Voor de wijze van contactlegging met naasten vonden wij bij Riet Fiddelaers-Jaspers en Huub Buijssen in hun begeleidersboek bij het ‘Levensalbum’ van hun hand, algemene tips voor de communicatie met iemand met dementie.
Zelf aan de slag met thuis voelen en naastenbeleid
* Houd de Naaste Vast en Thuis Voelen agenda, de betrokkenheid van naasten stimuleren
Lees verder
* Zorgschouwen ter verbetering van het woon- en leefklimaat in zorglocaties
* Train de Trainer in Houd de Naaste Vast en Thuis Voelen agenda, een opleiding voor medewerkers
* Clienten Vertegenwoordigen, het samenspel tussen de zorgorganisatie en cliëntenraad op naastenbeleid en thuis voelen
Nieuwsbrief
Zoeken
Zorgvisite op de kaart!
Klik op de kaart voor het overzicht van alle afgelegde zorgvisites door het hele land.
Lees verderZorgvisite tip
- Maak altijd een afspraak voor een vervolggesprek (enkele weken na de intake) om dingen die in eerste instantie zijn blijven liggen of niet geheel zijn begrepen, of waar men tegenop gelopen is, alsnog te kunnen bespreken en verhelderen.
- Houd als mantelzorgondersteuner een inloopspreekuur voor familie, vrienden, buren en andere naasten. Informeer en communiceer het inloopspreekuur met een foldertje (zoals bij Orbis St. Odilia en St. Jansgeleen) en vermeld het op de website. (Naasten en ICT) - 17 december 2012
- Presenteer en promoot niet alleen op de website, maar ook in het huis zelf de bijzondere voorzieningen die het huis biedt. (Tip van Zorgvisite, Pieter Pauw, Wageningen)
- Kapstokken ontbreken vaak bij woongroepen, maar plaats ze toch: het geeft aan dat er bezoek wordt verwacht (Tip van het Huis, Vivaldi, Zoetermeer)
- Een placemat met de foto van de bewoner erop en een inschuifmapje voor informatie over de menu/dieet wensen van de bewoner, zijn eetgewoonten en eetproblemen maakt het mogelijk dat regelmatige bezoekers kunnen helpen bij het eten van de bewoners. En/of leer naasten hoe met de risico’s van slikproblemen om te gaan.