Een wereldhuis vol idealen

Een wereldhuis vol idealen
4

Wereldhuis
Achterberghstraat 18
5281 AB Boxtel
Tel.: 0411-634400
wereldhuis@zge.nl
www.zge.nl/locaties/wereldhuis

Wereldhuis is onderdeel van Zorggroep Elde 

Een wereldhuis vol idealen 

IMG_2705

THe kopjes 

Als Brabantse zorginstelling was Zorggroep Elde ingesteld op de zorg voor zusters en paters van diverse orden en congregaties, waarvan velen op andere continenten in de missie hadden gediend. Ook woonden er al langer mensen uit voormalig Nederlandse overzeese gebieden en ouderen van Turkse en Marokkaanse komaf. Zij woonden op verschillende locaties elk met een eigen sfeer en identiteit. Met de komst van het Wereldhuis zijn twee locaties gesloten en is één locatie grondig verbouwd tot Wereldhuis. In 2017 is het Wereldhuis gereedgekomen voor bewoning. Zo bezien zit leefstijlgerichte en cultuurspecifieke zorg zorggroep Elde in de genen. 

Kijken we met onze neus? 

Het Wereldhuis heeft 124 appartementen verdeeld over 5 woonlagen
IMG_2683
en bestaat uit een somatische en een psychogeriatrische verpleegafdeling alsook een psychogeriatrische afdeling speciaal gericht op mensen uit de voormalig Nederlandse koloniën. Twee woonlagen staan op de website niet beschreven en moeten derhalve uit totaal 64 plaatsen bestaan.
IMG_2700
Voor wie deze afdelingen bestemd zijn daar geeft de website ons geen informatie over. Vreemd. Of kijken we met onze neus? We schrikken best als we de enorme kolossen van beton zonder enig persoonlijk element zo zien staan.
IMG_2675
Gelukkig weten we na ruim 160 Zorgvisites dat uiterlijke schijn kan bedriegen en we ons oordeel er niet door moeten laten beïnvloeden.  

Rustige stijlvolle inrichting en aankleding 

Binnenstappend door de nogal stenige ingang komen we terecht in een prachtig ingerichte ruimte, waarin we inderdaad verschillende culturele stijlen herkennen.
IMG_2706
Heerlijke zitjes, warme verlichting, prachtige wandbekleding, smaakvolle aankleding met onder andere wajangpoppen naast Turks en Marokkaans aardewerk, mooie kunst
IMG_2707
en de ruimte is lekker hoog en licht met veel ramen. Opzij zit in het plafond een ronde uitsnijding in spiegelbeeld boven een ronde tafel, naast ronde afbeeldingen van de globe aan de wand. De balie is persoonlijk. De medewerkers erachter even druk.
IMG_2713
In deze grote ontmoetingsruimte kan een kopje koffie worden gedronken en worden activiteiten georganiseerd. Een ruime hal achter deze ruimte geeft toegang tot verschillende gebeds- en/of stilteruimtes en leidt aan de andere kant naar het restaurant.
IMG_2712
Het is er echt prettig vertoeven. We passeren in deze doorgang een tiental medewerkers die er staan om op waardige wijze een gestorven bewoner uitgeleide te doen. In onze THe blik In the end staan we hier ook bij stil.   

Van pandit tot pastor  

We lezen dat er in het Wereldhuis veel aandacht is voor zorg in de laatste levensfase en respect voor de levensbeschouwelijk achtergrond van de bewoners. Bij de (palliatieve) zorg en bij het afscheid van bewoners zijn de eigen (geloofs-)rituelen en gebruiken leidend. Bewoners kunnen voor deze fase een beroep doen op de geestelijk verzorger die past bij hun levensovertuiging. Geheel in lijn met de Wereldhuis-filosofie is er vanzelfsprekend aandacht voor de verschillende religieuze feestdagen, zoals het Lichtjesfeest, het Suikerfeest en Kerstmis. TIP van het HUIS. Wij zijn dan benieuwd of Het Wereldhuis erin slaagt om die feestdagen tot iets gezamenlijks te maken, of dat het toch gescheiden werelden blijven. We zijn er benieuwd naar, omdat het buiten de zorginstellingen, in buurten en wijken, een immense uitdaging blijkt om mensen van verschillende achtergrond met elkaar te laten optrekken.   

Aten de missiezusters ook boerenkool in Afrika 

In het restaurant is het om dit middaguur gezellig druk en er blijkt voor ons ook nog wel een maaltijd onder de deksel te zitten.
IMG_2714IMG_2721
We krijgen een heerlijke Indische schotel geserveerd door keurig in de kleding gestoken bediening. Het is een goed ingericht restaurant met aan de zijkanten mooie hoge banken en verder prima tafels en stoelen.
IMG_2717
De nu wat weg gerommelde piano komt een betere plaats toe. Zet hem in het vizier voor ieders plezier. TIP van ZORGVISITE. Het valt ons op dat we in het restaurant alleen de Nederlandse grijze golf zien zitten.
IMG_2719
We vragen het een Marokkaanse medewerkster. Zij vertelt ons dat de Marokkaanse en Turkse bewoners eigenlijk altijd op de eigen woongroep eten, omdat daar speciale maaltijden voor hen worden gekookt, zoals ze het thuis gewend waren. Dat geldt tevens voor de van origine Turkse en Marokkaanse ouderen die de eraan verbonden dagbesteding bezoeken. Dat is dan weer zo’n dingetje waarvan wij ons bij ‘eigenheid’ afvragen: hoe ver geef je toe aan eigenheid in relatie tot je visie van verbinden en ervoor elkaar zijn. Zouden de missiezusters ook altijd Hollandse kost hebben gegeten in Afrika? Wij staan voor wederkerigheid. Belangstelling voor elkaar komt van twee kanten. TIP van ZORGVISITE. Juist als je het ideaal nastreeft om mensen meer met elkaar in contact te brengen, is het gezamenlijk eten een laagdrempelige manier. En dan zou je dat kunnen bevorderen door ook in het restaurant dagelijks bewoners de keuze te laten uit meerdere alternatieven. Die keuze is er overigens bij Wereldhuis al wel. 

De kop koffie die wij na de maaltijd nemen stelt ons teleur. Dat kan beter, door wat geld uit te geven aan een goed koffiezetapparaat! TIP van ZORGVISITE. 

Samen met de familie koken en eten 

Op de begane grond is er nog een community keuken waar bewoners en/of hun familie zelf de maaltijd kunnen bereiden en deze dan gezamenlijk kunnen genieten in de familiekamer. Het Wereldhuis biedt alle ruimte aan familie om ‘mee te doen’.
IMG_2727
Fijn en de voorzieningen en inrichting – ons pianopuntje wordt vast opgepakt – stralen het ook uit. 

Bewegingsruimte op maat 

Een goede voorziening betreft ook de ‘tools’ ten behoeve van het ‘vrij bewegen’-beleid. Voor iedere bewoner wordt een op maat gemaakte leefcirkel gemaakt, rekening houdend met de per bewoner afhankelijke veiligheid, die voor hem of haar gegarandeerd moet worden.
IMG_2710
Voor sommige bewoners betekent dat dat zij vrij zijn het pand en terrein te verlaten en bijvoorbeeld boodschappen kunnen gaan doen in het nabijgelegen winkelcentrum (op minder dan een kilometer). Via een GPS-systeem zijn zij altijd traceerbaar. Andere bewoners dragen een polsbandje. Afgestemd op de cirkel waarbinnen zij zich vrijelijk kunnen bewegen gaan deuren en liften al dan niet voor hen open. Een prachtig systeem dat we gelukkig steeds meer zien in de verpleeghuizen. TIP van het HUIS. 

Een prachtige groene omgeving langs het kronkelende riviertje De Dommel 

Ons rondje om het huis brengt ons langs het gebouw van de Voedselbank op een pad langs het riviertje De Dommel in een prachtig groengebied.
IMG_2688
De (parkachtige) tuinen die rond het Wereldhuis zijn aangelegd, zijn om door een ringetje te halen. Wij treffen er vier tuinmannen bezig met het onderhoud. Er ook een besloten terrastuin en zelfs een buitenkeuken. TIP van het HUIS. Je zou zo zeggen: ‘leuker kunnen we het niet maken’. Als we onze blik echter omhoog richten moeten we constateren dat er bij de verbouwing kennelijk geen ruimte was voor de aanleg van balkons, zodat bewoners altijd de tuinen moeten opzoeken voor buitenlucht.
IMG_2684
Via de leefcirkels is dat waarschijnlijk voor het gros van de bewoners zelfstandig mogelijk, maar dat is toch echt wel wat anders dan daarnaast lekker op je eigen balkonnetje of terrasje zitten en te kijken en luisteren naar wat er om je heen gebeurt, naar vogeltjes die fluiten, de Dommel die kabbelt en het groen dat ruist. En we geven de tip nog maar weer even mee: zet leuke behapbare wandelroutes uit en lardeer die met mooie overzichtsborden. TIP van ZORGVISITE.  

Alleen God creëerde de wereld in zeven dagen 

De website geeft veel informatie over wat het huis te bieden heeft en waar het Wereldhuis voor gaat. TIP van ZORGVISITE is nog wel: vul de info op de website aan met informatie over de nog ontbrekende afdelingen en geef aan wat de wachttijden zijn.
IMG_2725
Lever plattegrondjes van de kamers, zodat bewoners en hun naasten zich goed op een verhuizing kunnen voorbereiden. Er zijn een paar videofilmpjes waarin verteld wordt over de visie van waaruit men werkt en waarin men zelf constateert dat het een hele uitdaging is om het allemaal waar te maken. Het Wereldhuis is nu ruim een jaar open. Wij geven het onze zegen en de tijd. Alleen God creëerde de wereld in zeven dagen…  

Zorgvisite afgelegd mei 2018 

Copyright: Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse; Zorgvisite en Publicarea 

One Response to “Een wereldhuis vol idealen”

  1. Jan Kees Metz schreef:

    Beste dames The,
    Hartelijk dank voor jullie bezoek en verslag op jullie website. We nemen jullie tips mee om er ons voordeel (en dat van de cliënten) mee te doen.
    Aanvullend daarop m.b.t. jullie opmerkingen over de website kan ik melden dat er per afdeling een link kan worden aangeklikt waardoor er een folder tevoorschijn komt met specifieke informatie over de betreffende afdelingen. Voor wat betreft het gezamenlijk integreren tussen de onderlinge verschillende doelgroepen, dat zit in Het Wereldhuis wel goed. We organiseren bewust een aantal activiteiten waaraan alle doelgroepen deelnemen en waarbij eten en drinken een belangrijke rol speelt. Recent voorbeeld daarvan is de viering van het Suikerfeest met muziek, dans, eten en drinken waaraan het overgrote deel van de bewoners van Het Wereldhuis aan hebben deelgenomen. Dat in het restaurant de Nederlandse grijze golf in meerderheid vertegenwoordigd was tijdens jullie bezoek heeft te maken dat hier vooral de bewoners van de aanleunwoningen eten en die zijn in meerderheid van Nederlandse afkomst (veelal religieuzen). De andere bewoners eten op hun eigen afdeling, maar heeft naast de afkomst vooral te maken met de beperkingen die men heeft en uitgebreide zorgvragen die daarmee verbonden zijn.

Geef een antwoord