Kwiek 

Kwiek 
4

Zorgcentrum De Wittenberg
Bernhardstraat 4
4175 EE Haaften
Tel.: 0418 594900
info@wittenbergzorg.nlZAP@wittenbergzorg.nl
www.wittenbergzorg.nl 

Kwiek

4 THe kopjes 

Als geaarde Amsterdammers kennen wij het verpleeghuis De Wittenberg in hartje Amsterdam. Althans, dass war einmal. Het van oudsher Lutherse verpleeghuis was onderdeel geworden van Amsta en is recentelijk te gelde gemaakt. Luxe shortstayappartementen zijn ervoor in de plaats gekomen… 

Hoe anders treffen we het aan in Haaften aan de Waal waar zorgcentrum De Wittenberg ligt. Het is als eenpitter een van de laatste der Mohikanen, een nog geheel zelfstandig functionerend zorgcentrum op Bijbelse grondslag. De Wittenberg heeft vele diensten aan huis, twee zorgkamers voor tijdelijk verblijf, 36 woningen die je zelfstandig van woningcorporatie Vestia huurt en waarbij De Wittenberg indien nodig de zorg garandeert (in Kemperhof en Hoekland), vijf verzorgingshuiswoningen (ZZP 4) en zes woongroepen verpleegtehuis (voor 50 bewoners, dementie en lichamelijk; ZZP 5,6,7,8).

 Verpleegtehuis, grappig, we lezen dat woord eigenlijk nooit meer, maar het staat zo op de website van De Wittenberg. Het is vernoemd naar de Duitse stad Wittenberg, waar Maarten Luther zijn stellingen aan de deur van de kerk nagelde en waarmee de reformatie in gang werd gezet.

Buitenruimte een voorbeeld hoe het kan om privé en publiek te verbinden 

Voor het ons bekende rondje om het huis hebben we wat meer tijd nodig dan anders. Enerzijds komt dat door de aangelegde kwiekroute: een traject van stoeptegels met oefening instructies, die uitnodigen tot capriolen in de buitenruimte. We raken extra gemotiveerd die route te volgen, omdat ons na de inspanning een kopje koffie in het vooruitzicht wordt gesteld. We zwieren en zwaaien met onze armen en benen dat het een lust is.TIP van het HUIS. 

Anderzijds komt het omdat we qua inrichting van de tuinen veel te kijken hebben onderweg. Wmaken praatjes met mannen die hun ziel en zaligheid in het onderhoud van de tuinen leggen. Een van hen is de echtgenoot van een medewerkster en hij doet dit als vrijwilliger. En we zien hier nu eens eindelijk een vorm waarbij de openbare ruimte en de privétuin van het zorgcentrum met elkaar verbonden zijn.

Er zijn twee toegangen tot de grote tuin van het zorgcentrum. Aan die tuin liggen tevens de woningen voor ouderen die zorg van De Wittenberg krijgen.

De toegangen worden ’s ochtends
opengedaan en ’s avonds weer gesloten. TIP van het HUIS. In de aansluitende openbare ruimte is een heel leuke speeltuin en er zijn bankjes.

Het komt allemaal heel prettig en natuurlijk over en
er wordt ook druk gebruik van gemaakt. Het feit dat het wederzijds belang in het gebruik van buitenruimte hier wordt gerealiseerd is een voorbeeld voor alle gemeenten en zorgcentra. TIP van ZORGVISITE. 

In de tuin staat ook een bouwsel voor de dagopvang en een soort hooiberg met levende have.

Voor de hoofdingang ontwaren we nog een 
verweesde jeu-de-boulesbaan. Het is de zoveelste goedbedoelde baan die we er zo bij zien liggen. Eigenlijk alleen bij De Savelberg in Gouda was het anders. 

We gieren het nog uit bij het zien van een bord dat door de gemeente is neergezet. Doodlopende weg naar de begraafplaats. Die kan zo in de krant.
 

Een koninklijk welkom 

De laatste tegel van de kwiekroute verleidt ons naar het kopje koffie binnen.

We passeren een verzorgde sluisentree waarin Willem-Alexander en Maxima ons verwelkomen. Het koningspaar hadden we net gemist tijdens hun bezoek aan Culemborg waar we ook recent op Zorgvisite waren. Nu willen we met ze op de foto.

Maar alle gekheid op een stokje, waarom
in de entree geen welkomstwoord van het team en hen zichtbaar op de foto? Het is een puntje wat we later ook bij onze scan van de website ontdekken, namen vinden we nog wel bij de button Over Wiitenbergzorg  maar een gezicht of een persoonlijk woord ontbreekt. TIP van ZORGVISITE. 

We worden vrolijk van het berichtje bij de knop om de tweede sluisdeur te openen. Na bijna 200 Zorgvisites weten we er alles van: wachten tot de tweede sluisdeur opengaat. Hier treffen we een grappige tekst die je het wachten laat ondergaan in het vooruitzicht van een hartelijke ontvangst erna. TIP van het HUIS.

en een hartelijke ontvangst 

Eenmaal binnen komen we in een aangename ruimte met een prettige vloer en lampen.

De receptie ligt een beetje uit het oog om het hoekje. We worden enthousiast begroet door een zeer betrokken medewerkster als we snuffelen bij de potten bramen en andere jams.
Ze vertelt ons dat de jams tijdens dit weekend met de verpleeghuisbewoners zijn gemaakt. De jams worden verkocht om de vakantie mee te spekken. Voor het eerst gaan ze deze zomer met de bewoners naar een gehuurd huisje in Dongen (Noord-Brabant). De extra verpleeghuiszorgmiddelen die landelijk vrijgemaakt zijn, scheppen hiervoor een basis, ook omdat men nu beter in het personeel zit. Dat is mooi om te horen. Ze vertelt enthousiast over een sponsoractie waarmee wel 10.000 euro is opgehaald, waardoor een fiets kon worden aangeschaft zodat bewoners nu door een fictief landschap kunnen rijden. Petje af! 

Ook de eigen keuken is weer terugBetrokkenen bij De Wittenberg, waaronder de moeder van de verzorgende die we spreken, koken ook mee. Er is geen dagelijks restaurant. Het eten gaat naar de woningen en naar de woongroepen. Wel is er bij tijd en wijle een themamaaltijd en dan kan men met elkaar eten in de ruimte die als wij er zijn net is ingericht voor een condoleanceavond. 

De entreeruimte kent een aardig ingericht zithoekje met een kast vol boeken.

De meneer die daar lekker zit te lezen is wel in voor een praatje en gaat voor ons het kopje koffie maken dat ons aan het einde van de Kwiekroute is toegezegd. Hij woont in een van de woningen van De Wittenberg en  runde voorheen met zijn vrouw de supermarkt in Haaften. Hij heeft het ook na haar overlijden  hier heel goed en hij roemt het lieve personeel. 

Voor we weer richting huis vertrekken gaan we nog naar het toilet. Gelukkig hier wel een plantje.  

We zorgen er graag voor dat u(w mantelzorger) tijd heeft voor ontspanning 

De website is meteen heel prettig, toegankelijk en overzichtelijk. Geschreven op de toekomstige bewoners en hun naasten. De tekst ‘We zorgen er graag voor dat u(w mantelzorger) tijd heeft voor ontspanning’ spreekt ons aan. De foto’s die steeds oppoppen zijn niet geflatteerd. We hebben het tijdens onze visite ook zo ervaren. We zagen niet zo gauw wachttijdinformatie. Moet je dan speciaal het zorgadviespunt bellen?

Hiervoor gaven we 
al aan dat het prettig zou zijn als op zijn minst de directeur/bestuurder, de leden van de Raad van Toezicht, ondernemingsraad en cliëntenraad zich persoonlijk zouden introduceren en dat je voor je ziet wie wie is. TIP van ZORGVISITE. We waarderen dat werkelijk alles qua rapporten op de website staat. 

De brochure van de twee zorgkamers Magnolia en Oleander, die overigens een eigen adres hebben, is erg aansprekend. Opnieuw valt het ons op dat ook deze eenpitter gewoon de prijzen laat zien voor diensten, ingeval je die zelf wil/moet betalen. Voor tussen de 35-45 euro kun je er logerenkom daar maar eens om. Er is ook een oplossing voor kinderen van bewoners die in het buitenland wonen. De prijslijst bevat ook prijzen voor allerlei andere diensten. Klasse. TIP van het HUIS. Gek dat we dat nooit zien bij de grote zorgconcerns…

Dat De Wittenberg klaar is om ook degenen van dienst te zijn die geen indicatie hebben, blijkt ons inziens uit de activiteiten die je op de website heel makkelijk kunt vinden met leuke titels als van ei tot ooievaartoerist in eigen landwat ruist er in het herfstbos en historische lezingen 

Doen eenpitters het beter? 

Zou het dan toch zo zijn dat een zelfstandig zorgcentrum minder tijd vermorst aan intern gedoe en focus kan houden op wat de bewoners en hun naasten behaagt? Als wij al onze Zorgvisites tot nu toe de revue laten passeren valt het ons op dat de eenpitters die wij hebben bezocht hun zaakjes in het algemeen heel goed op orde hebben.  

Zorgvsite afgelegd juni 2019 

Copyright Zorgvsite, Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Publicarea 

One Response to “Kwiek ”

 1. Dames THe schreef:

  Deze reactie ontvingen de Dames THe over de mail:

  Mooi en aangenaam verhaal over onze organisatie met al die medewerkers en vrijwilligers met een hart van GOUD.

  Hierbij mijn foto en nog een mooi foto van de belevenistuin! (deze foto is te zien in de nieuwsbrief van 30 september – red.)

  Dank voor de tips en adviezen en we zien de reactie op het artikel graag tegemoet!

  Met vriendelijke groet,

  Cor van de Craats

  Bestuurder Wittenbergzorg

Geef een antwoord