De Koekoek
Nieuweweg 30a t/m 30f
3901 BE Veenendaal
Telefoon: 0318-742566
E-mail: info@QuaRijn.nl
http://www.quarijn.nl/de-koekoek-veenendaal
Modelwoning die nog wat nestwarmte kan gebruiken.
4 THe kopjes
Evenals het Woonzorgcentrum Ewoud en Elisabeth Gasthuis in Wijk bij Duurstede is ‘De Koekoek’ te Veenendaal onderdeel van Stichting QuaRijn. Het huis bevindt zich op loopafstand van het centrum. De Koekoek is gevestigd in een gloednieuw gebouw dat werd geopend op 25 februari 2014. Het huis biedt beschermd wonen met een Volledig Pakket Thuis op basis van ZZP 5-7 aan 39 bewoners met dementie. Er wordt gewoond in woongroepen van 6 à 7 bewoners.
We zijn zo benieuwd naar dit gebouw, omdat we hoorden dat bij de inrichting gebruik is gemaakt van de allernieuwste snufjes op het gebied van wonen voor mensen met dementie. Zoals warme lichte kleuren en contrastwerking in het gebruik van stoffen en materialen.
Veel licht door een goede lichtinval en het gebruik van hoogwaardige ledverlichting in plafonds en onder de lambriseringen in de gangen. Op de website van het kenniscentrum Wonen-Zorg staat het als goed voorbeeld van zorgvastgoed met toekomst. En De Koekoek is een van de genomineerden voor de excellente zorgprojecten award van de Nederlandse Verenging voor Technologie in de Gezondheidszorg (NVTG). De winnaar wordt op 19 april bekend gemaakt tijdens het Internationale Wereld Congres in Den Haag. Nieuwsgierige Aagjes als wij zijn, willen we dat natuurlijk met eigen ogen zien.
Wie wonen hier?
Om toegang te kunnen krijgen tot de woningen hebben we in dit geval kort te voren een afspraak gemaakt en worden we hartelijk ontvangen door de interimmanager, die hier maar kort de scepter zwaait in afwachting van een definitieve kracht.
Bij de buitenentree worden we via een bord van harte welkom geheten.
We vinden er jammer genoeg geen naambordjes van de bewoners zelf die op de eerste drie woonlagen wonen. Dement of niet, je blijft toch een mens met een naam en een eigen adres. TIP van ZORGVISITE.
Ontmoetingscentrum voor oudere Veenendalers.
Op de begane grond is het Ontmoetingscentrum te vinden, waar oudere Veenendalers terecht kunnen voor ontspanning. Het is er gezellig druk. Ook is hier het Alzheimer Café Veenendaal en één van de vier Kennis- en Behandel Centra van QuaRijn.
De boodschappen op aangeplakte briefjes die we er treffen vormen wat ons betreft nu niet meteen een reclame voor het nieuwe wonen.
En de handige spulletjes voor bewoners met dementie die in een mooie op de gang staande kast liggen zijn niet altijd te duiden.
Wat kun je ermee? Wat is er zo handig aan? De interim-manager kan ons daar ook geen antwoord op geven. We kijken natuurlijk ook meteen of onze eigen publicaties Thuis Wezen, Thuis Voelen en Thuis Zijn in de kast ten toon worden gestald. Daar moet tante Pos nog goede diensten gaan bewijzen.
Er liggen informatiefolders en aan de wanden hangen een paar prachtige zwart-wit foto’s die verwijzen naar het verleden van de organisatie.
De belangrijke rol van naasten vindt erkenning in het leefplan
In één van de woningen worden we rondgeleid door enthousiaste medewerkers, die hoog opgeleid blijken te zijn. De teams bestaan uit gekwalificeerde verpleegkundigen niveau vier en vijf, verzorgenden en MBO en HBO-stagiairs. Er is sprake van een goede bezetting. Elk team is onderdeel van het huishouden. De zelfstandigheid van de bewoners wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. De medewerkers doen boodschappen met de bewoners in het nabijgelegen winkelcentrum en er wordt samen gekookt en gegeten. Door een zitje dicht bij de keuken wordt het samen bereiden van de maaltijden bevorderd.
In de van de website te downloaden brochure lezen we dat “de inzet van de medewerkers aanvullend is op de eigen vermogens en de vaardigheden van de bewoners en aanvullend op datgeen waartoe de familie en naasten in staat zijn. De familie is nadrukkelijk onderdeel van de zorg die de Koekoek biedt. Hun wensen, behoeften en inzichten zijn naast die van de bewoner het vertrekpunt voor de inzet van de medewerkers.” In het zorgplan wordt vastgelegd, waarop de bewoner kan rekenen, wie wat doet en welke doelen gehaald willen worden. Zulke teksten, waarin de belangrijke rol van naasten in het leven van de bewoners zo nadrukkelijk erkend wordt en zij in staat worden gesteld die rol ook in de nieuwe situatie te blijven vervullen, lezen wij graag. TIP van het HUIS.
Bijna te mooi voor het thuisgevoel
De huiskamers zijn lekker ruim en bieden de mogelijkheid tot verschillende zithoeken met comfortabele stoelen.
Rond de tafel in de eethoek staat een variatie aan stoelen zodat de bewoners hun favoriete stoel kunnen kiezen. De stoelen met stoffen randen blijken niet altijd even praktisch in de praktijk.
Er staan prachtige kasten langs de muur, er hangen mooie moderne lampen en de open keuken oogt fraai. Je ziet dat hier een bekwame en toegewijde interieurdeskundige aan de gang is geweest. Maar een goed doordachte, te strakke, moderne inrichting kan gezelligheid en huiselijkheid ook smoren.
De lichtinval in de huiskamers is prima. De grote ramen met lage vensterbanken ogen als vensters op de wereld.
Riante studio’s van alle gemakken voorzien
Elke bewoner beschikt over een eigen studio, die de bewoner ook zelf huurt. Het woord studio’s bevalt ons Dames THe. Het benadrukt de eigenstandigheid van ouderen. Wonen op een kamer deed je toen je jong was. TIP van het HUIS. Echtparen die beide dement zijn worden als het even kan in de gelegenheid gesteld naast elkaar gelegen studio’s te huren. Of, zo begrijpen wij, kan een nog ‘gezonde’ partner terecht in een van de hoger gelegen appartementen, zodat echtparen dicht bij elkaar kunnen blijven. Dat is wel een heel mooie oplossing. TIP van het HUIS.
De studio’s zijn ruim (22m²) en kunnen naar eigen smaak worden ingericht. Zo’n eigen inrichting zegt vaak iets over de bewoner en geeft aanleiding tot een gesprek. Zo ziet Dame T meteen dat de bewoner die haar z’n studio laat zien, een veel bereisde man is. Alhoewel hij z’n oriëntatievermogen zo goed als kwijt is, glinsteren zijn ogen als zij vraagt naar zijn belevenissen in verre landen. Samen snuffelen ze de kasten door op zoek naar fotoboeken, die een houvast kunnen geven. Jammer we vinden ze nergens. TIP van ZORGVISITE: Vraag de familie om levens- of fotoboeken te maken en zet ze voor het pakken neer. Het geeft zulke mooie aanknopingspunten voor een gesprek.
In de riante badkamer bij elke studio is het gebruik van een rolstoel geen enkel probleem. De douche, toilet en wastafel zijn uitgerust met alle gemakken en van alle denkbare veiligheidsvoorzieningen voorzien.
De studio’s zijn aan de straatzijde licht, terwijl ze aan de achterzijde van het gebouw helaas donkerder zijn, omdat de lichtinval daar wordt beperkt door de vrij brede galerij van de hoger liggende etages.
Herkenbaarheid van kamer en gangen
Op de gang is bij elke studio een vitrine aangebracht, waar bewoners hun persoonlijk dingen in kunnen zetten ter verhoging van de herkenbaarheid van de eigen studio.
We zien het gelukkig steeds vaker tijdens onze Zorgvisites en het geeft altijd een fijne sfeer. In de gangen is mooie en tegelijkertijd functionele lambrisering aangebracht met subtiel aangebrachte verlichting, FOTO waardoor je ook ‘s avonds en ’s nachts als oudere met dementie er goed de weg kan vinden. TIP van het HUIS De verlichting die wordt gebruikt volgt het menselijk dag- en nachtritme De aanwezige domotica verhoogt de veiligheid voor de bewoners en signaleert bijv. wanneer een bewoner ’s nachts z’n bed/studio uitstapt.
Besloten galerij
De overdekte galerij, die de entree vormt tot de woningen, wordt het hele jaar door verwarmd. Er zijn zitjes en wat prullaria om het gezellig te maken voor de bewoners.
De galerij zou nog beter als een buitenruimte kunnen worden ingericht met grote(re) en bloeiende planten. Het konijnenhok verdient een verhoogd plekje om meer op ooghoogte aandacht te kunnen krijgen van de bewoners: goed voor de bewoners én het konijn. TIP van ZORGVISITE.
Geen buitenruimte voor de bewoners
Net als voor de bewoners van Woonzorgcentrum Ewoud en Elisabeth Gasthuis in Wijk bij Duurstede is de buitenruimte voor de bewoners beperkt. Op de begane grond ontbreekt een beschermde tuin.
Het betekent dat als bewoners een frisse neus willen halen zij altijd afhankelijk zijn van verzorgenden, naasten of vrijwilligers die met hen naar buiten gaan, want de galerij is ook van directe buitenlucht afgesloten. Een gemiste kans, die misschien nog een beetje goedgemaakt kan worden door ervoor te ijveren dat het stuk groen voor het gebouw als zodanig ingericht kan worden.
Scherm het op een mooie manier af en maak er zitjes, bloemperken en geef er wat te doen qua tuinieren en bewegen. Als je de bewoners er terecht laat kunnen op de tijden dat het Ontmoetingscentrum open is, dan kunnen ook de bezoekers van het Ontmoetingscentrum er gebruik van maken en medewerkers en vrijwilligers er een extra oogje op houden. TIP van ZORGVISITE.
Informatie begrijpelijk in woord en beeld
In de van de website te downloaden brochure staat alle informatie over wat bewoners bij De Koekoek kunnen verwachten. Het is een duidelijk verhaal in begrijpelijke taal geschreven. Op de website staan foto’s van het huis en krijg je een heel goede indruk via een virtuele rondleiding. Wat er nog bij zou kunnen zijn plattegronden van de studio’s, zodat je beeld hebt hoe het kan worden ingericht. Informatie erop over de wachttijden om bij De Koekoek te komen wonen zal door belangstellenden ook gewenst zijn. TIP van ZORGVISITE.
De eer valt alle goede voorbeelden toe
Al met al, De Koekoek zal een gewild woonplekje zijn voor de oudere medemens met een zorgbehoefte. Het ziet er allemaal doordacht en mooi uit. De toegepaste innovaties hebben wij gedurende onze 5 jaar Zorgvisite meer gezien. De eer die De Koekoek met (inter)nationale nominaties ten deel valt zien wij als blijk van erkenning dat het in de Nederlandse zorg voor mensen met dementie de goede kant op gaat.
Zorgkaart Nederland: 8.8 uit 1 waardering geplaatst in juni 2015
Gastvrijheidszorg met Sterren: –
Zorgvisite afgelegd in januari 2016
Met dank aan ‘oortje’ Evelien Dans
Copyright: Dames THe, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg; Publicarea
Beste Dames Thé,
Wat fijn te lezen dat jullie op een warme enthousiaste manier ontvangen zijn op De Koekoek in Veenendaal in januari j.l. Warme geruisloze zorg en welzijn door enthousiaste medewerkers is precies wat we willen bieden aan onze bewoners. Dat we dat in dit mooie gebouw mogen doen is inderdaad een groot voordeel.
Dank jullie wel voor je aanvullende tips. We zullen zeker met o.a. mantelzorgers gaan bekijken hoe we deze kunnen toepassen. O.a. De nestwarmte waarvan jullie je afvroegen of deze er voldoende was proberen we terug te laten komen door bewoners zich thuis te laten voelen met hun eigen meegebrachte meubels. Bewoners en mantelzorgers worden uitgenodigd bekende spullen mee te nemen, ook voor in de woonkamer en om te gebruiken tijdens gesprekken.
De nadruk ligt verder op de nauwe samenwerking met mantelzorgers en het bieden van zorg en welzijn, aansluitend op wat mensen zelf nog kunnen. Als we daarin slagen in onze missie geslaagd.
Jullie zijn van harte welkom de warmte van De Koekoek nog een keer te komen voelen.
Met hartelijke groet,
Ilona Wijnsma
Teammanager