Verpleeghuis De Eshoeve

Verpleeghuis De Eshoeve
3.5

Verpleeghuis De Eshoeve 
Doorniksestraat 150
2587 AZ Den Haag
Tel: 070-3064700
Email: geen emailadres op de website, noch op het informatiemateriaal
Website: www.hwwzorg.nl

Klik op de foto voor de zorgvisite in pdf.
IMG_3183

Sjiek en sjofel in één boezem?
Openbare buitenruimte heeft geen enkele allure
Overleg met de gemeente Den Haag over verbeteringen van de openbare ruimte
Personeels- en bewonerssferen door elkaar
Prettige eerste indruk binnen
Centrale gang vol reuring en huispoes op het biljart
Voldoende balans privacy en publieke ruimten?
Café/restaurant dat die naam met trots kan dragen
Zilveren bordje van de gemeente Den Haag
Heeft de PG buitenruimte?
Geen emailadres
De locatiemanager wordt vergeleken met een burgermeester
 
De Eshoeve, een huis van contrasten
 
Wij zijn nieuwsgierig naar verpleeghuis De Eshoeve onderdeel van HWW Zorg. Dat komt niet alleen omdat HWW Zorg herrezen is uit het faillissement van mega zorgorganisatie Meavita in 2009. En ook niet omdat HWW zorg onderwerp was van de acties van de Abvakabo en wij ons zouden afvragen of dit al of niet terecht was. Nee, het is vooral onze ervaring met een zorgvisite avant la lettre, afgelegd in het kader van ons boek Thuis Zijn aan De Schildershoek, ook een HWW zorg locatie.
Is De Schildershoek gelegen in een wijk van Den Haag die als achterstandwijk te boek staat, De Eshoeve bevindt zich in -in onze ogen- meer deftig Haags, en wel in de wijk Belgisch Park, voorheen deel uitmakend van de gemeente Scheveningen. Je zou er geografisch van in de war raken, maar gelukkig leidt onze immer brave Tom Tom ons er met vaste hand naar toe.
HWW Zorg, waarvan de afkorting staat voor het veel aansprekender Haagse Wijk- en WoonZorg manifesteert zich met het motto ‘Dichtbij en vertrouwd en zorg leverend, waar de inwoners van Den Haag behoefte aan hebben’. Op de website van HWW Zorg lezen we dat er ‘gewerkt wordt met teams die bekend zijn met u en uw omgeving’. Haagse Wijk- en Woonzorg heeft elf locaties, waarvan een deel ook als thuis- en uitvalsbasis dient voor de wijkzorgteams.
 
Sjiek en sjofel in één boezem?
De Eshoeve is een somatisch en psychogeriatrisch verpleeghuis. Het is verbonden met de chique De Eshoeve Residentie. Als je de website van de Residentie bekijkt wordt je verlekkerd door de prachtige appartementen die er voor mensen met een ZZP 4 en 6 en een ZZP LG 4-6 (lichamelijk gehandicapt) blijkbaar beschikbaar zijn. Dat voelt en is eigenlijk scheef zeggen we tegen elkaar nadat we De Eshoeve als verpleeghuis hebben bezocht.
De website vermeldt eveneens dat Verpleeghuis De Eshoeve over een modern geoutilleerde tandheelkundige behandelkamer beschikt. Dat is een pre, want uit onderzoek blijkt dat tandartszorg voor verpleeghuisbewoners veelal een ondergeschoven kindje is. TIP vanuit deze zorgvisite: Tandheelkundige faciliteiten voor bewoners beschikbaar hebben en er duidelijk over zijn.
 
Het is volstrekt onduidelijk hoe het parkeerregime aan de openbare weg is; parkeren voor bezoekers van De Eshoeve is niet duidelijk aangegeven.
Het Belgisch Park, aan de rand waarvan wij onze auto parkeren lijkt ons trouwens een heerlijk ‘bos’. Waarschijnlijk kent elke Hagenees het wel en is er daarom geen enkele bewegwijzering naartoe.
 
Openbare buitenruimte heeft geen enkele allure
Ons vallen meteen de onbestemde, onderhoudsvrije gemeente bosjes op, die het gebouw aan de voorkant ontsieren.

IMG_3185

Ze ontnemen voor de bewoners het zicht op het vertier van de straat maar vooral op de mooie beplantingen met kleuren en geuren.

IMG_3182
Overleg met de gemeente Den Haag over verbeteringen van de openbare ruimte
We weten dat de gemeente Den Haag het hart op de goede plaats heeft als het gaat om ouderenbeleid, en daar werk van maakt via onder meer het PEP (participatie en emancipatie) voor iedereen. In het blad van HWW Zorg lezen we bijvoorbeeld dat de gemeente Den Haag beleid heeft om ‘fit’plaatsen in de openbare ruimte te realiseren; plekken, routes en toestellen die je tot het bewegen en sporten zetten. Nou dan raden we De Eshoeve aan heel gauw met de gemeente Den Haag om de tafel te gaan zitten om de openbare ruimte van De Eshoeve veel beter vorm te gaan geven en ten dienste te laten zijn van de bewoners en hun naasten.. TIP, van ons aan de zorgorganisatie. Wij kennen een gemeente die de openbare ruimte om niet ten gunste geeft aan een zorginstelling die het naar behoefte kan inrichten en tevens onderhoudt, zodat de gemeente de jaarlijkse onderhoudskosten niet meer heeft. Win-win zogezegd.
 
We lopen langs de kunstzinnige letters die De Eshoeve uitbeelden naar de entree. Een enorme witgespannen luifel zorgt voor een mediterraan gevoel en je kunt er lekker droog bij uitstappen als je met de auto als bewoner wordt afgezet. Even daarvoor hebben we aan de gevel een groot spandoek ontwaard waarop staat dat de Eshoeve medewerkers zoekt.

IMG_3184
Hm, wat straal je daar nu mee uit.
 
Personeels- en bewonerssferen door elkaar
De ontvangsthal is enorm. Ga je naar rechts, dan kom je in de chique De Eshoeve Residentie, ga je naar links dan kom je in verpleeghuis De Eshoeve. We worden uitermate gastvrij en attent te woord gestaan door de dame achter de lage, lange balie. Ze doet alle moeite om ons de gewenste informatie over een verblijf op De Eshoeve te verschaffen en geeft ons veel info mee. We zien op de balie ook veel personeelsgebonden informatie liggen, en later in de centrale bewoners- en bezoekershal ook personeelspostvakjes. Wij zijn er nooit zo gelukkig mee als bewoners/cliëntensferen en personeelssferen door elkaar worden gehaald. TIP aan de zorgorganisatie: Houd de domeinen van en informatie voor personeel en bewoners gescheiden.
 
Prettige eerste indruk binnen
We lopen het verpleeghuis in. De eerste indruk is gewoon prettig. Een leuk ingerichte zithoek meteen rechts en een heel fijne leestafel en krantenstandaard (met actuele kranten!) links. Direct daarna treffen we in deze hoek echter een te repareren rolstoel en een grote prullenbak zonder deksel.

IMG_3179

IMG_3180

IMG_3178
Centrale gang vol reuring en huispoes op het biljart

Daarna betreden we de brede centrale doorloop gang, die als binnenstraat bedoeld is. Zowel beneden als boven komen alle somatische- en pg afdelingen hierop uit, resp. kijken hierop uit.

IMG_3174

Men heeft werkelijk alles uit de kast gehaald om hier één en al reuring en ontmoeting te laten plaatsvinden: bibliotheek, brievenbus, biljart (waar de huiskat zich op vlijt) en een prachtig filmisch groot tv scherm (met dank aan de vrienden van De Eshoeve).

IMG_3175

IMG_3171

Aan de muren hangen portretten van vrijwilligers, die hun verhalen vertellen.
 
Voldoende balans privacy en publieke ruimten?
Het open restaurant komt ook op deze centrale gang uit. Er wordt druk gebruik van gemaakt en het ziet er goed en gezellig uit. Tegelijk bekruipt ons bij deze centrale gang, iets van: pas op dat het geen ratjetoe wordt, iemand moet er zich verantwoordelijk voor voelen. Je kunt er niet ontkomen aan de veelheid van aangeboden voorzieningen en aan het rumoer. Dat geldt vooral voor een tweetal somatische afdelingen, die direct aan de centrale gang grenzen. Als we er naar binnen blikken zien we dat deze huiskamers nogal kaal zijn qua aankleding en dat het meubilair gedateerd is. Pal aan de centrale gang gelegen lijkt het ons dat je als bewoner van deze huiskamers dan amper privacy hebt.
We zien op een zijgang, waar zich privé kamers van bewoners bevinden dat de onderhoudsstaat niet meer je dat is. We hopen dat er vernieuwbouw of renovatie plannen zijn en dat dan ‘, het marmoleum en de deuren vervangen worden, want  zoals wij die zagen, dat kan echt niet meer.

IMG_3177

En nu we toch aan het ‘preken’ zijn: trek de deuren van wc en spoelruimte altijd achter je dicht. Laat niet als dank!
We zijn toe aan een kopje koffie en lopen langs een prachtig gedecoreerde liftdeur. Weer zo’n contrast.

IMG_3165
Café/restaurant dat die naam met trots kan dragen
Het café/restaurant doet zijn naam alle eer aan. In een prachtige uitstalling straalt de wijn je tegemoet en dat het werkt zien we aan menig glaasje dat de heuse ober serveert. De bediening is professioneel en in alles merk je dat zij er een eer in leggen om het eten en drinken een feest te laten zijn. De kok bereidt alles zelf en zo te horen met hart en ziel. In de HWW Zorgkrant van lente 2013 maken we kennis met Joop Arends (hoofd voeding) en Fred Amponsah (gastheer Grand Café) en zij laten blijken er helemaal voor te gaan. Voor zover wij kunnen beoordelen, zit dat bij hen wel goed. Wij waren zeer onder de indruk van het gevarieerde aanbod en de redelijke prijzen, zeker voor de bewoners.

IMG_3168

We lezen in de HWW zorgkrant dat Joop ook wel in het grand café zelf á la carte kookt waardoor bewoners en bezoekers het koken meebeleven en het koken niet achter de gesloten deuren van een productiekeuken gebeurt. Dat zien we graag en we lichten dit als TIP bij deze zorgvisite eruit.
 
Zilveren bordje van de gemeente Den Haag
In de lente krant gingen Joop en Fred voor het ‘gouden bordje’ predicaat van de gemeente Den Haag. Het is -zo zien we in de hal- een zilveren geworden. Nou denken wij, als het hier al geen goud is geworden, dan moet het elders in de Haagse woonzorgcentra kennelijk nog beter zijn… Evenwel het als gemeente de waarde van eten en drinken in woonzorgcentra op een positieve manier op de kaart zetten, dat spreekt ons aan en is een TIP van ons waard.
 
Heeft de PG buitenruimte?
We kijken nog eens goed omhoog naar de etages van de pg afdelingen. Een deel zien we heel ‘sentimental’ en als ‘die goede oude tijd’ ingericht. We merken ook op dat de pg afdelingen de eigen rust, ondanks de open etages en balustrades naar de centrale hal, goed kunnen bewaren. Maar waar hun buitenruimte is? We hebben hem niet kunnen ontwaren.
 
Geen emailadres
De website van HWW Zorg en daarmee van De Eshoeve is standaard, organisatie gericht en er is niet zoveel op te beleven. In De Eshoeve zelf troffen wij voor gasten geen WIFI toegang aan. En om deze zorgvisite aan de locatie toe te sturen, zelfs geen email adres, overigens ook niet op het informatiemateriaal. Wel ontvingen we van de aardige receptioniste de activiteitenkalender van oktober. We verzuchten: waarom die nou niet op de website gezet… er is zoveel dat je vrijwel elke dag te bieden hebt!
 
De locatiemanager wordt vergeleken met een burgermeester
In het lente blad van HWW Zorg, overigens volgens de HWW Zorg website de laatste editie van een blad dat naar eigen schrijven vier keer per jaar uitkomt, -waar oh waar is de zomer editie?- wordt met de locatiemanager van De Eshoeve Barbara Kanters kennis gemaakt. Voor HWW Zorg is de locatiemanager te vergelijken met een burgemeester: hij of zij is verantwoordelijk voor alles wat er op de locatie gebeurt en is het aanspreekpunt voor cliënten, hun naasten en medewerkers. Barbara zegt zich de komende tijd te richten op het welzijn van de cliënten met veel aandacht voor sfeer, de omgeving, de communicatie en de familie: met  het huiselijke. Barbara heeft in de Cariben op St. Eustatius gewoond en heeft daar het belang van een liefdevolle omgeving, van de natuur en de rust gezien. Vandaar dat zij citrusbomen op de dementie afdeling gaat plaatsen.
Dat spreekt ons aan. De sfeer en inzet op het thuisgevoel is er zeker in de Eshoeve. Maar er zijn nog veel zaken aan te pakken en we hopen dat deze zorgvisite daar een handje bij verder helpt.
 
Zorgkaart Nederland: 6,9,  32 waarderingen, laatste waardering 16 september 2013
Gastvrijheidszorg met sterren: 2 sterren 2011
 
Copyright Dames THE Hetti Willemse/Tineke van den Klinkenberg
Oktober 2013

4 Responses to “Verpleeghuis De Eshoeve”

 1. wouter van der horst schreef:

  Mijn schoonvader werd ongeveer een jaar verzorgd in de Eshoeve (Stormvogel) tot een nichtje “MAX maakt mogelijk” in schakelde, want mijn schoonvader wilde zo graag nog een nachtje thuis in zijn eigen bed slapen; lepeltje-lepeltje met mijn schoonmoeder: ze zijn 73 jaar getrouwd.
  Jan Slagter van MAX kwam, zag en overwon. Met 100% medewerking van de Eshoeve werd er geregeld, dat mijn schoonouders (97 en 92 jaar) weer samen thuis konden wonen. Minstens 3 keer per dag komt er iemand langs voor de verzorging en drie dagen per week gaat “de ouwe reus” naar de dagopvang; voor hem, als oud-politieman: “het hoofdbureau”.
  Omdat wij mijn schoonmoeder in het eerste jaar bijna dagelijks naar de Eshoeve brachten en dan vaak bleven eten, kwamen wij onder de indruk van de inzet van personeel en vrijwilligers. Wat een warme sfeer!! En we ontdekten de gezelligheid en vooral de kwaliteit van “het grand cafe”. Natuurlijk kan ik niet oordelen over andere verzorgingshuizen. Maar laat ik het zo zeggen:
  “Als mijn vrouw en ik (68 en 72 jaar) niet meer zelfstandig kunnen wonen, wil ik heel graag naar de Eshoeve!!”
  In het najaar van 2015 komt er trouwens een vervolguitzending van MAX over mijn schoonouders.

  Oh, ja, nog even over dat betrekkelijk negatieve verhaal aan het begin:
  Het Belgisch Park is nog steeds gewoon een wijk van Scheveningen. En Scheveningen is nooit een (eigen) gemeente geweest, maar altijd een win-gewest van Den Haag….
  Dat mag u aannemen van iemand die in 1942 in de Oesterstraat is geboren en later museumdirecteur werd.
  Met vriendelijke groet, Wouter van der Horst

 2. Kitty van der Sluijs schreef:

  Beste bezoekers THE

  Ik kan me geen beter huis bedenken waar ik kan en mag werken.

  Werk aan de chiquekant De Residentie zoals u het benoemt maar kan u verzekeren dat we ook gewoon mens zijn en gelukkig van allerlei komaf .

  Als ik voor mezelf mag spreken heb ik in de 35 jaar werkervaring in de zorg geen mooiere omgeving gezien en ook geen betere!

  En wat nog belangrijker is de dat ik onder de fantastische leiding van de locatiemanagers mevr B .Kanters en mevr I.Huijgens denk ik een van de geschikste huizen van Nederland met veel plezier mag meewerken aan de verdere ontwikkelingen van ons huis,

  En ons huis blijft niet stil staan maar is groeiende en nooit uitgegroeid
  omdat zij zich aanpast aan de vraag van de bewoner,

  Ik werk op deze locatie nu bijna 2 jaar en zie de positieve aanpassingen en ja ik ben trots om hier te mogen werken zou erzelf
  mijn oude dag wel willen doorbrengen maar stel dit nog even uit ,

  Vr. Gr. Kitty van der Sluijs

 3. Hendrik Kramer schreef:

  Mijn schoonmoeder leeft op dit moment in de Eshoeve op de afdeling Zilvermeeuw. Ik kan niet anders zeggen dan dat de verzorging, het personeel, de begeleiding voor mijn schoonmoeder maar ook voor mij en mijn vrouw geweldig is. Dus voor mij is de waardering voor de Eshoeve afd. Zilvermeeuw een volle 10.

 4. Barbara Kanters schreef:

  Beste dames THE,
  hartelijk dank voor uw bezoek. We zullen uw aanbevelingen zeker ter harte nemen. Vele veranderingen zijn al ingezet en ik hoop bij een volgend bezoek u even persoonlijk te kunnen bedanken voor de opbouwende feedback.
  Vriendelijke groet,
  Barbara Kanters

Geef een antwoord