Zorgcentrum Aelsmeer
Molenpad 2
1431BZ Aalsmeer
tel.: 0297-326050
email: info@zorgcentrumaelsmeer.nl
Een lokaal ingebedde, kleine organisatie zonder financiële problemen
Ons besluit om een zorgvisite te gaan afleggen bij zorgcentrum Aelsmeer wordt getriggerd door een aantal passages die we lezen in hun jaardocument 2013. “Zorgcentrum Aelsmeer is een zorg gedreven organisatie. Het financiële kader wordt niet uit het oog verloren maar is wel secundair aan onze kernactiviteit. Overigens kennen we op financieel gebied weinig zorgen. Kennelijk is het zo dat als er bij cliënten waardering is voor de dienstverlening de marges ook voldoende zijn om kostendekkend te werken.”(VET van de Dames THe)
Men kiest voor zelfstandigheid en lokaal ingebed zijn. Meerwaarde in fusie heeft men tot nu toe niet gevonden.
Eerst zien dan geloven
Dit lezende, in een tijd dat de media bol staan van narigheid en geld tekorten in het land van de ouderenzorg, vragen wij ons af of we onze eigen ogen wel kunnen geloven. Maar het staat er echt en ook dat zorgcentrum Aelsmeer er “in 2013 ondanks de aanvankelijk weinig optimistische verwachtingen uitstekend in geslaagd is binnen de financiële kaders te blijven en een substantiële reserve (heeft weten) op te bouwen”.
Rozenholm: blijf erbij
We naderen het lichte, we denken in de jaren zeventig-tachtig gebouwde zorgcentrum Aelsmeer door een gezellige winkelstraat in het hartje van Aalsmeer. We zien dat het eraan gebouwde gele gebouw verpleeghuis Rozenholm (van Amstelring) is.
Beide gebouwen lopen nu nog in elkaar over en hebben één gezamenlijke entree, receptie en een gezamenlijke keuken, waar dagelijks vers wordt gekookt. Een scheiding ligt binnenkort in het verschiet op initiatief van Rozenholm, horen we later. Waarom? De huidige situatie lijkt ons efficiënt. En span je niet het paard achter de wagen als je als Rozenholm de verskeuken die je buren handhaven, gaat inruilen voor een productiekeuken op afstand.
Bewegingstuin met gescheiden zithoeken ook voor de buurt
Achter het gebouw ontwaren we een prachtige grote tuin met prettige van elkaar afgescheiden zithoeken, een prieel en er is een kas, waar bewoners met groene vingers hun hart kunnen ophalen.
Er is een bewegingstuin voor ouderen, waar ook de buurtbewoners gebruik van kunnen maken. Gebruikers van de bewegingstoestellen worden begeleid door een bord met ‘do’s en don’t’s. De openbaarheid van de tuin wordt gegarandeerd door een ingang met te openen hek vanuit een zijstraat, waarbij je een hoogoplopend bruggetje moet passeren. (Rolstoel en rollatorgebruikers raden we aan deze tuin via de ingang van het huis te benaderen. De brug is wel erg schuin!).
Steeds veel te kijken
Veel kamers in het huis alsook het restaurant kijken uit op deze tuin, die gelegen is aan een vaart, met daarachter weer een snelweg, akkers en weilanden, zodat er veel te bekijken valt. Zowel ter land, als te water als in de lucht, zo vlak bij Schiphol. Heerlijk is dat.
Je voelt bij binnenkomst: hier draait het om de bewoners
De entree is gezellig gemaakt met banken aan weerszijden en planten.
In de hal worden we hartelijk ontvangen door de receptioniste, die direct regelt dat er iemand komt die ons het een en ander over het huis kan vertellen en ons ook even kan rondleiden door het huis. Wachtend op deze medewerker en een beetje rondkijkend ervaren we al direct de huiselijke, warme en gemoedelijke sfeer van dit zorgcentrum. In het aangrenzende restaurant/ ontmoetingsruimte zijn vrijwilligers bezig de tafels te voorzien van fleurige kleedjes met daarop kransen van bloemen. Bewoners zitten er spelletjes te doen.
Gewoon inspelen op de veranderingen
De medewerker die ons te woord zal staan blijkt het hoofd zorg zelf te zijn. Een afspraak die hij had was zojuist afgezegd. Hij neemt ons mee naar zijn kamer op een hoek van het gebouw met uitzicht op de tuin. Hij neemt alle tijd voor ons.
Hij vertelt ons over de mogelijkheden die het huis biedt. Momenteel wonen er 125 bewoners, maar anticiperend op de beleidsveranderingen zal dat aantal naar 75 worden teruggebracht. Beneden wordt er plaats gemaakt voor bewoners met dementie op een beschermde woonafdeling. Hun kamers met wastafel, toilet en douche hebben een oppervlakte van 27m2. Boven vindt momenteel een verbouwing plaats en worden appartementen samengevoegd tot 54 m2. Deze appartementen worden bestemd voor mensen die chronische zorg nodig hebben, waarbij wonen en zorg gescheiden worden. Als we later zo’n appartement te zien krijgen zijn we aangenaam verrast door de prettige mooie vorm ervan. De erker steekt uit in een driehoek, waardoor er veel te zien valt en er een uitstekende lichtinval is.
Nieuwe bewoners kunnen tevoren een plattegrondje krijgen met de precieze maten van het appartement. TIP VAN HET HUIS
De inrichting is aan de bewoners zelf. Via de website van het Zorgkantoor Zorg en Zekerheid vinden we informatie over de huidige wachttijden. Er zijn 5 actief wachtenden en 37 wat tegenwoordig zo eufemistisch heet ‘wenswachtenden’. De wachttijd bedraagt 265 dagen.
Houdt 12-uursmeerszorg ook in de toekomstige situatie bestaansrecht?
In het huis is een afdeling voor 12-uursmeerzorg, waar in huis wonende ouderen met dementie voor dagopvang terecht kunnen. Het ziet er supergezellig uit, ook weer met veel uitzicht, licht en verschillende gezellig ingerichte kamers voor mensen die meer of minder prikkels aankunnen. We zijn onder de indruk hoe op een betrekkelijk klein aantal m2 er zo een gemoedelijke en huiselijke sfeer kan zijn. Wij zijn benieuwd of deze voorziening straks zal kunnen blijven bestaan, of dat de dagopvang straks geïntegreerd wordt in het kleinschalig wonen voor mensen met dementie.
Smaakvol en gezellig tot in de toiletruimte
Het huis heeft een aantrekkelijke vorm: uit de lucht gezien kijk je op een W , waarvan de 2 delen van de W, vanaf de achterkant steeds breder uitlopen. Daardoor ontstaan vides met koffiecorners, met vanuit het dak veel lichtinval. Het huis zit goed in de verf en is smaakvol ingericht.
Aan de wanden in de gangen zijn mooie schilderijen en foto’s te bekijken. De tegels op de vloeren zijn van een prettig materiaal: praktisch en tegelijkertijd mooi. Je komt gezellige rotan zitjes tegen (ook in de toiletruimte), een vogelkooi, en er is een aangename leestafel annex computerruimte met WIFI door het gehele gebouw. Er is een winkeltje en een reisbureau, dat gezamenlijke uitstapjes regelt, maar waar je ook een vakantie kunt boeken. En de verlichting die we in de publieke ruimten aantreffen is van een prettige warmte.
Vrienden met historie
De Stichting Vrienden van het Zorgcentrum Aelsmeer heeft ook een prominente plaats via een bord aan de muur met alle supporters van deze Stichting. Doel van de Stichting is ‘ouderen dagen met een gouden randje te bieden, door net die extra uitstapjes, ontspanning en recreatie te bieden en extra bussen te organiseren, waardoor de mobiliteit toeneemt.
De Stichting heeft zo’n 1000 donateurs. Een mooi idee lezen we onder de vermelding dat de Stichting onder meer gesteund wordt door een club bedrijven 75+, bedrijven in de omgeving die langer dan 75 jaar bestaan. TIP VAN HET HUIS
Een directeur/bestuurder op de trap
In zo’n lokaal ingebed zelfstandig centrum is het niet uit te sluiten dat je de directeur/bestuurder tegen het lijf loopt en ja hoor, die komen we dan ook op de trap tegen. Er is dus niets teveel gezegd over een ‘platte organisatie’, waar de bestuurder in huis zit en die z’n medewerkers en bewoners bij naam kent. Hij is trots op z’n huis en vertelt enthousiast over het een jaar geleden geopende wijkpunt in het hart van Kudelstaart dat onderdeel is van een woonzorgzone met 129 nieuwe door bouwgroep BAM gerealiseerde woningen. Bij dat verhaal straalt hij van oor tot oor.
Het kan hoor. AWBZ zorgcentra met thuisgevoel
En wij? Wij verlaten het gebouw weer met een opgelucht, aangedaan en tevreden gevoel dat ze bestaan die huizen, die met hetzelfde AWBZ geld een sfeer weten te creëren en een visie uitstralen, waarbij de bewoners in de hoofdrol zijn en alles draait om het thuisgevoel voor de bewoners. En ook al zit je in zo’n vermaledijd jaren zeventig-tachtig gebouw. Wij hopen van harte dat het huis deze uitstraling weet vast te houden in de ombuiging naar verpleeghuis met zwaardere groepen bewoners dan er nu gehuisvest zijn.
De gastvrijheid die we binnen voelden kan aan de buitenkant wat meer geaccentueerd worden door bijv. een welkomstbord en een uitnodiging om gebruik te maken van het restaurant met een menuaanduiding. (TIP VAN ZORGVISITE). Maar verder zeggen wij: Petje af!
Zorgkaart Nederland: 7.7 uit 42 waarderingen. Laatste waardering op 20 juli 2010
Gast vrijheid zorg met sterren: 3 sterren
Bezoek afgelegd in november 2014
Copyright Dames THe/Publicarea, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg
Pluim voor alle professionals die de tent draaien !!!
Geweldig om dit te mogen lezen.
Ik werk nu 5 jaar bij het Zorgcentrum en maakt me dan best trots als ik dit lees.