Zorgcentrum Prinsenhof/Verpleeghuis de Riethoek

Zorgcentrum Prinsenhof/Verpleeghuis de Riethoek
3.5

Prinsenhof: Een in zichzelf gekeerd gebouw op zoek naar contact met de buurt 

Verpleeghuis de Riethoek
Ridder van Catsweg 258,
2804RS Gouda
Telefoon: 0182-561555
Zorgcentrum Prinsenhof
Anna van Meertenstraat 10
2804 TL Gouda
T (0182) 595 000

Email: klantcontact@zorgpartners.nl
Website: www.zorgpartners.nl  
Beide huizen zijn onderdeel van Zorgpartners Midden-Holland

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf.
 P1020259

 • De Riethoek heeft z’n langste tijd gehad
 • Bij Prinsenhof ontbreekt lekker naar buiten
 • Smaakvol ingerichte publieke ruimten 
 • Goudse kaassoep
 • Dienstencentrum met ‘Comfort à la carte pas’
 • Gewaeght even de deur uit
 • Zelf vers koken op de woongroepen in voorbereiding
 • Schriftelijk informatiemateriaal op orde, website informatief minimaal
 • De dames THe houden net als de bewoners van zwaaien

De Riethoek heeft z’n langste tijd gehad
De Riethoek ontleent zijn naam aan de riethoek die het water omzoomt, waaraan het gebouw gelegen is.  
P1020278
Als we aan komen rijden, zien we het karakteristieke, zwaar bakstenen gebouw met zijn vele grote uitstekende balkons direct liggen.

P1020275
We moeten een ommetje maken om het water te kunnen oversteken en de ingang te bereiken. Dichterbij het gebouw valt ons de verwaarlozing op. Rot in de stenen, maar ook een vlaggenmast die wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken, aftandse stoelen op het terras en een container op het terrein vlak voor het huis. In de entree met uitgetrapte peuken op de grond, hangen foto’s van nieuwbouw elders in Gouda aan de Fluwelensingel.
Eenmaal binnen in de hal oogt het gezellig. Van de receptioniste horen we dat een bezoek aan het huis weinig zin heeft, omdat de bewoners nog dit jaar naar het nieuwe verpleeghuis zullen vertrekken en de Riethoek afgebroken wordt. Zij vindt het met ons jammer, want het is een leuk huis, maar ja, … van 1982 en achterhaald, omdat veel van de bewoners er niet over een eigen kamer beschikken en dat is niet meer van deze tijd.
Ze verwijst ons naar het aangrenzende Prinsenhof dat in 2012 z’n poorten voor psychogeriatrische bewoners heeft geopend en dat tevens dienst doet als dienstencentrum voor de buurt (Plaswijck).

P1020283

Bij Prinsenhof ontbreekt lekker naar buiten
In tegenstelling tot de springerige architectuur van de Riethoek is Prinsenhof een strak ovalen gebouw dat vijf verdiepingen telt en –voor zover wij tijdens ons rondje om het huis zien-  over geen enkel balkon of terras beschikt.

P1020266

De kantoren bevinden zich bovendien op de begane grond, zodat geen van de bewoners zonder begeleiding naar buiten kan. Een binnentuin hebben we er niet kunnen ontdekken. Bij het informatiepunt, vindt de medewerkster die tevens de winkel beheert dat ook niet zo belangrijk. Omdat het gebouw rond van vorm is hebben de bewoners veel loopruimte op de etages. In haar woorden kunnen de bewoners nog maar weinig en hebben ze ook niet zoveel behoefte aan buitenruimte, of balkons die bovendien gevaarlijk zijn. We vragen ons af of hier niet teveel ingevuld wordt voor de 130 bewoners. In veel andere huizen waar we op bezoek waren, genoten de bewoners van de beschermde tuinen, waarin ze zich vrijelijk konden bewegen. Een mooi voorbeeld daarvan is nog steeds Hogeweijk in Weesp. Als de Riethoek eerder was afgebroken was er hier in Gouda ruimte genoeg geweest voor een dergelijk concept met beschermde gevarieerde buitenruimte tot aan het water. Nu is het gebouw toch wel erg naar binnen gekeerd. Een leuk uitzicht hebben de bewoners niet en waar elders plekken zijn om wat wij noemen ‘zwaaicontact’ te hebben, ontbreekt dat hier ten enen male. En is er naar ons oordeel een teveel aan gemeenschappelijke ruimte op de begane grond, wat het gebouw duur zal maken in z’n exploitatie. In de nieuw aangelegde tuinen aan de voorkant van het gebouw staan plantenbakken met bloemen en kruiden, waar bewoners weinig mee kunnen, want niet op sta- of rolstoelhoogte. P1020265

Ook hier weer de alom aanwezige jeu de boulesbaan, waarvan wij ons afvragen of daar ooit gebruik van wordt gemaakt. 

Smaakvol ingerichte publieke ruimten 
De entree is ruim en een groot raam in de vorm van een oog biedt zich op het grand café, dat met recht grand is.

P1020267

In de hal kunnen banden worden opgepompt en er staat een fiets voor twee. Via de entree komen we in een ruime hal die overloopt in een prettig grand café met in hoogte variërende plafonds. Lekkere stoelen en naast rechthoekige tafels ook een aantal ronde tafels. De wanden, opgebouwd van los op elkaar gestapelde ruwe stenen, doen het goed en omlijsten het winkeltje en de kapperszaak. Pilaren en plafond imiteren bomen en een groen bladerdak.

P1020273

De bordjes naar en op de deuren van de verschillende aanwezige voorzieningen, zoals de beautysalon en de fitnessruimte zijn smaakvol en helder.De wijze waarop de beauty producten geëtaleerd zijn is verleidelijk.

P1020271

In het grand café valt verder de leeshoek op, omringd door kasten met boeken. De bewoner, die we er lezend aantreffen zegt dit ook een fijne plek te vinden, waar je je terug kunt trekken. Hij vertelt ons wel de enige te zijn die op deze plek te vinden is. Hij vindt het jammer dat hij zijn eigen bed niet heeft kunnen meenemen. Nu ligt hij in zo’n akelig ziekenhuisbed. Hij wil gewoonweg het liefst naar huis.

Goudse kaassoep
In het grand café treffen we vooral personeel, dat z’n lunchpauze hier doorbrengt. Wij zetten ons aan de Goudse kaassoep en doen ons tegoed aan de saladbar. Je kunt er voorts een tosti krijgen of een lekker ragoutbroodje en gebak bij de koffie. De via de website beloofde menukaart vinden wij niet op tafel. In het restaurant wordt verse waar geleverd door de kok van het huis. Het restaurant is tijdens de lunchpauze geopend van 12.00 uur tot 13.30 uur. s Middags kun je er nog wel tot 17.00 koffie en thee krijgen of een high tea, en wordt de ruimte regelmatig gebruikt door de verschillende verenigingen die het huis telt.

Dienstencentrum met ‘Comfort à la carte pas’
Een aantal verenigingen staan open voor alle bewoners van Plaswijck. Ze kunnen zich er voor inschrijven en krijgen dan de beschikking over een ‘Comfort à la carte pas’, waarmee ook andere diensten van het huis kunnen worden betrokken. De tarievenlijst geeft nauwkeurig inzicht in de prijzen die daarvoor gevraagd worden. Zo kun je met de ‘Comfort à la carte pas’ gebruik maken van bv maaltijdservice, begeleiding bij maaltijdverstrekking, personenalarmering, klussendienst, verhuisservice, wasservice, boodschappenservice, hotelkamer, dagbehandeling, huishoudelijke hulp en behandeldiensten. Bewoners hebben via hun ZZP recht op deelname aan twee verenigingen. Willen ze meer dan moeten ze daarvoor betalen. TIP 

Gewaeght even de deur uit
Het gebouw mag dan naar binnen gericht zijn, wat wij een groot nadeel vinden, Prinsenhof doet er veel aan om de buurt naar binnen te halen. Vanaf 24 mei is ontmoetingsplek ‘Gewaehgt, even de deur uit’ elke donderdag open voor alle bewoners van Plaswijck. Gewaeght is een initiatief van de gemeente Gouda in samenwerking met verschillende instanties, zoals MEE, Kwintes, Pallet Welzijn, VGZ, en Zorgpartners Midden Holland. Bij Gewaeght kun je mensen ontmoeten, muziek luisteren,  en meedoen aan gezelschapsspellen en speciale activiteiten zoals een barbecue of een high tea. Of bij gelegenheid ‘s avonds gebruik maken van een speciaal buffet, zoals er deze maand een Grieks buffet op het programma staat.  Elke woensdagavond wordt er onder het motto ‘Gouda eet samen’ een complete maaltijd voor een kleine prijs geserveerd, waarbij zowel de bewoners van het huis als buurtbewoners welkom zijn.

Zelf vers koken op de woongroepen in voorbereiding
De bewoners zelf eten voornamelijk in de huiskamers van de 16 groepen die het huis telt. De groepen bestaan uit 7 tot 9 bewoners. Alle bewoners hebben daarnaast een eigen kamer met eigen sanitair. De woonkamers zijn uitgerust met een keuken, terwijl de warme maaltijden betrokken worden van Gouda Culinair. Het eten wordt aangeleverd in de ruim gesorteerde winkel beneden, waar de bewoners met hun begeleiders ‘s morgens het eten komen ophalen en de andere dagelijkse boodschappen doen, zoals het verse brood halen voor het ontbijt en de lunch. In de eigen keukens worden tot nu toe alleen kleine gerechten gemaakt, zoals soep, pannenkoeken, een eitje bij het ontbijt etc. Het is de bedoeling dat dit in de toekomst uitgebreid wordt naar het zelf bereiden van meer maaltijden. We bevelen het van harte aan.

Schriftelijk informatiemateriaal op orde, website informatief minimaal
Het informatie materiaal is goed verzorgd, met een kanttekening. Kregen we bij de Riethoek nog een informatieboekje met uitgebreide informatie om vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen en ‘wat we van elkaar kunnen verwachten’, in de Prinsenhof is bij het informatiepunt zo’n brochure (nog) niet voorhanden. Wel veel informatie over de verenigingen en de diensten die geboden worden. En een formulier waarin om informatie wordt gevraagd om bewoners van het huis en buurtbewoners optimaal te kunnen begeleiden bij uitstapjes. Vragen zoals: Is er verhoogde kans op verslikken? Mag de bewoner onder begeleiding, maar zonder medische zorg het gebouw uit?  Zijn sommige dranken en voedingsstoffen verboden? Het is natuurlijk prima om dat goed te regelen en een TIP voor andere verpleeghuizen. 
De website  daarentegen laat veel te wensen over. De informatie is erg summier. De uitstekende schriftelijke informatie is er niet te downloaden. Dat kan dus allemaal veel beter. Wel is er de mogelijkheid om de informatie die er wel op staat voorgelezen te krijgen. Ook dat is een TIP waar anderen hun voordeel mee kunnen doen.

De dames THe houden net als de bewoners van zwaaien
Om af te ronden. Prinsenhof oogt prettig, maar is in z’n architectuur te veel naar binnen gekeerd en er is weinig mogelijkheid tot contact met het buitengebeuren/de omgeving.  Prinsenhof doet er veel aan om buiten naar binnen te halen. We wensen ze toe dat dat lukt en zijn benieuwd hoe de buitenruimte na afbraak van De Riethoek beter benut gaat worden voor beschermde buitenruimte voor de bewoners en dan svp zo dat er ook contact gemaakt gaat worden met de omringende buurt. Want het lijkt nu wel dat er een sport van is gemaakt de huidige summiere terrassen aan het oog te onttrekken.

Zorgkaart Nederland: De Riethoek: 6,5 uit 80 waarderingen, laatste waardering op 22 januari 2013
Prinsenhof: nog geen waarderingen
Gastvrijheid met sterren: geen vermelding voor beide huizen

Dames THe
Mei 2013
Copyright Publicarea/Tineke van den Klinkenberg

3 Responses to “Zorgcentrum Prinsenhof/Verpleeghuis de Riethoek”

 1. Erik schreef:

  in reactie op Lia Pols:
  Ik ben het grotendeels met je reactie eens. Maar wat betreft het dwalen bij de dementerenden die naar buiten gaan, hebben sommige verpleeghuizen een prima oplossing met een afgeschermde tuin, bijvoorbeeld een patio. Dan kunnen de bewoners probleemloos naar buiten zonder weg te kopen. Het was mooi geweest als er ook bij de Prinsenhof voor een dergelijke oplossing zou zijn gekozen. Mogelijk kan dit alsnog worden gerealiseerd nu de Riethoek is afgebroken.

 2. Dames THe schreef:

  Hartelijk dank voor uw reactie. Uiteraard bedoelen de Dames The in dit verband een beschermde (afgeschermde) buitenruimte. Elders zijn hier voorbeelden van te vinden.

 3. Lia Pols schreef:

  Als mantelzorger en vrijwilliger wil ik reageren op de visie van de damesTHE.Mijn moeder heeft enkele jaren in de Riethoek gewoond ,maar de Riethoek werd oud en voldeed niet meer aan de eisen.De Riethoek had inderdaad een knusse uitstraling en ook ik heb moeten wennen aan de nieuwbouw van de Prinsenhof.Maar als je ziet welke ruimte de clienten ervoor terug hebben gekregen,willen we niet meer terug naar wat geweest is.Over het alleen naar buiten gaan kan ik kort zijn.Het betreft hier wel dementerende clienten,die zeer waarschijnlijk gaan dwalen als ze alleen naar buiten zouden gaan.Waar is dan de veiligheid dames??Dan nog over het uitzwaaien.Als ik bij mijn moeder ben geweest en ik ga naar beneden,is ze al vergeten dat ik ben geweest,dus vergeet ze te zwaaien.Verder hoop ik net als u,dat als de Riethoek is afgebroken er meer uitzicht komt en blijft en misschien is er dan geld en ruimte voor een mooie tuin.Wel onder begeleiding naar buiten natuurlijk.M.v.g.Lia Pols.

Geef een antwoord