Prego: een beetje meer ‘La Dolce Vita’ in Vivaldi

Prego: een beetje meer ‘La Dolce Vita’ in Vivaldi
4

WelThuis Vivaldi

Brechtzijde 45

2725NR Zoetermeer

tel: 079-7122122 (telefoongids), 088-4262160 (de site)

info@welthuis.nl

http://www.welthuis.nl/woonlocaties/verpleeghuis-vivaldi-in-zoetermeer
Prego: een beetje meer ‘La Dolce Vita’ in Vivaldi

4 THekopjes

IMG_5336

Vivaldi: een heerlijke naam voor een woonzorgcentrum. De zoete klanken van het het meesterwerk van de Italiaanse componist Antonio Vivaldi, De Vier Jaargetijden komen vanzelf in je hoofd, alsook proef je de smaak van ‘La dolce vita’, waarmee je Italië associeert. Zou het zo zijn dat we beide thema’s overal in de genen van Vivaldi terug zien? Vivaldi is gebouwd in 2010 en is een huis voor mensen met een lichamelijke beperking of met dementie (104 appartementen verdeeld over woongroepen van elk 8 bewoners) en 54 appartementen voor revalidatie.

Verplichte familieparticipatie of naasten in hun natuurlijke rol

Evenwel de echte reden dat we op pad naar Vivaldi zijn, is dat wij denken dat het woonzorgcentrum onderdeel uitmaakt van zorgorganisatie De Vierstroom. De Vierstroom kwam in 2012 landelijk in het nieuws met het bericht van bestuurder Jeroen van den Oever, waarin hij familieleden wilde verplichten tot ‘meehelpen’. Er stak een storm van kritiek op. Inmiddels is bij De Vierstroom verplicht stellen niet meer aan de orde. Er wordt nu gesproken over’ netwerkparticipatie’ (meer beroep doen op familie, leidt tot meer participatie). En omdat wij  Dames THe ook menig duit in het zakje (zie bijvoorbeeld hier en hier) hebben gedaan om het naasten makkelijk te maken hun natuurlijke rol in de setting van een woonzorgcentrum te vervullen zijn wij, vergezeld door ‘onze dochter ’Marielle’ die met de ogen van de jeugd kijkt,  extra gemotiveerd om Vivaldi met een zorgvisite te vereren.

Huh, waar is De Vierstroom?

Het is even verwarrend: behoort Vivaldi nu bij Vierstroom of niet? Het blijkt dat ervoor gekozen is de namen aan te passen. Is dat vanwege de inschatting dat mensen denken :‘Is dat de zorgorganisatie waar je verplicht vier uur in de maand moet ‘meewerken’?’ De Vierstroom levert nu de professionele zorg en ondersteuning in de wijk en bij mensen thuis. WelThuis omvat de woonzorglocaties. Zowel DeVierstroom als WelThuis behoren, als zelfstandige bedrijfsonderdelen, tot Fundis. En dat moet je als gewoon mens maar allemaal begrijpen. In ieder geval maakten wij het bij onze eerste desk research er niet uit op. Aangekomen bij Vivaldi zien we dat de naamswijziging nog niet is doorgevoerd op de borden en vlaggen; de meer bekende “Vierstroom-naam” wordt nog gehanteerd.

Met een bruggetje haal je de buurt in huis

Het is een gure dag in deze Primavera tijd van het jaar. Onszelf wapenend tegen de wind, lopen we toch eerst ons rondje om het huis. Vivaldi ligt in een woonwijk tegenover de GGZ en vlakbij het ziekenhuis. De locatie ligt op een schiereiland en is behalve aan de voorzijde van het pand, aan drie zijden omsloten door water. De oevers zijn mooi, zeker aan de achterzijde van de locatie.

IMG_5323 IMG_5333

De terrassen in de hofjes zijn kleurrijk ingericht en nodigen uit om er lekker te gaan zitten met mooi weer.  Door het water ligt de locatie wel echt afgescheiden van de wijk. Waarom niet een bruggetje gebouwd in het verlengde van de brug naar de woonwijk en uitkomend op de achterkant van het huis en de gang die naar het restaurant leidt. ZORGVISITE TIP

Zorg dat pg-bewoners bewegingsvrijheid en buitenlucht hebben

De tuinen staan in directe verbinding met het water, wat bij ons de vraag doet rijzen: zouden de pg-bewoners wel kunnen genieten van de tuin? Later wordt ons duidelijk dat de PG-bewoners ook hier weer op de bovenverdiepingen wonen en dus voor buitenlucht  aangewezen zullen zijn op de balkons, of op naasten en vrijwilligers die met hem naar buiten gaan om een beetje meer bewegingsvrijheid te hebben dan de kwart hectare die een woongroep oppervlak meet. Wederom herhalen we onze ZORGVISITETIP: geef  pg-bewoners bewegingsvrijheid en maak het voor hen en hun naasten makkelijk en vanzelfsprekend  om naar buiten te gaan.

Wat  gelijk in het oog springt zijn de bijzondere balustrades van de Franse balkonnetjes; het lijkt wel kant!  TIP van het HUIS

IMG_5330

Een fijne ontmoetingshal met zitjes en kantwerk

De entree van Vivaldi is wat verborgen en komt ondanks de geweldig leuke lamp en open balustrades zakelijk over. Het is een schril contrast met de achterkant, waar de lieflijke vijver is waar je met een paar fonteinen en kunstwerken erin, zo Anita Eckberg en Marcello Mastrioani hun dolce vita moment ziet beleven.

IMG_5309 IMG_5324

We begrijpen de keuze van de entree wel. Hup, makkelijk in relatie tot GGZ en ziekenhuis. Maar als je dan die keuze maakt, maak hem dan wel uitnodigend. TIP van ZORGVISITE: zorg ervoor dat de fietsen in de aanwezige stalling worden gezet en maak de entree uitnodigender door een leuk plantsoentje met bankjes, kunstwerkjes en fleurige –vier jaargetijden-  plantenbakken  te plaatsen. Als je echter binnen bent, is de wereld  anders. Een hoge hal met zitjes en groen en ook hier: de balustrades en de zijkanten van de trappen voorzien van het “kantwerk”! Heel fijn.

IMG_5331

Dat kantwerk is prachtig gemaakt van witte plastic lijnen waar we vroeger thuis de was aan hingen. Een  kunstzinnige vondst. We raken gelijk aan de praat met een bewoonster van Vivaldi, die op een van de oranje bankjes zit, die rond bomen geplaatst zijn. Het bankje zit prima maar elke keer dat de buitendeur opengaat, voel je de koude vlaag

IMG_5338

We zien weinig informatie in de hal over Vivaldi of WelThuis. De bewegwijzering is vrolijk, anders dan anders (TIP van het HUIS), maar kan best nog wat meer en  in gebruikerstaal. Zie onze gids Thuis Voelen. ZORGVISITE TIP. En als je er toch mee aan de slag gaat: denk ook aan buiten bewegwijzering en wandelroutes uitzetten. ZORGVISITE TIP.

 

Bij de cappuccino  draaien Vivaldi en alle Italianen zich in hun graf om

We besluiten om eerst wat te drinken en eten op de Plaza, zoals Vivaldi het noemt. De Plaza is niet heel groot en heeft leuke stoelen en een mooie vleugel.

IMG_5313

ZORGVISITE TIP: nodig mensen uit met een bordje op de vleugel om er op te spelen. De kinderhoek en de internetcorner hebben (zo lijkt het) weinig aandacht gekregen bij de inrichting. ZORGVISITE TIP: wat meer aankleden zodat het uitnodigt.

IMG_5339

We zien ook achteraf een enorme sjoelbak. Ook die mag veel meer geëtaleerd worden. ZORGVISITE TIP Het zijn toch allemaal zaken waar je naasten mee prikkelt iets te gaan doen met de bewoners van Vivaldi. We nemen een gevuld tomaatje, een champignonsoep en saucijzenbroodje. De soep is heerlijk en goed gevuld en  ook het saucijzenbroodje is prima. Het gevulde tomaatje is zo koud dat je het eigenlijk niet eens meer goed proeft en het zeker niet prettig aanvoelt aan je tanden.

IMG_5311IMG_5314

ZORGVISITE TIP: Pas de temperatuur van de koeling aan. Natuurlijk ontbreekt de koffieproef niet…helaas, de cappuccino krijgt een zware onvoldoende. Vivaldi en alle Italianen met hem zouden zich in hun graf omdraaien!. Vanuit de Plaza kun je eenvoudig het terras op, met tuinsets en parasols en ook een kippenhok.

IMG_5327

Als we daarna nog even rondlopen in de hal, valt ons op dat de indeling van de ruimten toch niet ideaal is. De receptie kijkt niet uit op de hal maar staat er haaks op (je loopt er eerst voorbij).

IMG_5335 IMG_5340

Waarom niet de counter gedraaid naar de hal, dan was er meer overzicht alle kanten op. Dan had je daar ook het winkeltje en receptie mee kunnen combineren.  Het winkeltje is leuk, maar is zo’n donkere hoek als het dicht is. En de kapper zit erg verstopt met alleen de deur die uitkomt op de hal. Dit zijn altijd lastige (dure) dingen om aan te passen als het een maal zo gebouwd is. ZORGVISITE TIP: let op het combineren van  functie bij nieuwbouw en renovatie en lees de tips bij zorgvisite om deze toe te passen.

Veel mogelijkheden om met elkaar in contact te komen.

In Vivaldi wordt veel gelegenheid gegeven elkaar te ontmoeten. Uitnodigende zitjes in de hal en op de gangen. TIP van het HUIS. Op een natuurlijke manier raken wij in gesprek met bewoners en familie. De woonkamers van de woongroepen zijn niet heel groot en in de op zich aansprekend ingerichte woonkamers die wij zagen, misten wij echte zithoeken. Er staan alleen eetkamertafels en stoelen en bv geen lekkere banken met een natuurlijke plek voor de tv. Heel leuk is dat de woonkamers van twee groepen zo geschakeld waren dat ze gezamenlijk, op een mooie ronde manier één  keuken delen die in het midden ligt. TIP van het HUIS Ons spreekt minder aan het delen door twee bewoners van de sanitaire ruimte.

IMG_5325

Uit de gesprekken met de bewoners en familieleden krijgen wij mee dat zij het eten over het algemeen prima vinden. Inspraak over wat er gegeten zal worden die dag, ervaren ze echter niet. Opvallend is verder dat wij overal, zowel in het restaurant, op de gangen en in de woonkamers zeer betrokken familieleden aantroffen. Het credo van de bestuurder lijkt wel te werken.

Kapstokken bij de woongroepen: hier wordt op bezoek gerekend

In de gangen van de woongroepen treffen wij kapstokken aan. Op zich al bijzonder, omdat ze bij de meeste huizen die wij bezoeken, ontbreken. Hier zijn ze bovendien op een mooie wijze aangebracht, zodanig dat er voldoende ruimte is zonder de gang te blokkeren. TIP van het HUIS.

IMG_5322

Het stiltecentrum is daarentegen minder mooi gesitueerd. Wil je gebruik maken van het stiltecentrum dan kun je deze alleen bereiken via de werkplek (van waarschijnlijk de geestelijk werker). Dat nodigt niet uit. TIP van ZORGVISITE: hef de werkplek op en maak er een groter stiltecentrum van. Waar we zeker over te spreken zijn is de banden pomp en de informatie erbij. TIP van het HUIS

IMG_5318 IMG_5319

Een frisse website, waar meer beeldmateriaal en de nieuwsbrief op kan

De site van WelThuis geeft een mooi overzicht van de wachtlijsten voor elke locatie, is inzichtelijk en geeft ook de namen van de locatiemanagers en de bereikbaarheidsgegevens van de cliëntenraadsleden per locatie. Daarentegen is het telefoonnummer van de locatie of locatiemanager niet op de site te vinden, er wordt verwezen naar een algemeen WelThuis telefoonnummer. Ook is op de site weinig te zien van de locatie. ZORGVISITE TIP: zorg voor plattegronden van de kamers en meer beeldmateriaal (foto’s en films) van de locatie op de site. Via een omweg vinden we de nieuwsbrief voor vrijwilligers van WelThuis en Palet welzijn. Het is en uitgebreide nieuwsbrief met nieuws over veranderingen in de organisatie, ervaringen, trainingen en introductiebijeenkomsten. ZORGVISITE TIP: zorg dat deze nieuwsbrief ook via de site van Vivaldi bereikbaar is.
Vivaldi is een prettig huis om te zijn. Maar hou in de gaten dat het niet institutioneel wordt en blijf uitnodigend; trek je niet terug op een eiland.

 

Bezoek afgelegd in juni 2015. Met dank aan Marielle van Duinen.

IMG_5328

Zorgkaart Nederland: 7,3 uit 12 waarderingen, laatste waardering van maart 2015, eerste waardering van Juli 2011.

Gastvrijheid zorg met sterren: geen deelname

Copyright: Tineke van den Klinkenberg/Hetti Willemse/Publicarea

 

Geef een reactie