Welbeschauwd een geslaagd woonzorgcentrum met zelfkennis

Welbeschauwd een geslaagd woonzorgcentrum met zelfkennis
4

Woonzorgcentrum De Schauw
Schauwplein 27
3882 AV Putten
Tel: 0341-568000 (servicebureau)
E-mail: servicebureau@znwv.nl
www.znwv.nl

De Schauw maakt onderdeel uit van de Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe, een zorgorganisatie die vanuit een christelijke identiteit zorg-, woon- en welzijnsdiensten aanbiedt in Putten, Nunspeet, Harderwijk en Ermelo. 15 locaties maken er onderdeel vanuit.

Welbeschauwd een geslaagd woonzorgcentrum met zelfkennis

12

4 THe kopjes

Docente mee om te leren

We hebben vandaag een docente mee op Zorgvisite. Het programma ‘Ik-Levensles’ van de Leyden Academy maakt dat mogelijk. Door docenten mee te nemen op Zorgvisite leren zij met ‘thuis voelen ogen’ te kijken en hopen we hen inzichten en tips mee te geven die zij in het onderwijs kunnen  gebruiken.

Putten, bij ons vooral bekend om de razzia in de Tweede Wereldoorlog waarbij zo’n beetje de hele mannelijke, volwassen bevolking als vergeldingsmaatregel door de Duitsers werd weggevoerd, staat vandaag op het programma. Het doel van ons bezoek aan Putten is Woonzorgcentrum Elim van de Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe.

Adres en routebeschrijving op website zijn verschillend

Braaf hebben we Engweg 46 in onze onmisbare Zorgvisite vriend, de TomTom, geprogrammeerd. Vlak voor elven sms’t de docente ons “Ik sta op het Schauwplein”.

25

We hebben al vaker geconstateerd dat het website adres en het feitelijke adres door nieuwbouw verschillend zijn. We zien dat Schauwplein en Engweg op een steenworp van elkaar liggen. Voor ons rijst een vorstelijk nieuw zorggebouw op met de naam: ’De Schauw’ als onderdeel van de Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe. Is dit huis in de plaats gekomen van Elim, zo vragen we ons af. Het doet bij ons geen belletje rinkelen dat we wel eens bij een andere locatie zouden kunnen staan, dan die we oorspronkelijk hadden uitgezocht. Daar komen we pas later achter als de kok van De Schauw ons vertelt dat Elim even verderop op de Engweg te vinden is.

6

En zo wordt Putten ineens vereerd met twee Zorgvisites, want omdat we Elim hadden voorbereid pakken we dit huis na ons bezoek aan De Schauw natuurlijk ook nog mee. Die recensie kunt u over twee weken tegemoet zien. Als pietjes precies zoeken we thuis uit wat ons op het verkeerde been heeft gezet. Wat blijkt? Als je op de website onder de locaties bij Elim de routebeschrijving aanklikt dan krijg je die van De Schauw! Een schot voor open doel voor ZNWV om dit misverstand op te lossen. TIP van ZORGVISITE.

16

Aansluiting gebouw en het gewone leven kan worden gerealiseerd

De Schauw is een gebouw van vier verdiepingen. Op de begane grond zijn drie groepswoningen voor steeds 7 mensen met gevorderde dementie beschikbaar. Van de 46 woningen op de twee bovenverdiepingen kun je gebruik maken tot en met ZZP 4. De zorgappartementen beschikken over twee kamers en eigen sanitair. Heerlijk.

17

Het gebouw is in 2013 opgeleverd en op 9 mei 2014 geopend door Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.

27

De Schauw ligt op loopafstand van het centrum van Putten. De grote parkeerterreinen ervoor, ook voor het er tegenover liggende gezondheidscentrum en het Bowling en Partycentrum en  de aan het zicht onttrokken ingang van De Schauw

25 26 29

maken dat het gebouw een nog wat verloren indruk in de rest van de omgeving maakt. Toch zien wij mogelijkheden om via aardige wandelpaden en routes met aangename bankjes, kunstsculpturen en uitnodigende borden de verbinding voor de bewoners  naar de omgeving te maken en voor de Puttenaren de drempel te slechten naar al wat De Schauw te bieden heeft. TIP van ZORGVISITE.

Openbare beleef- en beweeg tuin 

Waar we direct vanaf de parkeerplaats tegenaan lopen is een beleef- en beweegtuin.

9

Er staan veel verschillende toestellen voor verschillende doelgroepen. Deze tuin is met hulp van heel veel lokale sponsorpartijen tot stand gekomen en dat wordt ook zichtbaar gemaakt. TIP van het HUIS.

7

Mooi om te zien hoe ver het engagement reikt in de Puttense samenleving. De beleef- en beweegtuin ligt er wel heel erg open en bloot bij. Wij vragen ons af of dat geen drempel oplevert voor de ouderen om zich zo pontificaal voor het oog van iedereen op bewegingstoestellen te presenteren. Enige beschutting door mooie schouderhoge hagen met her en der doorkijkjes en openingen zou de kwaliteit van de openbare ruimte tegelijkertijd een impuls geven. Wat we ook aanbevelen is de fysiotherapieruimte of een fysiotherapiepraktijk in het huis zo dicht mogelijk bij de beleef- en beweeg tuin te situeren en er vooral ook een buitendeur bij te maken. (Voor de thuiszorg die nu dichtbij de bewegingstuin gehuisvest is, is vast elders in het gebouw een plek te vinden). En als je dan ook nog wat meer dan de enkele wipkip

10

voor de kleintjes realiseert… Onze fantasie slaat nog verder op hol. We zien wel een enkele hoge plantenbak, maar er kan zoveel meer aan tuinieren en fijne boompjes en planten worden gerealiseerd. Op deze wijze is de verbinding meteen gemaakt en heb je een stimulans om meer naar buiten te gaan. TIP van ZORGVISITE.

Creëer beschermde tuinen voor mensen met dementie 

Bij ons rondje om De Schauw constateren we dat het aardige groen erom heen goed onderhouden is. We zien een aantal prettig omheinde tuinen met een hekje waardoor je ook vandaar naar de straat kunt komen.

19
20

We begrijpen niet goed waarom deze tuinen relatief zo klein zijn. Je zou wat nu gras en perk is er goed bij kunnen betrekken om zo de beschermde tuinen groter te maken, zodat bewoners er ook een stukje in kunnen lopen.  Als we verder gaan, komen we aan de achterkant van het huis bij een inham,

22

waar wederom auto’s geparkeerd staan en waar de tuin voor het pg wonen in een hoekje gedrukt lijkt te zijn.

21
Oei, wat jeuken onze handen om die auto’s eruit te gooien en van die gehele inham een voor de bewoners en hun naasten heerlijke grote aangename ruimte te maken waar van alles te beleven is: recreëren, sport en spel, ook voor de bewoners van het verzorgd wonen. TIP van ZORGVISITE.

Goede en gastvrije entree

Zowel buiten als binnen is de entree prettig. De sluis is er één waarbij je het hoekje om moet, waardoor het meteen wat speelser binnen komen is. Buiten staan er grote plantenbakken en je ziet dat er zomers een fijn terras zal zijn. Binnen wordt er gespeeld met de hoogte, waardoor je geen benauwd gevoel hebt. En we treffen kleine huiselijke aankledingen aan zoals bloempotjes in de vensterbank, een winters tafereel en een vitrine met gebreide en gehaakte spulletjes.

31

Er is geen receptie, maar door de opzet, de maatvoering en de transparantie weet je waar je heen moet gaan. De folders en boekwerkjes over De Schauw zijn goed gepresenteerd. We kunnen ons voorstellen dat er nog wat meer gewone recreatieve en kunst en cultuur folders over wat er in Putten en omgeving te doen is, worden toegevoegd. TIP van ZORGVISITE.

Gezamenlijk sanitair per pg-woongroep

Het is fijn dat de drie woongroepen voor mensen met dementie meteen recht voor de buitenentree gesitueerd zijn. De toegangsdeuren zitten alle drie in een hoek bij elkaar. Elke woongroep heeft de naam van een van de prinsessen. Het ziet er goed uit met keurig de namen van de bewoners bij elke voordeur. TIP van het HUIS.

34

Als we naar binnen kijken zien we een gezellige hal inclusief kapstok met jassen en daarachter de woonruimten.

We horen dat elke woongroep over één badruimte beschikt voor alle zeven bewoners. We begrijpen de filosofie daarachter om op die manier meer woon- en/of leefruimte te creëren, naast een ruime badkamer met wellicht meer bad voorzieningen, dan per persoon. Maar toch, hoe wordt het door de bewoners en hun naasten ervaren? In ieder geval vinden wij dat als dit je visie is, je deze op de website moet toelichten bij het desbetreffende aanbod.

In de watten gelegd in de Brasserie

De brasserie is van de goede soort en verenigt van alles: winkeltje, loungebankjes, biljart, een niet weggestopte piano waar nog wel een uitnodigend bordje om hem te bespelen op kan worden gezet. Er is een kinderspeelplek, een grote tv met informatie, er staan bloemen op de tafels en er een grote houten leestafel etc. De behoorlijk grote ruimte kent daardoor een gezellige sfeer, niet in de laatste plaats door de vriendelijke en dienstbare manier waarop de medewerkers van het restaurant bewoners en gasten tegemoet treden. Wij worden helemaal in de watten gelegd door de kok die we eerder in de gang tegen kwamen en die ons als een ware gastheer alle ins and outs van het huis vertelt. We krijgen heerlijke koffie en goed belegde broodjes voorgezet. In De Schauw wordt gelukkig nog zelf gekookt en er is met regelmaat een bijzondere dineravond. Gewoonlijk eten de bewoners hier tussen de middag warm. Wij moeten er niet aan denken, maar hier zal het de traditie nog zijn.

Met genoegen kijken we alles zo aan en we worden vertederd door de wijze waarop een medewerkster van het restaurant twee oudere dames samen op een bankje nestelt met een omslag doek -“nog van moeder geërfd”- als warmhoudertje rond de benen.

In de brochures en uit ’t kwartaalblad het Puttertje maken we op dat er veel leven in De Schauw is. Er zijn verenigingen en er wordt veel georganiseerd. In ’t Puttertje treffen we ook een afgewogen stuk van de regiomanager over de toestand van ‘s lands verpleeghuiszorg. Het gebruikelijke gejeremieer is gelukkig niet haar insteek, maar we lezen een realistisch stuk om met elkaar het goede te doen en daarbij vooral het heft zelf in handen te nemen in plaats van met de vinger naar een ander te wijzen.

Kans op promotie naar zorgvisite eredivisie

Al met al, onze opmerkingen over het buitengebeuren daargelaten: De Schauw is een locatie waar vanuit een visie en met het hart gewerkt wordt. De uren dat wij er waren proefden wij dat visie en hart niet iets incidenteels of van het type ‘window dressing’ zijn, maar op een prima wijze door de hele locatie  voelbaar en zichtbaar zijn. Als deze visie nu ook op de buitenruimte wordt toegepast kan De Schauw zomaar ineens promoveren naar onze Zorgvisite eredivisie.

Bij onze recensie over de andere zorglocatie van de Zorggroep in Putten, Elim, geven we aandacht aan de website van de Zorggroep Noordwest-Veluwe.

‘Onze’ docente heeft ons als ‘schoondochter’ geassisteerd bij onze zorgvisite en ervaren waar wij bij onze bezoeken op letten. Over de nadruk die wij leggen op thuis voelen en het belang van de gewone dingen van het leven (buitenlucht, bewegen, recreëren en hobby’s. lekker eten en drinken, ontmoeting en informatie, communicatie en bejegening) was zij enthousiast en dat zal zeker in haar lessen aan haar leerlingen een plek krijgen.

Zorgvisite afgelegd in januari 2017

Copyright: zorgvisite,  Dames THe Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse/Publicarea

One Response to “Welbeschauwd een geslaagd woonzorgcentrum met zelfkennis”

 1. Dames THe schreef:

  De Dames THe ontvingen per mail de volgende reactie van Zorggroep Noordwest-Veluwe:

  Goedemorgen,

  Dank voor de positieve recensies. 🙂

  De indruk wekken jullie wel dat jullie nog op de oude website gekeken hebben, deze is vernieuwd: http://www.znwv.nl
  Verder schrijven jullie stelselmatig onze organisatienaam verkeerd: Zorggroep Noordwest-Veluwe

  Neemt niet weg dat we jullie recensie met plezier gelezen hebben.
  En doorgestuurd naar collega’s aldaar. 🙂

  Met vriendelijke groet,

  Erik Gosker
  communicatie
  Zorggroep Noordwest-Veluwe

  __
  Heel erg bedankt voor uw positieve reactie! Aan de hand van deze reactie is de organisatienaam nu aangepast in de Zorgvisite.

Geef een antwoord