De Zonnehof

De Zonnehof
4

De Zonnehof in Haren anticipeert door omvorming op de toekomst

Woonzorgcentrum de Zonnehof
Nesciolaan 115
9752 HW Haren
Tel.: 050-5346644
Website: www.zonnehof-haren.nl
Email: info@zonnehof-haren.nl

  

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf.

  • Langeafstandsfietspad en Pieterpad
  • Voorsorteren naar de toekomst: ombouw van verzorgingshuis naar kleinschalig wonen
  • Lappen vloer
  • Beperkte openingstijden door kleine schaal
  • Vertier Plezier: samenwerking met welzijn en gemeente
  • Website recht toe recht aan
  • Goed aan het voorsorteren

Schrijver W.F. Hermans heeft zijn roman ‘Onder Professoren’ gebaseerd op ervaringen in Haren, de hoogleraren-slaapstad die direct ten zuidoosten van de stad Groningen ligt. Zo mopperig als het imago van W.F. Hermans is, zo vrolijk is dat van het 50 woningen tellende Woonzorgcentrum de Zonnehof. Het ‘Vertier’ treedt je letterlijk en figuurlijk aan alle kanten tegemoet.
Dat zou je niet meteen zeggen als je aanrijdt. Een gigantisch transferium aan de A28 is de blikvanger om de wereldstad Groningen per openbaar vervoer te kunnen bereiken.

Woonzorgcentrum de Zonnehof staat daar verlegen bij. Gebouwd in 1968 heeft het zich als een bekend Gallisch dorp kranig geweerd ten opzichte van dit geweld. Zijn het de erkers die dat hem doen? Of de vriendelijk aangelegde terrassen bij de appartementen op de begane grond aan de achterzijde van het gebouw? Het is allemaal niets bijzonders, maar het voelt plezierig aan.

Langeafstandsfietspad en Pieterpad
Langs De Zonnehof passeert de LF 14, het langeafstandsfietspad dat van Lauwersoog naar Enschede loopt. En we zien het rood witte bandje van het befaamde Pieterpad. Dat biedt mogelijkheden om als Zonnehof de reizigers over deze paden welkom te heten. Ze uit te nodigen om binnen te komen voor een versnapering of te vragen gewoon te zwaaien naar de ouderen die er wonen en in het restaurant zitten. We wijzen hier nog maar eens op de Tip van de Zwaairoutes goed uit te breiden met een handopsteken-bord waarmee ook de fietsers en wandelaars welkom worden geheten. (TIP) Nog beter ware het opgenomen te worden als horeca- en rustpunt in de wandel- en fietsroutes.

Bij ons rondje om het huis, ditmaal gewoon via een wandelpaadje treffen we aan de buitenmuur van de keuken een gevaarlijk ogende, niet goed sluitende kist aan met flessen, die gevuld lijken met gas of zuurstof.

 

In de tussenhal valt je oog meteen op een affiche dat de theeconcerten aankondigt, die maandelijks worden georganiseerd: er staan vier beeldschone dames op het program. Op foto’s zien we dat de concerten, die bij mooi weer buiten worden gehouden, op veel belangstelling kunnen rekenen.

Voorsorteren naar de toekomst: ombouw van verzorgingshuis naar kleinschalig wonen
De receptioniste is zeer bereid ons van alles te vertellen en laat zelfs haar stek even voor wat het is om ons rond te leiden. Veel bewoners zijn vandaag op pad. Zij vertelt ons dat er momenteel een omvorming plaatsvindt van verzorgingshuis naar wonen voor dementerende (de folder schrijft verpleeghuis-) ouderen. Alleen dementerende ouderen worden nu nog opgenomen, geeft zij ons aan. De folder schrijft dat De Zonnehof gedeeltelijk wel een verzorgingshuis blijft. De hele zorg is in De Zonnehof kleinschalig georganiseerd. De individuele appartementen liggen aan de voorkant met uitzicht op de straat en het transferium. De woningen zijn comfortabel met zit/slaapkamer en persoonlijk ingericht vanwege het oorspronkelijke verzorgingshuiskarakter. Door de eerder genoemde erkers creëer je vanzelfsprekend ook een zitje. De ramen erin kunnen beperkt open zodat een briesje zijn gang kan gaan. Gangen, sanitair en kamers zien er keurig uit. Wij horen dat de bewoners een uur per week huishoudelijke hulp vanuit De Zonnehof krijgen. Daar fronsen we onze wenkbrauwen over. Is dat genoeg als je het eigen sanitair van elke bewoner in acht neemt? Of wordt er (te) veel incontinentiemateriaal gebruikt. In de woning die we bezoeken zien we daar een riante hoeveelheid van liggen.

Lappen vloer
De vijf woonkamers zijn voor acht tot tien bewoners en zijn aan de achterkant van het gebouw gesitueerd. De woonkamers zijn zeer ruim en er kan gezamenlijk gekookt en gegeten worden. We zien twee geschaarde ruimtes, waarin een enorme hoeveelheid lentegroene, op zich aardige fauteuils langs vrijwel alle muren staan. Lekkere banken, waarop je ook nog eens even een dutje kunt doen ontbreken. Wij treffen  twee verzorgd geklede dames  aan, die ons opnemen. Een schraal zonnetje valt de kamer binnen. Flatscreens, een namaak openhaard, staande lampen en een grote tafel waarachter veel knutselspullen uitnodigend op creatieve handen wachten, vullen de kamers. Op de vloer in de woonkamers ligt donkerbruin parket. Dat zijn wel hele vlaktes hout, zonder onderbreking. Een kleed erop wordt meestal als te gevaarlijk bestempeld, maar een onderbreking door bijvoorbeeld een inleg in het parket met ander materiaal was ons lief geweest. De twee kamers delen een groot balkon aan de achterkant. Veel steen. Zijn de bloembakken al opgeborgen?

Beperkte openingstijden door kleine schaal
In De Zonnehof wordt op locatie gekookt. Het menu van ‘Senioren restaurant De Zonnehof’ dat we meenemen ziet er lekker en gevarieerd uit. Er wordt met een Themarestaurant geadverteerd. In november is dat een Stamppot buffet, voor 7 euro 60 all you can eat om twaalf uur ’s middags. Je moet je een week van te voren opgeven en er komen naar verwachting zo’n 55 mensen. Hmm, om ook werkende mensen en schoolgaande jeugd te bereiken is zo’n buffet in de avond te prefereren. Het restaurant, dat ook als activiteitenruimte wordt gebruikt is op de begane grond, langs de straat gelegen. Het oogt gezellig. Er zit nu niemand. Alle bewoners zijn zo’n beetje buiten de deur hun ‘Vertier’ aan het halen. Wij kunnen er zo rond theetijd niets bestellen. Voorstelbaar. Het is een kleine locatie en dan is het gebruik en de personele invulling overdag een probleem. We geven de TIP om je gastvrijheid te tonen wel een voorziening te treffen met een kan koffie of thee zodat je zelf een kopje kunt inschenken.
Er is een kapsalon, bibliotheek, winkel, biljart en schoonheidsspecialiste. Behalve de receptioniste ontmoeten we niemand op de begane grond.

Vertier Plezier: samenwerking met welzijn en gemeente
Er is een beschutte binnenplaats waar als we alle foto’s zo zien, veelvuldig wordt gemusiceerd. We zijn toch al onder de indruk van het vele vertier aan uitstapjes en vaste activiteiten die in De Zonnehof ruimte ‘Vertier’, door de ‘Vertier-partners’ worden georganiseerd. Van ‘Vertier’ kun je lid worden en kun je tegen gereduceerd tarief je alle genoegens laten smaken. Het plezier straalt af van het maandelijkse ‘Vertier Plezier’-bulletin.

Zit het geheim van de smid in het feit dat ‘Vertier’ een samenwerking is van De Zonnehof, Torion, de Harense welzijnsorganisatie voor jong en oud, en de Gemeente Haren? Zo kun je als ouderenorganisatie weliswaar klein zijn en toch veel aanbieden aan activiteiten. Het lijkt ons een goed voorbeeld om een dergelijke samenwerking elders in het land te propageren, eens temeer vanwege de overhevelingen op het gebied van activiteiten en begeleiding vanuit de AWBZ naar gemeenten (TIP). En verklaart dit mede waarom de gemeente Haren als voorloper in een dergelijke samenwerking in den lande in 2011 is uitgeroepen tot de beste gemeente in ons land?

Website recht toe recht aan
De website van De Zonnehof is simpel, recht toe recht aan functioneel, maar weinig persoonlijk. Geen flauw idee wie de directeur, de raad van Toezicht of het team van medewerkers zijn. Keurig en duidelijk is wachtlijstinformatie te vinden. Een filmpje leidt je als het ware het hele Zonnehof door en sluit af met advertenties van de sponsoren Verhagen Veegmachines, Activa yoghurt van Danone, die je helpt bij je spijsverteringscomfort en Gratis Letselschade Advies. Alleen via een formulier kun je mailen naar De Zonnehof. Deze bureaucratie strookt niet met de kleinschaligheid van het huis.

Puzzel
Als we Zorgkaartnederland.nl bekijken wordt ons vermeld dat De Zonnehof onderdeel uitmaakt van de Humanistische stichting voor ouderen. Op de website van De Zonnehof zelf staat dat men vanuit een christelijke overtuiging is opgericht en onderdeel uitmaakt van de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorginstellingen U.A., waarvan dan weer dezelfde instellingen deel uitmaken als Zorgkaartnederland vermeldt bij de Humanistische variant. Speurtochten over het web maken ons niet wijzer.

Goed aan het voorsorteren
De Zonnehof is naar onze inzichten goed bezig door voor te sorteren op de ontmanteling van de verzorgingshuizen en de herinrichting naar kleinschalig wonen voor dementerende ouderen. Vertier is alom beschikbaar. Er is aandacht voor de inrichting, die er verzorgd en schoon uitziet. De ligging van De Zonnehof aan fiets- en wandelroutes is beter te benutten, net als het tijdstip van de maaltijden. Torion, waarmee De Zonnehof in Vertier samenwerkt, biedt welzijn voor jong en oud. De Zonnehof kan deze ‘jonge’ dimensie goed gebruiken.

Woonzorgcentrum de Zonnehof biedt huisvesting en levert zorg en diensten aan ongeveer 25 verzorgingshuis- en 25 verpleeghuisbewoners en beschikt over 40 aanleunwoningen, waar in principe dezelfde zorg en diensten geboden wordt als in De Zonnehof. De enkele appartementen in de Zonnehof voor echtparen beschikken over een aparte slaapkamer.

Klik hier voor de link naar Woonzorgcentrum de Zonnehof op Zorgkaartnederland.nl (waardering 7.5; laatste beoordeling juli 2010)

Dames THe/Publicarea © december 2011

Geef een antwoord