Of je buiten of binnen bent, het maakt een enorm verschil

Of je buiten of binnen bent, het maakt een enorm verschil
3.5

Vrijthof
Burgemeester Meslaan 49
Postbus 94 
4000AB Tiel
info@szr.nl
Tel.: 0344-671311 
www.szr.nl  

Of je buiten of binnen bent, het maakt een enorm verschil 

IMG_9213

3,5 THe kopje 

Vrijthof maakt deel uit van Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR) met als motto ‘Thuis in Rivierenland’. Vrijthof is een enorm complex waar intensieve zorg wordt verleend voor mensen met een lichamelijke beperking, kortdurende revalidatie zorg, wonen voor ouderen met dementie, intensieve zorg voor jongeren met Niet Aangeboren Hersenletsel, alsook een hospice en dagbehandeling. Vrijthof bestrijkt een groot oppervlak omdat het grotendeels in laagbouw gevestigd is en meerdere functies omvat. 

Aan hoeveel bewoners Vrijthof plaats biedt, daarover hebben wij noch op de website, noch in de brochures informatie gevonden, maar het zullen er zeker meer dan 100 zijn.

Vrolijke nieuwbouw contrasteert met architectuur en omgeving zorgcentrum  

We komen het grote terrein binnen via vrolijke rode nieuwbouw voor ouderen, waarvan de buitenruimte op de begane grond door de bewoners mooi ingericht is met planten, lekkere zitjes en banken. Een contrast met het grote zorgterrein Vrijthof dat omgeven is door andere zorgvoorzieningen zoals het Ziekenhuis Rivierenland, grote parkeerterreinen
IMG_9198
en enorme grasvelden met hekken er omheen.
23
Dit maakt als eerste kennismaking nu niet bepaald een gezellige indruk. Heel anders dan wat je je bij een ‘vrijthof’ voorstelt als zijnde een omheinde plaats, een voorhof van de kerk of een omheinde hof (in middeleeuws Nederlands vrithof). Het is ontstaan uit het oudheidkundige vriten wat begunstigen betekent. De architectuur van het gebouw werkt  er ook niet aan mee om een Vrijthof in deze zin te realiseren.  

Veel grondgebonden afdelingen en een mooie binnentuin 

Fijn is natuurlijk dat heel veel afdelingen grondgebonden zijn waardoor bewoners gemakkelijk naar buiten kunnen en gebruik kunnen maken van een wel heel mooi aangelegde binnentuin met verschillende zitjes, pergola’s, een schaakbord en wat we niet vaak treffen een oven om te barbecueën. TIP van het HUIS.
29 28
Die grondgebondenheid wordt overigens niet benut om de bewoners rechtstreeks vanuit hun woon/slaapkamers toegang te geven tot de buitenruimte zoals wij al jaren geleden zagen bij Boswijk in Vught. Kijk maar bij Zorgvisite onder provincie Noord-Brabant. TIP van ZORGVISITE. 

Van de binnentuin van Vrijthof wordt overigens ook bij dit herfstige weer druk gebruik gemaakt om er op verschillende plekken een sigaretje te roken. Aan de achterkant van deze tuin maakt het huis contact met een woonwijk.
27  

Het huis heeft veel te bieden, maak dat duidelijk op een plattegrond 

De ruimte voor de entree is autovrij en ook hier kan worden buiten gezeten op het terras bij het restaurant.
34
Een mand met fleecedekentjes zou het buiten zitten bij wat koudere temperaturen hier ook nog aangenaam kunnen maken. TIP van ZORGVISITE.  

Binnengekomen door een vriendelijk aangeklede sluis staan we direct in de Plaza met een receptie, een goed gesorteerde winkel, een kapsalon en een restaurant met zeer ruime openingstijden.
IMG_9205
Aan de achterzijde van de Plaza is ook nog een stilteruimte. Er zijn drie routes te volgen, maar de betekenis daarvan is voor een buitenstaander moeilijk in te vullen.(Het staat wel in de brochure). Een plattegrond in de sluis of bij de receptie en een duidelijker bewegwijzering kan veel verhelderen. TIP van ZORGVISITE. Het is ook leuk dat je als huis bij de entree al meteen duidelijk maakt wat je als huis allemaal te bieden hebt.  

Veel keuze vrijheid in maaltijden en waar je ze gebruikt  

In het restaurant is vanalles te verkrijgen. Warme en koude lunch, er is een saladebar, allerlei lekker versnaperingen en dranken tot en met licht alcoholische. En goede koffie. Het restaurant is in verschillende hoekjes opgedeeld, wat een huiselijke indruk maakt. 
IMG_9202
Het is er echt levendig. Bewoners krijgen hun maaltijden op de kleinschalige afdelingen, waar overigens drie maal per week met de bewoners zelf (die dat leuk vinden) wordt gekookt.
IMG_9204
Bewoners hebben de keuze op hun kamer te eten, dan wel met elkaar in de woonkamer of met hun bezoek in het restaurant. Die keuzevrijheid wordt nadrukkelijk aangegeven in de brochures van het huis.   

Personeelswerving op het toilet 

Op het bezoekerstoilet treffen we een affiche waarin bezoekers gevraagd wordt of zij iemand weten die in het huis zou willen werken. Een geslaagde match levert de bezoeker een flink bedrag op.
IMG_9220
Wij zijn daar niet zo van gecharmeerd. Het geeft al gauw de indruk dat de zorgorganisatie kampt met een tekort aan personeel. Wij dames THe zijn meer voor de gebruikelijke advertentiewegen voor het werven van personeel.    

Informatie duidelijk en prettig leesbaar  

De informatie die SZR over haar vestigingen biedt is goed verzorgd en duidelijk. Brochures over de verschillende vestigingen zijn te downloaden en op de vestigingen zelf verkrijgbaar. Zo worden wij in Vrijthof verwezen naar het servicecentrum, gesitueerd in een glazen aparte ruimte waar we een brochure aangereikt krijgen. Ook al is de ruimte transparant, je moet wel een drempel over. In de Vrijthof brochure wordt de nieuwe bewoner hartelijk welkom geheten door de locatiemanager die van harte hoopt dat de bewoner snel kan zeggen: “Vrijthof daar ben ik thuis!“  

Op de website zijn foto’s te zien van het wonen, de activiteiten binnen en buiten (in de verschillende tuinen) van het huis. Ook staat er een filmpje klaar, waarin bewoners, bezoekers en medewerkers aan het woord zijn over het thuis zijn in de Vrijthof. Bij de intake wordt nadrukkelijk gevraagd naar de achtergrond van de bewoners en wat zij prettig vinden op het gebied van wonen, leven en dagelijks doen en laten, zodat de zorg zich daaraan kan aanpassen. Familie, naasten worden nadrukkelijk uitgenodigd hun rol te blijven spelen in het leven van de bewoners. Op de website is een activiteitenagenda aan te klikken met opvallend veel verschillende muziekvoorstellingen.
33   

Wat op de website nog aangevuld kan worden zijn plattegronden van de kamers in het huis, de grootte van de verschillende groepen en de wachttijden voor de verschillende afdelingen. TIP van ZORGVISITE. 

Verbind de fysieke buitenruimte met het sociale gebruik 

Het verschil binnen/buiten is opmerkelijk. Binnen is er warmte en kleinschaligheid en een hartelijke bejegening van de medewerkers van de Plaza. Wel behoeft ‘het leiden en je als bewoner en  bezoeker en verleiden’ binnenshuis door bv een leuke etalering en bewegwijzering verbetering. Buiten voel je je haast vervreemd en verloren tussen met hekken omheinde grasvelden en de geparkeerde auto’s. Het zou een aanzienlijke verbetering kunnen opleveren als de Vrijthof iemand met deskundigheid van de inrichting en de sociale (menselijke, ontspanning en ontmoetingskant) functie van de openbare ruimte, in de arm neemt om hier een plan op te maken. Met als richtsnoer het idee van een voorhof. Kijk eens op www.postzegelparken.nl  

Zorgvisite afgelegd november 2017 

Copyright Dames THe Tineke van den Klinkenberg/ Hetti Willemse; Publicarea 

One Response to “Of je buiten of binnen bent, het maakt een enorm verschil”

 1. Dames THe schreef:

  Via de mail ontvingen de Dames THe de volgende reactie van SZR:
  Beste medewerkers van Zorgvisite,

  Hartelijk dank voor jullie mail. Fijn dat jullie Vrijthof positief beoordelen.

  De tips van Zorgvisite nemen we graag ter harte.

  Op jullie opmerking over het hekwerk rond de grasvelden willen wij graag een toelichting geven.

  Vrijthof beschikt over twee dierenweiden voor schapen en geiten. Vandaar het hekwerk.

  Bewoners, bezoekers, maar ook omwonenden genieten altijd zichtbaar van de dieren op ons terrein.

  Met vriendelijke groet,

  Namens de medewerkers van Vrijthof
  Angela Fransen
  medewerker communicatie

  __

  De Dames THe danken SZR voor hun reactie en toelichting. En de dierenweides zijn door ons niet onopgemerkt gebleven en worden natuurlijk zeer positief gewaardeerd.

Geef een antwoord