WZH Schoorwijck
Onderdeel van WoonZorgcentra Haaglanden
Zaagmolenstraat 96, 2265 WZ Leidschendam
Tel: 070 756 2300
E-mail: schoorwijck@wzh.nl
www.wzh.nl
Goed bezig in Schoorwijck
4 THe kopjes
Leidschendam verrast ons
Op een grauwe dag bezoeken wij, Dames THe, samen met ons ‘oortje’ Estrelle, het Woonzorgcentrum Schoorwijck in Leidschendam. Als we er binnen rijden moeten we tot onze verrassing bekennen dat het beeld dat wij van Leidschendam hadden als een saaie slaapstad, voor geen meter klopt. Het stadje kent een gezellig historisch centrum aan een rivier met een gevarieerd winkelaanbod en eetgelegenheden.
Goeie bewegwijzering leidt ons naar WoonZorgcentrum Schoorwijck, onderdeel van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), dat zich op zo’n vijf minuten lopen van dit historische centrum bevindt. Schoorwijck staat aan de rand van een frisse nieuwbouwwijk, met goed onderhouden tuinen. De perken en grasveldjes rondom het zorgcentrum kunnen echter wel wat aandacht gebruiken. TIP van ZORGVISITE: attendeer de gemeente op onderhoud van vergeten stukken groen en zet de bankjes die er staan zo neer, dat je uitkijkt op het groen en water.
Verschillende zorgarrangementen
Er zijn twee gebouwen. Enerzijds seniorencomplex Rietsangh met ruime huurwoningen, waar WZH thuiszorg levert. Anderzijds Woonzorgcentrum Schoorwijck, een zorgcentrum voor bewoners met somatische problemen, dat huurwoningen aanbiedt waar zij zelfstandig kunnen wonen in gerenoveerde studio’s of 2-kamerappartementen. Daar worden we blij van. Geen kamers maar studio’s of appartementen. TIP van het HUIS.
Zorgspecialisten zijn 24 uur per dag beschikbaar om zorg te bieden waar nodig, en er zijn verschillende extra zorgarrangementen om uit te kiezen. In Schoorwijck zijn een restaurant, koffiecorner, kapper, winkel, wasserij, spreekuren van medici, en een ontmoetingscentrum, waar activiteiten worden georganiseerd.
Thuis in het huis
De bewoners worden geacht in Schoorwijck zelf hun appartement of studio in te richten met eigen meubels en spullen. Dat is fijn en belangrijk voor het thuisgevoel. Een mens heeft graag z’n vertrouwde spullen om zich heen. Het persoonlijk inrichten van de nieuwe woning geeft daarbij een gevoel van zelfbeschikking. Top. Bijna alle kamers hebben of een tuintje, of een balkon zodat bewoners een privéruimte buiten hebben. Dat juichen we altijd zeer toe en zou standaard moeten zijn bij de bouw van zorgcentra en verpleeghuizen. Minpuntje is dat de balkons wel heel klein zijn, nauwelijks ruim genoeg om er met 2 mensen te zitten.
Park met potentie
Eenmaal aangekomen bij het woonzorg-centrum verkennen we eerst de directe omgeving. Een wandelpaadje naast het huis leidt naar een goed aangelegd park, toegankelijk voor rolstoelen en er is veel te zien.
Zo is er een visvijver met steiger, zwemmen er eenden in de vijver en is er een kinderspeelplaats en een basketbalveld.
We missen de combinatie van sport en spel voor jong en oud. Dat is zowel goed voor de beweging als voor de ontmoeting. TIP van ZORGVISITE. De bewegwijzering naar dit parkje en wat er aan klein vertier op welke afstand mogelijk is kan ook beter en meer mensen kunnen daarmee worden verleid. Je moet weten dat het er is. Ook valt het ons op dat er geen banken te bekennen zijn, waarop je even lekker kunt neerstrijken. Voor ouderen is het toch een must om langer in het park te kunnen verblijven en het park tot een natuurlijk ontmoetingspunt te maken voor oud en jong in de buurt. TIP van ZORGVISITE: Overleg met de gemeente over bewegwijzering en bankjes en/of zet als huis zelf wandelroutes uit. De achterkant van het zorgcentrum grenst aan het parkje en dit biedt mogelijkheden tot leuk uitzicht vanuit de kamers. Het zicht wordt nu belemmerd door hoge struiken voor de ramen.Door deze struiken weg te halen en een buitenentree ook aan deze kant zou men voor de bewoners Schoorwijck meer kunnen linken aan het park. Wij hebben zelfs wel eens een heel inventieve samenwerkingsconstructie van een gemeente met een zorgorganisatie gezien op dit gebied van de publieke ruimte: de zorgorganisatie krijgt het stuk grond erbij tegen bijvoorbeeld 1 euro in erfpacht en kan met goedkeuring van de gemeente de ruimte inrichten en gebruiken ten dienste van de bewoners. Win-win. TIP van ZORGVISITE
Warme sfeer op koude dag
De voorkant van het zorgcentrum kijkt uit op de weg en is uitnodigend. De vast recent van een nieuw jasje voorziene ontmoetingsruimte, is zichtbaar en transparant vanaf de stoep. Ervoor is een fijn terras dat ’s zomers waarschijnlijk gezellig vol zit.
Om het terras op mooie winterse dagen ook aantrekkelijk te maken, zou het fijn zijn als er fleecedekentjes voorhanden zijn en het makkelijker wordt gemaakt om vanuit de ontmoetingsruimte het terras op te komen. TIP van ZORGVISITE. Buiten op de stoep tegen de terrasomheining staan banken waarop bezoekers, wandelaars en bewoners even kunnen uitpuffen en van de zon kunnen genieten. Dit maakt een vriendelijke en gastvrije indruk. Het gebouw is ontworpen met het gezicht naar de buitenwereld.
Midden in modeshow
De toegangssluis tot het huis is ruim opgezet, goed verlicht en goed verzorgd. Bij het naar binnen gaan, lopen we tegen een poster op ’50 plus eigentijdse damesmode’ en blijkt dat we midden in de maandelijkse modeshow en kledingverkoop terecht zijn gekomen. Er is een ruim aanbod en veel publiek, maar de kleding is wat ons betreft stereotype en vrij ouwelijk met weinig variatie op hetzelfde thema.
Toegankelijke informatie
De informatievoorziening binnen Schoorwijck verdient onze lof. Bordjes op de muur wijzen naar verschillende voorzieningen. Direct na de sluis staat een rek folders met onder andere algemene informatie, informatie over aanmelding, het activiteitenprogramma, de maandelijks nieuwsbrief en informatie voor ondersteuning van mantelzorgers. Recht tegenover de sluis bevindt zich het servicepunt, waar mensen bij een servicemedewerker terecht kunnen met vragen.
Het servicepunt bestaat uit een tafel met extra stoelen, een krijtbord met actuele activiteiten en een digitaal scherm met relevante informatie.TIP van het HUIS.
Het scherm is nu verstopt achter een kaartenrek, wat het zo goed als onzichtbaar maakt. Een fluitje van een cent om even bij stil te staan en te verplaatsen.
Visie komt overeen met feiten
Het servicepunt is meer ingericht als tafel dan als balie, waardoor je er gemakkelijk op af stapt. TIP van het HUIS We worden er vriendelijk bejegend door een medewerkster die de tijd neemt onze vragen te beantwoorden. Ze is goed op de hoogte en legt ons de visie achter het centrum uit en de manier waarop deze visie wordt uitgedragen. WZH Schoorwijck streeft ernaar mensen privacy te bieden in een eigen appartement, bewoners bij elkaar en de buurt te betrekken en bewoners te stimuleren actief en fit te blijven. Dit doen zij door een uitgebreid programma aan te bieden met elke dag meerdere activiteiten. Deze lopen uiteen van creatieve hobby’s, van schilderen tot gezelschapsspellen, brain training en lichamelijke inspanning buitenshuis. Het initiatief ‘Fit en Fun’ staat open voor zowel buurtbewoners als bewoners van Schoorwijck. Schoorwijck is met dit initiatief een goed voorbeeld van een visie op het belang van bewegen, een visie die goed vertaald is naar de praktijk. TIP van het HUIS
Een natuurlijk ontmoetingscentrum
Aangekomen in de ontmoetingsruimte zijn we aangenaam verrast door de frisse grote zaal. Glazen wanden zorgen voor mooi daglicht en het hoge plafond voor een gevoel van ruimte. De inrichting is modern, met grasgroene muren en een strakke koffiebar en buffet. De ruimte met de inrichting maakt een vrolijke en levendige indruk. Aan de wanden hangen kleurige natuurfoto’s en er is een aquarium. Het lijkt alsof men geprobeerd heeft de natuur naar binnen te halen. Wat meer intieme hoekjes waar men rustig kan lezen of een spelletje doen, zouden een fijne aanvulling zijn om te zorgen voor geborgenheid en gezelligheid. TIP van ZORGVISITE. Spelletjes zijn voorhanden in de activiteitenkamer, die van de ontmoetingsruimte is gescheiden door een muur en deur. Misschien zouden beide ruimten wat beter in elkaar kunnen overlopen, waardoor de ontmoetingsruimte aan huiselijkheid kan winnen en er meteen ook wat te doen is voor het kinderen die op bezoek komen. TIP van ZORGVISITE
Eten
We hebben zin in iets en ontwaren naast de ‘koffiecorner’ een buffet waar bewoners zelf hun lunch kunnen samenstellen. Het is helemaal in lijn met de visie van ‘FIT en FUN’ bewoners niets uit handen te nemen wat zij zelf nog kunnen doen en hen daarbij keuzevrijheid te laten. Bewoners lopen rond met dienbladen in de handen, op hun schoot in de rolstoel of op de rollator en zo lang dit goed gaat, laten de medewerkers het gaan. TIP van het HUIS Wij moeten zelfs de neiging onderdrukken om niet af en toe de helpende hand toe te steken. Er zijn voldoende medewerkers aanwezig als er een ongelukje gebeurt of als iemand echt hulp nodig heeft. De soep, die geserveerd wordt aan het kookeiland gaat onze neus voorbij, want er is juist genoeg gemaakt voor degenen die verwacht worden. Dat betekent dat bezoek zich vooraf moet melden en niet spontaan bij de maaltijden kan aansluiten. Jammer, want spontaan samen eten kan juist zo gezellig zijn. Aan het kookeiland wordt 1 keer per week gekookt en 1 keer per week fruitsalade gemaakt, waarbij de bewoners worden betrokken als onderdeel van Fit en Fun. Dat is dan weer een heel positief punt.
Bewoner en Buurt
De koffie waar wij het mee moeten doen is -we zeggen het maar klip en klaar- niet te drinken. Om buurtbewoners meer te betrekken bij het centrum zou de koffiecorner -dan wel met een betere kwaliteit koffie, ook in het belang van de bewoners- toegankelijk gemaakt kunnen worden aan de parkzijde met een directe toegangsdeur. Dat geldt ook voor het activiteitencentrum, dat interessant kan zijn voor (oudere) buurtbewoners en waarvan de activiteiten met flyers of via een buurtkrant in de buurt gepromoot kunnen worden. En de vele buurtbewoners die wij er zagen wandelen met hun hond (wat ook altijd van toegevoegde waarde is) trek je er ook mee aan. TIP van ZORGVISITE.
Niks dan lof over de website
De website zit goed in elkaar en geeft informatie over de woningen, zoals een plattegrond, en over het ontmoetingscentrum door middel van een virtuele rondleiding. De site bevat informatie over de mogelijkheden voor zowel mantelzorgers, als geïnteresseerde ouderen, bewoners en vrijwilligers. Praktische informatie over onder andere benodigde zorgindicatie, aangeboden zorg, en financiële zaken is makkelijk te vinden, en ook de visie van het centrum komt duidelijk naar voren via goed geschreven teksten en uitleg. De te downloaden maandkranten en activiteitenprogramma’s zorgen voor een persoonlijke noot.
Tenslotte
Dat er vanuit een visie gewerkt, word je duidelijk bij een eerste bezoek. FIT en FUN straalt er van af. En wij weten maar al te goed hoe moeilijk het is om op je handen te gaan zitten, als je mensen in een rolstoel ziet manoeuvreren met dienbladen. Het gouden PREZO keurmerk kan Schoorwijck met terechte trots dragen. Goed is ook dat het rapport van de visitatie van gastvrijheidszorg met sterren prominent is opgehangingen. TIP van het HUIS.
Met dank aan Estrelle Thunissen
Zorgvisite afgelegd oktober 2015
Zorgkaart Nederland: 7,1 (uit 7 waarderingen; laatste waardering uit september 2015)
Gastvrijheidszorg met sterren: 3
Copyright: Dames THe/Publicarea
Ook vanuit Schoorwijck zelf kregen wij een positieve respons op deze Zorgvisite via de mail:
Beste The Dames,
Dank jullie wel voor de recensie over Schoorwijck.
Het is goed te lezen hoe een buitenstaander Schoorwijck ervaart. Met jullie tips gaan we aan de slag, sommige tips zijn direct op te pakken sommige hebben een aanloop tijd nodig, maar ik heb ze in het vizier!
Ik wens jullie fijne feestdagen toe en dank voor jullie bezoek.
Met vriendelijke groet,
Barbara Dik
Locatiemanager
Woonzorgcentra Haaglanden (WZH)
Ik wil nog wijzen op de fysiotherapie ruimte op de begane grond. Veel bewoners maken gebruik van de mogelijkheid de fysiotherapie te bezoeken (op verwijzing van de huisarts of specialist)De ruimte is uitgerust met 2 lopende banden, 2 hometrainers, crosstrainer, oefenbrug en behandelbank.