(Nog) Gemengde gevoelens

(Nog) Gemengde gevoelens
3.5

De Wendhorst

Eperweg 33

8181 ET Heerde

Tel: 0578-668300

Email: info@viattence.nl

www.viattence.nl

De Wendhorst is een woonzorgcentrum dat onderdeel uitmaakt van Viattence, een zorgorganisatie die thuiszorg biedt en veertien woonzorgcentrum locaties heeft in Heerde, Wezep, Vaassen en Epe.

De Wendhorst is opgedeeld in tien afdelingen waar mensen wonen en behandeld worden met lichamelijke en/of geheugenproblemen.

(Nog) gemengde gevoelens

3,5  THekopjes

P1040298

Hoge verwachtingen

We gaan met hoge verwachtingen  van start met de eerste zorgvisite in het nieuwe jaar. We hebben een locatie van Viattence uitgezocht, gelegen in het noordoostelijke deel van de Veluwe. We hebben daar alle reden toe. De voorzitter van de Raad van Bestuur Laurent de Vries is een verwoed twitteraar waar Dame He, Hetti Willemse mee verbonden is.

foto

Hij valt op door zijn persoonlijk getinte tweets, waardoor je hem als mens in zijn gezinssituatie en hobby’s leert kennen alsook door zijn inhoudelijk, zeer met de mens die zorg nodig heeft. begane tweets. Zijn bijna 20.000 tweets bevatten het ene weetje en leuke initiatief na de andere, maar ook over wat er bij Viattence allemaal speelt: de introductie van aaihonden bij mensen met dementie, de gevoelige snaar (zoon die gitaar speelt en moeder en medebewoners levensvreugde brengt, het bakken van kniepertjes, de opening van een nieuwe Viattence locatie, de top 2000, the singing nurse. Laurent de Vries kan zich zo als TIP aanreiker aansluiten  bij zorgvisite.

Rode Viattence knop tegen onnodige regels

rodeknop

En ons intrigeert de geïntroduceerde Rode knop tegen onnodige regels waarover kenniscentrum Vilans publiceerde in haar ‘In voor zorg nieuws’. Op Viattence intranet kunnen medewerkers letterlijk een rode knop indrukken om melding te maken van een overbodige regel en krijgen zij binnen vier weken van het B-team (de B staat voor bedoeling, waarvoor de inspiratie is gevonden in het boek van Wouter Hart en Marius Buiting ‘Verdraaide organisaties’) antwoord. TIP VAN HET HUIS. Blijft binnen die termijn een antwoord uit dan mogen de medewerkers naar believen de regel zelf loslaten of aanpassen al naar gelang dat men denkt dat goed is voor de cliënt. In 3 maanden tijd kwamen maar liefst 22 meldingen binnen van dagelijks sluitrondes lopen, het maandelijks wegen van cliënten tot de controle van verbanddozen en de bureaucratie in de thuiszorgdossiers. Naar de familie wordt daarbij geluisterd via familieavonden. Daaruit de eyeopener dat de families kwalitatieve zaken zoals geen loshangende keukendeurkastjes veel belangrijker vinden dan het naleven van allerlei protocollen. (Bron: In voor zorg interview, Ingrid Brons, 12-12-2015) Zaken die wij alleen maar kunnen onderstrepen en die wij met zorgvisite aanhangig maken en met ons boek ‘En ze leefden nog goed en tevreden. Hoe de bureaucratie bijdraagt aan betere ouderenzorg’.

We vinden de Rode knop een geweldige uitvinding en adviseren deze ook te kunnen laten gebruiken door cliënten en naasten. ZORGVISITE TIP We komen hierop terug later in deze zorgvisite.

Parkeren domineert

Heerde blijkt nog een hele plaats te zijn. Het ontberen van wegwijsbord naar Wendhorst breekt ons kort op, maar al snel zien we gebouwen die niet anders dan zorg kunnen herbergen aan de rand van Heerde. We ervaren daardoor dat de dorpskern best nog een endje verwijderd is (de website stelt het op 500 meter) en dat voor zover wij kunnen beoordelen het wandelingetje ernaar toe langs de doorgang/toegangsweg naar Heerde is.

P1040329 P1040331

Er is een schare aan parkeerplaatsen over het hele terrein die wat ons betreft de ziel uit de plek halen en de benutting van het omringende Veluwse platteland te niet doen.

P1040324

Je hebt toch romantische beelden van een schaapskudde die voorbij trekt, paarden die er staan of een boer die het land bewerkt.

Verboden te vissen

Er staat statige nieuwbouw in het water en langs de weg met menig te koop bordje aan de gevel. Het blijkt Heerderhaegen te zijn: 18 luxe appartementen onder de hoede van een aparte stichting waar Viattence desgewenst de zorg gerelateerde diensten aan levert. Er is een zeer fraaie folder van beschikbaar met de plattegronden van de koopappartementen erin. Zo’n folder is een voorbeeld voor de woonzorgcentra en hun beschikbare appartementen/kamers. ZORGVISITE TIP In Heerderhaegen zit een fraai gesitueerde dagbehandeling van Wendhorst met een groot aan het water gelegen terras.

P1040300 P1040302

Ook loopt er een lange loopsteiger door het water. Prachtig alleen… waarom een verboden te vissen bord? Juist even de hengel erin gooien is iets dat met ouderen door (klein)kinderen heerlijk kan worden gestimuleerd. ZORGVISITE TIP

Gebruik rode knop tegen het prikkeldraad: risicoloos is levenloos

Het rondje om het klassieke jaren zeventig verpleeghuis biedt niet veel te zien of vermaak.

P1040315 P1040316

Je maakt geen contact met wat erin het huis gebeurt en het heeft geen onderlinge verbinding. We zien best wel dat er veel aangelegen is de beschutte buitenruimte tot een aangenaam verblijf te maken: volière, kas, dierenweide, tuintjes, maar de zelfstandige  toegankelijkheid ernaar toe is nog niet klaar (wordt wel aan gewerkt horen we later). Evenwel meer schrikken we van het prikkeldraad dat overal op de glazen afscheidingsschermen, die het hele gebouw omringen, is geplaatst.

P1040317 P1040319 P1040328

De associatie met een gevangenis doemt bij ons op. Het zal vast zo zijn dat de vereiste hoogte met het glazen scherm niet gehaald werd (alhoewel het bij ons tot boven schouderhoogte reikte), maar moet je zo ver gaan dat je alles risicoloos maakt voor die ene oudere die nog het zwaantje in de ringen kan maken? Hoeveel vertrouwen straal je uit met je Viattence visie die vrijheid hoog in het vaandel heeft: vrijheid op niet vastbinden en vrijheid op bewegen, zoals  we lezen in de Welkom folder voor Viattence in Heerde.

Wij drukken de rode knop in en zeggen weg met het prikkeldraad. Tijdens het ommetje zien we nog een ons onbekend fenomeen: een soort toeristen treinkar  die de restanten van de geserveerde maaltijden blijkbaar komt ophalen.

P1040320 IMG_4539

We krijgen meteen het idee zou het niet leuk zijn deze om te bouwen tot een autotreintje  die de cliënten lekker over het terrein en de omgeving gaat rijden? ZORGVISITE TIP Bij de Buitenhof, zorglocatie van Cordaan hebben ze zoiets. Een groot succes daar, ook in relatie tot het nabijgelegen Amstelpark in Amsterdam Buitenveldert.

IMG_3075 IMG_3076

En we bevelen Viattence aan bij hun vernieuwbouwplannen eens goed te kijken naar een locatie als Boswijk in Vught, hoe zij voor hun cliënten, ook zij met dementie veiligheid en eigenheid (inclusief prive buitenruimte) hebben weten te combineren

Gebruik de buitenruimte

En een ander ZORGVISITE TIP is natuurlijk weer doe wat om mensen het naar buiten gaan te veraangenamen: zet wandelroutes uit, doe (meer dan de beweegtoestellen voor Heerderhaegen) ook wat aan sport bv een tennisbaantje of volleybal veldje voor bezoekers cq bewoners van Heerde zelf.

P1040303

Het zijn zaken waarvoor een gewenste (ver) nieuwbouw van Wendhorst in 2017 (?) geen excuus hoeft te zijn. En nu we toch lekker bezig zijn: we hopen maar dat daarbij überhaupt naar de locatie wordt gekeken. Wij zouden het persoonlijk meer naar de kant van het boerenland situeren om die verbinding uit te nutten.

Mantelzorgkeurmerk

Het is al ruim lunchtijd. We haasten ons naar binnen. De sluis is netjes, maar wordt niet als communicatie mogelijkheid gebruikt. We zijn aangenaam verrast door het mantelzorgkeurmerk dat er hangt.  Zoiets hebben we bij eerdere zorgvisites nog nergens gezien.

IMG_4537 P1040307

Het entreegebied is weids en door de kenmerkende te lage systeemplafonds best institutioneel.

De receptie is rechts aan de zijkant gesitueerd. We passeren een weinig opvallend folderrek, voornamelijk met zorgfolders en Viattence folders gevuld. Op zich goed verzorgd. We geven de ZORGVISITE TIP mee: zet de folders prominenter neer en voeg er leuke dingen voor de mensen folders en informatiemateriaal aan toe, ZORGVISITE TIP

We zien een wat ouderwets aandoend internet café en een leuke van recente tijdschriften voorziene leestafel met rieten meubilair. En Wifi!

IMG_4535

De twee dames achter de balie besteden geen aandacht aan ons, dus we lopen door naar het enorme restaurant met glazen serreachtige aanbouw aan de linkerkant. De hele inrichting ervan is nog van de oude stempel: het typerende verpleeghuis meubilair, inclusief kunstbloemen slaat de trom en de uitstalling van de waren is kantineachtig. Als wij er zijn zit er alleen personeel te eten. Later zien we wel dat voor mensen met dementie er een aparte Brink als dorps-en ontmoetingsplein met een andere snit is ingericht.

Visie op anders eten en drinken hard nodig

We nemen beide in verschillende variaties de daghap en zetten ons aan het overvloedig vol opgeschepte bord met rundervink, spinazie en aardappelpuree en met kipfilet, bietjes en aardappelen. Het kan ons –meer dan vriendelijk gezegd- echt niet bekoren.

IMG_4529

In alle opzichten wreekt zich hier dat de eigen keuken is opgedoekt. Wij bevelen aan snel het zelf koken te herintroduceren. Net als vrijheidsgevoel is lekker eten en drinken een basisbehoefte van de mens. Vorm je een visie hoe je dat met elkaar kunt realiseren buiten de gebaande kaders om. Bovendien, zo laat ook ons boek over de zorg bureaucratie zien, meteen weer een paar regels in de vuilnisbak!

Kantorengang verbindt 

IMG_4536

De prettige kantoren gang verbindt het openbaar toegankelijke en somatische verpleeghuis deel met het afgesloten deel voor mensen met dementie. We lopen menig medewerker regen het lijf die allemaal ons vriendelijk groeten. Het is goed dat de kantoor medewerkers en we begrijpen ook het management en de Raad van Bestuur zo midden tussen de cliënten zitten. En het kan hier op de begane grond omdat de facto alles zo’n beetje grondgebonden is. De tussentijdse sanitaire stop kan er qua hygiëne goed mee door maar qua inrichting (maandverbandzakjes, jashaak) kan het heel wat logischer.

Andere wereld van het kleinschalig wonen 

Een medewerkster die een cliënt naar binnen begeleid vergezelt ons bij het binnentreden van dit besloten gedeelte. Het is alsof we in een andere wereld terecht komen. Een heerlijk plein met veel belevingsgerichte elementen die een gewoon plein beogen na te bootsen met eraan een winkeltje, een kinderdagverblijf en wat dies meer zij. We begrijpen dat de oude afdelingen structuur hier is getransformeerd naar relatief kleinschalig wonen in groepen van tien bewoners en dat deze de hele dag over de hele ruimte kunnen rondscharrelen. Het is  de bedoeling dat ze ook zelf naar buiten kunnen gaan, maar de veiligheidseisen daarvoor zijn nog niet zo ver horen we. Nu is het stil op het plein, De Brink geheten. Tijdens de lunch en het avondeten worden de bewoners naar hun eigen woongroep terug gehaald. We worden uitgenodigd naar een woongroep mee te lopen. Helaas kregen wij een  stereotiep beeld voor op dat moment. Een paar mensen passief in de woonkamer en een enkeling in bed. We zagen zo gauw geen medewerkers en ook niet aanduidingen bv in de gang wie er deze dag in welke functie werkt. We hoorden dat er niet zelf gekookt wordt.  En we vonden het er naar urine ruiken. We hopen maar dat deze moment opname geen recht doet aan waar Viattence voor staat en waar op hun website zo aan wordt geappelleerd.

 Een onderscheidend frisse website

De homepage van de Viattence website is onderscheidend van wat we normaliter zien. Je krijgt meteen de kernzaken: Viattence staat voor de zorg en ondersteuning die u wenst en vertaalt dat naar Uw Thuiszorgwens en Uw Woonzorgwens. Er staan referentie filmpjes op waarin cliënten hun verhaal vertellen, je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief. Er staat een plattegrond op van Wendhorst (ZORGVISITE TIP svp ook in de sluis en elders in het gebouw zichtbaar ophangen inclusief een cliënt en bezoeker gerichte bewegwijzering binnen en buiten), je kunt logeren als cliënten in de thuiszorg, maar ook als familie en je kunt er digitaal voor reserveren. Dat laatste is wel een groot woord. Je denkt dan net als in hotels dat je kunt zien hoe de kamer eruit ziet en van wanneer tot wanneer vrij etc, maar zover is het nog niet. Desalniettemin, het is een begin en we zouden het graag doorgetrokken zien ook voor reguliere woonplekken in Wendhorst, inclusief wachttijd informatie. Het leuke van een aardige website is dat je dan nog meer wil, zoals naast een medewerkers log-in, een cliënten cq naasten log- in, inclusief de befaamde Rode Knop. En ook meer informatie waardoor cliënten en familie gestimuleerd worden, op ideeën gebracht worden wat er allemaal te doen is voor een tevreden oude dag en wat jezelf allemaal kunt ondernemen.

Eigen kracht bijeenkomst

Viattence en Wendhorst wil wel, doet wel. Alleen al het feit dat de Eigen Kracht Centrale is uitgenodigd om die methodiek over te brengen en zo  de Eigen Kracht van cliënten en familie in een verpleeghuissetting  te introduceren sterkt ons in dat vertrouwen. Niet alleen omdat Dame T, Tineke van den Klinkenberg voorzitter van de Raad van Toezicht is van de Eigen Kracht Centrale, maar ook omdat wij in de papieren voorloper van Zorgvisite, in de gids ‘Thuis Voelen’ de Eigen Kracht methode van harte als TIP mee gaven.

Van gemengde gevoelens naar vertrouwd gevoel

Het kan verkeren. Een zorgvisite waar je met hoge verwachtingen heen gaat en dan met enig domper gevoel vertrekt. En tegelijkertijd denkt, dat laten ze daar bij Viattence niet op zich zitten. De waarden die en het enthousiasme dat de voorzitter van de Raad van Bestuur publiekelijk uitdraagt en predikt, kunnen geen loze woorden zijn; wat de website als kernwaarden aangeeft en uitstraalt kan niet louter window dressing zijn. Vi (omdat uw levensverhaal ertoe doet) Attent (omdat uw glimlach ons cadeau is) Sense (omdat wij aanvoelen waar uw kracht lig). Het is een beetje bij elkaar gezocht als uitleg van een fancy naam als Viattence , maar daarom niet minder een  loffelijk baken voor de toekomst. Of de medewerkers deze zaken al in de genen hebben, we kunnen het niet beoordelen. Wel dat het gebouw en de binnen- en buiteninrichting alsook de basale levensbehoeften als eten en drinken hierop nog niet klaar zijn. En dat de zojuist benoemde nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht Erik Dannenberg, die wij interviewden in zijn hoedanigheid van wethouder van Zwolle en  voorzitter van de VNG commissie zorg voor ons zorgbureaucratieboek, het in zich heeft om om de kwalitatieve trivialiteiten van alledag scherp voor ogen te houden en daar bestuurder en management op uit te dagen.

 

Zorgkaart Nederland: 7.4; 36 waarderingen, laatste geplaatst op 2 juli 2014

Gastvrijheidszorg met sterren: geen waardering

Bezoek afgelegd januari 2015

Copyright Dames THe, Publicarea, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse

 

 

One Response to “(Nog) Gemengde gevoelens”

  1. Beste Hetti en Tineke,

    Allereerst willen wij jullie bedanken voor jullie bezoek aan locatie Wendhorst in Heerde. Het is goed dat mensen van buitenaf bij ons binnen komen kijken en we waarderen het feit dat jullie je waarnemingen met ons hebben gedeeld. Wij worden hiermee op blinde vlekken gewezen, dat houdt ons scherp. We zijn positief gestemd over het feit dat jullie onze Rode knop benoemen. Jullie suggestie om die ook voor cliënten en mantelzorgers in te voeren, willen wij graag overnemen. Dank voor het compliment voor onze onderscheidende frisse website, ook hier zullen we jullie tips nog verder in verwerken. Fijn die positieve bewoordingen over De Brink, ons belevingsgerichte plein voor cliënten.

    Wendhorst is een van de laatste grootschalige locaties van Viattence en in de meeste van onze andere locaties werken we al volgens het concept van kleinschalig wonen. We herkennen uw bevindingen betreffende het jaren ‘70 instellingsgevoel dat het pand helaas geeft. We hebben nieuwbouwplannen voor Wendhorst om ook hier kleinschalig wonen te realiseren medio 2017. Daar gaan wij echter niet op wachten, op enkele afdelingen wordt al proefgedraaid met zelf koken op de afdeling en we gaan toe naar kleinschalig wonen binnen het grootschalige gebouw dat Wendhorst nu nog is. We zitten dus in een overgangsfase omdat ook wij geloven in belevingsgerichte zorg binnen het concept van kleinschalig wonen.

    Wij nodigen jullie uit om ons over enige tijd nogmaals te bezoeken. De Thee staat in elk geval altijd klaar voor een goed gesprek op de kamer van Laurent de Vries.

Geef een antwoord