Alsof de tijd heeft stilgestaan, De Hoven Lelystad

Alsof de tijd heeft stilgestaan, De Hoven Lelystad
3

Woonzorgcentrum De Hoven

Het Ravelijn 181

8233 BK Lelystad

Tel.: 0320-294949

Website: www.coloriet.nl

Email: dehoven@coloriet.nl

De Hoven is onderdeel van Coloriet

 

Alsof de tijd heeft stilgestaan

 

IMG_4279

 

De woonservicebuurt in de praktijk

Bij onze laatste zorgvisite aan Hanzeborg  in Lelystad namen we en passant ook het fenomeen woonservicebuurt mee. Is dat een lege huls of juist een lekker hebbedingetje met voor elk wat wils. Lelystad is er gek op, want bij onze deskresearch staan beide concullega’s (Concurrenten en collega’s) zich erop voor een heuse woonservicebuurt te zijn. Coloriet maakt dat ook bij hun woonzorgcentrum De Hoven zichtbaar; her en der treffen in het trottoir een blauwe stoeptegel aan. Bij Hanzeborg kregen we geen enkel ‘look and feel’ bij het verschijnsel woonservicebuurt. Hoe pakt het hier bij De Hoven uit?

De Hoven maakt deel uit van Coloriet, welke zorgorganisatie beschikt over 3 woonzorgcentra, waarvan 2 in Lelystad en 1 in Dronten, daarnaast een verpleeg- en behandelcentrum in Lelystad en een zorgsteunpunt in Zeewolde. In en rondom het gebouw van De Hoven kan elke oudere die een beroep moet doen op zorg (van lichte zorg tot intensieve zorg tot en met palliatieve zorg) terecht. Overigens ook voor ziekenhuiszorg, omdat De Hoven en de Leyakkers een ziekenhuis als buur hebben.

Zelfstandig wonen in de comfortabele Leyakkers met zorg van De Hoven

In de Leyakkers dat tegenover de Hoven ligt, kan men geheel zelfstandig wonen in prachtige appartementen, gelegen aan een goed onderhouden binnenplein. Er zijn legio zitjes aan fijne tafels, er is een schaakspel op grootte voor buiten en een jeu de boules baan. Het geheel is gezellig ingericht, mede door de bewoners die hun voordeur aan het plein hebben en er banken en plantenbakken hebben geplaatst.

IMG_4280 IMG_4281 IMG_4282 IMG_4284

 

In de hal van dit complex raken we aan de praat met een bewoner op scootmobiel, die zeer te spreken is over zijn woonsituatie en de mogelijkheden tot ontmoeting en activiteiten, die dit appartementencomplex biedt. Het bestuur van de bewonersvereniging organiseert de activiteiten, waaronder bingo’s en loterijen en van de financiële bijdragen aan de activiteiten wordt bijv. weer een buffet georganiseerd. De te winnen aardigheidjes krijgt men van de plaatselijke winkeliers. TIP VAN HET HUIS. Met je scootmobiel ben je redelijk snel in het winkelcentrum en bij het station. Overigens zijn de Leyakkers  en De Hoven ook voorzien van een bushalte voor de deur. Nu de winter begonnen is wordt het binnenplein minder gebruikt, omdat het niet verwarmd is. Wel is er bij gelegenheid terrasverwarmingen er zijn fleecedekentjes voorhanden.

Maak verbindende elementen tussen de gebouwen die de woonservicebuurt dragen

Het buitenplein voor de Leyakkers is ruim en oogt prettig met bomengroep, waaronder een zitje.Het sluit weer aan op een aardig parkje dat goed toegankelijk is en waar men ook op een bankje kan neerstrijken, maar dat is het dan ook wel. Overigens doet de rest van de omgeving nogal ongezellig aan ook omdat de zorgcomplexen grotendeels geen deel uitmaken van een woonomgeving, maar omringd zijn door kantoren. Daar zou een knappe maar vooral creatieve kop, die zich kan inleven in de behoeften van de bewoners, eens wat aardigs voor moeten verzinnen.

Plattegronden

Weer terug bij het gebouw van De Hoven zien we aan een zijkant de voordeur met brievenbussen en bellen van de aanleunwoningen en vinden we hier ook de bel voor de palliatieve zorgunit ‘t Hofje, dat plaats biedt aan 4 bewoners. De aanleunwoningen bestaan uit tweekamerappartementen van zo’n 65 m2 die geschikt zijn voor twee personen. Bewoners die intensieve zorg nodig hebben kunnen terecht op een 1-kamerappartement met douche en toiletruimte. Bewoners kunnen daarbij gebruik maken van een gezamenlijke huiskamer.

Voor bewoners met geheugenproblematiek zijn er kleinschalige woongroepen. Het is jammer dat er nergens plattegronden van het geschakeerde aanbod en van De Hoven als geheel op de website te vinden zijn. Het visueel maken draagt zo bij aan het gevoel van aandacht en inrichting. ZORGVISITE TIP

 

P1030565

Als we later die kleinschalig woongroepen oplopen zien we dat huiskamers van de woongroepen er goed en gezellig ingericht uitzien. De bewoners beschikken er ook over behoorlijke kamers die ze weliswaar beperkt, maar naar eigen inzicht kunnen inrichten. De boel zit er niet op slot. Omdat ook hier, zoals in Hanzeborg, de lift alleen te bedienen is door twee knoppen in te drukken, garandeert dat voldoende veiligheid. De Hoven profileert zich als fixatievrij en dat is zeer prijzenswaardig. 

In uitstraling  binnen als buiten gedateerd

IMG_4285

Aan de buitenkant zie je dat De Hoven al enkele decennia geleden gebouwd is. Het is van die fantasieloze jaren 80 bouw. Oppimpen die boel! De beplanting rondom bestaat uit saaie gemeentestruiken. De entree ziet er beter uit met plantenbakken voor de deur en binnen is het fris geschilderd.

IMG_4286 IMG_4287

Er is een aardig zitje. De winkel is goed gesorteerd en heeft ook lange openingstijden, waarbij er afgerekend kan worden bij de receptie/het servicepunt. Daaruit spreekt vertrouwen. TIP VAN HET HUIS Er is een kapper, die ook leuke sjaals en (beperkt) kleding verkoopt. Er is een bibliotheek en een internetcafé aanwezig. Maar is er  Wi-Fi? We zijn vergeten het te checken. Bij het toiletbezoek viel ons deze prullenbak zonder deksel op.

IMG_4296

Weinig attent in de restauratieve dienstverlening

In het restaurant wordt tussen de 12.00 en 14.00 uur warm gegeten. De bladen van het menu dat wij inkijken, kleven aan elkaar en het losbladig week-menu loopt niet over van helderheid. Op vrijdag is het bv 20 oktober en op zaterdag 25 oktober. Ook zitten bladzijden er op hun kop in. De logica van de menukaart is ver te zoeken. De sfeer is vooral in het restaurant oubollig en heeft een gedateerde uitstraling ook door het typische zorg meubilair. Dat geldt ook wel voor het wijkplein; een en ander wordt versterkt door de lage systeemplafonds die de sfeer niet ten goede komen.

IMG_4295 P1030567

Als wij om 15.40 nog een kop koffie willen bestellen is er niemand meer aan te roepen, terwijl aangegeven staat dat het restaurant tot 16.00 uur open is. Als er later toch iemand uit de keuken te voorschijn komt, meldt hij ons dat we dat als ongeveer vier uur moeten uitleggen. Bij ons komt dat nogal onverschillig over en daar zijn wij niet zo van gecharmeerd. We kunnen zelf een kop koffie tappen uit een machine, die naar wij proeven geen lekkere koffie bevat. Het geld daarvoor kunnen we in een busje aan de wand deponeren. Een lekker gebakje of koek erbij hebben we niet kunnen ontdekken. Wel een schaaltje met koekjes.

IMG_4291

 

Zet in op welkom voelen

Buiten bij de entree maakt het huis zich niet bekend en toont het zich niet uitnodigend naar de buurt om er binnen te stappen en van het restaurant gebruik te maken. Er is geen enkele deur naar buiten vanuit het restaurant om aan de straat zijde een opening te maken en er een paar tafeltjes te zetten. Dit ligt misschien  aan de kantooromgeving. Anderzijds zou daar juist een kans kunnen liggen door voor de omliggende kantoren een goed lunchaanbod te bieden. TIP VAN ZORGVISITE

Het maandelijkse sfeerdiner aangekondigd op folders en via de website is natuurlijk leuk maar doet niet af aan het feit dat fundamentele wijzigingen nodig zijn.

 Wijkplein is het centrale punt, maar vandaag zeer rustig

Op het plein/restaurant is het vanmiddag zeer rustig. Er zit iemand spelletjes te doen op de computer en naast ons zijn er twee andere bezoekers in het restaurant. Dit wijkplein is het centrale punt, waar allerlei activiteiten worden georganiseerd, zoals spelletjesmiddagen, lezingen, muziekuitvoeringen en gymnastiek. Een activiteiten overzicht staat bij de receptie, maar is niet in losbladige vorm mee te nemen. In De Hoven kan een zaaltje worden gehuurd voor een feestje, als mensen thuis onvoldoende ruimte hebben en kan gebruik worden genaakt van de catering van het huis.

Mooie tuin mist belevingselementen

Vanuit het wijkplein is de binnentuin bereikbaar. Deze tuin ziet er goed onderhouden en beslist mooi uit. Wel missen we hier wat meer  belevingselementen, zoals kleine dieren, bewegingstoestellen, of hoge bakken waarin mensen met groene vingers zich uit kunnen leven. TIP VAN ZORGVISITE  Die hoge bakken vinden we wel in een afgegrensd stuk tuin dat behoort bij de dagopvang,

P1030557 P1030563

Website goed bedoeld op al wat zorg slaat

Het moet gezegd, de website van Coloriet en daarmee van De Hoven is op zorg erg volledig op inhoud, Alle informatie over de zorgzwaartepakketten en wat je daarvoor bij Coloriet krijgt, staat er op. Ook heel veel links naar Zorgkaart Nederland, Kies Beter en de kwaliteitskaarten door cliënten en familie aangegeven per Coloriet locatie. Ook waarderen we zeer dat bv voor De Hoven een relatie beheerder op de website staat, die een inloopspreekuur heeft op het wijkplein van de Hoven, maar die ook telefonisch kan worden geconsulteerd of thuis op bezoek komt.

Het blijft echter vooral bij zorg en hoeveel zorg kan een mens nodig hebben? Bij deze de oproep aan Coloriet: maak helder wat je aan andere diensten te bieden hebt om het leven van alledag smaak, geur en kleur te geven. Zet erop wat de activiteiten zijn die er elke maand plaats vinden, deel leuke dingen die gedaan zijn met elkaar, maak een fortoalbum of een digitale rondwandeling, zet je nieuwsbrieven erop etc etc. We hebben er al veel suggesties bij andere zorgvisites ook voor gedaan. TIP VAN ZORGVISITE

 Verbindt sferen met elkaar

De Hoven maakt zich net als de Leyakkers via een tegel bij de ingang bekend als woonzorgzone. Maar wat de betekenis of inhoud ervan is? Joost mag het weten. Wat wij missen is de verbinding tot elkaar als De Hoven en de Leyakkers en met de rest van de omgeving. Wij troffen bij de Leyakkers energieke, humorvolle  scootmobiel ouderen aan met hun roots in Amsterdam. Wordt hun potentie in De Hoven benut? Wij misten de sfeer en kracht van De Leyakkers in De Hoven.

Keuken en restaurant van De Hoven kunnen veel levendiger. Alleen al een uitnodigend terrasje, een sandwich bord met welkom en wat je te bieden hebt en een ijskraampje of zo, zou ons inziens al wonderen verrichten. Het maakt nu alles een wat geïsoleerde indruk en er is  weinig mogelijkheid tot contact tussen jong en oud. ZORGVISITE TIP

Een woonservicebuurt omdat u woonservicebuurt bent

Het is een nu een woonservicebuurt zone, omdat het op de tegel staat. Mocht er een verbouwing op de rol staan dan is ons advies het gebouw zo open te breken dat er een verbinding in sferen ontstaat van een gezellig en sfeervol ingericht wijkplein met een terras naar het park opzij dat weer verbonden wordt  met het buiten en binnenplein van de Leyakkers. Een sociale ruimtelijke ordenaar zou hier wonderen kunnen verrichten.TIP VAN ZORGVISITE

En etaleer op aansprekende manier wie en wat De Hoven is in de buurt en op de website. Dat we dat moet zeggen is helaas nog immer meer standaard dan uitzondering.

 

Zorgkaart Nederland: 7.0 uit 41 waarderingen. Laatste waardering op 30 oktober 2013

Gastvrijheid zorg met sterren: geen deelname

Copyright Dames THe/Publicarea
oktober 2014

 

 

 

 

 

One Response to “Alsof de tijd heeft stilgestaan, De Hoven Lelystad”

 1. H.S. van Dam schreef:

  Beste dames THe,
  Hartelijk dank voor jullie bezoek en de tips die uit het verslag naar voren komen. De kritische kanttekeningen die jullie plaatsen herkennen we en hebben de volle aandacht.
  Coloriet gaat uit van ‘samen kleur geven aan waardevol leven’. Daardoor nemen veranderingen zoals de aanpassingen op het wijkplein van inrichting en aankleding tijd in beslag. De diverse gebruikers van het wijkplein zoals bewoners, omwonenden en medewerkers hebben namelijk een stem in de wenselijkheid en functionaliteit. Wij vertrouwen erop dat dit het resultaat ten goede komt.
  De nieuwe website zal in het voorjaar van 2015 de lucht in gaan. Er is dan meer ruimte voor interactie en de informatie zal worden afgestemd op de behoefte van de bezoeker. Overigens is wifi in De Hoven toegankelijk na akkoord met de voorwaarde.
  Tja en dan die blauwe tegel met sterren. Het is de voorloper van de inmiddels hippere bewoording Multifunctionele Accommodatie. Met de gemeente Lelystad zijn we in gesprek over de verwachtingen en inhoud bij deze termen.
  Wij heten jullie van harte welkom om in het voorjaar nog eens op de thee te komen. We maken dan ook graag persoonlijk kennis met jullie.
  Hartelijke groet,
  Hessielle van Dam

Geef een antwoord