Jonkerszorg

Jonkerszorg
5

Je kunt je (bijna) niet beter Thuis Voelen

Jonkerszorg
Herenweg 105
1718 AD Hoogwoud
Tel: 0226-358895
Email: info@jonkerszorg.nl
www.jonkerszorg.nl

 Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf.

 

 • Stolpboerderij in West Fries landschap
 • Eten van het land, inrichting en aankleding van het boerenland en vrij om naar buiten te gaan
 • Gelukkig een vestiaire met jassen aan een kapstok
 • Heerlijke lichtinval en comfortabele (eettafel)stoelen op wieltjes
 • Ruime personeelsbezetting?
 • Lekkere open keuken met raam naar woonkamer andere woongroep
 • De familie kan altijd aanschuiven zonder te hoeven betalen
 • Liftdeur van slaapkamers eerste verdieping komt meteen in huiskamer uit
 • Het paard wordt gemend voor de huifkar in de zomer
 • Persoonlijke gepassioneerde website
 • Doelgroep en financiering
 • Er samen (weer) wat moois van maken is helemaal gelukt

Jonkerszorg stond al langer op ons verlanglijstje van te bezoeken instellingen. Het was ons van verschillende kanten aangeraden. Maar hoe leg je in kleinschalig privé-wonen een zorgvisite af, wanneer je er noch een bewoner, noch een medewerker persoonlijk kent? Op het congres ‘Kleinschalig zorgen voor ouderen’ van 9 april jl. (klik hier voor een overzicht van de presentaties), waar wij dames The een zaal met ruim 500 mensen mochten entertainen, was Angèle Jonker, de oprichtster van Jonkerszorg ook één van de spreeksters. Helaas hebben wij haar toen niet persoonlijk ontmoet. Omroep Gelderland hield ons aan het eind van het congres aan de praat over de tot nu toen enige zorgorganisatie met vijf THe kopjes (De Herbergier, Arnhem). Maar het zijn van spreker op een zelfde congres slechtte voor ons Dames The wel de drempel. En zo durfden we de stoute schoenen aan te trekken ‘s morgens aan te kondigen graag diezelfde middag nog bij Jonkerszorg op zorgvisite te komen. Schikte dat? We waren meteen welkom.

Stolpboerderij in West Fries landschap
Jonkerszorg biedt op een private basis kleinschalig wonen in een traditionele West Friese stolpboerderij voor 14 personen.

 

Eén woongroep ‘Boven Paede’ bestaat uit 8 personen; de andere woongroep ‘Lange Regel’ bestaat uit 6 personen.
De schapen en lammeren zoeken onderweg bescherming bij elkaar vanwege de gure wind die over het zo kenmerkende West Friese landschap waait. De smalle geplaveide landbouwweg voert ons langs mooie boerderijen en landbouwgronden naar een karakteristieke, goed in de verf en mooi gedecoreerde stolpboerderij.

We staan voor een groen ijzeren schouderhoog hek, dat alleen via een code te openen is. Waar is de bel? Gelukkig ziet een medewerkster ons. Zij houdt Alida (naam gefingeerd) gezelschap, die windvrij in een overkapte strandstoel TIP bij de huisdeur een sigaretje zit te roken en maakt het hek voor ons open.

 

Eten van het land, inrichting en aankleding van het boerenland en vrij om naar buiten te gaan
We zijn meteen verslingerd. Wat een prachtige buitenambiance, met appel- en andere fruitbomen, TIP een moestuin en een heerlijk buitenzitje onder een boom. De medewerkster vertelt dat medewerkers van en deelnemers aan de dagbesteding, dat samen met de bewoners onderhouden. En al wat de natuur biedt wordt gebruikt bij de maaltijden: de appelen, de sla, de spinazie en de rode bieten. In een ander deel van de tuin zien we later ook nog bakken op zit- en stahoogte

en een glazen kas.

Het bijhouden ervan vormt geen probleem; het is onderdeel van het leven.
Ons valt ook op dat buiten de gebouwen allerlei landbouw- en tuinwerktuigen, zoals klompen, gieters, een hooivork en potten staan. En ook aan de buitenmuren hangt van alles. Heel gezellig en innemend. We denken: bij een zorginstelling zou dit nooit kunnen. ‘Veel te gevaarlijk’ wordt dan gedacht. Wat als iemand een hooivork pakt? Of struikelt? De hele wandel-, moes- en belevingstuin is van een flinke proportie en een natuurlijk onderdeel van het huis en zijn omgeving. Houten hekken eromheen, die geen opgesloten gevoel geven en waarbinnen de bewoners zich helemaal vrij kunnen bewegen.

Er zitten geen buitendeuren op slot. Iedereen kan vrij naar buiten lopen, maar niet van het terrein af. “Zijn jullie niet bang dat mensen door de gaten tussen de houten planken gaan kruipen?” “Dat heeft nog nooit iemand gedaan en bovendien we hebben altijd het overzicht.”

Gelukkig een vestiaire met jassen aan een kapstok
We gaan via de zijdeur van woongroep de Lange Regel naar binnen. 

Het valt ons meteen op: eerst de vestiaire met de jassen, de dassen, de mutsen en petten. TIP In een reguliere zorginstelling zien we dat amper tot nooit en herhalen nog maar eens dat je door het wegstoppen van dit soort gewone dagelijkse dingen de drempel verhoogt om mensen het besef te geven dat naar buiten gaan -zo lang dat mogelijk is- tot de eerste levensbehoeften behoort.
Na de vestiaire komen we in de vrij smalle gang waaraan de zes privékamers van de bewoners grenzen. Nee hoor, dat levert geen problemen als er mensen in rolstoelen zitten. We herkennen het van de Herbergier. Stel dat twee rolstoelen of rollators elkaar moeten passeren, dan wacht de één toch even in zijn of haar kamer. Deze privékamers hebben we overigens om privacy redenen niet gezien.
We treffen op de muur een A-viertje geplakt, waarop in dikke grote letters WOONKAMER staat, met een pijl daar naartoe. Blijkbaar nodig voor de oriëntatie van de bewoners. En een bord waaraan de medewerkers die er zijn, hun foto hangen. Het is een beetje priegelen om de foto aan het haakje te krijgen.

Heerlijke lichtinval en comfortabele (eettafel)stoelen op wieltjes
De keuken annex huiskamer en de aangebouwde serre is helemaal zoals thuis. Door de serre met veel raam stroomt een fantastisch buitenlicht naar binnen. Van buiten hadden we die mooie serre al gezien, met openslaande deuren naar het terras.


In de huiskamer zien we een lekkere bank, comfortabele stoelen op wieltjes, een tv en een cd speler, leuke wandversiering en verlichting, een boekenkast en een lage salontafel.
Op de eettafel in de aangebouwde serre staan de koffie- en theekan al klaar op een dienblad. Alida eet een appeltje. De doos met het spelletje Triominos dat Alida en de medewerkster net hebben gespeeld, staat nog op tafel, net als de bak met wat tijdschriften en kranten.
We schuiven gezellig aan. Wat een fijne eettafelstoelen, en wat handig dat ze verrijdbaar zijn via die subtiele kleine wieltjes eronder. TIP

 

Ruime personeelsbezetting?
De medewerkster vertelt dat dit deel van de boerderij oorspronkelijk het woonhuis was van Angèle Jonker, haar man Bert en vier kinderen. Ze hebben nu een huis elders betrokken. De familie van de bewoners is hier kind aan huis; momenteel zijn drie bewoners met hun naasten op pad.
De medewerkster heeft voor ze bij Jonkerszorg kwam lang in een zorginstelling gewerkt. Maar hier is het zo anders; en ook een veel ruimere bezetting van medewerkers, waardoor meer tijd is voor de bewoners. Van half acht tot half elf zijn er voor de twee woongroepen gezamenlijk vier verzorgenden, inclusief stagiaires. Als wij er zijn, treffen we ook stagiaires en één van hen schuift gezellig aan voor een kopje thee. “Ja, stagiaires voor wie dit de eerste ervaring is, is het daarna moeilijk wennen aan de reguliere zorg.”
Kan dit nu echt niet in een zorginstelling? Of is er bij Jonkerszorg gewoon veel minder overhead? Aan de andere kant, het echtpaar Jonker zelf staat toch ook op de payroll nemen we aan.

Lekkere open keuken met raam naar woonkamer andere woongroep
De keuken is ingericht zoals een keuken hoort te zijn. Keukenkastjes, boerenbont serviesgoed, etc. In mooie blauwe Creuset pannen pruttelen de gehaktballen al. Ernaast staat de houten broodtrommel. En we zien gewoon een fruitschaal met vers fruit erop. 

 

Ons wordt verteld dat gewoon de voorschriften worden gevolgd. Dus ja, het stickeren van het voedsel in de ijskast en het weggooien van wat over is.
Het eten koken wordt zelf gedaan en de bewoners helpen daar waar mogelijk bij mee.

Dat is heel gewoon en iedereen vindt dat gezellig en leuk. De inkopen hoeven niet zelf gedaan te worden; die worden besteld en aan huis geleverd. Het weekmenu is bekend; de recepten liggen klaar. TIP
We zien in de keuken een vierkant raam waardoor je een doorkijk hebt naar de andere woonkamer. “Dat is er speciaal ingebouwd om ook als het even nodig is het zicht naar elkaar toe te hebben.”

De familie kan aantal aanschuiven zonder te hoeven betalen
Een schoonzoon komt met zijn schoonvader terug van de opticien. Zijn schoonvader draagt een grote doos met taart. “Heeft ie zelf uitgezocht deze appelnotentaart”. De grote punten worden meteen rondgedeeld. De schoonzoon vertelt dat ‘ie vaak onderweg naar of van zijn werk even aanwipt. Zijn vrouw en hijzelf voelen zich hier op hun gemak. Hij weet niet hoe het met de kosten en betalingen zit van zijn schoonvader, dat regelt zijn vrouw. “Schoonpapa heeft een goed pensioen”. De eerste paar maanden was hij erg onrustig, maar dat lijkt nu te veranderen: hij voelt zich nu meer op zijn gemak. “Ach, een zorginstelling, waarschijnlijk zou het mijn schoonvader niets uitgemaakt hebben, waar hij terecht kwam, hij heeft er toch geen weet van, maar voor ons als familie is het heel prettig, het voelt gewoon helemaal goed en beter dan hier kun je het niet hebben. We kunnen ook altijd aanschuiven om mee te eten. Nee hoor, daarvoor hoeven we niet te betalen, er is altijd eten genoeg. Sparen voor mijn oude dag? Ik denk er niet over. Zie wel wat me toekomt”.

Liftdeur van slaapkamers eerste verdieping komt meteen in huiskamer uit
De andere woonkamer van de acht bewoners van ‘Boven Paede’ is iets ruimer, maar van hetzelfde laken een pak. Comfortabel en huiselijk ingericht, een grote vaas met bloemen en weer dat heldere niet kunstmatige licht dat binnen komt. Met openslaande deuren naar de tuin en het weidse landschap.

De bewoners zitten ook gemoedelijk: een meneer met krant in de hand, waarvan geen pagina wordt omgeslagen, een voormalig psychologe uit Amsterdam, maar geboren en getogen in Rotterdam, borduurt een grofmazige lap met bloemen. Haar werk wordt bewonderd door een medebewoonster. De hond in het mandje komt ons waakzaam tegemoet en in de aangrenzende keuken de overdracht van middag naar avonddienst vindt aan de keukentafel plaats. Ook hier weer mooie ingelijste kunstreproducties aan de muur. Een piano staat klaar om te bespelen.
Een ruime liftdeur komt uit in de woonkamer. We vinden het een vondst om zo de slaapkamers op de eerste etage, direct makkelijk in de huiskamer te laten uitkomen. TIP

Het paard wordt gemend voor de huifkar in de zomer
We worden nog via het andere deel van de tuin naar de ‘echte’ voordeur geleid. Het is een huiselijke entree.

Met een gezellige rommeligheid en een klein kinderfietsje.
Dat deel van de tuin met weer goed begaanbare wandelpaadjes en lekkere zitjes, een kippenren leidt naar een weide voor een pony en paard.

Het paard wordt momenteel door Bert gemend, want van de zomer willen ze met paard en wagen met de bewoners op pad. We zagen de onder blauw zeil ingepakte “huifkar” al bij de entree naar het gebouw van de dagbesteding staan.

 

Persoonlijke gepassioneerde website
De website van Jonkerszorg is plattelands in ‘feel en look’. De website is meteen persoonlijk en met empathie geschreven. Passie, visie en achtergrond van het zorgechtpaar zorgen daarvoor. De vier kinderen van hen zijn bij wijze van spreken opgegroeid met Boven Paede. De betrokkenheid van familie wordt in de missie meteen mooi verwoord: “De betrokkenheid van familie is een rode draad door onze zorg”. Familieleden zijn voor de bewoners een ankerpunt en horen erbij als deel van het leven van de bewoners en kunnen altijd aanschuiven om mee te eten. Op de website staat een foto van het hele team.

Doelgroep en financiering
Over de doelgroep en financiering staat een passage op de website van Jonkerszorg. Het gaat om cliënten met zeker ZZP 5. Zorg wordt rechtstreeks bekostigd uit WMO en AWBZ-indicaties. Vanuit een geldige CIZ-indicatie wordt de zorginzet vergoed, alsmede de hulp bij het huishouden vanuit de WMO. Verder betaal je een prijs voor de huur van de kamer en alle kosten van de drie maaltijden (waarvan avondeten driegangen menu, alle overige consumpties, de was etc. etc.). Afhankelijk van de kamer -er zijn grotere en kleinere kamers en twee kamers hebben geen eigen sanitair en badruimte- wordt hiervoor een offerte uitgebracht, exclusief de persoonlijke ziektekostenpremie en de reguliere eigen bijdrage ‘AWBZ zonder verblijf’ en de eigen persoonlijke uitgaven. Op de website staat ook dat je één kamer met twee personen kunt huren, maar ook dat je bij beschikbaarheid er een tweede aangrenzende kamer tegen bijbetaling bij kan huren. We zijn natuurlijk heel nieuwsgierig naar de werkelijke bedragen, maar daarover vinden we niets op de website.

Als we Jonkerszorg dan toch nog een TIP mogen meegeven: zet op de website plattegronden van de beschikbare kamers en geef aan of er ruimte is c.q. hoe lang de wachttijd ongeveer is.
En om dan tenslotte de puntjes op de i te zetten: de telefonische bereikbaarheid van het kantoor kan publieksvriendelijker door de mogelijkheid te bieden een boodschap op een antwoordapparaat in te kunnen spreken.

Er samen (weer) wat moois van maken is helemaal gelukt
De balans opmakend: we zouden een kniesoor zijn als we de paar minpuntjes, zoals onze constateringen met betrekking tot het delen van sanitair, de bereikbaarheid en het ontbreken van plattegronden mee laten wegen in ons eindoordeel. Jonkerszorg is voor ons met ‘vlag en wimpel’ 5 THekopjes waard. Het leidmotief van Jonkerszorg is: ‘er samen (weer) wat moois van te maken’ en naar de ervaring van ons, Dames THe is dat heel goed gelukt. Jonkerszorg weet het Thuis Voelen goed te treffen. En wij dames gaan wél sparen om zo verzekerd te zijn van een mooie oude dag in de geest van Jonkerszorg, maar dan graag in ons Amsterdam.

Zorgkaart Nederland: –
Gastvrijheideidszorg met sterren: –
Kies Beter.nl: –

Copyright Dames THe
April 2013

 

2 Responses to “Jonkerszorg”

 1. Sylvia Wybenga schreef:

  Wat een goed initiatief, dames THe! Mijn oude moeder is een gelukkige bewoonster van Boovenpaede. Voor onze keus was essentieel dat zij vrije toegang tot de heerlijke tuin heeft. Doordat zij de opgewekte en stimulerende sfeer van het huis kende vanuit de voortreffelijke dagbesteding ( voor iedereen toegankelijk zonder extra kosten) kon zij zelf op haar gevoel vertrouwend instemmen met de verhuizing naar 24 uurs zorg.”ik wil graag voor de winter onder dak zijn”.Daar is zij ook geen enkel moment op teruggekomen, ondanks ernstige vergeetachtigheid. Zij geniet ook van de onderlinge contacten van de verzorging” het is net of ze elkaar allemaal al kenden”.Zowel haar als onze beoordeling van haar kwaliteit van leven is hoog. Als we ’s avonds in de wind voor het hek staan na het wekelijkse bezoek aan mijn gezin zegt mijn moeder tevreden: “ik ben zo blij dat er zorg-t-huis, staat, dat is het precies. Ik heb een heerlijk leven”.

 2. Elina schreef:

  Hartelijk bedankt voor deze mooi woorden voor ons Jonkerszorg. Ik heb het grote geluk om hier al van af de oprichting te mogen werken.
  Het is erg leuk om van onafhankelijke oordeel te krijgen, dat wij, bewoners, team en vrijwilligers, het zo goed met elkaar doen.
  Hartelijk dank!
  Elina

Geef een reactie