Vol verwachting klopt(e) ons hart

Vol verwachting klopt(e) ons hart
3.5

‘t Huis aan de Poel
Populierenlaan 21
1185 SE Amstelveen
Onderdeel van Brentano
www.brentano.nl
Correspondentie via contactformulier
020 – 4459755

Vol verwachting klopt(e) ons hart

Drie en een half THekopje

IMG_6859 (640x480)

Een huis aan de poel in het mooie en chique Amstelveen. Dichtregels van Frederik van Eeden wellen zo maar bij je op. Ook al wil je de associatie met zijn ‘Van de koele meren des doods’ natuurlijk niet tot je toelaten. Googelen we ‘Brentano’ dan laat Wikipedia ons weten dat hij een begin 19e eeuwse Duitse schrijver/dichter is uit de Romantiek en ook sprookjes op zijn naam heeft staan. Dat zijn van die leuke weetjes waar je als huis ook wat mee zou kunnen doen. De oprichters van Brentano hebben vast ooit een bedoeling gehad met deze naam. Doe daar wat mee in relatie tot wie je bent. Het geeft identiteit. TIP van ZORGVISITE. Welgemoed, ondanks de dreigende regenbuien die ons aan het eind van het bezoek een flink nat pak bezorgen, gaan we op weg.

’t Huis aan de Poel biedt verpleging en verzorging aan zowel bewoners met somatische als psychogeriatrische problemen en telt 138 eenpersoonskamers en 6 tweepersoonskamers (met aparte slaapkamer). ’t Huis aan de Poel is onderdeel van zorgorganisatie Brentano.

Omgeving rond het huis is weinig bewonersvriendelijk
Het begint al nadat dame He de auto heeft geparkeerd. Het parkeerterrein is de eerste eyecatcher en vormt de toegang tot het huis.
IMG_6861 (640x480)

En als we dan ook nog twee gereserveerde P-plekken voor de directie ontwaren

IMG_6862 (640x480)

zakt ons humeur al voordat we aan de zorgvisite zelfs zijn begonnen. Dat humeur wordt er niet beter op als we het hele rondje om het huis doen. De zorgafdelingen zijn gevestigd aan de achterkant met een uitzicht van niks.

IMG_6872 (480x640)
Het potentieel van het terrein is totaal onbenut. En als we een rij aaneengeschakelde schuurtjes ontwaren, dan weten we het helemaal niet meer welk idee waar achter zit. Echt jammer.

IMG_6874 (640x480)

De neonletters van de dagsociëteit stemmen vrolijk
Een kale sluis

IMG_6860 (640x480)

(TIPS te over op Zorgvisite hoe daar verandering in te brengen!) brengt ons vervolgens in de hal, waar een vriendelijke mevrouw achter de balie ons toestemming geeft om rond te kijken in de publieke ruimten.

Ze wijst ons op een aantal folders, die her en der in de hal hangen en liggen en geeft ons het nummer van zorgbemiddeling. We merken het weer op: het zijn zorgfolders. Alsjeblieft ’t Huis aan de Poel, besef dat bewoners en hun naasten ook van het gewone leven houden en stimuleer hen ook met het recreatieve en culturele aanbod dat de gemeente Amstelveen te bieden heeft. TIP van ZORGVISITE. De hal heeft een aardig zitje en Home sweet home neonletters verleiden je door te lopen naar een als een gezellig café ingerichte dagsociëteit.

IMG_6839 (480x640)

In de hal hangt een leuk schilderij met een stripverhaal geïnspireerd op een uitje van de bewoners. Koninklijke portretten sieren de muren.

IMG_6842 (480x640)

Het aan- en afwezigheidsbord zouden wij direct de vuilnisbak in kieperen. Tjonge jonge, als je het bekijkt ga je je grote zorgen maken over de bezetting. Van de 59 mensen zijn er 46 afwezig.

IMG_6837 (480x640)

Breng schwung in de indeling en inrichting van het restaurant
We lopen het restaurant in.

IMG_6843 (640x480)

Een enkele tafel is bezet door medewerkers die er hun (late) lunch nuttigen. Bewoners en hun bezoekers zien wij er niet op dit uur. Wel zitten er achterin de grote ruimte een aantal bewoners die bezig zijn bloemen te schikken. Op een lange tafel staan emmers vol verse bloemen waarmee zij aan de slag kunnen. De boeketten kunnen zij na afloop meenemen naar hun afdelingen/woongroepen. TIP van het HUIS.

De verlichting in het restaurant bestaat uit ouderwetse witte papierbollen die neerhangen vanaf het hoge plafond. Saaie rode gordijnen omlijsten de hoge ramen. De houten tafels en de stoelen hebben weinig uitstraling. Een piano is uit het oog gefrommeld in een hoekje onder de trap

IMG_6850 (480x640)

in plaats van een centrale plaats te hebben met de uitnodiging erop te spelen. De paar dozen met spelletjes staan er nonchalant bij. Alles lijkt er wel te zijn, maar het is niet uitnodigend of verleidend. Ja, en dan gaan wij dames THe dagdromen, hoe wij deze ruimte zouden aanpakken om het om te toveren tot een gezellig restaurant met aparte eethoeken, lekkere zitjes, een tv hoek, fleurige gordijnen en andere aankleding, met de piano op een pronte plek, en met een kast met spelletjes en andere attributen die uitnodigen tot hobby’s, ontspanning en recreatief vertier. Achter het restaurant lopen we nog een kale donkere activiteitenruimte binnen met een laag systeemplafond, waar we ook niet warm of koud van worden.

IMG_6853 (640x480)

IMG_6852 (480x640)

IMG_6873 (640x480)

De restaurant-counter is kantineachtig.

IMG_6849 (480x640)

De soep die wij aangereikt krijgen (aspergesoep met balletjes lamsgehakt) smaakt ons heerlijk. De koffie daarentegen smaakt thuis vele malen beter. Dus een goed koffieapparaat voor lekkere koffie kan direct al wonderen doen. TIP van ZORGVISITE. De bediening is vriendelijk; aan het personeel zal het niet liggen.

Maak gebruik van financieel krachtige ‘clubs’ in Amstelveen
Via ruime, eenvoudig via een knop te openen deuren kom je vanuit het restaurant in de tuin die doorloopt in een openbaar plantsoen.

IMG_6848 (480x640)

Behalve wat bakken op stahoogte, die er niet uitzien alsof ze regelmatig verzorgd worden, zijn er verder geen belevingselementen in de overigens wel goed verzorgde tuin en  terras.

IMG_6845 (480x640)

Je kunt er in of uit de zon onder hoge parasols zitten. De benen strekken en wat rondlopen, maar dan heb je het wel gehad. Ook daar zouden wij wel raad mee weten. Het argument dat ons dan voor de voeten zal worden geworpen is dat voor de leuke dingen, die wij op het oog hebben, voor een andere indeling en inrichting van restaurant en tuin, geen geld voorhanden is. Van dat argument houden wij helemaal niet. Waar een wil en visie is, is een weg, Amstelveen is een van de rijkste gemeenten van Nederland en dik bedeeld met de ‘rijkere clubs’, zoals de Lionsclub en de Rotaryclub en bedrijfsleven. TIP van ZORGVISITE.

Een website die zijn tijd heeft gehad
De website van Brentano geeft weinig informatie om je een goed beeld te kunnen vormen van de verschillende locaties. Er is nauwelijks fotomateriaal en een virtuele rondleiding door de verschillende locaties ontbreekt eveneens. Je komt via de website ook niet aan de weet of ’t Huis aan de Poel kleinschalig wonen biedt in woongroepen of dat er op afdelingen of individueel gewoond wordt. Plattegronden van de appartementen hebben wij er niet aangetroffen, wachttijden evenmin. Ook in de informatiebrochures vinden we weinig aanknopingspunten over het wonen op de verschillende locaties.

Ruim aanbod van eigentijdse activiteiten en uitstapjes
Een gunstige uitzondering wordt gevormd door de brochures die informatie verschaffen over de aanwezige activiteiten en op welke tijden daarvan gebruik kan worden gemaakt, en over de speciale activiteiten per locatie. Die activiteiten zijn zeer gevarieerd en afgestemd op de oudere van deze tijd, met aandacht voor zingeving, lezingen, muziek en busreisjes naar onder andere musea, het strand van Noordwijk, vaartochten, naar de Muziekkamer in Edam, naar Pension Homeland op het voormalig Marineterrein in Amsterdam en andere interessante en gezellige bestemmingen. Daar zit beslist voor elk wat wils bij en er is ook veel te doen. Zo kunnen bewoners in de maand juli bijna dagelijks op stap. Met inzet van 50 vrijwilligers kunnen bewoners voorts gebruik maken van de Boodschappen Plus Bus,

IMG_6864 (640x480)

die ingezet wordt voor individuele medische- en boodschappenritten, waarbij men de rollator kan meenemen. Maximaal twee keer per week kunnen bewoners met deze bus boodschappen halen in winkelcentra in Amstelveen. Hier past een compliment en kunnen andere woonzorgcentra een verpleeghuizen en voorbeeld aan nemen. TIP van het HUIS.

Van verwachtingen en kansen naar gewoon doen

Met de zorg die In ‘t Huis aan de Poel gegeven wordt, zal het allemaal best wel in orde zijn. De website van Brentano rept daarover in reactie op het recente rapport van de Inspectie: “Brentano is blij met de positieve rapportages die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de afgelopen jaren over de zorg binnen haar locaties heeft uitgebracht. Het laatste bezoek, op 6 mei 2015, was naar aanleiding van ons verzoek in aanmerking te komen voor uitbreiding van het aantal plaatsen zware (verpleeghuis) zorg. De Inspectie oordeelde dat alles goed op orde was en constateerde dat wij adequate veilige zorg bieden.”

Dat is zeker niet onbelangrijk, maar er is meer nodig in een zorginstelling waar kwetsbare mensen 7 x 24 uur wonen. Wij raden aan de sfeer en de bezieling die het activiteitenaanbod ademt, door te trekken in gebouw en omgeving. Gebruik het elan dat uit het Magazine Extra van Brentano spreekt om een actieve, uitnodigde en eigentijdse huiselijke sfeer als thuis te realiseren.

Zorgvisite afgelegd in juli 2016

Copyright: Dames THe, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg; Publicarea

2 Responses to “Vol verwachting klopt(e) ons hart”

 1. Robert Kliphuis schreef:

  Beste dames THE.

  Ontzettend leuk geschreven stuk over ’t Huis aan de Poel.
  Gaarne nemen wij de TIPS van Zorgvisie ter harte!

  Robert Kliphuis
  Voorzitter Ondernemingsraad Brentano Amstelveen

 2. Lies Zuidema schreef:

  Beste dames THE

  Geweldig dat jullie zulke bezoekjes brengen, leuk om te lezen, ook als er wel verbetering mogelijk is. wij gaan met alle tips aan de slag!
  Lies Zuidema
  Bestuurder Brentano Amstelveen

Geef een antwoord