Woonzorgcentrum De Lisse

Woonzorgcentrum De Lisse
3.5

Een mooi gebouw, waar de ziel beter in geblazen kan worden.

Woonzorgcentrum De Lisse
Deken Meijerstraat 1
5721BZ Asten
tel.: 0493-329500
fax: 0493-329501
onderdeel van Savant Zorg
www.savant-zorg.nl
zorgcentrale@savant-zorg.nl

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf

  • De maaltijd van buiten smaakt hier goed
  • Een mooi gebouw met ruime appartementen……
  • Kansen om jong en oud te laten ontmoeten in de prachtige wintertuin 
  • Verbindingen met de buurt onbenut
  • Er kan meer sjeu worden aangebracht
  • Zorg op maat en maar liefst 6 dagen dagopvang.
  • Weinig specifieke informatie over de afzonderlijke woonvoorzieningen

Het stadje Asten lijkt de dag na carnaval wel in slaap te zijn gevallen. Er hangt een rust die we ook aantreffen in woonzorgcentrum De Lisse als wij daar rond het middaguur aankomen.

De maaltijd van buiten smaakt hier goed
De aardige receptioniste regelt dat we nog een hapje mee kunnen eten in het restaurant. Soep zal niet meer gaan, die is al te veel afgekoeld, maar een warme maaltijd zit er voor ons nog in. We gaan dus met Savant Culinair aan tafel en ontdekken hier dat een op een andere locatie gekookte maaltijd zeker goed kan smaken.

Er is een keuze uit zalm of een balletje gehakt, komkommersalade of andijvie met gekookte aardappelen of puree. Toe kunnen we nog kiezen uit rabarber of sinaasappelschijfjes of zelf gemaakte vla. De centrale voedingsdienst durft de naam Culinair te dragen en maakt deze waar. En regelt dat ouderen in de omgeving van Helmond elke dag een smakelijke en gezonde maaltijd op tafel kunnen krijgen waar ze maar willen: thuis, zelf afgehaald of op locatie in een van de woonzorgcentra of eetpunten van Savant.
Savant Culinair is meer dan eten. Regelmatig organiseert zij bijzondere middagen voor haar cliënten. Bij deze middagen staat een thema (bijvoorbeeld slacht) of product (zoals asperges) centraal. Ook over een onderwerp als koffie of thee kan Savant Culinair een verrassende middag bezorgen. Wij vinden het een heel goed idee om het onderwerp eten breder te trekken dan aan tafel gaan, je laten bedienen en consumeren en hopen dat tot deze visie ook behoort dat de (buurt)bewoners en hun naasten zelf actief betrokken worden bij alles wat met eten en het bereiden ervan komt kijken. TIP

Een mooi gebouw met ruime appartementen……
De Lisse is van 2004. Het is een modern gebouw met een mooie architectuur.

De Lisse beschikt over 62 verzorgingshuisplaatsen, 8 aanleunwoningen en 34 verpleeghuisplaatsen. In de directe nabijheid zijn er nog eens 100 aanleunwoningen, waarvan de bewoners steunen op de zorg en diensten van De Lisse. De appartementen bestaan uit een woon- en aparte slaapkamer, een keukentje en eigen sanitaire voorzieningen. En veel appartementen hebben een ruim balkon.

 

Kansen om jong en oud te laten ontmoeten in de prachtige wintertuin 
Het gebouw omarmt een prachtig aangelegde wintertuin.

Daar waar de pg- verpleeghuisafdeling zich bevindt op de begane grond is er een beschermde tuin, mooi afgerasterd van de wintertuin. Het brede glazen hek zorgt voor een directe toegang tot die tuin.

De tuin heeft een vijver met fonteinen, een bewegingstoestel

en een jeu de boulesbaan, maar geen enkele speelvoorziening voor kinderen. Binnen treffen we ook niets aan waar kinderen lol aan kunnen beleven. Voor de vogels bij deze winterse temperaturen geen lekkere vetbolletjes.

Verbindingen met de buurt onbenut
Het gebouw is mooi, maar wel erg naar binnen gekeerd. Zo maken restaurant en terras, dat zomers vanuit het restaurant bediend wordt, geen direct contact met de straat.

Vanaf de straat is het ook niet zichtbaar, dat zich hier een restaurant bevindt. Het is niet uitnodigend.

Daar komt dan nog eens bij dat het restaurant alleen open als er tussen de middag warm gegeten wordt. Daarna verandert het in een activiteitenruimte voor de bewoners van het woonzorgcentrum en de aanleunwoningen. Het is daarmee geen plek om als bewoner met je bezoek gezellig neer te strijken, of als passant. De menukaart is daar ook niet op ingericht. Zo staan er geen taartjes of snacks op. Dus zit je er vooral als oudere met andere ouderen, die van deze eetvoorziening gebruik maken. Wij bevelen aan om een visie op de gewenste restauratieve en gastvrijheid functies voor het hele gebouw en in relatie tot de buitenruimte te ontwikkelen. TIP Met Savant Culinair als basis moet dat lukken.
De woonkamers van de pg-verpleegafdeling zijn eveneens afgesloten van de buitenwereld door vitrages, zodat de bewoners van daaruit geen contact hebben met mensen die op straat passeren. Deze pg-afdeling maakt zoals de andere bewoners, gebruik van Savant Culinair. Wel wordt zo af en toe zelf een eitje klaargemaakt of een appeltaart of cake gebakken.

Er kan meer sjeu worden aangebracht
De gangen zijn plezierig, het ontbreekt echter aan foto’s of schilderijen. De mogelijkheden om iets op te hangen zijn er plenty, maar worden naar onze waarneming niet benut en dat maakt een kale indruk.

Überhaupt maken de openbaar toegankelijke ruimten binnen een wat steriele indruk. De overloop ruimtes die gebruikt worden of voor fitness, of voor een activiteit, waar je boeken aantreft of een leestafel, hebben op zich veel potentie, maar zijn door de manier waarop deze nu zijn ingericht, niet erg uitnodigend om er te gaan zitten of er gebruik van te maken. Je moet het maar durven in een open gang ruimte waar iedereen langs kan lopen en in het volle zicht van iedereen die naar de ingang van De Lisse loopt  te fitnessen. We treffen op de overlopen geen intieme zitjes, met makkelijke stoelen, een tafeltje met een plant of bloemetje erop, die als ontmoetingsplekken in de openbare delen van het huis kunnen functioneren en waar je een mooi uitzicht hebt op de tuin. En geen plekken waar je een kop koffie uit een automaat kunt halen, of waar je een kan koffie bij binnenkomst op de leestafel treft.

Zorg op maat en maar liefst 6 dagen dagopvang.
In De Lisse is altijd sprake van verblijfszorg, waarvoor een indicatie nodig is. 24-uurszorg is hier dus aan het wonen gekoppeld. Binnen het huis is er van maandag tot en met zaterdag een groepsgewijze opvang voor licht dementerenden, die zowel binnen als buiten het huis kunnen wonen. Daarnaast is er een dagbehandeling voor dementerenden. En worden er welzijnsactiviteiten geboden die ook openstaan voor de cliënten van de aanleunwoningen. Zes dagen opvang voor licht dementerenden biedt De Lisse en dat is een pluim waard. TIP We horen dat vroeger het zelfs zeven dagen van de week was. Nu is op zondag de dagopvang gesloten.

Weinig specifieke informatie over de afzonderlijke woonvoorzieningen
De website van Savant kan meer informatie bieden over de afzonderlijke woonvoorzieningen en het aanbod dat daar gedaan wordt. Het is nu allemaal wel erg summier. Ook de folders zijn weinig specifiek gericht op de afzonderlijke gebouwen, maar geven steeds algemene informatie die betrekking heeft op alle voorzieningen of alle verpleeghuiszorg. Wel geeft de website een korte impressie van elk huis via een videofilmpje. De beschikbare folders zijn er te downloaden en we troffen deze ook aan in een standaard in de hal van De Lisse. In de liften zagen we een doeltreffend railsysteem om informatie over activiteiten in het huis op te hangen en de zo typerende plakbandjescultuur te voorkomen.

De bewegwijzering binnenshuis is in orde de bewegwijzering buiten is nihil.
Kortom, een gebouw met potentie welke echt benut moet worden. Kom op Lisse, kijk er eens even fris tegen aan, zet de schouders eronder en laat gebouw en omgeving veel meer met elkaar leven. Of zaten wij teveel in de kater van het carnaval?

Zorgkaart Nederland; 6.6 uit 18 waarderingen; laatste waardering op 6 oktober 2010 LINK
Gastvrijheid met sterren: geen deelname
Link Kies Beter

Copyright Dames THe, april 2013

Geef een antwoord