Woonzorgcentrum Steenvoorde

Woonzorgcentrum Steenvoorde
4

Woonzorgcentrum Steenvoorde
Generaal Spoorlaan 62
2285 CH Rijswijk
E-mail: info@florence.nl
Tel: 070-7542222
Website: www.florence.nl
Woonzorgcentrum Steenvoorde maakt onderdeel uit van Florence

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf.
IMG_3116

Het zwembad lokt
Kort parkeren op door hagen afgescheiden parkeerterrein
Grand café en restaurant sfeervol ingericht
Een winkeltje dat de naam winkel kan dragen
Heerlijke relax fauteuils
Een zwembad dat je elk woonzorgcentrum toewenst
Kleinschalige verpleeghuiszorg naar binnen gekeerd
Hoog voorzieningenniveau 
Verschillende ingangen voor publieke voorzieningen en de woningen
Een uitstekende ambiance die nog een paar puntjes op de’ i’ behoeft
Steenvoorde maakt het motto ‘een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’ waar.

Het zwembad lokt
Ja, als je als dames zelf in je gids Thuis Voelen hebt geschreven “waarom heeft een woonzorgcentrum toch nooit een zwembad, terwijl vrijwel elk beetje hotel er over beschikt”, en in je websearch vind je er dan één, dan moet je er natuurlijk op af! Het ermee begenadigde woonzorgcentrum is Steenvoorde in Rijswijk. Old memories komen bij ons dames THe op, als zij het winkelcentrum In de Boogaard passeren. Want in de jonge dagen van onze carrière hebben we er beide, los van elkaar voetsporen liggen via het oude ministerie van VWS. Het winkelcentrum is er nog steeds, zij het in een fraai vernieuwde vorm. Steenvoorde ligt om de hoek.

Totaalpakket aan woonzorg en diensten
Florence, waar woonzorgcentrum Steenvoorde onderdeel van is, biedt een totaalpakket aan zorg voor ouderen, alsmede jeugdzorg in en rond Den Haag. Steenvoorde bestaat uit Rondvoorde (kleinschalig wonen voor mensen met dementie), Boogvoorde, Hoogvoorde en Laagvoorde. Bij Steenvoorde kan men terecht voor verzorgingshuiszorg, verpleeghuiszorg en zorg aan huis in de vorm van huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging en specialistische hulp. Daarnaast kent Steenvoorde een zorghotel bestaande uit 6 luxueus ingerichte suites met badkamer, alsook aanleunwoningen en een serviceflat.
Naast een veelheid aan services die Steenvoorde biedt in de vorm van pakketten, waarop men zich kan abonneren is er een zwembad, waar alle bewoners en medewerkers van Steenvoorde gebruik van kunnen maken, maar ook bv abonnees van de FlorenceWijkpas Steenvoorde.

Kort parkeren op door hagen afgescheiden parkeerterrein
Op het terrein worden we verwezen naar een parkeerplaats voor bezoekers, waarvan je 2 uur gebruik mag maken.
Foto's (7)

Waarom maar 2 uur zo vragen wij ons af en wat gebeurt er als je langer op bezoek wilt blijven? Wordt je auto dan weggesleept?
Het parkeerterrein is door hoge hagen afgeschermd van de ingang tot het verzorgingshuis, zodat je van de auto’s ook als je op het terras zit, dat grenst aan het grand café (ontmoetingsruimte genaamd op de plattegrond), weinig last hebt. TIP
Foto's (5)

Binnen noch buiten ontwaren we bewegwijzering voor leuke dingen routes of wandelroutes, terwijl de omgeving daar toch aanleiding toe geeft en je met een beetje meer inrichting veel meer mogelijkheden toe kunt bieden. Frisse lucht en beweging, het zijn eerste levensbehoeften!

Grand café en restaurant sfeervol ingericht
Eenmaal binnen, kijk en loop je links van de hal direct een goed ingericht en gezellig grand café binnen, terwijl rechts van de hal een restaurant is, dat qua aankleding en sfeer niet onderdoet voor een klasse restaurant.
Foto's (2)

IMG_3108

Mooie warme vloerbedekking, een hoogst creatieve lamp, verrassende wandversieringen en met zorg gedekte tafels. In dit restaurant wordt tussen de middags en ‘s avonds in twee shiften een driegangen menu geserveerd, waarbij er een keuze is uit twee verschillende, creatief ogende menu’s, die ook alleraardigst worden geëtaleerd. TIP Je wordt gewoonweg op een verlokkende manier aangetrokken.
IMG_3151

In ieder geval ontstijgen ze het ons menigmaal ervaren woonzorgcentrum menu! Heerlijk en een compliment waard.

Een winkeltje dat de naam winkel kan dragen
Omdat we laat zijn voor de lunch lopen we eerst maar even het grand café binnen. Daar valt op dit moment na tweeën weinig warms meer te happen, TIP zodat we voor broodjes en beleg aangewezen zijn op het goed gesorteerde winkeltje, waar we ook een mooi assortiment tijdschriften en leuke cadeautjes te koop zien, alsook lekkere ijsjes.
IMG_3107

IMG_3112

Het staat in directe verbinding met het grand café, waar de boodschappen ook aan dezelfde kassa afgerekend kunnen worden. Dat kan ons natuurlijk bekoren, omdat je zo langere openingstijden kunt hebben. We bestellen er koffie bij, die gewoon goed smaakt en een gebakje afkomstig van de banketbakker, ook heel lekker, maar wel erg aan de koude kant. Is dat vanwege de HACCP en de Voedsel en Warenautoriteit? Wij zien het liever iets meer naar kamertemperatuur. Het komt de smaak ten goede. TIP Grand café en winkeltje sluiten om 16.30, daarna gaat het restaurant open. We zien een paar medewerkers zich daar ook al naar toe bewegen.

Heerlijke relax fauteuils en leuke accessoires in de toiletruimten
Het is om dit uur gezellig druk in het grand café, waarin zich ook een goed uitgeruste leestafel bevindt en waar je ook relaxed kunt zitten in gemakkelijke fauteuils. Grand café en restaurant zijn licht en prettig hoog. De hoge ramen zijn voorzien van banen doorzichtige vitrage met spreuken zoals: ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’. Het spreekt ons allemaal erg aan. Het horecapersoneel draagt frisse, eigentijdse bedrijfskleding, zoals ook het verzorgend en verplegend personeel, dat we rond zien lopen.
Van de receptioniste mogen we een kijkje nemen in alle publieke ruimten. We kunnen onze weg goed vinden, vanwege een adequate bewegwijzering en een opgehangen plattegrond. Toilet bezoek leert ons dat de toiletten voor zover deze verbouwd zijn, een goed hotel waardig zijn met leuke spiegels en accessoires voor de personal touch. Hagelschoon!
IMG_3147

IMG_3150

Een zwembad dat je elk woonzorgcentrum toewenst
Het zwembad is een juweeltje.

IMG_3128

Er liggen plastic overschoenen bij de toegang, zodat je er ook naar binnen kan om een kijkje te nemen.

IMG_3126

IMG_3124

Het zwembad opent al om 7.30 in de ochtend en je kunt er als bewoner op vele uren terecht. Er is ook een ruimte waar je gezellig kunt zitten en van daaruit direct zicht hebt op het bad. Het extra verwarmde instructiebad is verstelbaar op verschillende hoogten. Er zijn speciale rolstoelen, waarmee je het water in kan en er is een tillift. Het bad kent verschillende jetstreams, stromen, waarmee je door ertegen in te zwemmen je spieren kunt versterken. Kan het beter! Enige vraag die ons rest of je er ook als bezoeker met je (klein)kinderen kunt zwemmen, als je over zo’n FlorencePas beschikt?

Kleinschalige verpleeghuiszorg naar binnen gekeerd
Via een andere uitgang die tevens direct toegang verschaft tot het zwembad lopen we buiten een rondje om het rond gebouwde verpleeghuis (kleinschalig wonen) voor bewoners met dementie.

IMG_3134

We gluren even naar binnen. We zien verschillende gezellig ingerichte kamers die ook gebruikt worden door bewoners en hun bezoek. Maar ook kamers die louter en enigszins kaal ingericht zijn als slaapkamer. We zien aardig gedecoreerd beddengoed dat steeds terugkomt, maar ook dat bewoners eigen beddengoed gebruiken. Je kunt dus kiezen. Het is aan de bewoners en hun naasten hoe zij met die privé vertrekken om willen gaan. Tussen de kamers treffen we enkele ouderwets ingerichte keukens met rood geblokte gordijntjes voor de ramen. In het verpleeghuis wordt samen met de bewoners dagelijks vers gekookt gegeten en ook weer opgeruimd. Huiskamers zijn van buitenaf niet te zien, waardoor er geen zwaaicontact mogelijk lijkt te zijn en er vanuit de huiskamers weinig voor de bewoners te zien is. TIP Dat geldt ook voor de beschermde binnentuin, waarvan we horen dat die er wel is. Wel zien we een terras op de eerste etage, maar dat vinden wij te weinig.

IMG_3129

Het verpleeghuisgebouw is erg naar binnen gericht en heeft aan de buitenzijde geen balkons of beschermde tuintjes, waar je als bewoners en bezoek een luchtje kunt scheppen. We hopen maar dat de bewoners met dementie genoeg gestimuleerd worden om naar buiten te kunnen gaan.

Vlindertuintje
Het gebouw is omgeven door een vers gemaaid grasveld dat leidt naar een vlindertuintje.

IMG_3132

In de nabije buitenruimte treffen we geen voorzieningen die de bewoners tot bewegen aanmoedigen, zoals moestuintjes of bewegingstoestellen. TIP Er staan dichtbij ‘gewone’ rijtjes woningen met goed verzorgde tuintjes tussen het verzorgingshuis en het verpleeghuis. Contact met hen leggen via de inrichting van de parkachtige buitenruimte zou de levendigheid van het complex een extra touch geven. We brengen aantrekkelijke en gemarkeerde wandelroutes maar weer eens voor het voetlicht.

Hoog voorzieningenniveau 
Weer terug in het huis, zien we hoe goed dit huis is ingericht met allerlei voorzieningen. Er is een kapper, die ook aan huis kapt en via een leuk accessoires assortiment de klanten naar binnen trekt.

IMG_3145

We lopen een prachtige theaterzaal binnen, die ook verhuurd wordt voor feesten en partijen en over een mooi toneel beschikt.

IMG_3140

Er is een ruimte voor fysiotherapie, fitness en ergotherapie, die je bijna luxe noemt als je naar de wachtruimte aankleding kijkt.

IMG_3142

En je kunt er gebruik maken van een internet café. Aansluiting voor bewoners en bezoekers op WIFI ontbreekt, zo proberen wij uit. TIP En wij zien nergens een kabelkrant of TV in de publiek toegankelijke ruimten. TIP Zowel buiten als binnen zien we weinig speelmogelijkheden voor kinderen. TIP Dat wel aan de jeugd gedacht wordt bewijst het jaarlijkse Florence concours. Jongeren tussen de 6 en 18 worden hier in de gelegenheid gesteld hun muzikale talenten voor een echt publiek, waaronder ouderen ten gehore te brengen. En we zien op de fraaie schildersezel bij de ingang verleidelijk het plakkaat van Oma’s patatkraam en een uitvoerige activiteitenkalender voor de maand oktober. Staat de maandelijkse activiteitenkalender ook op de website? We hebben hem niet kunnen vinden. TIP

IMG_3113

De website van Florence en van Steenvoorde biedt veel informatie, inclusief panoramaviews van zowel de binnen- als buitenruimte en foto’s. De informatie mag echter wat concreter. Wat wij niet hebben kunnen vinden is de capaciteit van het verzorgings- en verpleeghuis, de aanleunwoningen en de serviceflat en het ontbreekt aan informatie over de wachttijden, maar dus ook over de activiteiten of een digitaal nieuwsbericht. TIP

Verschillende ingangen voor publieke voorzieningen en de woningen
De woningen maken gebruik van een eigen ingang, waardoor publiek en privé te scheiden zijn.

IMG_3120

In het voorportaal staan de brievenbussen, maar daarna ga je met een eigen sleutel naar de liftruimte die vervolgens naar het eigen appartement leidt.

IMG_3119

IMG_3118

Een uitstekende ambiance die nog een paar puntjes op de’ i’ behoeft
Bij ons vertrek zien we vanuit de auto toch nog wat buiten bewegingstoestellen. Jammer dat daar niet veel meer de blik op wordt gevestigd. Wij constateren dat het in Steenvoorde goed toeven is. De maat van het ouderengetal wordt goed benut ten dienste van hen. Florence heeft voorgesorteerd op de nieuwe oudere die zelf wil bepalen welke vormen van zorg en verpleging, van diensten en activiteiten het best bij hem of haar passen en die daar zelf ook wel aan mee wil betalen. En als het niet meer in de eigen woning kan, dan is er een beschermde omgeving beschikbaar met een goed voorzieningenniveau in huis. Hier en daar nog wat finetuning, dan kun je voor een goed en verzorgd thuisgevoel en een prettige, veilige ‘oude dag’ de ambiance van Steenvoorde goed aanbevelen.

Zorgkaart Nederland: 6.8 uit 43 waarderingen. Laatste waardering 9.3 op 23 maart 2012
Gastvrijheid met sterren: geen deelname

Copyright Dames THe/Publicarea
Oktober 2013

3 Responses to “Woonzorgcentrum Steenvoorde”

 1. P.F.Dolman schreef:

  Goedenavond,
  Wij waren op 19 februari op de herdenkings bijeenkomst van de bewners die zijn overleden van juli tot december 2019.
  [deel van de reactie weggelaten omwille van privacy]
  Dit hadden wij nog nooit mee
  gemaakt en vinden dit een heel mooi gebaar.
  Het was bijzonder warm en hartelijk georganiseerd en daarvoor willen wij u graag een compliment maken voor de mensen die hier aan hebben meegewerkt zowel aan de organisatie als aan de uitvoering van deze herdenking.
  Het is zeker een steun voor de achterblijvers.
  Wij wensen u bij de volgende herdenkingen veel succes en denk aan de mensen die komen en niet aan de mensen die wegblijven.
  Nogmaals heel erg bedankt en veel succes de komende jaren.
  Aad, Marjan, Tina en Peter

 2. Jullie informatie klinkt heel aantrekkelijk. Mijn man en ik zijn van plan gauw contakt op te nemen voor meer informatie over wonen bij jullie. Groet fam.withaar de jong

 3. Zorgvisite schreef:

  Per email is er vanaf Steenvoorde gereageerd op de zorgvisite. De Dames THe worden bedankt voor hun bezoek aan Steenvoorde, de zorgvisite is met plezier ontvangen en gelezen en de tips zullen ter harte genomen worden. Ook werden er nog een aantal aanvullingen op de recensie van de Dames THe meegestuurd:

  Door bewoners en door mensen uit de wijk wordt regelmatig gebruik gemaakt van ons Yalp beweegtoestel op het Olga Commandeurplein (in de tuin van Steenvoorde). In ons activiteitenprogramma is de activiteit ‘meer bewegen voor ouderen’ opgenomen en ook bij FysioTotaal biedt voldoende mogelijkheden aan.
  Op 21 september is het beweegtoestel officieel geopend door Olga Commendeur.
  Daarnaast kent Steenvoorde ook rondleidingen waarin uitleg wordt gegeven hoe wonen en zorg is geregeld. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

  Wij bedanken Steenvoorde hartelijk voor haar reactie en aanvullingen.

Geef een antwoord