Zorgplein Maaswaarden

Zorgplein Maaswaarden
4

Maaswaarden: op alle punten smaakvol

Zorgplein Maaswaarden, Locatie Wijkestein
Azaleastraat 26
4261 Wijk en Aalburg
tel.: 0416 698400
email: info@maaswaarden.nl
website: www.maaswaarden.nl

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf.

 • Eigen koks die er plezier in hebben
 • Een ongekende combi van voorzieningen
 • Mooie appartementen met een lekker balkon
 • Aangesloten op Aalburg FM
 • Tuin met veel doe-dingen
 • Innovatieve communicatietechnieken
 • Schriftelijke informatie kan beter en is er een naastenbeleid?

We komen nog eens ergens met onze zorgvisites. Ditmaal is het Wijk en Aalburg in het land van Heusden en Altena.

Zorgplein Maaswaarden is spiksplinternieuw en nog maar kortgeleden (12 oktober 2011) geopend door Koningin Beatrix met de onthulling van een sculptuur dat een plek heeft voor de ingang. Deze ingang biedt via een klein voorportaal toegang tot een atrium met receptie, hoge banken en zitjes die overgaan in een restaurant dat aan twee kanten met de straat verbonden is en een terras voor de deur heeft.

Daar bij het terras staat een bord met wat het restaurant die dag te bieden heeft en dat mensen uitnodigt er een maaltijd of en hapje te komen nuttigen. In het atrium treffen we spelletjes, waaronder een dam- en schaakbord, boeken en tijdschriften en een speelhoek voor de kleintjes. Een uitgebreide speelhoek treffen we later ook bij de tandartsenpraktijk op de eerste etage.

 

Eigen koks die er plezier in hebben
Wij hebben een flinke reis achter de rug en zo langzamerhand wel trek. Het loopt tegen half twee, maar de vriendelijke restaurantmedewerkster vindt het geen punt om ons nog een warme maaltijd te serveren. We bestuderen het menu. Dame T neemt wat de pot die dag schaft: een heerlijke hutspot met een speklapje, zo mals en lekker gekruid, zoals je het zelden eet. Dame H kiest voor een kerriesoep en een omelet en wil de omelet graag met champignons en kaas. Geen punt. De kok gaat het klaarmaken. Ondertussen wordt de tafel gedekt met vrolijke placemats, krijgen we alvast iets te drinken en wordt er een karaf water voor ons op tafel gezet. En we krijgen een uitleg over de keuken en het restaurant. “We hebben eigen koks, die plezier hebben in hun werk en zich af en toe ook uitleven op speciale menu’s”. Die speciale menu’s bestaan de komende tijd uit stoofpeertjes met spek, frites met stoofvlees, een barbecue, saladebuffet, een visbuffet of een Vlaamse maaltijd, lezen we op een flyer. Het eten dat wij voorgeschoteld krijgen smaakt voortreffelijk. In het restaurant eten dagelijks ook veel alleenstaanden die hier in de buurt wonen. Wij kunnen het aanbevelen, inclusief de voorkomende bediening. In onze waardering staan we niet alleen. Een ieder die we in het huis spreken, is lovend over keuken en restaurant. De koks zien we later in het huis trouwens instructie geven bij de dagbehandeling, waar elke dag wel wat lekkers wordt klaargemaakt en we zien hen door de bewonersgangen banjeren. Zo zien we het graag, voeling houdend! TIP

Een ongekende combi van voorzieningen
We gaan het huis in. De receptioniste vertelt ons dat Zorgplein Maaswaarden 180 vrijwilligers aan zich heeft weten te binden. Ze maakt ons wegwijs in het gebouw. Jammer is het dat ze ons geen plattegrond kan meegeven. TIP: Leg bij de receptie en in het restaurant een plattegrond van de voorzieningen waaruit het complex bestaat, zoals we dat ook in Boswijk in Vught aantroffen en hang een plattegrond op in de hal van het huis. Wel is er binnen het gebouw een redelijk adequate bewegwijzering.

Het gebouw van Zorgplein Maaswaarden aan de Azaleastraat biedt een conglomeraat aan voorzieningen: Naast het verzorgingshuis, verpleeghuis en dagbehandeling voor zowel somatische als psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte bewoners/cliënten alsmede thuiszorg kent het gebouw een tandartsenpraktijk, een organisatie voor jeugdgezondheidszorg en voeding en dieet, podotherapie, Vereniging Ouderen Vervoer, Logopediepraktijken, Welzijn Pro Seniore, project Alarmering, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, een consultatiebureau voor Ouderen, een kinderdagverblijf en seniorenwoningen. En dan zijn we vast nog niet volledig.
Het management van deze organisaties verdient een groot compliment dat men dit gezamenlijk van de grond heeft getild. We weten uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om dit soort projecten gezamenlijk voor elkaar te krijgen.
Zo’n combi van voorzieningen maakt bovendien een ‘natuurlijke’ ontmoeting tussen verschillende doelgroepen mogelijk en creëert een heel levendige sfeer. TIP

Mooie appartementen met een lekker balkon
Via een glazen lift die uitkijkt over het atrium, komen we op de eerste etage.
De gangen met raampjes bij de deuren, hebben een mooie maat en zijn niet recht toe recht aan. Ze bieden in het verzorgingshuisdeel toegang tot 47 intramurale verzorgingshuisplaatsen en 1 tijdelijke opnameplaats. De appartementen zijn fors. Op een van de gangen staat de deur open en mogen we van de mevrouw die er woont even een kijkje nemen. Twee in elkaar doorlopende kamers, mooi door haarzelf gemeubileerd en een immense badkamer, waar je met bed en al ingerold kunt worden, mocht dat nodig zijn.

Elk appartement beschikt ook over een robuuste keuken, een ruim balkon en een eigen brievenbus. De mooie vitrages voor de ramen zijn van het huis; de bewoners kunnen uit verschillende vitrages kiezen. De appartementen variëren in grootte van 46² tot 54 m². TIP: Geef mensen voor vloerbedekking, vitrage en gordijnen een keuze uit verschillende mogelijkheden. Zo geef je ruimte aan eigen smaak, terwijl tegelijkertijd kwaliteit, design en bruikbaarheid/efficiency gegarandeerd zijn.

 

Aangesloten op Aalburg FM
Alle kamers hebben een aansluiting op Aalburg FM , dat 7 dagen in de week 24 uur per dag te beluisteren is.
Dit jaar is Zorgplein Maaswaarden iedere 3e woensdag van de maand te gast bij Aalburg FM. Medewerkers van alle afdelingen vertellen wat hun werk inhoudt en wat voor diensten en producten hun afdeling te bieden heeft. Zo zal er in de eerstvolgende uitzending aandacht worden besteed aan het restaurant en z’n medewerkers. Een TIP waard.

Tuin met veel doe-dingen
Een groot compliment willen we ook geven voor de prachtige tuin die het complex heeft met veel doe-dingen. Zo is er een kas, zijn er hoge bakken met planten en kruiden en bewegingstoestellen. Er staat een huisje waar de vogels allerlei voer kunnen vinden.

Als we nog een tip mogen geven zouden wij de beschermde tuin voor de psychogeriatrische woongroepen rond het huis naar de voorkant willen doortrekken, zodat er vanuit de tuin meer contact met de omgeving kan worden gemaakt en alle bewoners van de kleinschalige woongroepen rechtstreeks zelfstandig naar de beschermde tuin kunnen. Wat meer aandacht voor sport en spel bv in samenwerking met het verenigingsleven uit de buurt is ook aan te bevelen. De ruimte biedt voldoende mogelijkheden voor bv een klein sportveldje of een tennisbaan. Dat is leuk voor de buurt, het bezoek, maar vooral ook voor de ouderen om te kijken.

Innovatieve communicatietechnieken
Even op visite bij de mevrouw wier appartement we mochten bekijken, viel ons op dat het huis gebruik maakt van innovatieve communicatiemogelijkheden. Via een alarmeringshorloge maken de bewoners snel contact met hulpverleners met wie direct vanaf elke plek in het appartement kan worden gepraat.

Schriftelijke informatie kan beter en is er een naastenbeleid?
Zorgplein Maaswaarden kan de communicatie op papier nog wel verbeteren. Een brochure met wat de locatie allemaal te bieden heeft en informatie voor toekomstige bewoners was bij de receptie niet te verkrijgen. We werden verwezen naar de website. Ook daar vonden we geen brochure om te downloaden met informatie over wat je als (toekomstig ) bewoner allemaal wilt weten. Zo ontbreekt ook informatie over het familie of naastenbeleid dat de instelling hanteert, als zo’n beleid er al is.

Overall, zijn wij zeer te spreken over al hetgeen Maaswaarden te bieden heeft en de wijze waarop zij daar uitvoering aan geeft. Op alle punten smaakvol!

Klik hier voor de link naar Zorgplein Maaswaarden op Zorgkaartnederland.nl: 7.8 (7 waarderingen, laatste geplaatst op 5 september 2010. Erop is een reactie vanuit Maaswaarden geplaatst.)

Dames THe/Publicarea © maart 2012

4 Responses to “Zorgplein Maaswaarden”

 1. Bert Noorloos schreef:

  Wat super om te lezen dat de organisatie waar je werkt zo’n positieve indruk heeft achtergelaten. Zelf heb je soms, als je er al bijna 25 jaar werkt, niet zo’n erg meer in hoe de organisatie blijft groeien en ontwikkelen. Ook vind je het soms maar gewoon, sommige dingen doe je toch..
  Nou dan is het maar wat mooi om te horen dat zomaar bezoekers constateren dat het er ook daadwerkelijk prettig wonen en werken is. Een groot compliment voor ons allemaal en niet alleen de medewekers maar zeker ook onze ruim 200 vrijwilligers.
  Zoiets doe je met elkaar! dat is “topzorg met karakter”

  Met vriendelijk groet
  Bert Noorloos
  teamleider dagverzorging/dagbehandeling
  coordinator activiteitenbegeleiding/vrijwilligers

 2. gerjanne schraven schreef:

  Als medewerker van Zorgplein Maaswaarden leuk om te lezen. Een opsteker voor iedereen die zich inzet voor de kwaliteit van de woon- en leefomgeving van de bewoner.
  Gerjanne Schraven

 3. Antoinette de Waal schreef:

  Wat een positief bericht. Leuk om te lezen.

 4. Cor van Toorn schreef:

  Geachte lezer,

  Met verrassing heb ik kennis genomen van uw verslag omtrent uw bezoek van Zorgplein Maaswaarden in Wijk en Aalburg.Een zeer positief verslag met een aantal tips die wij zeker ter harte zullen nemen.Ons credo: Topzorg met karakter, wordt hiermee maar weer eens mee ondersteund en we zijn voortdurend op zoek naar verbeteringen. Natuurlijk doen we aan mantelzorg beleid en familieparticipatie. Jammer dat u deze info niet heeft gekregen of hebt kunnen vinden.
  We zullen uw verslag via onze website linken, twitteren en op facebook/linkdin plaatsen.
  Nogmaals dank

  Met vriendelijke groet
  C. van Toorn MHA
  directeur/bestuurder

Geef een reactie