Sensitiviteit bij Sensire, Den Ooiman somatiek

Sensitiviteit bij Sensire, Den Ooiman somatiek
3.5

Sensire Den Ooiman somatiek
(Clematis, Klimop of Oleander)
Groot Hagen 6
7009 AM Doetinchem 
E- mail: info@sensire.nl
t.wassink@sensire.nl (communicatiemanager)
Tel: 0900-8856 (10 cent per minuut) Woonzorgadviseurs:  0314-356280
www.sensire.nl 

Sensitiviteit bij Sensire, Den Ooiman somatiek  

3,5 THe kopje

Onbekend met de situatie bij Den Ooiman, blijkt dat we de auto voor een verkeerd gebouw hebben geparkeerd. Waren we verder doorgereden dan had het enorme bord van Sensire Den Ooiman

ons niet kunnen ontgaan. Bewegwijzering vanaf de aanrijroute had ons kunnen helpen, of is deze ons ontgaan, omdat we weer een aan de praat waren over onze oom Jan voor wie we een plaats zoeken in een verpleeghuis…

Sensire is een prominente zorgorganisatie in de Achterhoek en Liemerse. De organisatie klopt zichzelf op de borst met ‘Wij zijn er de grootste’: 13 locaties, thuiszorg, 22 diensten, naast de kraamzorg en Yunio (een jeugdgezondheidsorganisatie), die er ook nog deel van uitmaken. 

Den Ooiman somatiek ligt wat hoger ten opzichte van de weg met een keurige parkeerplaats ervoor.

Als voetganger deel je de weg naar de voordeur met andere verkeersdeelnemers. Deze weg kan wat meer fleur gebruiken en kan verbeterd worden door een andere indeling, waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende weggebruikers. TIP van ZORGVISITE. 

Overzichtsplattegrond en bewegwijzering 

Het gebouw, waarin vier wooneenheden met hun gemeenschappelijke ruimtes gehuisvest zijn, is opvallend aanwezig.

Het meer-etage gebouw met vierkante ramen oogt als een huis op een primitieve kindertekening. Uit de informatie op de website maken we op dat hier zo’n zestig mensen wonen met een chronische, somatische zorgvraag.  

Hoe dichter we de voordeur naderen en de buitenruimte op ons in laten werken, hoe vrolijker we worden.

Voor het restaurant is een terras met een houten strandpaviljoentje. We zien een kunstwerkje en een variatie aan bloeiende planten.

Het valt ons op dat er hier in de Achterhoek goede hoveniersbedrijven zijn! In de sluis staat een antieke bakkerskar. Graag zouden wij die nog aangevuld willen zien met zaken die hinten naar wat Den Ooiman zelf allemaal in huis heeft.

Met daarbij een overzichtsplattegrond van wat het huis zowel binnen als buiten te bieden heeft. Lopend door het huis zien we namelijk veel attributen die een prettige invulling van de dag mogelijk maken, waaronder een biljart en een tafelvoetbal. TIP van het HUIS.

We zien later zelfs een heuse minigolfbaan, waar we in een volgende Zorgvisite over Den Ooiman psychogeriatrie bij stil zullen staan. En we zagen bij de biljartzaal naar buiten kijkend nog een enorm mooi ingerichte binnentuin die ook wel aan een verkeerstuin deed denken.

Maar hoe bereik je die tuin? Je laat echt wat liggen als je de bezoekers bij binnenkomst niet meteen op al dat moois attendeert. We zagen niet zo gauw een piano, maar die stond vast ook ergens. Zet ook die pontificaal in het zicht, zodat mensen gestimuleerd worden om erachter te kruipen om zo vertier in de ruimte te brengen. Pak gelijk de gedateerde bewegwijzering aan. Deze doet nu geen recht aan wat er allemaal in huis te vinden is. TIP van ZORGVISITE. Een goed voorbeeld is al te vinden in Den Ooiman zelf: een overzichtsbord zoals we ook in natuurgebieden tegen komen. TIP van het HUIS. Graag meer daarvan! 

Personal touch ‘shot’ gewenst 

Na de sluis komen we in het restaurant annex recreatieve ruimte terecht.

Daar is absoluut over nagedacht. We vinden de leuk gedekte ontvangsttafel aangenaam,

alsmede de counter voor de kleine geneugten, en de kleine fauteuiltjes bij het raam. De boekenkast als afscheiding oogt prettig. En toch ontkomen we niet aan gevoel dat de projectinrichter het hier voor het zeggen heeft gehad. Het is toch allemaal een beetje opgelegd, institutioneel en steriel. We missen het vleugje personal touch, ondanks het persoonlijk welkom-sandwichbord, dat er net voor zorgt dat je je op je gemak voelt. De koffie is het net niet, het koekje bij de koffie zit in een cellofaantje en het gebakje, dat er heerlijk uitziet, is HACCP veilig en daarmee te koud om ook heerlijk te smaken. Ook het kunnen opengooien van deuren naar buiten is zowel voor als achter niet mogelijk. En onze vaste TIP van ZORGVISITE om overal fleecedekentjes beschikbaar te hebben willen we Den Ooiman ook niet onthouden.  

In het huis wordt niet zelf gekookt. Lezers van onze Zorgvisites weten hoe wij daarover denken. Linken naar onze THe blik over dit onderwerp kan dan ook geen kwaad. Natuurlijk, dat heb je niet zomaar ingevoerd, maar je kunt als eerste stap al wel het regenereer-eten uit de plastic zakken halen en in warmhoudschalen over doen… TIP van ZORGVISITE.
 

Leuke team introducties 

Het instituutsgevoel blijft daarmee aan ons kleven en wordt nog weer eens versterkt door de witte steriele trapportalen en gangen die we betreden.

In tegenstelling daarmee zien we op de etages waar de bewoners wonen heel persoonlijke en creatieve uitingen. Onder meer betreft het de wijze waarop wordt aangegeven uit welke personen het team bestaat en wie er aan het werk zijn.

De zusterposten die we tegenkomen, daar hebben we het dan weer niet zo op. 

Wauw. Wat een daktuin 

Als we bijna zo ver zijn weer op te stappen, zien we ineens op een onverwachte plek – hoog boven ons – een bordje hangen dat verwijst naar een daktuin.

Dan zijn we nieuwsgierig genoeg om – hup – de trappen nog even op te lopen. We passeren alle etages die ons wisselende beeld bevestigen. De witte muren komen op ons af, maar we zien nog steeds geen daktuin. Dus de trappen maar weer af tot we weer op de eerste verdieping belanden. Ah, hoekje om, smalle gang in en dan… Wauw, komen we terecht op een giga terras met een mega kas en allerlei attributen om mee te tuinieren.

Bij zoveel moois detoneert de vieze staande asbak. Weg ermee. Vanaf de daktuin hebben we weidse uitzichten, zowel naar de bossen als naar tuinen die aansluiten op gebouwen wat verderop gelegen. Van daaraf ontdekken we ook de minigolfbaan. En komen we al pratend tot de conclusie, dat de gebouwen die we verderop zien ook bij Sensire Den Ooiman horen en waarschijnlijk ruimte bieden voor mensen met dementie.

We zijn nog lang niet klaar hier bij Den Ooiman en moeten nog verder op stap. Verheug u maar vast op de Zorgvisite die over twee weken op onze website staat.  

Met koeienletters op homepage 

Op de website van Sensire schrijft de zorgorganisatie dat zij de familie van de bewoners graag goed leert kennen, zodat de bewoners zoveel mogelijk het leven kunnen blijven leiden dat ze gewend waren. Dat spreekt ons zeer aan. We pakken bij Den Ooiman een foldertje mee van de Mantelzorgcarrousel Klavervier. Daarin wordt aanbevolen je eigen wijknetwerk te creëren van 8 mantelzorgers, hun zorgontvangers en enkele vrijwilligers. TIP van het HUIS. We hopen dat dit niet alleen betrekking heeft op mantelzorg in de thuissituatie, maar dat dit netwerksysteem ook op de verpleeghuislocaties is ingevoerd. De plek waar je woont zou er niet toe moeten doen. Juist in combinatie met de ‘klein en groot geluk arrangementen’ die Sensire aanbiedt liggen hier onzes inziens kansen. TIP van ZORGVISITE In de Mantelzorgcarrouselfolder wordt over deze arrangementen overigens niet gerept, 

We struinen nog wat meer op de website van Sensire rond. Heel erg toegankelijk vinden we ‘m niet. Het is echt zoeken, terwijl er wel veel opstaat. Je kunt er zelfs inloggen op een cliëntportaal en op familienet. De zorg- en dienstverleningsovereenkomsten kun je er downloaden. Daarbij valt ons dan weer op dat de overeenkomsten gedateerd zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld niet naar een e-mailadres gevraagd en in het extra af te spreken aanbod ontbreekt een internetabonnement. Of zijn we nu weer te kritisch en is wifi sowieso overal op alle locaties beschikbaar?

Kwintensens: Wie is wie? 

En dan onze andere Dames THe-riedel. We vinden er totaal niet wie nu eigenlijk wie is. Daarover tast je volledig in het duister. Wie zijn de mensen aan wie je de zorg in een kwetsbare fase van je leven toevertrouwt? Noch de leden van Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht, noch de locatiemanagers, noch de cliëntenraadsleden stellen zich persoonlijk voor en laten weten waar ze voor staan. Dat geeft ons weer aanleiding om onze THe blik ‘Wie ben ik? En voor wie ben ik er?’ voor het voetlicht te brengen. Onze zoektocht naar een e-mailadres, waar we deze Zorgvisite naar toe kunnen sturen, wat op zich een kleine onderneming was, leidde tot één naam, namelijk die van de communicatiemanager. Die krijgt dan ook deze Zorgvisite in haar e-mailpostbus. 

Alles overziende komt het er in de kern op neer dat Den Ooiman somatiek – en wellicht ook andere locaties van Sensire – beter uit de verf komt/komen als de persoonlijke touch meer aandacht krijgt. 

Zorgvisite afgelegd juni 2018 

Copyright; Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Zorgvisite en Publicarea. 

2 Responses to “Sensitiviteit bij Sensire, Den Ooiman somatiek”

  1. Dames THe schreef:

    De Dames THe ontvingen de volgende reactie per e-mail van de cateringcoach van Den Ooiman:

    Hallo lieve mensen van Zorgvisite,

    Met grote belangstelling hebben we het verslag gelezen van jullie bezoek aan Den Ooiman Somatiek en PG.

    We hebben heel veel aan de tips en zijn daarnaast ook trots op jullie bevindingen!

    Echter, we willen een onderdeel wat nuanceren/rechtzetten. Het betreft hier ons restaurant.

    Jullie stellen dat hier niet gekookt wordt en dat dat kan worden afgeleid door de regeneerzakken in het buffet. Hier willen wij even inspringen, haha!
    – Binnen de keuken wordt er deels vers en deel convenience gekookt.
    – De plastic zakken in de gastronormbakken zijn geen regenereerzakken maar, biologisch afbreekbare,pansavers. Dit is om de bakken te beschermen en het afwassen na de tijd te vergemakkelijken.
    – Vanuit het buffet worden er schalen met aardappelen/groente en saucieres met jus/saus geschept voor iedere tafel. Zo kan de bewoner/gast zelf bepalen wat hij/zij eet en hoeveel.
    – En het geeft interactie aan tafel. Men kan elkaar helpen, iets doorgeven, het geeft gespreksstof.
    – Vlees/vis/kip wordt door de cateringmedewerker aan tafel gepresenteerd en men kan dan a la minute bepalen wat men wil eten.
    – Dit concept van “Schaal op Tafel” wordt al ruim 4 jaar gehanteerd en wordt gewaardeerd door bewoners en gasten.

    We hopen dat dit een goede toevoeging is aan het gedetailleerde en objectieve verslag. Dank daarvoor!

    Tot ziens!

    Met vriendelijke groet,

    Mede namens mijn collega Patrick Winkelman

    Karin Willemsen,

    Cateringcoach

  2. Dames THe schreef:

    De onderstaande reactie ontvingen de Dames THe van Sensire per e-mail:

    Hartelijk dank voor je feedback. Erg fijn dat je ons zoveel tips geeft en wat leuk dat jullie een locatie op deze manier bezoeken. Ook als je de PG-afdeling wilt bezoeken ben je van harte welkom.
    We nemen jullie reactie goed door en kijken op welke punten we ons kunnen verbeteren. Ik zie veel mogelijkheden waar we zo mee aan de slag kunnen. Dus hartelijk dank daarvoor!

    Met vriendelijke groet,

    Thea Wassink
    communicatie en woordvoering Sensire/ Yunio

Geef een antwoord