WoonZorgPark Swaenesteyn
Nieuwendamlaan 1
2547 JG Den Haag
Tel: 070 – 4487000
Email: info@saffierderesidentie.nl
WoonZorgPark Swaenesteyn maakt deel uit van Saffier De residentie groep, een Haagse zorgorganisatie met zes ‘wonen en service’ locaties, vijf ‘wonen met specialistische zorg’ locaties en services zelfstandig in de wijk.
Mogelijkheden te over om je naam nog meer eer aan te doen
3 en half THekopje
We hebben een paar ‘oortjes’ als dames THe die ons in de regio Haaglanden versterken om het Thuis Voelen in de ouderenzorg vaste voet aan de grond te geven.
Met Marie-Jose van Rooij gaan we op pad om WoonZorgPark Swaenesteyn onder het Thuis Voelen vergrootglas te leggen. Nieuwsgierige aagjes als we zijn willen we wel eens weten wat een WoonZorgPark inhoudt. We kennen de fraaie termen voor ‘het zo lang mogelijk thuis wonen beleid van ouderen’: Woonzorg zones, Woonservice zone, Woonservice buurt, maar een WoonZorgPark heeft ons pad nog niet eerder gekruist. Van Saffier De Residentiegroep hebben we een paar jaar geleden Nolenshaghe bezocht. We vinden het ook interessant om te ervaren welke overeenkomsten en verschillen we tegen komen.
Wo ist dass WoonZorgPark?
Swaenesteyn is een verzorgingshuisgebouw uit de jaren zeventig. Het ligt midden in de Haagse woonwijk Leyenburg aan een drukke maar gezellige verkeers- annex winkelstraat.
De tramhalte is bijna voor de Swaenesteyn deur. Parkeren doe je gewoon op straat en vlak bij is ook nog een winkelcentrum. Als we ons traditionele rondje om Swaenesteyn lopen valt ons meteen weer op hoe mager de verbinding binnen-buiten wordt gemaakt. De gebouwzijde waar de ingang is gesitueerd -de zijstraat- heeft niets waarvan je nu een beetje vrolijk wordt. Dode muren.
En waar een raam is, kijk je tegen opslag aan. Het wordt versterkt door de strakke gevel, zes verdiepingen hoog, waardoor ook het leggen van contact met buiten vanuit de woningen tot een minimum wordt gereduceerd.
Geen balkonnetje of raam, waar je plantenbakken aan kunt hangen, te zien. De entreepartij van Swaenesteyn is overigens aan de staartzijde keurig functioneel. Terecht hangen daar het Gouden Bordjes plakkaat van de gemeente Den Haag en de Vier sterren van Gastvrijheid zorg met sterren.
Aan de hoofdstraat is een deels ronde glaspartij, waarachter je het aantrekkelijk uitziende grand café en restaurant ziet.
Wij zien meteen een terrasje ervoor, maar helaas, alle ramen zijn potdicht. Even vergeten om ruim openslaande deuren in te tekenen. We beginnen een beetje te giebelen en een parodie op Koot en Bie’s ‘Wo ist der Bahnhof ‘sketch te beleven, want het WoonZorgPark wordt ons nog nergens gewaar. Tot we gemeentepark in lopen, dat zijn beste tijd heeft gehad en dat vooral geen contact met de fraaie binnentuin van Swaenesteyn schijnt te mogen maken. Wat een armoe. Kom op Swaenesteyn en gemeente Den Haag: dat kan een stuk beter! Maak de ambitie van een WoonZorgPark echt waar en maak het rollatorproof. ZORGVISITE TIP
Bloembakken beleid gewenst
Swaenesteyn is verbouwd tot 90 tweekamer ‘verzorgingshuis’ appartementen; aan de verkeersweg ontwaren wij de zelfstandige aanleunwoningen. Die herkennen we altijd al van ver omdat ze vrijwel altijd een contrast vormen met het ‘geïnstitutionaliseerde zorg wonen’. De balkonnetjes en terrasjes van de aanleunwoningen strijden naar onze ervaring altijd met elkaar om de prijs voor het mooiste bloemen balkon. En je denkt dan ‘Hoe moeilijk is het om samen met de plaatselijke bloemist of het tuincentrum een deal te maken dat het makkelijk maakt voor bewoners en naasten om de privé buitenboel op te fleuren en er met elkaar plezier aan te beleven? ZORGVISITE TIP
Aangekondigde wellness en fitnes mogen die naam niet hebben
Op de website staan wellness en fitnessruimte aangekondigd. In de praktijk blijkt het gewoon om een kapper en ruimte van de fysiotherapeut te gaan. Vergeten te veranderen op de website, krijgen we te horen. Dat moet meteen aangepast worden. ZORGVISITE TIP
Makkelijk naar buiten kunnen gaan aan alle kanten het stiefkindje
De kapsalon heeft geen toegangsdeur vanaf de straatzijde. En de ietwat benauwde fysiotherapie ruimte die aan binnentuin van Swaenesteyn gelegen is heeft geen deur naar de tuin!
Nog verbaasder zijn we als we de aldus geafficheerde tuinkamer( feitelijk een dagopvang) betreden. Ook die heeft geen deur naar de tuin!
En als we dan later vanuit het grand café/restaurant proberen de mooie binnentuin te bereiken, dan kan dat alleen maar via een kruip door sluip door route.
Tjonge jonge, we voelen ons een beetje in de maling genomen temeer omdat het woord WoonZorgPark wordt gebezigd. Hou ons ten goede, die potentie is er dubbel en dwars, maar je moet hem wel waar maken!
Voor de folders moet je door de knieën
Voor de buiten entree een keurig Swaenesteyn bord.
De traditionele zorgsluis die buiten met binnen verbindt is lekker breed en ruim en aardig ingericht.
We moeten diep door de knieën om de -overigens ongeordende en louter zorgfolders (waarom ook geen folders met leuke dingen ‘des mensens welbehagen’?) uit de lage draaimolen te bekijken. Mogelijk is de hoogte handig voor rolstoel bewoners -je ziet het folderrek overigens heel gauw over het hoofd, nog los van de mogelijkheid goed bij de bij de folders te kunnen-. Bovendien staat dat rek dan ook nog zo’n beetje voor de brievenbussen. Het is zo gepiept om dat te veranderen.
We worden perfect en hartelijk ontvangen en wegwijs gemaakt waar we even rond kunnen kijken en van harte uitgenodigd om de lunch te gebruiken. Helaas had de receptioniste geen informatiemap voor ons beschikbaar. Later zien we dat deze wel op de website valt te downloaden. (Daarover later meer).
Binnen en buiten missen we wel bewegwijzering en een overzichtelijke plattegrond van Swaenesteyn en haar situering in de buurt. ZORGVISITE TIP Maak het toch aantrekkelijk voor de mensen.
Woonetages zien er goed uit
We proberen een paar woonetages uit. Die zijn helder en in frisse kleuren geschilderd en met aangename schilderijen gedecoreerd. De deuren naar de woningen zijn ‘bed’ breed en ogen daardoor log. Er is niet iets van een raampje of glasstrookje om vanuit de woning de gang in te kijken of vv.
Een bewoonster die ons lichamelijk en geestelijk fragiel overkomt is terecht nieuwsgierig naar ons als we zo rond drentelen. Ze vertelt ons vanuit haar woningdeur dat zij het goed naar haar zin heeft. Wij zeggen tegen elkaar dat het opmerkelijk is hoe makkelijk wij op de woonzorgetages kunnen komen. Zou je niet veel meer het prive woondeel en de publieke ruimten van elkaar moeten scheiden? Wij zagen dat wel goed gedaan bij het mr. L.E. Visserhuis in Den Haag. Je moest een pasje of een sleutel hebben om de gangen met de woningen te kunnen betreden vanuit de publieke ruimten. ZORGVISITE TIP
Uitstekende eigen keuken
Via een prachtige wanddecoratie van een Zwaan, waardoor we te weten komen de Lutherse historie van Swaensteyn, terug naar het gezellig ingerichte en druk bezochte restaurant met vriendelijk personeel.
Wij nemen plaats in de er naast gelegen lounge/grand café, met veel ramen en uitzicht op levendige straat en tram, maar zoals gezegd met de grote handicap van geen deur ernaar toe waardoor je toch een soort aquarium gevoel hebt en je bv niet een terrasje aan de straat kant hebt en mensen van buiten het makkelijk maakt gebruik van het restaurant en grand café te maken. En dat is uitermate jammer, want de keuken is uitstekend! We drinken ken lekkere cappuccino van een machine waar bovenop je de vers te malen koffiebonen ziet liggen en met verse schuimige melk.
Daarna een prima salade met warme geitenkaas en een rijk bedeelde huzarensalade, dit alles gelardeerd door voortreffelijk en smaakvol brood. Restaurant en grand café zijn ook prettig geschakeerd en ingericht. De naam Oase wordt zeker waargemaakt.
Klasse is ook dat er een eigen keuken is en dat er zowel s middags als s avonds wordt geserveerd, naast overdag het grand café assortiment. Helaas zijn de koks helemaal weggestopt en zie je niks van het hele bereidingsproces. Hopelijk kan dat eens veranderen waardoor de koks met de bewoners, hun naasten en de buurt een sociale en hobby functie kunnen gaan door bv kookworkshops te geven. ZORGVISITE TIP
Binnentuin mooie kijktuin
We bewonderen tot slot de prachtige bloemen binnentuin, die tegelijkertijd dus wel wat meer mag ademen met de buitenomgeving, waaronder rechtstreekse toegangsdeuren vanuit het restaurant/grand café alsook wel wat meer dan bloemenpracht kan zijn door bv focus op bewegen en vertier. Het is nu toch vooral een kijk tuin.
Maak website actiever en communicatiever voor de toekomstige bewoner en de naasten
De website is te zeer nog een zorgwebsite. De homepage is op zich aantrekkelijk, maar de locatie informatie is te passief. Alles staat er op, maar je moet het wel weten te vinden. Er is ook weinig beeldmateriaal. We missen een interactieve activiteiten kalender, wachttijd informatie , aansprekende foto’s etc. De hele informatie brochure is wel te downloaden, maar ook die bevat alleen maar tekst. De erbij behorende bijlagen, waar we juist benieuwd naar zijn, waaronder plattegronden, zijn niet bijgevoegd. De leuke ‘Uit in eigen huis’ activiteitengids, zij het dat deze op het moment van schrijven van deze zorgvisite (medio juli) tot en met juni gaat, heeft geen prominente plaats. We zien wel dat Saffier de Residentie groep op twitter, facebook en you tube is, dus dat is alvast wat.
Kortom
We treffen een huis dat midden in een levendige Haagse wijk staat, maar daar weinig verbinding mee lijkt te maken. De thema’s die juist zo belangrijk zijn voor ouderen: ontmoeting, beweging, onderdeel uit blijven maken van de samenleving waar maar mogelijk, kunnen meer bevorderd worden met een aantal ingrepen om binnen en buiten te verbinden en door contact te zoeken met de gemeente Den Haag op het aanliggende parkje. Groot pluspunt is de entreeruimte met de combi van lounge, grand café, restaurant en winkeltje en de eigen keuken. Zo beschouwend komt het wel overeen met onze bevindingen bij de ook tot Saffier De residentiegroep behorende nieuwbouw van Nolenshaghe waaraan we eerder een zorgvisite wijdden.
Zorgkaart Nederland: 7,2 uit 17 waarderingen (laatste van 2 februari 2015)
Gastvrijheidszorg met sterren: vier sterren (2014)
Bezoek afgelegd juli 2015
Copyright: Dames THe, Tineke van den Klinkenberg, Hetti Willemse/Publicarea.
Met dank aan Marie José van Rooij