Zonnehuis ’t Olde Heem

Zonnehuis ’t Olde Heem
4

 

Zonnehuis ‘t Olde Heem

Prof. Poststraat 1

9977 RN Kloosterburen

Tel.: 0595 487777

www.zonnehuisgroepnoord.nl

Email: info@zonnehuisgroepnoord.nl

 

Een twee-eiige tweeling: de eerstgeborene

 Deel 1

We komen helemaal in vakantiestemming  als we door het prachtige –weliswaar aardbeving gevoelige – West Groningse landschap rijden en dorpen met namen als Zoutkamp, Ulrum en Bedum passeren. De verplichting die we voelden om deze zo ver afgelegen streek met een zorgvisite te vereren -omdat het op onze zorgvisite landkaart zo een akelig witte vlek is-  verdwijnt als regen voor de zon. Via allerlei kleine wegen, onze ogen uitkijkend naar de monumentale herenboerderijen, waarvan er wel schrikbarend veel te koop en leeg staan,  en met boven ons hangende schilderij-luchten, waar de weergoden hun eigen pleziertjes creëren, arriveren we  in Kloosterburen, gelegen vlakbij de Lauwerszee.

P1030345

De bakstenen huizen en de robuuste kerktoren maken een vriendelijke indruk. Kloosterburen ligt vlak bij zeehondencrèche Pieterburen en beschikt over meer dan je als stadsmens -en alles al gauw een uithoek noemend- zou vermoeden, waaronder een prachtig hotel Het Klooster. Dat komt ons later goed van pas.

Ons kent ons

 

P1030346

 

Woonzorgcentrum ‘t Olde Heem heeft 60 appartementen en ís gelegen in de gemeente De Marne. In de mooie folder staat dat het centrum een belangrijk onderdeel uitmaakt van de dorpsgemeenschap. De sfeer is er één van ons kent ons. Veel bewoners kennen elkaar van vroeger. ’t Olde Heem heeft dan ook veel ontmoeting en recreatieve voorzieningen. Ze werken er met familienet, waardoor bewoners en familie een eigen website hebben,

‘Het is niet belangrijk hoeveel we hebben, maar hoeveel we ervan genieten’.

’t Olde Heem maakt onderdeel uit van de Zonnehuisgroep Noord. In 11 gemeenten in Groningen verzorgt de Zonnehuisgroep Noord wonen, zorg, welzijn, revalidatie en behandeling. De slogan die de Zonnehuisgroep Noord hanteert is ‘Vertrouwd Dichtbij’. Als we vooraf hun website bestuderen concluderen we dat dat -virtueel althans- zeker waar gemaakt wordt. De startpagina heeft een goede aanklik-kaart en ook de informatie erop is aansprekend en met compassie geformuleerd. Ook vinden we er een themanummer van hun magazine over  ‘Veranderingen in de zorg’. Zeer informatief en vertrouwenwekkend geschreven. We treffen het later ook op de locaties aan. De folder van ‘het Zonnehuis thuis’ heeft dezelfde uitstraling…… ’Met Zonnehuis thuis krijgt u de zon in huis’. We hopen dat deze goedbedoelde reclame taal geen loze woorden zijn,

Dilemma van dunbevolkt en ontvolking en loze m2

Evenwel ‘Vertrouwd Dichtbij’ triggert ons ook en is een tweede reden voor onze zorgvisite aan het Hoge Noorden: hoe houd je in een relatief dunbevolkt gebied, waar ook nog eens ontvolking plaats vindt de zorg voor ouderen in stand. In de Volkskrant van 5 augustus 2014 vonden we een pagina groot artikel, waarin Henk Duijst, de bestuurder van de Zonnehuisgroep Noord daarover uitvoerig aan het woord komt. Hij zegt; ‘Als we zuiver economisch zouden redeneren, zouden we het grootste deel van onze huizen moeten sluiten. ’De zorg voor dementen en ernstig fysiek beperkten zou voor de hele provincie kunnen worden geconcentreerd op een of twee plekken. ‘Let wel’, zegt Duijst ‘we zijn hier fel op tegen. Onze huizen zijn een begrip in het Groningse land en vaak de laatste collectieve voorzieningen in veel van de dorpen hier.’ Maar Duijst zit wel met veel loze vierkante meters, ooit bestemd voor kantoorpersoneel, eigen keukens die de verhuurder van de gebouwen wel in rekening aan de huurders brengt…

Goede en actieve binnen-buiten verbinding

P1030343

 

De bewegwijzering naar ’t Olde Heem is zodra je Kloosterburen in rijdt goed en niet eenmalig. We zijn wat beduusd als we het gebouw van ’t Olde Heem zien. Het is een drie verdiepingen hoog ‘stads’ aandoend gebouw, waarbij we gelukkig wel meteen zien dat er lekkere balkonnetjes zijn. Het ‘disharmonieert’ wel heel erg met de natuurlijke dorpse bebouwing.

P1030358 P1030351

’t Olde Heem ligt aan de rand van Kloosterburen en het moet gezegd dat in de jaren zeventig de locatie wel al erg goed is uitgebuit. Er is maximaal  gebruik gemaakt van het landschap en van de tuin die ’t Olde Heem omringen: de kamers en appartementen op de begane grond hebben er meteen zelf toegang toe wat er ook toe leidt dat de bewoners er een personal touch aan geven. De gemeenschappelijke tuin is een lust om naar te kijken en van fijne wandelpaden voorzien. Kinderen kunnen met een heerlijk vrijheidsgevoel de speeltuin in. De ‘kinder’boerderij is een nabije buur en ook de moestuinen maken er een vanzelfsprekend onderdeel van uit.

P1030354 P1030361

P1030365 P1030369

Samenwerking ouderenzorg en gehandicaptenzorg gemeenschappelijk belang

De mensen met een verstandelijk beperking of ze nu in ’t Olde Heem wonen of er alleen de dagbesteding genieten, doen heel veel van het onderhoudswerk binnen en buiten, ze verzorgen de kinderboerderij en doen huishoudelijke klussen. Het is niet alleen een mooie samenwerking, maar om ’t Olde Heem open te houden ook een goede zet. Zo wordt leegstand voorkomen. TIP VAN HET HUIS. De lege ruimten die we desalniettemin tijdens ons rondje om het huis zien, worden in gereedheid gebracht voor meer mensen met een verstandelijke beperking.

We  zien graag zoals hier een wasrek buiten. Het biedt een huiselijke sfeer. Nu nog een paar waslijnen spannen, waaraan het wasgoed in de frisse Groningse wind wappert. Ruimte zat daarvoor.

P1030373P1030359

Lange afstandspad geheel rolstoeltoegankelijk door de tuin

t Olde Heem als werkelijkheid zien. We treffen namelijk een prachtig bord aan over het Sint Jans pad, een 103 km lang pad door de provincie Groningen speciaal voor mindervaliden.

P1030348 P1030349 P1030350

De Wandelsportbond Nederland heeft met behulp van fondsen dit ter gelegenheid van haar 100 jarig bestaan kunnen aanleggen en er zijn er nog 12 van in Nederland. Op de website www.wandel.nl de informatie.TIP VAN HET HUIS Het pad loopt door de tuin van ’t Olde Heem. Op het bord staat ook dat wandelaars voor een lekker kopje thee kunnen aanleggen bij ‘t Olde Heem. Je komt het te weten als je alle tekst op het bord leest. Wie doet dat? Toen wij later binnen waren, werden we op geen enkele manier uitgenodigd om te gaan zitten en wat te nuttigen. Wij constateren dat t Olde Heem mogelijkheden laat liggen om buiten te presenteren wat het gebouw zowel binnen als buiten allemaal te bieden heeft, ZORGVISITE TIP

Zwaaien, altijd maar  zwaaien

Tijdens ons rondje hebben we al heel wat afgezwaaid. Het blijkt toch maar weer elke keer hoe belangrijk contact maken -hoe klein ook-  is. Terwijl we onszelf volstrekt vreemde eenden in de bijt voelen, neemt niemand aanstoot aan ons. Ook de koks zwaaien ons hartelijk toe en twee medewerkers bij het smokerspunt vertellen ons naar hartenlust alles over het huis. Inmiddels hebben we ons verhaaltje wel klaar om de drempel naar binnen te nemen. Een tante, die een plek in een woonzorgcentrum nodig heeft en ons gevraagd heeft te kijken, komt ons in deze ‘ons kent ons streek’ niet geloofwaardig voor. We nemen het Volkskrant artikel als reden  om, nu we toch op vakantie in Groningen zijn, het huis eens met eigen ogen te zien, want we werken immers zelf in de gezondheidszorg. “Waar logeert u?” “In hotel het Klooster” antwoorden we zonder blikken of  blozen.

Worsteling met niet financierbare m2 binnen zichtbaar

We durven het dus aan en begeven ons het huis in. De entree is anoniem; niemand vangt je op, wat natuurlijk met beschikbare financiële middelen te maken heeft. Je kunt dit compenseren door bezoekers welkom te heten via een leuk bord. Dat geldt ook voor de al eerder genoemde binnen bewegwijzering en uitnodigende sandwichborden (ook voor de wandelaars van het St Janspad) waarop je duidelijk maakt wat voor moois je allemaal in huis hebt en je graag hebt dat bezoekers er gebruik van maken. ZORGVISITE TIP Alles ziet er keurig en verzorgd uit. Je kunt over de kleur keuze (paars) twisten, maar er is onmiskenbaar over nagedacht. Het is dus wel een verzorgingshuissfeer die je betreedt.  De activiteitenruimte, restaurant, zithoek met haard en boekenkast, piano (die ons inziens beter in de eetruimte kan staan) alles is er en alles even keurig.

P1030374 P1030375 IMG_4049

Eigen kleine keuken bewuste keuze

‘t Olde Heem beschikt nog over een eigen keuken. In een artikel lezen we dat de Zonnehuisgroep Noord er bewust voor heeft gekozen de centrale maaltijdvoorziening te stoppen en terug te gaan naar kleine keukens.TIP VAN HET HUIS Hulde en vandaar die blije koksgezichten onder de mutsen?

Thuis Voelen op dorpsniveau

Kortom, wij zijn het volstrekt met de bestuurder van de Zonnehuisgroep Noord eens: in een dorp gewortelde woonzorgcentra als ’t Olde Heem moeten behouden blijven. ‘t Olde Heem bewandelt al creatieve wegen om daarvoor zorg te dragen, zoals de samenwerking met de gehandicaptenzorg en het scheiden van wonen en zorg. Zoals er bijvoorbeeld voor acute medische zorg in dun bevolkte gebieden afwijkingen van de norm zijn overeengekomen, zo zouden ons inziens er ook afwijkingen voor dunbevolkte gebieden en ouderenzorg moeten worden overeengekomen. Je kunt het de ouderen in die gebieden niet ontnemen, dat er dichtbij huis zorgcentra zijn, waar zij zich in eigen omgeving Thuis kunnen blijven voelen.

Zorgkaart Nederland: 8.1. Vier waarderingen. Laatste waardering op 20 juli 2010

Gastvrijheidszorg met sterren: nvt

Bezoek afgelegd augustus 2014

Copyright Dames THE,  Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg/Publicarea

 

3 Responses to “Zonnehuis ’t Olde Heem”

  1. Marion Groeneveld schreef:

    Wat een mooi verslag! Complimenten aan Wout en zijn team!

  2. Paul Veeningen schreef:

    wat een leuke verslaglegging over één van onze eigen huizen, ik denk dat we Het Noorden( en daarmee ook de Zonnehuisgroep) hiermee goed op de kaart hebben gezet.

    Gefeliciteerd t Olde Heem !

    Paul Veeningen
    verpleegkundige , Zonnehuis Solwerd
    Appingedam

  3. Wout Scheeres schreef:

    Dat was best spannend, het bericht dat we een bezoek van mystery guests hebben gehad! We doen allemaal ons best voor Zonnehuis Olde Heem, maar hoe komt het over bij ‘vreemde ogen’? Wat we lezen is een treffende en mooie beschrijving van Olde Heem en de omgeving. We zijn er best wel een beetje trots op! De tips zullen we zeker ter harte nemen. Het uitnodigende bord bij de deur is al bijna besteld!

    Wout Scheeres, hoofd zorg en welzijn Zonnehuis Olde Heem

Geef een antwoord