Woonzorgcentrum De Meander
Boslaan 1
2912 PA Nieuwerkerk aan den IJssel
Tel.: 0180 441500
Fax: 0180 441599
Openingstijden ontvangstbalie: 10.00 – 14.00 uur
Ruimte voor de hand van de gebruiker
Vier THE kopjes
Als dames THe komen we nog eens ergens. Geen van ons had ooit gedacht Nieuwerkerk aan de IJssel te gaan bezoeken. Maar als je dan toch vanuit de door ons serieus genomen zorgvisiteplicht moet, dan hebben we er best schik in. Dit keer is Woonzorgcentrum De Meander ons doel, gewoon omdat het gelegen is in een gebied dat op onze kaart een witte vlek is, de website aantrekkelijk is en we daarop verleid worden door het aanwezige badhuis met sauna en whirlpool. Ja, dan is er voor ons dames een varkentje te wassen.
De Meander maakt deel uit van De Zellingen. Andere locaties van De Zellingen bevinden zich in Capelle en Krimpen, steeds weer aan die mooie IJssel. In de genoemde gemeenten biedt De Zellingen zorg voor jong en oud: van zorg aan huis, permanente of tijdelijke woonruimte met zorg, revalidatie, valpreventie, dementiezorg tot jeugdgezondheidszorg. In de wereld van de zorg van tegenwoordig is De Zellingen qua grootte een zogenaamd onderdeurtje. Maar daardoor niet voor ons natuurlijk.
De Meander is een nieuw gebouw dat in 2010 in gebruik is genomen. Het bestaat uit 73 zorgappartementen, verdeeld over drie afdelingen, 4×7 kleinschalig wonen, een zorghotel en 2 appartementen voor kortdurende opname.
Voor het halen van een frisse neus is er volop gelegenheid
Het huis is gesitueerd tegenover een klein inpandig winkelcentrum met op de hoek een lunchroom tegenover het bruggetje dat toegang geeft tot het restaurant van De Meander.
Het is een prettige entree als je zo de bloemenstal schuin tegenover je ziet en het puntijsje je toelacht. Bij onze ronde om het huis zien we op een geringe loopafstand nog een hertenkamp, waar ook lekker naar toe gewandeld kan worden.
En we zien de prachtige tuin waarover het huis beschikt met een kas, een groente-/kruidentuin en een veilig wandelpad.s Bewoners van het huis, al dan niet in rolstoel, kunnen hier kleine tuinklusjes doen, of lekker wandelen, of gewoon genieten. Maar wat er buiten de locatie en op eigen terrein aan tuin en wandel- en belevingsmogelijkheden op korte loopafstand allemaal is, mag ook best meer herkenbaar naar voren worden gebracht. We halen het maar weer eens aan: neem een voorbeeld aan hoe dat in natuurgebieden wordt gedaan. ZORGVISITE TIP
Het gebouw kent een heel aardige architectuur, waarbij het ons als min puntje opviel dat de hoekpartijen geen ramen hebben zodat het contact met de buitenwereld beperkt is. En dat is echt jammer.
Te veel binnenhuisarchitect, te weinig personal touche
De hoofdingang van het huis vinden we achter het parkeerterrein.
Als we binnen zijn overvalt ons regelmatig het gevoel van het (te) dwingend opgelegde en gehandhaafde stempel van de binnenhuisarchitect die in de arm is genomen. De rondlopende gang naar de verschillende afdelingen heeft mooie goed ingerichte vitrines en verlichte panelen met vogelmotief en leidt naar een gezellig zitje met een bar, een leestafel en een biljart.
Het ziet er allemaal mooi uit, maar tegelijkertijd toch steriel, alsof het allemaal nog niet echt ingeleefd is: het ontbeert de hand van de gebruikers van het gebouw, om er echt sfeer aan te geven. En die sfeer bereik je niet door briefjes op te hangen met plakbandjes, zoals wij her en der op deuren aantreffen. Bij de deuren naar de gesloten woongroepen, aan weerskanten van het zitje missen we de namen van de mensen die er wonen.
Die anonimiteit mag wat ons betreft doorbroken worden, als je van mening bent dat de groepswoning het huis van de bewoners is. TIP VAN ZORGVISITE Bij die deuren ruikt het bovendien onfris.
“t Zijn de kleine dingen die het ‘m doen
Het ruime restaurant zit op een mooie plek op de zon en heeft een fijn buitenterras.
De inrichting van het restaurant is super strak vormgegeven met een enorme boekenkast. Maar ook hier mist de personal touche. Er is een vleugel, maar die staat dan weer niet op een plek, waardoor je direct uitgenodigd wordt om er een riedel op weg te geven. Ons idee: maak zo’n piano tot uitnodigend middelpunt.TIP VAN ZORGVISITE. De uitgifte balie doet ook nogal steriel aan. Je kunt er een wijntje of een borreltje krijgen, maar de flessen en glazen zijn netjes in dichte kasten opgeborgen. Van de kunstbloemetjes op de tafel krijgen wij nou niet bepaald een warm gevoel. De bloemenman aan de overkant weet daar vast raad op.TIP VAN ZORGVISITE
In schril contrast is de open garderobe kast bij de entree voor de bezoekers. De potpourri aan kledinghangertjes is dan een vlag op een modderschuit.
Dagverse producten uit de eigen keuken
Als wij er ‘s middags neerstrijken is er niemand van de bewoners en hun bezoek meer aanwezig. Tussen de middag is het hier altijd volle bak, zo wordt ons verteld en wordt hier ook aan de maaltijden deelgenomen door bewoners uit de buurt. Men heeft de keuze uit drie verschillende maaltijden, elk bestaande uit drie gangen. Wij zetten ons aan de koffie met de laatste twee koningstaartjes. De koffie smaakt ons goed en wordt stijlvol geserveerd met een glaasje slagroom. Klasse. Op de koffie en de folder afgaande nemen we aan dat het eten dat hier geserveerd wordt ook gewoon goed is. De folder zegt: “In de keuken weten ze wat koken is en zij bereiden het eten met alleen maar verse producten”. Dat het huis over een goede keuken beschikt is dan weer een enorm pluspunt. Elke maandagochtend of is het woensdagochtend??? (de folder waarin we dat lezen is daar onduidelijk over) staat er een heerlijk en gezond Dorresteinontbijt klaar voor de bewoners.(kosten 4 euro) En op dinsdagmiddagen (elke even week in de maand) kunnen bewoners om 16.30 uur terecht voor een Dorresteindiner, dat voor hen gratis is, en voor mee-etende familieleden en mantelzorgers 12.00 euro bedraagt, inclusief twee drankjes.
In het Bruin café kan om de week op de vrijdagen gezellig geborreld worden. Aan pret geen gebrek, denk je dan zo.
Je hoeft je niet te vervelen: veel wellness en hobby mogelijkheden
Het huis beschikt naast het restaurant en Bruin café over vele faciliteiten: een internetcafé, fysiotherapieruimte (wel met heel beperkte openingstijden. Is daarna de deur dicht of voor bewoners zelfstandig te gebruiken?) en een badhuis met whirlpool en sauna, een winkel, een schoonheidssalon, kapster, pedicure en een aantal activiteitenruimtes voor welzijnsactiviteiten. Tevens is er een mogelijkheid voor aanvullende diensten, zoals TV, internet, telefoon , wasabonnement etc.
Het activiteitenaanbod zit goed in elkaar. In een keurig boekje is opgenomen wat allemaal in verenigingsverband gedaan kan worden, waarbij rekening wordt gehouden met de hobby’s en wensen van de bewoners. Als het maar even kan kunnen de bewoners zowel binnen als buiten het huis (clubs en verenigingen) hun eigen keuzes maken. Naast alle activiteiten wordt er binnenshuis met projecten gewerkt, die een heel kalenderjaar lopen. Het resultaat van deze projecten zal uiteindelijk opgenomen worden in de expositie van De Meander. Er worden ook decors gebouwd voor grote activiteiten. TIP VAN HET HUIS
Naasten worden actief gestimuleerd tot betrokkenheid
Bij veel van de activiteiten zijn familie en anderen van harte welkom. Het huis hanteert, zo proef je uit alle informatie, een beleid waarin mantelzorgers (waarom die afstandelijke term en niet gewoon ‘naasten’ genoemd) uitdrukkelijk welkom zijn tot het doen van de dingen die zij graag met de bewoners willen delen/ondernemen en de variëteit is enorm. “De Zellingen ziet mantelzorgers naast professionele zorgverleners en vrijwilligers als partners in de zorg … en stimuleert mantelzorgers actief een bijdrage te leveren (op vrijwillige basis) in de zorg voor de cliënt.
Gebruik meer beeldmateriaal op de website en in de informatiefolders
De website van De Zellingen en de folders die betrekking hebben op De Meander zitten overzichtelijk in elkaar. De folders zijn ook informatief, ook in de kosten die er voor deelname aan extra’s in rekening worden gebracht. Wat nog op de website toegevoegd zou kunnen worden zijn foto’s en filmpjes over het reilen en zeilen in het huis en plattegronden van de kamers, als ook informatie over de vrijheid die men heeft om de kamers naar eigen inzicht in te richten en zet dan ook de folders, inclusief de activiteitenfolder als te downloaden op de website. TIP VAN ZORGVISITE
Geef ruimte aan de hand van de gebruiker
Woonzorgcentrum De Meander biedt de mogelijkheid comfortabel te wonen als je ouder wordt. Het huis heeft veel te bieden, maar zou belangrijk aan kwaliteit kunnen winnen als de hand van de binnenhuisarchitect wordt aangevuld met de hand van de gebruikers (bewoners, hun naasten en medewerkers). Het ‘je thuisvoelen karakter’ kan in veel opzichten worden versterkt als daar werk van wordt gemaakt en de gebruikers de ruimte wordt geboden om op dat punt nog eens goed om zich heen te kijken.
Bezoek afgelegd april 2015
Zorgkaart Nederland: 6.9 uit 12 waarderingen. Laatste waardering op 8 november 2014. De overige 11 waarderingen dateren uit 2010, voor de nieuwbouw werd betrokken.
Gastvrijheid zorg met sterren: geen deelname
Copyright Dames THe/Publicarea mei 2015