Verpleeghuis De Beukenhof

Verpleeghuis De Beukenhof
4

Het zijn kleine dingen die er toe doen

Beukenhof (onderdeel van Inovum)
Nieuwe Loosdrechtsedijk 24
1231KX Loosdrecht
035-5888555
email: zorgbemiddeling@inovum.nl
www.inovum.nl

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf.
 

  • Restaurant gewoon goed ingericht
  • Geslaagde renovatie levert transparant gebouw
  • De Beukenhof kent meerdere groepen bewoners.
  • Kleinschalige woongroepen voor mensen met dementie.
  • Met kinderen op een aansprekende manier rekening houden  (TIP)
  • Aan de hal heb je meteen je hart verpand
  • Inhoudelijk goede informatiebrochure: uitgebreid ook op oplevering en inrichting van de woonruimte

We treffen De Beukenhof in een wit sneeuwlandschap aan. Zowel ‘s winters als ‘s zomers is het er mooi wandelen en aangenaam zitten. Het woonzorgcentrum is gesitueerd in een adembenemend landschap en gelukkig buit De Beukenhof dit goed uit.
Aan het goed begaanbare wandelpad, dat loopt langs een kinderboerderij en een vlindertuin, treffen we vele goed onderhouden banken en lantaarns die het pad verlichten. Op een houten vlonder, op palen boven een meertje gebouwd, is het fijn toeven en kun je ver uitkijken over het land waarin de paarden zich nu warm draven. Ook aan een picknicktafel is gedacht.

Aan de voorzijde is een terras, met drie paar dubbele deuren goed te bereiken vanuit het aangrenzende restaurant. En kijken we dwars door restaurant, bibliotheek en internetcafé heen, dan zien we een tweede terras in de binnentuin grenzend aan een bruin café.

Restaurant gewoon goed ingericht
Het bruine café is inmiddels gesloten zo horen we later, omdat er te weinig animo voor was onder de bewoners. “Over het algemeen willen de bewoners vroeg naar bed”. Het restaurant daarentegen wordt wel goed gebruikt. Je kunt er terecht voor koffie, thee, chocola met appeltaart, soep, een broodje, frisdranken en snacks. Men denkt erover de openingstijden nog wat te verruimen. De keuken gaat nu om half vijf dicht. Voor een kop koffie of een glas water ben je daarna op de automaten aangewezen. Het restaurant maakt een gezellige indruk. Het is gewoon smaakvol ingericht, geen buitenissigheden, maar adequaat in warme tinten en met oog voor detail zoals de mooie kaarslampen. Bij de bitterballen krijgen we prikkertjes in een borrelglaasje geserveerd en servetten in een prima houder.

Voor de kleuters is er een hoek met een tv-zuiltje, waarop allerlei gamespelletjes kunnen worden gespeeld en er staan babystoelen om aan de tafels aan te schuiven. Het geeft meteen een goede indruk.

 

 

Geslaagde renovatie levert transparant gebouw
De Beukenhof is in de 70-er jaren gebouwd en in 2009 geheel gerenoveerd. Die renovatie is bepaald niet onverdienstelijk gedaan. Er is een soort dorp in geschakelde laagbouw in het groen ontstaan met een hoge mate aan transparantie. Je kunt op veel plaatsen door het gebouw heen kijken. Er is één hoger rond gebouw, boven de ingang die uit vier verdiepingen bestaat en waar de somatische afdelingen zich bevinden. De rokers hebben een keurige blokhut vlakbij de ingang.

 

In de laagbouw is het groepswonen en zien we overal omhaagde tuinen, aansluitend aan de huiskamers, waarbij de vogels in de winter niet vergeten worden.

Deze afgeschermde tuinen van de groepswoningen maken een natuurlijk onderdeel van het landschap uit en de hekjes erin geven je gemakkelijk toegang daar naar toe. TIP

We turen door de ramen en zien gezellig ingerichte huiskamers. Bij een jongere doelgroep zelfs met een heerlijke hangmat erin.

De Beukenhof kent meerdere groepen bewoners.
In totaal biedt het huis plaats aan 165 cliënten. Mensen kunnen bij De Beukenhof terecht voor revalidatie, voor chronische ziekenzorg, voor psychogeriatrische zorg bij dementie, voor zorg bij hersenletsel en voor terminale zorg. Het hospice heeft plaats voor 5 mensen, die elk een grote kamer hebben die door de familie geheel naar eigen wens kan worden ingericht. De families beschikken verder in het hospice over een woonkamer en keuken, waar zij zelf hun maaltijden kunnen bereiden. We maken een praatje over de heg van de tuin waar vader en zoon samen een sigaretje roken. Het lijkt wel of ze even vergeten zijn dat de reden van hun verblijf verre van aangenaam is, zo roemen ze het verblijf en de zorgzaamheid.
De nieuwbouw is naar achteren verplaatst, waardoor de kwaliteit van het landschap optimaal is benut. De kantoorfuncties zitten in de oudbouw aan de drukke provinciale weg. De bushalte is werkelijk pal voor de deur.

 

 

 

 

 

 

Kleinschalige woongroepen voor mensen met dementie.
In de psychogeriatrische woongroepen die uit 7 bewoners bestaan beschikt ook elke bewoner over een eigen kamer. De inrichting van de kamers (maar dat geldt ook voor de gemeenschappelijke gangen) voor zo ver wij dat van buiten hebben kunnen zien, verschilt veel. Door sommige bewoners en hun familie is er echt werk van gemaakt en is het huiselijk gezellig. Andere kamers worden louter en alleen gebruikt als slaapkamer met weinig andere eigenheid, dan het eigen dekbed. De kamers hebben over het algemeen een redelijke omvang, maar lang niet alle kamers beschikken over een eigen douche en toiletruimte.

 

 

Op de psychogeriatrische woongroepen wordt zelf dagelijks vers gekookt, terwijl de andere, somatische bewonersgroepen hun warme maaltijden krijgen via een cateringbedrijf. Deze informatie zet de kleine hapjes en lunchkaart en openingstijden van het restaurant meteen in het voor ons juiste perspectief.
Tijdens ons wandelingetje om het huis valt ons dat de kopse kanten van de gangen waaraan de slaapkamers gelegen zijn, open zijn. Bewoners kunnen daar lekker zitten en vanachter de glazen wand uitkijken over het landschap en zwaaien naar voorbijgangers. We herhalen de Zwaai TIP nog maar eens.

Met kinderen op een aansprekende manier  rekening houden
Het huis heeft veel voorzieningen. Naast het restaurant en het gezellig ingerichte internetcafé, annex leeshoek, is er een supermarkt met winkelwagentjes en lage kassa 

en een warm ingericht theater, waar ook regelmatig films worden gedraaid.

 

 

 

 

 

Er is een wasserette, een mooie fysiotherapie- en oefenruimte. Ook de bewoners uit de omgeving kunnen van deze voorzieningen gebruik maken. In hoeverre dat gebeurt en of en hoe dat gestimuleerd wordt, hebben wij niet waar kunnen nemen. Voor de supermarkt troffen we van die leuke kinderautomaten, waar je een munt in stopt, waarna de beren dan voor je op de trommel gaan slaan of de olifant waarop je zit in beweging komt.

In een van de met bloembakken opgevrolijkte verbindingsgangen was in de tegelvloer een hinkelbaan aangelegd.

Zo zat het vol met van die aardige dingen, waardoor het voor kinderen geen bezoeking is bij (overgroot-)oma op bezoek te gaan. TIP
Het huis ligt op loopafstand van een klein winkelcentrum.

Aan de hal heb je meteen je hart verpand
Wat ook niet onvermeld kan blijven is de aankleding van de hal bij binnenkomst. Een lage toegankelijke balie, waarop de dienstdoende receptioniste via een klapper laat weten wat haar naam is. TIP Een magneetinformatiezuil met allerhande informatie voor bewoners, bezoekers, personeel, cliëntenraad keurig opgehangen. Een adequate bewegwijzering TIP en een mooie aankleding. Een plezierig zitje aan het raam en fraaie foto’s langs de wanden. Een rek met in ruime mate aanwezige informatiefolders. Je kunt er alles van je gading vinden. Hier moet iemand binnen de Beukenhof verantwoordelijk voor zijn om dit alles zo bij te houden. TIP

We zien het niet vaak zo goed. Nogal eens is de informatievoorziening halfbakken, een allegaartje en met veel (achtergelaten) plakbandjes.

Inhoudelijk goede informatiebrochure: uitgebreid ook op oplevering en inrichting van de woonruimte
Via de website, waarop veel gerichte informatie te vinden is, kun je ook allerlei folders over De Beukenhof en de andere huizen van Inovum downloaden, alsook het inschrijfformulier. We herhalen het nog maar eens, je kunt als huis je formulieren gewoon te downloaden op de website zetten, zodat in de thuissituatie al veel administratief invulwerk kan worden gedaan.
De uitgebreide informatiemap is een van de beste die we ooit zijn tegengekomen met bijvoorbeeld veel namen erin en hoe deze medewerkers te bereiken zijn, uitleg over de functies, uitleg over de eerste dag, een gedragscode genaamd ‘voor mensen, door mensen’ en goede richtlijnen voor oplevering en inrichting van de woonruimte.
Klik hier voor de uitgebreide informatiemap in pdf

Onder meer krijg je bij De Beukenhof 7 dagen na overlijden of verhuizing de tijd om de kamer leeg te ruimen. TIP Het blijft gek dat daar zo grote verschillen in zijn bij zorginstellingen.
De 16 foto’s op de website  zijn leuk, vooral die van de hond op de stoel, om te laten zien dat je van je huisdier geen afscheid hoeft te nemen als je in De Beukenhof komt wonen. De Beukenhof zou daarnaast nog filmpjes in zijn digitale etalage kunnen zetten, waarmee je een beter beeld krijgt van de verschillende woongroepen en hun functioneren. TIP
De presentatie van de activiteiten en uit te oefenen hobby’s mag wat ons betreft ook meer op de voorgrond worden gezet. We zien zoveel dat aan de informatiezuil in De Beukenhof hangt, waarom niet op de website? Of in een digitale nieuwsbrief? Of een digitale kalender?

Goed werk
De Beukenhof heeft knap gebruik gemaakt van de locatie en het landschap.
Van buiten naar binnen kijkend, oogt het allemaal erg huiselijk en is over de aankleding nagedacht. Niet schreeuwerig of opdringend, maar verzorgd met een goede balans van rust en reuring en oog voor detail.
Als de zorg nu ook nog uitstekend is, wat wij niet kunnen beoordelen, dan is De Beukenhof ons inziens qua omgeving en voorzieningen een plek waar je goed terecht kunt als er meer zorg nodig is, dan er in de thuissituatie geleverd kan worden. Op Zorgkaart Nederland variëren de waarderingen van 2.8 tot 8.3 (de waardering 8.8 van een vrijwilliger niet meegenomen). Opvallend is dat het management van het huis nooit op een waardering reageert, terwijl het toch voor de hand ligt de mensen die reageren serieus te nemen. TIP

ZorgkaartNederland.nl:
Link naar Inovum locatie Beukenhof 6.6 uit 40 waarderingen, laatste waardering op 24 juni 2011. Geen reactie van Beukenhof of Inovum.


Gastvrijheidszorg met sterren: geen deelname


Kiesbeter.nl: Link naar verpleeghuis Beukenhof.

Dames THe. Publicarea/Tineke van den Klinkenberg © 2013

 

One Response to “Verpleeghuis De Beukenhof”

  1. Mw schreef:

    Leuk stukje, wat ik wel erg jammer vind is dat er vermeld staat dat er op de somatische afdelingen niet vers gekookt wordt terwijl dat op de 3e verdieping juist wel gedaan wordt

Geef een antwoord