In potentie goede geestgrond met nu te veel los zand

In potentie goede geestgrond met nu te veel los zand
3.5

Verpleeghuis Van Wijckerslooth
Onderdeel van Marente
Van Wijckersloothplein 1
2341 BB Oegstgeest
Telefoon (071) 517 12 34
info@marente.nl
www.Marente.nl

In potentie goede geestgrond met nu te veel los zand

P1040865

3,5 THe kopjes

Zoeken naar de ingang

Op een koude winderige zomerdag bezoeken wij,  dames THe samen met ‘onze schoonzuster’ verpleeghuis Van Wijckerslooth, gelegen aan de rand van het Bos Van Wijckersloot.  Het bordje dat naar de hoofdingang van het verpleeghuis verwijst gaat nu schuil achter de bladeren van de bomen van het bos, waardoor het even zoeken is, te meer omdat het huis over twee ingangen beschikt: één voor het verpleeghuis en één voor het woonzorgcentrum met de naam Rustenborch.

IMG_5361 IMG_5374

Bewegwijzering naar verpleeghuis en woonzorgcentrum kan beter

Het verpleeghuis heeft  afdelingen voor geriatrie, somatiek en revalidatie. Op de website vinden we geen informatie over de aantallen plaatsen en de wachttijden. TIP van ZORGVISITE: geef inzicht in aantallen en wachttijden. Kijkend naar de omvang van het gebouw gaat het om behoorlijke aantallen mensen die hier gehuisvest en gerevalideerd kunnen worden. Missie en visie van het huis is “Ondersteunen van cliënten en mantelzorgers door inzet van betrokken vrijwilligers en professionals”. Het motto is ‘Hoogst persoonlijk’.

Openbaar toegankelijke tuin biedt volop potentie

Bij ons rondje om het huis zien we dat het gebouw wordt geflankeerd door prachtige, maar dure? koop appartementen, waar ouderen wonen, die wanneer nodig, gebruik kunnen maken van de voorzieningen die Marente/ Van Wijkerslooth biedt.

P1040867

Tussen de gebouwen is een grote makkelijk toegankelijke tuin, met redelijk onderhouden perken en bloembakken, die er nu door wind en kou wat verwaaid bijliggen.

P1040868IMG_5364

In deze bollenstreek hadden wij wat meer bloemen en bloeiende planten in de tuin verwacht, zoals die wel zien groeien en bloeien in de perken bij de aangrenzende koopappartementen.

P1040874

Op zich biedt de tuin veel potentie voor gebruik door bewoners, hun bezoek, personeel en buurtbewoners. We treffen er een grote goed onderhouden bewegingstuin.

P1040875P1040876

Jammer is dat die niet aansluit op de ruimten voor fysiotherapie, zodat mensen ook lekker buiten kunnen oefenen. TIP VAN ZORGVISITE Er zitten wat hoekjes in de tuin waar je kunt zitten, maar deze kunnen naar ons idee wat meer beschutting en intimiteit krijgen door het plaatsen van heggetjes of andere beplanting. TIP VAN ZORGVISITE Voor (klein-)kinderen die bij opa of oma op bezoek komen kan de tuin interessanter worden gemaakt door er  sport- en speelmogelijkheden in te realiseren. Daar is best nog wel wat ruimte voor. TIP VAN ZORGVSITE Op het terrein staat een leuk groen gebouwtje, dat wellicht bij mooi weer al wordt gebruikt als uitgiftepunt voor versnaperingen en er dartelen vogeltjes rond in een mooie glazen vogelkooi.

P1040877P1040870

Kortom. De buitenruimte waar de Wijckerslooth zo rijk mee is toebedeeld kan veel meer een visitekaartje cq topkwaliteit zijn ten dienste van de cliënten en hun naasten. Er is een werkelijk nog een (bloembollen?) wereld op te winnen.

 

Herinneringscentrum

Verder lopend komen we bij de ingang van het woonzorgcentrum, dat Rustenborgh heet, geflankeerd door een huisartsenpost en fysiotherapie.

P1040885

In de goed ingerichte receptieruimte met leestafel treffen we een receptioniste die ons uitlegt hoe we binnendoor naar het verpleeghuis komen. Die mondelinge informatie is maar goed ook, want de bewegwijzering in dit grote gebouw biedt ons geen houvast. Hier valt veel in te verbeteren door goede bewegwijzering en aantrekkelijke plattegronden. TIP van ZORGVISITE Voor we in een lange verbindingsgang tussen het woon- en zorgcentrum en het verpleeghuis terecht komen, passeren we het ‘Herinneringsmuseum’, met veel materiaal uit (over-)grootmoeders tijd. Het ziet er verzorgd en leuk uit.

P1040893

Aan de verbindingsgang is een kerkruimte  gelegen die met z’n gesloten gordijnen op ons overkomt als een donker hol.

P1040902

Verbind het restaurant met een terras in de tuin

Via de  verbindingsgang komen we in het restaurant terecht. De verbindingsgang is niet benut om het meer te laten zijn dan een anonieme doorgangsweg met het gevaar van blokkades door het als wegzetruimte te gebruiken. Wij bevelen aan deze functionele gang tevens  tot belevingsgang om te toveren. TIP van ZORGVISITE In het restaurant treedt veel licht binnen door het glas in het dak. Er is geen natuurlijke verbinding tussen het restaurant en de tuin, terwijl wij hem zo voor ons zien  door de -ook al zo DDR tijd ingerichte – activiteitenzaal tegenover het restaurant (aan de tuinzijde) bij het restaurant te betrekken. Een een mooi terras erbij, waar je zomers lekker buiten kunt eten en hopla, je hele instituut uitstraling verdwijnt. En als je dan ook nog fleecedekentjes aanbiedt, verleidt je mensen ook om op minder zomerse dagen toch die broodnodige frisse neus te halen. Overal te koop voor een paar euro per stuk. TIP  VAN ZORGVISITE Wijckerslooth heeft zo veel ruimte dat we wel weer verbaasd zijn dat de spelletjes in een provisiekast achtige ruimte zijn weggestopt. Die spelletjes kunnen veel meer in het vizier!

IMG_5372IMG_5362

Zichtbaar is dat Wijckerslooth naasten de ruimte geeft tot betrokkenheid

In het restaurant is het gezellig druk. Oudere verstandelijk gehandicapten zitten er genoeglijk te smullen van lekkere patatjes, kroketten en frikadellen, die worden rond gedeeld. Ze worden bij het eten vriendelijk bejegend en geholpen door -wij dachten- vrijwilligers en medewerkers.  Allerlei klusjes in het restaurant zijn toebedeeld aan jonge mensen met een verstandelijke handicap, die duidelijk plezier hebben in hun werk. Bewoners aan andere tafeltjes zijn in gezelschap van familie.  Een teken dat Wijkerslooth er in slaagt veel naasten bij  de bewoners te betrekken. Op de tafels staan menukaarten voor de kleine gerechten die dagelijks ter plaatse worden bereid. Wij kiezen voor de mosterdsoep en verse goed belegde broodjes die heerlijk smaken.

P1040895

De koffie is redelijk van smaak. Er is een goed gevulde prachtige saladebar, waar eenieder zelf z’n salade kan samenstellen. De warme maaltijd die er tevens genuttigd kan worden wordt niet in de eigen keuken klaargemaakt, maar komt van buiten. Het restaurant is geïntegreerd met een winkel met een mooi uitgebalanceerd assortiment. Er is ook een leestafel in het restaurant met een gevarieerd aanbod aan leesmateriaal. TIP VAN HET HUIS De bibliotheek die aan het restaurant grenst, is als wij er op visite zijn weliswaar niet open, maar zichtbaar is het gevarieerde literaire aanbod. De kapsalon aan de overzijde, waar ook sieraden e.d. te koop zijn, ziet er verzorgd uit. WIFI is nog niet in het gebouw aanwezig, maar veronderstellen dat dit in de planning zit. TIP VAN ZORGVISITE

 

Van die vervelende slordigheden en pg bewoners op de hogere etages

Aan de zijkant van het huis zijn de PG-afdelingen gelegen, helaas niet op de begane grond. Het is ons inziens omgekeerd en verkeerd vermeend ‘veiligheidsdenken. Pg doen we op de bovenverdiepingen, want dan kan men minder snel weglopen. Maar daarmee creëer je feitelijke andere problemen voor de bewoners in de eerste plaats (te weinig bewegingsruimte,  geen frisse buitenlucht, isolemnet). In de lift naar de pg etages worden activiteiten aangekondigd op met plakband vastgeplakt papier.

P1040903

Op meerdere plekken in het huis treffen we dat akelige vervuilende plakband aan. Daar zijn toch inmiddels veel fraaiere systemen voor beschikbaar. TIP VAN ZORGVISITE En als we hier nu toch al op een slordigheid wijzen, dan ook maar de loshangende gordijnen aan de voorzijde bij de receptie genoemd.

Weggestopte zintuin

Op de PG afdelingen is veel glas gebruikt, wat de woongroepen een open karakter geeft. Het zag er zo naar binnen glurend gezellig ingericht uit. Naast de gezamenlijke woonkamers beschikken de bewoners ieder over een eigen kamer.

Ook hier moeten we echter weer constateren dat er weinig makkelijk toegankelijke beschermde buitenruimte is om zelfstandig een frisse neus te halen. Dit wordt natuurlijk versterkt doordat pg wonen naar boven is gezet.

Bij toeval, ontdekken we later een geïsoleerd gelegen, beschermde, maar in relatie tot de rest van de buitenruimte eigenlijk vrij kleine ‘zintuin’.

P1040897

We krijgen weinig handvatten hoe cliënten en familie er op een zinnige manier ook gebruik van  kunnen maken, (als je überhaupt de weg er naar toe al gevonden hebt). De zintuin sluit namelijk helemaal niet aan op het wonen van mensen met dementie. De kast met materiaal voor de mens met groene vingers is rijk gevuld, maar wie maakt er hoe gebruik van? We komen er niet achter.

Ruime kamers  op de somatische verpleegafdeling
Aan de andere kant van het verpleeghuis bevindt zich de revalidatieafdeling en de somatische woonafdeling, waar de bewoners over een eigen ruime kamer beschikken. Hier wel een afdeling op de begane grond. Van buiten af zag dat er allemaal goed ingericht uit.  Bewoners hadden er duidelijk werk van gemaakt hun woonruimten zelf in te richten. Jammer was dat we binnen  geconfronteerd werden met licht minder welriekende onaangename luchtjes.

IMG_5375IMG_5376IMG_5368

 

De website

Om zelf een kijkje te kunnen nemen in en om het huis treffen we op de website mooie virtuele rondleidingen en foto’s. Daar zien we ook dat de appartementen  in Rustenborch er mogen zijn met een aparte slaapruimte, keukentje en douche en toilet. Via de website krijgen we echter weinig zicht  op aantallen bewoners en revalidanten  zoals we hiervoor al schreven en de grootte van de woongroepen/afdelingen. Bij de actualiteiten wordt melding gemaakt van vakanties die Van Wijckersloot heeft georganiseerd. 4 x is men met 40 bewoners van Van Wijchkersloot en Rustenborch een week op vakantie is geweest in de Brabantse Kempen met enthousiaste inzet van personeel en vrijwilligers en met een donatie om hoog/laag bedden te kunnen regelen. We citeren: “Het was een hele onderneming, er moest van alles mee: van tilliften tot medicijnkasten en van bbq’s tot duofietsen. Als ik al die blijdschap zie op de gezichten van bewoners, denk ik: dat is goud!’ Joske: ‘Bewoners vonden het fantastisch, ze hebben ontzettend genoten van de andere omgeving, de uitjes en het buiten zijn. Als je het ons – en ik denk ook de bewoners – vraagt, gaan we volgend jaar weer!’. Dat is natuurlijk TOP. TIP VAN HET HUIS

 

Benut de potentie van het huis

In het gebouw is alles aanwezig om de cliënten van goede zorg te kunnen voorzien en we zijn er van overtuigd dat het management in Wijckersloot er met de medewerkers in slaagt om naasten bij de zorg te betrekken. Maar het huis heeft zo veel meer potentie dan er nu uitgehaald wordt. Alles is er, maar alles lijkt er nu wel voor zichzelf te zijn, zonder dat er samenhang in wordt aangebracht, zonder dat het gebruik van het een het ander versterkt. Onze vraag aan het management is dan ook: staan er plannen op stapel om de toch nog wel vele instituutselementen op de locatie weg te nemen en de hele locatie de sfeer te laten ademen die de nieuwe tijd verbeeldt.

Met dank aan ‘onze schoonzuster’ Ineke Muller,
IMG_5373

Zorgvisite afgelegd juni 2015

Zorgkaart Nederland: 7,5 (uit 38 waarderingen; laatste waardering van juni 2015)

Gastvrijheidszorg met sterren: –

Copyright Dames THe/Publicarea

 

Geef een antwoord