Woonzorgcentrum ’t Reijgersbosch

Woonzorgcentrum ’t Reijgersbosch
3.5

Gezelligheid troef in een achterhaald gebouw.

Woonzorgcentrum ’t Reijgersbosch
Lunaweg 1
1115 TA Duivendrecht
tel.: 020-6991991
fax: 020-6981565
email: reijgersbosch@zhga.nl
www.zhga.nl

Woonzorgcentrum ’t Reijgersbosch maakt onderdeel uit van Zonnehuisgroep Amstelland, een ouderenzorgorganisatie met 11 locaties, en biedt van thuiszorg tot intensieve verpleeghuiszorg in de gemeenten Amstelveen, Amsterdam-Zuid, De Ronde Venen en Ouder-Amstel

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf.

 

 • Voorsorteren in een periode van onzekerheid
 • Onder de rook van Amsterdam
 • Ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenproblemen
 • Een eigen kok voor de finishing touch
 • De buurt wordt binnen gehaald
 • Jaarlijks deelname aan kunstroute
 • Veel tuin compenseert het gemis van balkons
 • Informatie over heden en toekomst kan aanzienlijk verbeterd
 • Goede plek voor toekomstbestendige, gezellige ouderenzorg 

Woonzorgcentrum ’t Reijgersbosch maakt onderdeel uit van dezelfde zorgorganisatie als waar Het Zonnehuis Amstelveen onder valt, namelijk de Zonnehuisgroep Amstelland. In onze zorgvisite aan Het Zonnehuis Amstelveen troffen wij een vrijwel nieuw verpleeghuis aan, waarbij wij de sfeer van Thuis Voelen als ‘functionaliteit troef’ kwalificeerden.
Hoe zal het zijn in een 38 jaar oud woonzorgcentrum in een kleine gemeente, ingeklemd tussen het grondgebied van Amsterdam?
Onderweg valt meteen de gezellige drukte op, vlak voor we het parkeerterreintje voor ‘t Reijgersbosch bereiken. Veel spelende kinderen bij een school die het woonzorgcentrum als buur heeft. Het huis zelf oogt gedateerd. En al hoewel de website zegt dat het woonzorgcentrum nog niet zo lang geleden een opknapbeurt heeft ondergaan, zien wij dat de buitenboel best wel een kwastje kan gebruiken.

Of dat kwastje er nog gaat komen is een vraagteken, want in het blad Uitzicht, van december 2012, dat de Zonnehuisgroep Amstelland uitgeeft lezen we: “De bouw van ’t Reijgersbosch bevindt zich pas in een pril stadium. In januari weten we waarschijnlijk welke architect het ontwerp voor zijn rekening neemt. Verwacht wordt dat de grond voor de nieuwbouw in de loop van 2014 vrijkomt, want de school die er nu op staat is momenteel bouwplannen aan het ontwikkelen.”

Voorsorteren in een periode van onzekerheid
Een plaquette bij de voordeur vertelt dat ’t Reijgersbosch in 1975 gebouwd is. 

Het is toen gebouwd als verzorgingshuis. In termen van nu: voor mensen met een zorgzwaartepakket van 1 t/m 4. Als de staatssecretaris steun krijgt voor zijn plannen in de Tweede Kamer, kunnen mensen met deze zorgzwaarte wellicht straks niet meer terecht in een verzorgingshuis, maar zullen zij hun zorg thuis moeten regelen. ’t Reijgersbosch heeft op die nieuwe situatie al gedeeltelijk voorgesorteerd door afdelingen te maken voor mensen met geheugenproblemen. Op de afdelingen Kievitshof en Reijgershof kunnen 26 mensen terecht van wie het geheugen het regelmatig af laat weten. Al deze bewoners beschikken over een eigen (klein) appartement. Wordt echt verpleeghuiszorg noodzakelijk, dan zijn er nog eens 13 plaatsen beschikbaar op de afdeling Lunahof. Hier hebben de bewoners ook de beschikking over een eigen appartement, dat een extra ruime badkamer heeft. In totaal beschikt het huis over 140 eenkamerappartementen met douche en toilet en de mogelijkheid zelf een kopje koffie of thee te zetten.

Onder de rook van Amsterdam
In de hal heerst een levendige sfeer. De hal met een open receptie grenst aan een intieme ruimte opzij, waar veel mensen zitten; er is een kinderhoek met  speelgoed en knuffels, een verzameling theepotten in en blikken bovenop een kast en een kappersruimte, waar de geur van de permanentjes je neus in kruipt. We zijn weliswaar in Duivendrecht, maar de rook van Amsterdam is hier onmiskenbaar aanwezig. 

Ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenproblemen
Bijzonder is dat het huis ruimte biedt aan een ontmoetingscentrum voor thuis wonende ouderen met geheugenproblemen en hun naasten. Mantelzorgers heten zij in de terminologie van de Zonnehuisgroep Amstelland, waar het Reijgersbosch onderdeel van is. Wij houden niet zo van die terminologie, die naasten in een afstandelijke positie plaatst. Je wordt met zo’n term geïnstitutionaliseerd. TIP: streep de term mantelzorger uit je woordenboek en spreek over naasten en of familie.
Op de dagsociëteit kunnen deelnemers drie dagen per week terecht. Met hun begeleiders bepalen zij zelf het programma. In het ontmoetingscentrum vinden lezingen plaats over onderwerpen met betrekking tot dementie. De lezingen staan open voor een ieder die interesse heeft in het onderwerp.

Een eigen kok voor de finishing touch
‘t Reijgersbosch maakt sowieso een open indruk. Wij worden bij binnenkomst allerhartelijkst te woord gestaan door de receptioniste. In het restaurant is familie, maar zijn ook buurtgenoten van harte welkom om er een hapje mee te eten. Twee maal per dag tussen 12.00 en 13.00 uur en tussen 17.00 uur en 18.00 uur kan men er terecht voor een warme maaltijd, waarbij er een keuze is uit meerdere componenten (wat een vreselijk woord trouwens).
‘s Zondags wordt er ’s avonds à la carte gegeten en is het de bedoeling, dat wanneer je van buiten komt en mee wilt eten, je even een seintje geeft.
Als wij in het restaurant komen is het net na enen, maar kunnen we nog wel en kopje soep krijgen. Die smaakt lekker. De bewoners die in het restaurant zitten na te tafelen, vertellen ons dat het eten altijd goed is. Dat het weliswaar van buiten komt, maar dat er ook een kok in huis is, die zorg draagt voor de finishing touch, zoals een lekkere dressing voor over de sla.

De buurt wordt binnen gehaald
Het restaurant dat gezellig oogt heeft de vorm van een stolpboerderij met veel lichtinval. Je kijkt uit over het water en naar een woonwijkje dat zich aan de andere kant van het water bevindt. Het restaurant grenst tevens aan een prettig ogende tuin. Het is nu -alhoewel lente- nog guur en ijskoud, maar toch zie je dat het hier zomers goed toeven is, mede door het goede gebruik van de waterkanten. Zwanen zijn druk in de weer een enorm nest te bouwen en trekken zich kennelijk niets aan van de extreme kou in dit voorjaar.


We hopen dat in de nieuwbouwplannen deze kwaliteit van het water nog beter gebruikt gaat worden. TIP We dromen van een vissteiger, aanlegsteiger voor kleine bootjes etc..

Jaarlijks deelname aan kunstroute
Het meubilair in het restaurant is aangenaam licht. Een TIP die wij willen meegeven is: mocht dit huis zich ooit nog vernieuwen, schaf dan ronde tafels aan, dat maakt het altijd net iets gezelliger.
De schilderijen die er hangen bieden veel te kijken. Het huis neemt deel aan de jaarlijkse kunstroute en houdt tentoonstellingen met schilderijen van bewoners. Reuring wordt ook geboden door het consultatiebureau voor baby’s en kleuters en de schoolarts die spreekuur houden in het woonzorgcentrum.

Veel tuin compenseert het gemis van balkons
Rond het huis is veel groen. Het parkeerterrein is ook fijn afgeschermd van de appartementen door groenstroken met heggen. Er is veel tuin met een klein thee- annex rokerskoepeltje. Het compenseert het gebrek aan balkons bij de appartementen een beetje. 

 

Informatie over heden en toekomst kan aanzienlijk verbeterd
De website van de Zonnehuisgroep en daarmee van ’t Reijgersbosch kan aanzienlijk verbeterd worden. De informatie inclusief folders, die er van te downloaden zijn, geven je onvoldoende inzicht in wat je van het huis mag verwachten. Weinig fotomateriaal, geen plattegronden van de verschillende appartementen, laat staan filmpjes die je door het huis heen leiden en je een blik gunnen op het leven en het activiteitengebeuren in ‘t Reijgersbosch. Ook geen informatie over de nieuwbouw die voor ’t Reijgersbosch wordt voorbereid en dat het oude gebouw dus de komende jaren wordt afgebroken of gerenoveerd. We horen van verschillende bewoners en de receptie dat er nu al minder mogelijkheden zijn om in ’t Reijgersbosch te komen wonen.

Goede plek voor toekomstbestendige, gezellige ouderenzorg
Kom op Reijgersbosch, gun ons een blik op de te verwachten toekomstige situatie. We lezen nu alleen in het eerdergenoemde blad Uitzicht dat niet alle plaatsen van ’t Reijgersbosch zullen worden teruggebouwd en dat er ook een andere plek bij betrokken is. En dat op de huidige plek nieuwbouw komt voor ouderenwoningen met zorg in de thuissituatie. Redelijk weinig zeggend en nog niet getuigend van een ontwikkelde visie waarbij het wonen ook in zijn omgeving en buurt wordt geplaatst en de sociale processen van belang voor de levens- en daginvulling van de oudere. Wij vinden de plek in elk geval mooi genoeg om er ook in de toekomst aan ouderen, bij voorkeur samen met een dwarsdoorsnee van andere leeftijdsgroepen, een plek te bieden. En hoe het ook wordt: Hou die gezellige sfeer vast, die voor ‘t Reijgersbosch naar onze ervaring, ondanks de gedateerd van het gebouw, drie en half THe kopje waard is.

Zorgkaart Nederland: 6.9 uit 31 waarderingen, laatste waardering op 14 juli 2010 LINK
Gastvrijheidszorg met sterren: 2 sterren, toegekend in 2011 LINK

Copyright: Dames THe
Maart 2013

3 Responses to “Woonzorgcentrum ’t Reijgersbosch”

 1. Chris van der Linden schreef:

  CoCode rood voor ’t Reijgersbosch

  Woonzorgcentrum ’t Reijgersbosch in Duivendrecht, bouwjaar 1975, wordt op de website zorgvisite.nl in beeld gebracht als ‘Gezelligheid troef in een achterhaald gebouw’. Deze verbeelding geeft direct weer dat er een groot probleem speelt.

  In een aantrekkelijk geschreven artikel d.d. maart 2013 winden de schrijfsters Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse er geen doekjes om hoe zij dit gebouw waarderen.

  Zo is te lezen:

  “Informatie over heden en toekomst kan aanzienlijk verbeterd

  De website van de Zonnehuisgroep en daarmee van ’t Reijgersbosch kan aanzienlijk verbeterd worden. De informatie inclusief folders, die er van te downloaden zijn, geven je onvoldoende inzicht in wat je van het huis mag verwachten. Weinig fotomateriaal, geen plattegronden van de verschillende appartementen, laat staan filmpjes die je door het huis heen leiden en je een blik gunnen op het leven en het activiteitengebeuren in ‘t Reijgersbosch. Ook geen informatie over de nieuwbouw die voor ’t Reijgersbosch wordt voorbereid en dat het oude gebouw dus de komende jaren wordt afgebroken of gerenoveerd. We horen van verschillende bewoners en de receptie dat er nu al minder mogelijkheden zijn om in ’t Reijgersbosch te komen wonen.”

  En verder:

  “Goede plek voor toekomstbestendige, gezellige ouderenzorg

  Kom op Reijgersbosch, gun ons een blik op de te verwachten toekomstige situatie. We lezen nu alleen in het eerdergenoemde blad Uitzicht dat niet alle plaatsen van ’t Reijgersbosch zullen worden teruggebouwd en dat er ook een andere plek bij betrokken is. En dat op de huidige plek nieuwbouw komt voor ouderenwoningen met zorg in de thuissituatie. Redelijk weinig zeggend en nog niet getuigend van een ontwikkelde visie waarbij het wonen ook in zijn omgeving en buurt wordt geplaatst en de sociale processen van belang voor de levens- en daginvulling van de oudere.”

  In april 2013 staat in UITzicht van april 2013, een nieuwsblad voor bouwprojecten van Zonnehuisgroep Amstelland (ZHGA):

  “De bouw van ‘t Reijgersbosch bevindt zich pas in een pril stadium. De architectenselectie loopt nog. Verwacht wordt dat voor de zomer bekend
  wordt welke architect het ontwerp voor zijn rekening neemt. Voorjaar 2015 gaat de bouw dan waarschijnlijk van start.”

  Het is september 2013 als de Zonnehuisgroep Amstelland een presentatie geeft over onder meer de stand van zaken betreffende ’t Reijgersbosch in Duivendrecht. De voorlichter laat weten dat het gebouw uit 1975 functioneel verouderd is en ook niet meer veilig en toegankelijk genoeg is. Het gebouw ’t Reijgersbosch staat bij ZHGA geregistreerd onder code rood.

  Nieuwbouw ’t Reijgersbosch staat op de rol en de planning luidt:
  voorjaar 2014 aanvraag vergunningen
  midden 2015 bouwrijp opleveren
  midden 2015 start bouw
  begin 2017 oplevering
  midden 2017 verhuizen

  Aansluitend op bevindingen en aanmoedigingen van de THe-dames is het te hopen dat ZHGA vaart zet achter de noodzakelijke nieuwbouw van ’t Reijgersbosch.

  Voorts is het te hopen dat Ouder-Amstelse politici zich eens afvragen hoe het toch komt dat realisering van nieuwbouw/renovatie in Ouderkerk a/d Amstel sneller gaat dan in Duivendrecht.

  Chris van der Linden,
  Bewoner Zonnehof, Duivendrecht

 2. Wij herkennen de levendige sfeer in ’t Reijgersbosch inderdaad. Naast de bewoners trekt ’t Reijgersbosch ook familieleden en omwonenden aan. Het restaurant en daarnaast de activiteiten in het ontmoetingscentrum (AOC) worden goed bezocht door de bewoners en betrokkenen. Het even tezamen komen in de tuin is een goede ontmoetingsplek waar iedereen, zeker met mooi weer, goed van geniet.
  Naast de goede sfeer in de huidige ’t Reijgersbosch ontwikkelt Zonnehuisgroep Amstelland plannen voor de toekomst. Met de nieuwe kabinetsplannen gelden nieuwe indicaties. Hierop beweegt ’t Reijgersbosch uiteraard op mee. Plannen maken wij echter niet alleen, maar in overleg met anderen. Zekerheid over waar wat wanneer komt is er daarom nu nog niet. Zodra dat er binnenkort is, worden bewoners uiteraard als eersten geïnformeerd en daarbij zoekt Zonnehuisgroep Amstelland voor iedere bewoner een passende oplossing. Zodra de bewoners geïnformeerd zijn kunt u via de website van Zonnehuisgroep Amstelland http://www.zhga.nl op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Naast ’t Reijgersbosch vindt u hier ook nieuws en ontwikkelingen van de andere Zonnehuisgroep Amstelland locaties.

 3. cock koopman schreef:

  Erg informatief en goed dat deze onafhankelijke informatie ook aanwezig is.

Geef een antwoord