Woon- en Zorgcentrum De Open Hof
Fahrenheitstraat 115
1097PP Amsterdam
tel.:0204623333
E-mail: info@zgao.nl
www.zgao.nl
De Open Hof is onderdeel van de Zorggroep Amsterdam Oost
Elk nadeel heeft z’n voordeel
3,5 THe kopje
De locatie en beschikbare buitenruimte is veel beter te benutten
Het is vanaf het Amstelstation even zoeken, omdat bewegwijzering naar De Open Hof vanaf het dichtbij gelegen Amstelstation ontbreekt. Het is zoeken naar de ingang die om een hoekje ligt.
Pas via een smalle, niet al te aangename doorgang
kom je er. Wij weten dat de Zorggroep Amsterdam Oost, waarvan De Open Hof deel uit maakt veel doet met kunstenaars en zien deze ‘steegachtige’ toegang als een uitgelezen kans voor kunstenaars en bewoners om hun creativiteit op los te laten en er een gastvrije, vrolijk makende toegangspoort van te maken. TIP van ZORGVISITE.
Het openbare binnenplein ziet er evenmin op deze winterse dag gezellig uit. Het dient als parkeerplaats voor auto’s en fietsen. Tussen de fietsenrekken liggen de bladeren hoog opgehoopt. Een rondje om het huis valt niet te maken.
Wel kun je via een brug of via de Fahrenheitstraat het terrein van de Open Hof verlaten om een wandeling te maken naar Amsteldorp en de daar gelegen sportvelden en schooltuin. Bij de brug is ruimte om nog een aardige visstek aan te leggen.
Wellicht is het een mooie klus voor een VMBO-school om als praktijkervaring de omgeving van plein en waterkant te verfraaien, of kan een beroep worden gedaan op de Stichting Postzegelparken om de ruimte zo in te richten dat deze uitnodigt tot ontmoeten en activiteiten. TIP van ZORGVISITE. In ieder geval zien wij veel mogelijkheden om de buitenruimte ten dienste te laten zijn aan de bewoners.
Appeltje-eitje om een fijn terras of serre aan de voorkant te maken
De Open Hof ligt voor Amsterdamse begrippen eigenlijk op een hele mooie plek. En we fantaseren door.
Een terras of een serre met schuifpui aan het water aan de voorkant van het gebouw en met uitzicht op het water en de weg, ons inziens appeltje-eitje om dat voor elkaar te krijgen. TIP van ZORGVISITE.
We zien wel aan de binnenplaats een aantal hoger gelegen terrassen, maar kunnen niet beoordelen hoe uitnodigend deze te bereiken zijn. In de entreehal staan klapstoelen
die je kunt pakken om bij de voordeur neer te strijken TIP van het HUIS. Nu nog fleecedekentjes in een mand ernaast en het plaatje is compleet. Tip van Zorgvisite. Ook is er een klein terras langs het gebouw van het binnenplein afgescheiden door een haagje. We denken dat dat van de dagopvang is.
50 jaar Open Hof uitbundig gevierd
De Open Hof heeft zojuist het 50-jarig bestaan achter de rug. Het huis is dus in 1966, destijds nog als verzorgingshuis in vier lagen, opgeleverd. Aan het jubileum is veel aandacht besteed, getuige de foto’s die wij bij binnenkomst aan een wand treffen. Zo is er een fotoreportage gemaakt van bewoners onder het motto: hoe ziet koningin Maxima er over 50 jaar uit.
Van verzorgingshuis naar verpleeghuis, dat vergt aanpassing
Er zijn niet zo veel ‘bejaardenoorden’ uit de jaren ’60 die er nog staan, zoals ze toentertijd gebouwd zijn. De Open Hof was oorspronkelijk ingesteld op vitale 65 plussers die bij wijze van spreken een goede gezondheidsverklaring op zak moesten hebben om er in te komen.
De huidige bewoners hebben complexe problemen en lichamelijke aandoeningen en/of dementie. Het huis is niet als verpleeghuis gebouwd. Daardoor zijn de woon-slaapkamers van de bewoners, de vroegere eenpersoonsappartementjes van tegen de 30 m², wel van een redelijke maat en kunnen deze op bed en kast na naar eigen smaak worden ingericht. Het is voor ons gissen waarom de bewoners niet in de gelegenheid worden gesteld hun eigen bed mee te nemen, tenzij dat stuit op zorggrenzen. Wij zijn er groot voorstanders van bewoners, net als in Reigershoeve wel hun eigen bed te kunnen laten meenemen. TIP van ZORGVISITE. Elke kamer heeft een douche en toilet. De kitchenette die ook in elke kamer aanwezig is, kan uit veiligheidsoverwegingen niet meer worden gebruikt, zo horen we.
De veranderingen betekenen ook dat het personeel aan hogere opleidingseisen moet voldoen. In die omslag naar hoger gekwalificeerd personeel zit De Open Hof nog steeds.
Knus huis biedt mogelijkheid voor veiligheid en vertrouwdheid
De Open Hof is een open huis, wat betekent dat bewoners met dementie die dwaalgedrag hebben, beschermd zijn met een polsband en zo door het hele huis kunnen blijven lopen. Of zij ook een stukje naar buiten kunnen lopen is ons niet duidelijk geworden. Wij zouden dat wel heel goed vinden en als De Open Hof onze aanbevelingen over de buitenruimte oppakt zouden ze dit element goed mee kunnen nemen. Vrijheid van bewegen binnen en buiten en het halen van een frisse neus is een groot goed.
Openheid en veiligheid kunnen in een overzichtelijk huis als de Open Hof met 94 bewoners goed samen gaan. Wij proeven een gemoedelijke ‘ons kent ons’ sfeer met een receptioniste die een visitekaartje afgeeft. Zij zit dicht bij de buitendeur en kan zien wie er in- en uitgaan. Een zilveren bol aan het plafond, geeft zicht op de gangen en de omgeving rond de receptie. Het is een subtiele manier om overzicht te hebben.
De naam van de dienstdoende receptionist(e) staat op een bordje op de hoge balie annex open kantoortje. Ze zegt ons dat we het huis niet kunnen inlopen omdat we dan direct in de privé woonvertrekken van de bewoners terecht komen. Wel vertelt ze het een en ander over het huis en heeft wat folders voor ons.
Een gezamenlijke eetkamer voor het hele huis voor alle drie de maaltijden
Zo vertelt ze ons dat als gevolg van alle veranderingen de keuze is gemaakt om de goed geoutilleerde keuken alleen nog te gebruiken voor het bereiden van soepen. Het warme eten wordt nu van elders gebracht. “Terwijl het hier op een koude dag als deze zo heerlijk kon ruiken naar een lekkere stamppot met worst”. Ons idee! Een huis als Naarderheem laat zien dat het nog steeds wel kan.
Als je De Open Hof binnenstapt val je eigenlijk meteen met de deur in huis. In de eetkamer tegenover de deur wordt op het moment dat wij er zijn de lunch aan de tafels opgediend. Deze eetkamer is van een prettig formaat en open gesitueerd. Eerder noemden we de kans om deze ruimte letterlijk open te maken door er een terras aan te verbinden. Je kunt er voor kiezen hier alle drie de maaltijden te eten, dan wel op je eigen kamer of de huiskamers op de etages. Bewoners die graag beneden eten worden door het verzorgend personeel opgehaald. Het is echt de eetkamer van de bewoners. Je schuift als bezoeker of buurtbewoner niet zo maar even aan. Alle tafels zijn bezet. Dat vinden we een goed teken. In deze ruimte, zoals ook op de andere etages staan koffiemachines die door een ieder bediend kunnen worden en waarvan het gebruik gratis is. We hopen maar dat de koffie goed smaakt. Wij kwamen niet in de gelegenheid om het te proberen. In deze ruimte zien we ook een wand met boeken. Of er nog een ander café/restaurant is waar je als bewoners met je bezoek terecht kunt, daar zijn we niet achter gekomen. Er wordt in de Open Hof ’s avonds warm gegeten en ook dat wordt als een bewoner dat wenst op het eigen appartement gebracht.
Aandacht voor bewegen
Op een bord zien we welke medewerkers aan- en afwezig zijn. Dat is aardig met foto’s gedaan. Wie aanwezig is kijk je in het gezicht. Wie afwezig is kijk je op het achterhoofd. TIP van het HUIS. Folders met informatie over culturele activiteiten in de omgeving treffen we niet aan. Overigens biedt het huis redelijk veel aan vermaak, waaronder aandacht voor bewegen, luisteren naar klassieke muziek, bingo en optredens. De Open Hof haalt ook wel de omgeving naar binnen met bijvoorbeeld dieren van kinderboerderij de Werf. TIP van het HUIS. De aanwezigheid van kleine dieren zou overigens ook onderdeel kunnen zijn van de eigen buitenruimte. TIP van ZORGVISITE.
Vertier om de hoek
Waar je het binnenplein opkomt zit op de hoek een wijkcentrum Het Hoekhuis, waar bewoners van De Open Hof ook terecht kunnen. Van hieruit wordt er wekelijks een uurtje in de omgeving gewandeld onder begeleiding van vrijwilligers. In samenwerking met de GGD start het Hoekhuis binnenkort filmvoorstellingen met films over actief ouder worden. Het idee hiervoor komt van Silver Screen en is gebaseerd op het Europese Silver Screen Festival, dat in Duitse, Engelse en Franse steden een groot succes is. TIP van het HUIS. In het Hoekhuis worden regelmatig koffieochtenden georganiseerd, er is aandacht voor verschillende hobby’s en er is een seniorensoos.
Leven houdt niet op binnen de muren
De op een steenworp afstand van de Open Hof in Betondorp geboren Johan Cruyff zei het al: elk nadeel heeft z’n voordeel en dat kunnen we hem hier ook weer nazeggen. Het feit dat het kleinschalige verzorgingshuis van toen zich moet aanpassen aan de nieuwe verpleeghuisbewoners heeft nadelen (maar is zeker niet onmogelijk). En het voordeel zit ‘m in de kleinschaligheid en het feit dat de oude verzorgingshuizen vaak over wat grotere woon- en/of slaapkamers beschikken. Het is weliswaar woekeren met de ruimten voor algemeen gebruik, maar levert ook wel weer knussigheid en intimiteit op. We zien in De Open Hof veel dingen die de goede intenties tot uitdrukking brengen. Maar er kan meer.
Dat geldt met name de visie op de buitenruimte: het veel meer uitbuiten van de omgeving door bouwtechnische ingrepen en een buitenruimte die ten dienste staat van de behoeften van de bewoners. Maak het ook voor de verpleeghuisbewoners en hun naasten makkelijk om een frisse neus te halen en te kunnen bewegen. Daarnaast zou de omgevingsfunctie die het Hoekhuis nu vervult (samen eten, samen een hobby doen met mensen van binnen en buiten het huis) voor een deel ook het huis in kunnen worden getrokken. Wij waren in elk geval voor een kop koffie op het even verderop gelegen hotel aan de overzijde aangewezen.
Zorgvisite afgelegd januari 2017
Copyright Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse; Publicarea
Dag mensen van de Zorgvisite, wat ontzettend leuk dat jullie ons huis nader hebben bekeken!
Allemaal goede ideeën, waarvan een aantal ook al in onze plannen van de toekomst van DOH zijn opgenomen. Plannen die we met gemeente A’dam en Woonzorg Nederland opnemen. Het pand is nl geen eigendom van ZGAO. En de grond eromheen is van de gemeente. Dat is lastig maar niet onmogelijk. De gemeente A’dam draagt ons een warm hart toe, hun bereidwilligheid is groot. We gaan door met ons verder te ontwikkelen en daarbij kunnen we suggesties als die van jullie goed gebruiken. Dank!
Saskia Zonneveld, manager DOH