Vol verrassingen qua ruimte en recreatie 

Vol verrassingen qua ruimte en recreatie 
4.5

Sensire Den Ooiman psychogeriatrie
(paviljoens Akkerland, Boslaan, Dorpsweg of Weidepad)
Groot Hagen 6
7009 AM Doetinchem 
E- mail: info@sensire.nl
t.wassink@sensire.nl (communicatiemanager)
Tel: 0900-8856 (10 cent per minuut) Woonzorgadviseurs:  0314-356280
www.sensire.nl 

Vol verrassingen qua ruimte en recreatie

4 1/2 THe-kopje 

Midgetgolf als ontspannen en recreatief tijdverdrijf 

Als we niet zo brutaal waren geweest om in het somatische Den Ooiman verpleeghuis van Sensire (zie onze eerder gepubliceerde Zorgvisite) naar het dakterras te lopen hadden we wellicht de geschakelde paviljoens voor bewoners met dementie over het hoofd gezien. Op de weg ontbrak het aan bewegwijzering naar deze locatie. TIP van ZORGVISITE. Vanaf dat dakterras ontwaren we ook tot onze grote verrassing iets wat we nooit eerder op het buitenterrein van een verpleeghuis hebben gezien, namelijk een heuse minigolfbaan.

Deze blijkt bestemd voor jonge mensen met dementie die deze tuin ook onderhouden en beheren. Fantastisch! TIP van het HUIS.  

De appartementen van de oudere mensen met dementie kijken op deze tuin uit en beleven er zo plezier aan.

En iets wat wij dames THe steeds weer benadrukken: recreatieve activiteiten die ook aantrekkelijk zijn voor het bezoek (voor oud en jong), zorgen ervoor dat mensen en kinderen het leuk vinden om op bezoek te komen en dat zij ook langer blijven. Omwonenden zijn eveneens van harte welkom bij de Golferij. We hopen en veronderstellen dus dat iedereen er gebruik van kan maken, zoals de somatische bewoners en vooral natuurlijk bezoek.  

Zo’n initiatief, ooit bedacht door een in 2015 overleden GZ-psycholoog, is ons uit het hart gegrepen.  

In dat licht is onze waarneming dat wij een bewegwijzering naar de paviljoens en naar deze minigolfbaan misten, een klein dingetje waar Sensire vast wel een mouw aan weet te passen. TIP van ZORGVISITE.  

Ruimte en reuring 

De geschakelde paviljoens, die elk woonruimte met zorg bieden aan zo’n acht tot tien bewoners, bevinden zich in geschakelde laagbouw waar de bewoners vrijelijk kunnen scharrelen en lopen.

De slingerende gangen in de paviljoens zijn mooi gedecoreerd en bieden hier en daar fijne zitjes.

We komen een tovertafel tegen, maar ook een voetbaltafel. Het geeft allemaal een levendige indruk zonder dat het een rommeltje wordt. De gangen hebben straatnamen die op de bekende straatbordjes zijn aangebracht. Fijne vloeren ook. En her en der mooie kunstobjecten. Daar waar andere zorg organisaties vaak in de ‘kan niet’-houding vallen is het hier bij Den Ooiman blijkbaar geen probleem. De gangen van het ene naar het andere paviljoen bieden leuke doorkijkjes.

Overal ontwaren we prachtig, gevarieerd  aangelegde tuinen, waaronder een moestuin. 

Binnen is ook van alles te doen. In de ruime hal, een soort bestraat plein, waar je direct via de voordeur binnenstapt kun je lekker zitten, er staat koffie klaar en links van de voordeur treffen we een droombus.

Videobeelden voeren de inzittenden langs verschillende landschappen. In een ruimte wat verder op zijn schommelstoelen waar mensen onder fijne muziek en in een prettige beweging tot rust kunnen komen. Al deze innovatieve vondsten waar Sensire patent op lijkt te hebben, zijn mogelijk gemaakt met steun van weldoeners en vrijwilligers. TIP van het HUIS. Het is meer dan terecht dat de New York Times ermee is gehaald!

Achter de bestrate hal bevindt zich nog een restaurantruimte, terwijl de bewoners van de paviljoens eveneens op een veilige manier via de tuin de weg naar restaurant het Trefpunt in het naastgelegen verpleeghuis van Sensire kunnen bereiken. De vele hekken nog wat laten begroeien

en dan wordt de tocht net nog wat aangenamer.  

Etaleer al het moois dat je in huis hebt 

In de woonkamers die we aan de gangen treffen zien we ramen die op een lage hoogte beginnen,

zodat je er zittend ook zicht hebt op wat er in de gang gebeurt. Dat bevalt ons en vinden wij een aanrader bij renovatie of nieuwbouw van woonzorgcentra en verpleeghuizen. TIP van het HUIS. De verschillende vloeren die we overal in het gebouw aantreffen geven eveneens sjeu aan de paviljoens. 

Een minpuntje betreft de informatie die hier en daar via de – wat wij noemen – plakbandjescultuur aan de man of vrouw worden gebracht.

En we zijn van mening dat alles wat de paviljoens aan voorzieningen en tuinen te bieden heeft bij de ingang op een speelse manier geëtaleerd en bewegwijzerd kan worden. Eventueel ook via een mooi uitgevoerde plattegrond aan de muur of plattegrondjes op papier. De piano die nu wat geïsoleerd staat zou wellicht meer op z’n plaats zijn op het plein met een bordje erop ‘Bespeel mij’! TIPS van ZORGVISITE.  

Naar binnen en buiten 

Het verraste ons zelf ook dat we gewoon via de deur naar binnen konden. Naar buiten gaan had een heel ander verhaal kunnen zijn. Je moet er met een code uit. Gelukkig weten wij altijd wel met iemand mee te sneaken.

Appartement inrichten zoals in oude huis 

In de website van Sensire wordt veel aandacht besteed aan de sfeer die het huis de bewoners wil bieden. Benadrukt wordt dat het sociale netwerk van de bewoner altijd welkom is en zeer op prijs wordt gesteld. Met een nadruk ook op meedoen aan het dagelijks leven en welzijn van bewoners en bezoek. Juist omdat de zorg wordt overgenomen, ontstaat er ruimte om weer leuke dingen met elkaar te doen.   

Een nieuwe bewoner zo valt ook te lezen wordt de mogelijkheid geboden om het appartement zo goed mogelijk te laten kloppen met hoe er bij hem of haar thuis uitzag. Echt zo’n idee dat we graag overal gerealiseerd zouden zien. TIP van het HUIS.  

De website bevat voorts veel foto’s van de paviljoens en de tuinen en er zijn verschillende informatiebrochures te downloaden. We hebben er geen plattegronden van de appartementen getroffen, noch informatie over de wachttijden. In zo’n lacune valt eenvoudig te voorzien. En denk dan ook nog aan het plaatsen van een virtuele rondleiding door de verschillende paviljoens en tuinen. TIP van ZORGVISITE. 

We zijn getroffen door de sfeer, het gevoel van vrijheid en de keur aan voorzieningen en prachtige tuinen en terrassen die we in Den Ooiman aantroffen. FOTO Het viel ons ook op dat de medewerkers zo ontspannen en vrolijk waren. En veel goed uitziende bewoners – in hun eigen wereld – lekker stiefelend of kijkend.  

Hier en daar zijn nog wat Zorgvisitepuntjes op de i te zetten. We wikken en we wegen over het aantal THe kopjes. Den Ooiman somatiek net wat karig bedeeld met 3,1/2 THe kopje, vooruit Den Ooiman psychgeriatrie de bijna volle mep van 4 ½ THe kopje. Middelt het goed uit en krijgt het een plaatsje in de top van onze Zorgvisites.  

Zorgvisite afgelegd juni 2018 

Copyright: Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse; zorgvisite en Publicarea 

2 Responses to “Vol verrassingen qua ruimte en recreatie ”

 1. Dames THe schreef:

  De Dames THe ontvingen de volgende reactie van de cateringcoach van Den Ooiman:

  Hallo lieve mensen van Zorgvisite,

  Met grote belangstelling hebben we het verslag gelezen van jullie bezoek aan Den Ooiman Somatiek en PG.

  We hebben heel veel aan de tips en zijn daarnaast ook trots op jullie bevindingen!

  Echter, we willen een onderdeel wat nuanceren/rechtzetten. Het betreft hier ons restaurant.

  Jullie stellen dat hier niet gekookt wordt en dat dat kan worden afgeleid door de regeneerzakken in het buffet. Hier willen wij even inspringen, haha!

  – Binnen de keuken wordt er deels vers en deel convenience gekookt.
  – De plastic zakken in de gastronormbakken zijn geen regenereerzakken maar, biologisch afbreekbare,pansavers. Dit is om de bakken te beschermen en het afwassen na de tijd te vergemakkelijken.
  – Vanuit het buffet worden er schalen met aardappelen/groente en saucieres met jus/saus geschept voor iedere tafel. Zo kan de bewoner/gast zelf bepalen wat hij/zij eet en hoeveel.
  – En het geeft interactie aan tafel. Men kan elkaar helpen, iets doorgeven, het geeft gespreksstof.
  – Vlees/vis/kip wordt door de cateringmedewerker aan tafel gepresenteerd en men kan dan a la minute bepalen wat men wil eten.
  – Dit concept van “Schaal op Tafel” wordt al ruim 4 jaar gehanteerd en wordt gewaardeerd door bewoners en gasten.

  We hopen dat dit een goede toevoeging is aan het gedetailleerde en objectieve verslag. Dank daarvoor!

  Tot ziens!

  Met vriendelijke groet,

  Mede namens mijn collega Patrick Winkelman

  Karin Willemsen,

  Cateringcoach

 2. Dames THe schreef:

  Via de e-mail ontvingen we de onderstaande reactie van Sensire:

  “Wat ontzettend leuk om te lezen hoe jullie ervaring was bij Sensire Den Ooiman PG. Dank ook weer voor de tips waarmee we zeker aan de slag kunnen. En dank ook voor jullie positieve reacties en het delen van een aantal ideeën met andere zorgorganisaties. We hopen elkaar op deze manier te inspireren met als doel dat bewoners zich nog net wat meer thuis voelen als ze in een woonzorgcentrum wonen. En wat de Golftuin betreft… alle bewoners van Sensire Den Ooiman zijn daar van harte welkom en zeker niet te vergeten hun familieleden en overige gasten met hun kinderen.

  Fijne dag!

  Met vriendelijke groet,

  Thea Wassink
  communicatie en woordvoering Sensire/ Yunio”

Geef een antwoord