicezone of -wijk omarmt om het ouderen mogelijk te maken  zolang mogelijk thuis en zelfstandig te kunnen blijven wonen. Wij dames THe willen daar wel eens poolshoogte van gaan nemen; kijken of dat goed gebeurt. Na al het gereis door het land is Kadoelerbreek lekker dichtbij, ook voor ons ‘oortje’ Evelien (zie bovenstaande foto), die voor het eerst met ons meegaat. Zo dichtbij blijkt het nu ook weer niet. Het is best een eindje trappen na de pont over het IJ, voordat we de rand van Banne Buiksloot aan de ring van Amsterdam bereiken.

Een complex (van een) gebouw

Kadoelerbreek is een complex met 180 levensloop bestendige woningen voor 55+.

IMG_6032IMG_6009

Twintig woningen zijn geschikt voor bewoners met een rolstoel. Op zowel woningnet.nl als woonz.nl staan de beschikbare (vrije) woningen voor respectievelijk de sociale huur en de vrije huursector. Verder zijn er vier zorg-groepswoningen van elk zes ouderen met een verstandelijke beperking (de Plint, onderdeel van de Werf). In het Kadoelerbreek gebouw is een keur aan zorg- en welzijngerelateerde diensten gevestigd, waaronder een huisartspraktijk, een apotheek, maatschappelijke dienstverlening via Doras, fysiotherapie en mensendieck, dagbehandeling en dagverzorging voor thuiswonende mensen met een somatische  aandoening en of lichte psychiatrische problematiek, CoCo’s wijkrestaurant en een dienstenwinkel van waaruit klusjes worden gedaan voor oudere wijkbewoners door mensen die er werkervaring en werkritme mee opdoen (althans, die zou er moeten zijn, maar wij hebben er óf overheen gekeken óf het is er niet meer).

Zoek en gij zult de ingang vinden

Ergens treffen we in een Googlebericht Kadoelerbreek nog aangekondigd als een Dienstencentrum, waarin een aantal ondernemers (sic) op het gebied van wonen, welzijn en zorg en een wijkrestaurant zijn gevestigd. De diverse ingangen die het gebouw rijk is nodigen niet uit een voet over de drempel te wagen.

IMG_6022 IMG_6020

De entrees zijn zeer kaal, anoniem en niet uitnodigend om eens binnen te lopen. Een echte ondernemer zou zich in zijn graf omdraaien.

De bellen en brievenbussen van de zorgwoningen en diensten zien er onaantrekkelijk, anoniem  en slordig uit.

IMG_6029 IMG_6019

De nee-nee stickers waarmee ook huis aan huisbladen uit de brievenbussen worden geweerd van de groepswoningen vallen ons op. Dat zijn toch juist de bladen die de buurt voor de kwetsbare bewoners binnenhaalt?

                TIP van ZORGVISITE:
Ontwikkel een professionele huisstijl, waaraan je entrees herkent en je je er welkom weet.

Geef door een “Ja, wel huis aan huisbladen” aan dat er belangstelling is voor wat er in de woonomgeving aan initiatieven zijn, die mogelijk aantrekkelijk zijn voor de bewoners van Kadoelerbreek.

Geweldige binnentuin voor de bewoners zonder verbinding naar de zorg en welzijn functies

Het is een gigantisch gebouw. Je bent een stief kwartiertje kwijt met een rondje om er omheen, waarbij veel trappen om het hoogteverschil te overbruggen. Dat zal niet iedereen doen, hoewel er veel te zien is: druk verkeer wat ook afleiding geeft en de water- en graslandpartij aan de zuidwestkant is zonder meer een kwaliteit.

IMG_6014

Daar waar kale gevels zijn, worden die aan de andere kant gecompenseerd door heerlijke balkons aan een riante en mooi ingerichte binnentuin met her en der wat doe-elementen.

IMG_6010

De tuin is helemaal gericht op de individuele bewoners en – helaas – niet direct op de oudere verstandelijk gehandicapten, die in de groepswoningen wonen en evenmin op de in het gebouw gevestigde dienstenfuncties.

De groepswoningen voor de 24 verstandelijk gehandicapten zijn op de eerste etage in een lager deel  gesitueerd. De bewoners hebben een geweldig groot eigen dakterras en kijken uit op de prachtige binnentuin en het grasland. Ook niet mis.

Schitterende appartementen

Een bewoonster nodigt ons uit haar appartement te bekijken. Onze mond valt open. In een woord een paleis!

IMG_6015

Wat een hoge en ruime driekamerwoning, met ruime gang voor scootmobiel en rolator, veel bergruimten

IMG_6017

en wat een mooi buitenterras.

IMG_6012

Pluspunt is verder het duurzame energiesysteem met een combinatie van stadswarmte en comfortkoeling in de zomer. Ja en met alle subsidies daarnaast, kun je een goed leventje leiden hoor, zo straalt mevrouw uit. Fijn.

Mevrouw blijkt uit de oude Kadoelerbreek te komen en had zo voorrang op de keuze in de beschikbare sociale huurwoningen. Haar buurvrouw vertelt ons dat zij wel over het mooiste appartement beschikt , alhoewel zij ook zeer tevreden is met haar wat kleinere woning. De lift portalen hebben een personal touch van de bewoners zelf gekregen met een mozaïekomlijsting op de wand.

IMG_6011

Wat een verschil met de onbestemdheid van de entrees en de gemeenschappelijke ruimten bij de zorg- en welzijnsdiensten.

Beperkte woonservice zone

Als we zo de woonservicezone gedachte doorfilosoferen is het wel jammer dat Kadoelerbreek niet over dagbesteding en kleinschalig wonen voor ouderen met Alzheimer beschikt. Als je in de Kadoelerbreek woont en je krijgt Alzheimer, dan moet je op den duur toch je vertrouwde omgeving verlaten om in een verpleeghuis te gaan wonen, bijvoorbeeld in het vlakbij gelegen verpleeghuis De Die.

Rommelige binnenstraat

In de binnenstraat op de eerste etage annex begane grond, als je het gebouw van de andere zijde betreedt zijn voor de bewoners en omwonenden veel voorzieningen en servicepunten aanwezig zoals de apotheek, Doras, een kapper, fysiotherapie, mensendieck, dagopvang en dagverzorging van Cordaan en een thuiszorgvestiging van Cordaan…

Er staan en hangen meerdere brochurestandaards in de binnenstraat en overal hangen posters met plakband op de glazen wanden en deuren. Dit maakt een rommelige en onoverzichtelijke indruk.

IMG_5999 IMG_6003 IMG_6001

                TIP van ZORGVISITE

Maak een heldere bewegwijzering in dezelfde huisstijl als hierboven bij de entrees genoemd.

Coco’s wijkrestaurant: aan de lunch terwijl de vloer gesopt wordt

Het restaurant Coco’s, ligt aan een uitloper van de binnenstraat en is zowel voor de bewoners van de Kadoelerbreek als voor hun bezoekers en omwonenden bedoeld.

IMG_6002

Coco’s blijkt ook al weer niet eenvoudig te vinden, maar de THe-dames worden vriendelijk op weg geholpen door een bewoner die overigens zelf nooit naar Coco’s gaat “Alleen maar oude mensen” (ondertussen zelf toch echt bij de doelgroep behorend).

IMG_5997

In CoCo’s  wordt ondanks de aanwezige bezoekers rond 13.00 uur nog gestofzuigd (open om 10.00 uur). En bij het nuttigen van een eenvoudige lunch, wordt de vloer gedweild met een sopje, “versterkt” met chloor. De bediening is wel vlot.

De koffie die we geserveerd krijgen is niet geweldig en de boter is sterk. De prijs die we moeten betalen voor twee koffie, één thee, een uit de diepvries gehaalde appelpunt, een kaastosti en twee kroketten met brood, opgeteld 17,75,- euro valt voor mensen met een krappe beurs niet mee. Tezamen met de entourage maakt het het er niet aantrekkelijker op om hier te komen.

Wij vinden het ook onbegrijpelijk dat het restaurant CoCo’s  geen verbinding heeft gekregen met de zo goed verzorgde en riante binnentuin, die voorzien is van bankjes, jeu-de-boules baan en fitnesstoestellen. Dan zou in het terrasseizoen het terras een fijne bonus voor de binnentuin zijn geweest, met wie weet op zijn tijd een barbecue voor de bewoners en omwonenden? Minimaal kun je het door een duidelijke bewegwijzering een en ander met elkaar verbinden.

Onvoldoende verbinding met de wijk en z’n bewoners

Meer dan spijtig is verder dat CoCo’s restaurant ook nauwelijks verbinding heeft met de wijk noch met het tegenoverliggende winkelcentrum Centrum Banne. De oversteek van en naar het winkelcentrum over een druk kruispunt is niet plezierig. Maar ook het kale, winderige  plein en het feit dat je drie (sluis) deuren verder en een hoek om moet om CoCo’s vanuit het winkelcenrtrum te bereiken vormt een obstakel. Zo gaat dat niet werken. Ook is het jammer dat de OBA en het Huis van de Wijk in het winkelcentrum zijn is gevestigd. Als deze in de Kadoelerbreek  een plek hadden gekregen was er op een natuurlijke manier een verbinding ontstaan tussen de bewoners en de omwonenden van de Kadoelerbreek.

IMG_6024 IMG_6025

Zo gaat het niet lukken

Ook al ben je geen ondernemer, zonder makkelijk en uitnodigend contact met de wijk(bewoners) kun je geen sluitende exploitatie krijgen en geen aantrekkelijk aanbod  als wijkrestaurant bieden. De voddige banier aan de gevel, de donkere aanblik als je het restaurant van buiten in kijkt en het feit dat het restaurant geen directe toegangsdeur aan de buitenkant heeft, helpen ook al niet mee om je er welkom te weten. Het is dan ook niet gek te lezen dat ook voor dit  door Combiwell opgerichte wijkrestaurant het doek bijna lijkt te vallen. Althans tot 31 december 2015 geven Combiwell en Cordaan het een ‘try’. Cordaan houdt de zaak mede open houden via de inzet van haar leerwerkbedrijf. Maar zoals wij er naar kijken denken we dat de donkere wolken nog lang niet verdwenen zijn. Van besef dat het roer om moet, hebben wij in elk geval niets bespeurd.

Som is minder dan de samengestelde delen

Het is klip en klaar voor ons. Het individuele wonen is hier geweldig en eigentijds. De zorg en welzijnsdiensten zitten in het prachtige gebouw op de formule van oude wijn in nieuwe zakken, dat wil zeggen in een nieuw huisvestingsjasje doet ieder zo zijn eigen ding en niemand voelt/is verantwoordelijk voor het geheel. Daar wordt uiteindelijk niemand beter van.

Bezoek afgelegd december 2015

Met dank aan Evelien Dans

Zorgkaart Nederland: nvt
Gastvrijheidszorg met sterren: nvt
Copyright Dames THe/Publicarea, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg

Geef een antwoord