Huis in de Duinen is haar weg nog aan het zoeken

Huis in de Duinen is haar weg nog aan het zoeken
3

Woonzorgcentrum Huis in de Duinen 
Herman Heijermansweg 73
2042 XR Zandvoort
huisindeduinen@kennemerhart.nl
Tel: 023-5741500 
https://www.kennemerhart.nl/

Huis in de Duinen is een locatie van Kennemerhart (sinds 1 januari 2018 ontstaan uit Amie Ouderenzorg en SHDH)

Huis in de Duinen is haar weg aan het zoeken

3 THe kopjes 

IMG_9354  

We maken een ommetje en rijden via Bloemendaal en Overveen, langs CIOS en Kraantje Lek, een gebied waar sportieve jeugdherinneringen van Dame T liggen, naar de Zantvoortse laan. Voortrijdend over die laan kun je Huis in de Duinen niet missen. Het gebouw oogt als nieuwe zakelijkheid, heeft drie verdiepingen, niet echt mooi en toch heeft het wat. Er zijn een aantal van dit soort karakteristieke gebouwen
IMG_9365
en herkenbaar voor de omgeving. Die omgeving, het Noord Hollands duingebied, niet ver van de stadskern en het strand van Zandvoort is prachtig. Het kan dan ook voor niemand een straf zijn om met vader of moeder die in Huis in de Duinen verblijft uit wandelen te gaan.

We kunnen zo doorlopen 

Het huis heeft een grote, prachtige voortuin. Een gedateerde luifel overkoepelt de weg naar de ingang. De sfeer als we binnenkomen is aardig en dat wordt mede bepaald door de hoge entreeruimte met veel lichtinval.
IMG_9344
De trap naar boven leidt naar een zorgstraat met op de overloop nog een ouderwetse zusterpost. De receptieruimte is onbemand. Wellicht heeft degene even een bezigheidje. Zou fijn zijn als er een bordje bij de balie zou staan met wie vandaag de gastheer of gastvrouw is met de tijden en, zoals nu, ‘Ben zo terug!’ TIP van ZORGVISITE. We nemen een kijkje in de lange, wel kale gangen, hier en daar onderbroken door een zitje en veel karren.
IMG_9349
In karren grossiert Huis in de Duinen. De lengte van de gordijnen is opmerkelijk! Wie is verantwoordelijk? We zien een huiskamer die ons thuis voelen stempel niet zal ontvangen.
IMG_9343
Dat je gewoon een zorgcentrum in kan lopen is tot daaraan toe, maar dat je zo in woon-slaapkamers van bewoners naar binnen kunt kijken en lopen is apart. Het gaat hier toch om kwetsbare mensen. TIP van ZORGVISITE. Als Dames THe hebben wij niets slechts in de zin, maar dat valt aan onze gezichten niet af te lezen.   

Prettige bediening en petitfours om van te smullen 

We hebben zin in koffie en thee. En we vallen voor een petitfour van een welbekende patisserie uit Heemstede. TIP van Het HUIS.
IMG_9352
Heerlijk zijn die kleine gebakjes. De koffie is redelijk, maar had wat pittiger gekund. De bediening in het steeds drukker wordende restaurant is uitstekend. De dames zijn professioneel gekleed, bedienen aan tafel en bij de koffie en thee worden lekkere koekjes (niet van die saaie ingepakte gevalletjes) en bonbons geserveerd. TIP van het HUIS. Na het middageten kan er ook een borreltje of een glaasje wijn gedronken worden. Grenzend aan het restaurant is een terras waar wijde deuren je toegang tot verschaffen. 

De bewoners eten hier tussen de middag in het restaurant de warme maaltijd, die niet meer uit de eigen keuken komt. We hebben het eten, gezien het middaguur waarop wij er waren, niet kunnen proeven. Wel viel ons oog nog op een boodschap bij het weggaan uit het restaurant dat familie niet welkom is tijdens het eten. Het maakt een aantal van de bewoners onrustig als er buitenstaanders bij zijn. Hulp bij het eten kan beter aan de medewerkers worden overgelaten, zo wordt ons uitgelegd. Het zal wel anders bedoeld zijn, maar het komt wel vreemd over zo. Familie kan geleerd worden hoe behulpzaam te zijn bij de maaltijden, als zij dat nog niet zouden weten. En mee-eten kan sowieso gezellig zijn is ons idee. TIP van ZORGVISITE. Een mooie gelegenheid om onze THe-blik De liefde gaat door de maag op de Waardigheid en Trots website hier nog eens te promoten.

Open sinds 1954 en in 1985 gerenoveerd

Het huis is in 1985 gerenoveerd en toen heropend door destijds Commissaris van de Koningin Roel de Wit.
IMG_9361
Het woonzorgcentrum heeft plaats voor 90 bewoners, heeft 20 plaatsen voor kortdurend verblijf en valt onder de stichting Kennemerhart.  

Daarnaast is er een wooncentrum Huis in de Duinen dat bestaat uit 93 appartementen: 82 tweekamerwoningen en 11 driekamerwoningen. Deze appartementen zijn verdeeld over drie gebouwen. Bewoners van 55 jaar en ouder kunnen de appartementen rechtstreeks huren van Woonzorg Nederland.
IMG_9363
Zij kunnen gebruik maken van de verschillende zorg- en welzijnsdiensten van Kennemerhart en tevens gebruik maken van het restaurant. Een zorgindicatie geeft voorrang bij de huur van deze woningen.   

Het Huis in de Duinen heeft zijn langste tijd gehad 

We horen dat er plannen zijn het woonzorgcentrum af te breken en de bewoners in tijdelijke bewoning op het terrein of elders bij Kennemerhart onder te brengen. Ja, dat er achterstallig onderhoud is en de tand des tijds heeft toegeslagen zien wij ook direct. En de liften! Tjonge, wat een crime moet dat zijn voor de bewoners en de medewerkers…
IMG_9350
Het restaurant verhuist met de bewoners mee naar het tijdelijke onderkomen. Bewoners hebben het recht op terugkeer wanneer de nieuwbouw, op dezelfde plek waar nu de oudbouw staat, gereed is. In de nieuwbouw zal geen keuken meer komen…  

Als we vragen wanneer deze operatie in gang wordt gezet, is de verwachting dat dit in 2018 zal gebeuren, “maar het kan ook later zijn, je weet het maar nooit met die bouwplannen.”

…wie weet ervan? 

Over deze nieuwbouwplannen wordt met geen woord gerept op de website van Kennemerhart en van Huis in de Duinen.  

Achteraf vinden we wel op een site van Vollmer en Partners dat zij in opdracht van Woonzorg Nederland Huis in de Duinen zullen gaan vernieuwen. Enige verder informatie op die site: “De bijzondere ligging in de duinen biedt mooie aanknopingspunten om een weldadige leefomgeving te  realiseren.” Dat is alles. Daar wordt geen bewoner of naasten en ook wij niet wijzer van.   

Betrek bewoners, naasten en medewerkers bij de plannen 

Het zou aardig zijn als Kennemerhart en Woonzorg Nederland alle betrokkenen mee zou nemen in het avontuur van tijdelijke huisvesting en nieuwbouw, door daar adequate informatie over te geven en te verbeelden hoe het gaat worden? TIP van ZORGVISITE. Als achteloze zoeker naar een fijne woonplek voor je kwetsbare vader of moeder is dat iets wat je wilt weten.

Beschikbare (actuele) informatie kan beter

In het huis zelf treffen we weinig folders met informatie van welke aard dan ook, behoudens een folder over de medezeggenschap van de Centrale Cliëntenraad en een klachtenformulier. Wel troffen we ook hier weer hier en daar boodschappen aan ramen en deuren opgeplakt met plakband. We kunnen het niet laten deze vreemde gewoonte elke keer toch maar weer te vermelden in de hoop dat dit verandert. En als we voor de activiteiten opnieuw in de website klikken om naar de pagina te gaan met een maandoverzicht per locatie, dan komen we in het maandoverzicht van augustus terecht. Dat is inmiddels 3 maanden geleden. Dus locatiemanager: Let op uw saeck! Een huis op een zo mooie locatie verdient beter!   

We leggen de Zorgvisite af in november 2017. Per 1 januari 2018 is Huis aan de Duinen onderdeel van Kennemerhart. Bij onze website research van toendertijd Amie Ouderenzorg kwamen we op veel tips ter verbetering. De nieuwe website van Kennemerhart oogt fris en helder. Een goede start!

Zorgvisite afgelegd november 2017 

Copyright Dames THe Tineke van den Klinkenberg/ Hetti Willemse; Publicarea 

 

2 Responses to “Huis in de Duinen is haar weg nog aan het zoeken”

 1. Dames THe schreef:

  Dank voor deze expliciete toelichting. De tijd haalt observaties soms in en daarvoor is gelukkig deze reactiemogelijkheid op onze Zorgvisite website.

 2. Saskia Moulijn schreef:

  Dag dames THe. Wat goed dat jullie bij Huis in de Duinen op visite zijn geweest en bedankt voor de tips! De tips staan inmiddels op onze agenda en hebben dus al onze aandacht. We gaan ermee aan de slag.
  Graag reageren we nog even expliciet op een aantal punten.

  Huiskamers
  Er zijn in het huis enkele huiskamers die alleen gebruikt worden om de maaltijd te gebruiken. De huiskamer waar jullie zijn geweest was hoogstwaarschijnlijk een dergelijke huiskamer.

  Restaurant
  In het restaurant is familie wel degelijk welkom en we hebben ook verschillende familieleden die mee-eten. Het is echter geen open restaurant. Sommige bewoners hebben grote families. Om te voorkomen dat het restaurant als openbare gelegenheid wordt gebruikt en er hierdoor geen plek meer is voor de bewoners hebben we deze mededeling bij de ingang van het restaurant geplaatst.

  Communicatie over nieuwbouw
  Medewerkers, bewoners en verwanten zijn wel degelijk geïnformeerd over de nieuwbouw (o.a. schriftelijk en via nieuwjaarstoespraak van de directeur). Ook op de nieuwe website staat vermeld dat er plannen zijn voor nieuwbouw. We zijn echter nog in gesprek met de huiseigenaar dus we weten nog niet hoe het gaat worden.

  Website en foldermateriaal
  We stonden tijdens jullie bezoek aan de vooravond van de fusie en de nieuwe naam. Per 1 januari 2018 is Amie Ouderenzorg gefuseerd met SHDH en vanaf deze datum heet de nieuwe organisatie Kennemerhart. Er werd toen dus hard gewerkt aan een nieuwe website en nieuw foldermateriaal waardoor er weinig tijd gestoken is in de website en het informatiemateriaal op de locatie. We nodigen u graag uit een kijkje te nemen op de nieuwe website http://www.kennemerhart.nl waar alle informatie op staat: over de gesloten afdeling, met welke zorgvraag u waar terecht kunt, u kunt de folders downloaden en uiteraard lezen over alle andere locaties en diensten van Kennemerhart.
  Daarnaast is in Huis in de Duinen al het nieuwe foldermateriaal te vinden.

Geef een antwoord