De inhoud bepaalt de smaak

De inhoud bepaalt de smaak
3.5

Verpleeghuis ’t Blauwbörgje
Zonnelaan 8
9742 BL Groningen
Tel: 050-5474940
infodignis@dignis.nl
www.dignis.nl
www.lentis.nl
www.familieblauwborgje.nl

De inhoud bepaalt de smaak

3 1/2 THe kopje

IMG_6426

In tegenstelling tot het mooie staaltje architectuur dat we in Zuid Laren troffen is ’t Blauwbörgje een typisch exemplaar van de jaren ‘70: graniet en beton en van buiten smaak noch kraak. Gelukkig treffen we binnen iets geheel anders aan. We geven de TIP VAN ZORGVISITE om met het plaatselijke tuincentrum in contact te treden en vrolijke bloemenbakken overal aan de buitenmuren te bevestigen. Daar knapt een huis en mens van op! Ook nog aardig om te laten sponsoren of familie een bloemenbak te laten adopteren.

P1050650

Rijdend door de wijk Paddepoel, waar het huis staat, borrelen bij dame T vele herinneringen op aan het begin van de jaren negentig, toen zij samen met de no-nonsense ex-wethouder van Amsterdam Jan Schaefer door het land trok om het landelijke stadsvernieuwingsbeleid handen en voeten te geven. De Groningse wijk Paddepoel behoorde tot de stadsvernieuwingswijken. Sporen van vernieuwing treffen we ook daadwerkelijk aan. ’t Blauwbörgje echter is in deze vernieuwingsdrift overgeslagen. Zorg is dan ook een ander ministerie.

Met deze buitenkant op het netvlies beginnen we onze Zorgvisite aan ’t Blauwbörgje. Daarbij roept de naam ‘t Blauwbörgje bij ons herinneringen op aan hoe dit huis eind jaren ’90 de pispaal werd in het debat over versterven en ernstig demente mensen. Het OM concludeerde dat het huis zich aan geen enkel strafbaar feit had schuldig gemaakt. Akelig zo concluderen wij, hoe negatieve zaken lang aan je geheugen blijven kleven.

’t Blauwbörgje heeft 12 woningen voor ieder acht cliënten met dementie, korsakov, niet aangeboren hersenletsel of een psychiatrische ziekte. Zij bewonen de bovenste vier verdiepingen. Op de begane grond, afdeling Morgenster, wonen 11 jong dementerende mensen.

Een fraai wandsculptuur in een weinig uitnodigende buitenruimte

We kunnen hier ons traditionele rondje om het huis niet maken. Het pad aan de zijkant leidt naar een vrij nieuwe woonwijk. Vanaf dat pad zien we wel achter een weinig fraai hek de tuin liggen en die tuin doet ons watertanden. We komen daar later uitvoerig op terug.

P1050655

De buitenruimte voor het huis is niet om over naar huis te schrijven. Het is er lekker parkeren, maar dat is het dan ook wel.  De stoep is net nieuw betegeld en leidt aan de zijkant naar een fietsenstalling. Leuk is dat de wand van de entree bekleed is met zo’n typische jaren ’70 sculptuur, die we ook elders in het gebouw zullen aantreffen.

P1050667P1050662

Deze retro of vintage kunst heeft de hier de tand des tijds doorstaan en die zou je natuurlijk in deze tijd ook als iets unieks kunnen uitnutten. TIP VAN ZORGVISITE. Wij vroegen ons af wie de kunstenaar was. Een verhaal over hem of haar zou leuk zijn.  Mocht het gebouw ooit op de schop gaan, neem die sculpturen mee naar de nieuwbouw.

Binnen wordt het verhaal gelukkig anders.

We worden erg vriendelijk ontvangen door een dame, die in een wat hokachtige balieruimte zit. De entreeruimte is prettig licht en netjes ingericht. Het winkeltje met ruime openingstijden heeft daar ook domicilie. Wij zijn altijd voorstander van combineren, waardoor de levendigheid en aankleding van de entreeruimte wordt geaccentueerd.

We mogen een kijkje nemen in de publieke ruimten op de begane grond. Alles zit keurig in de verf en het interieur in oranje en paars combineert met de jaren zeventig look. De plakbandjescultuur weet men binnen de perken te houden.

IMG_6428

De aanduidingen op de deuren zijn netjes, zij het dat er soms instituutstaal insluipt, zoals bij het bordje ‘linnenkamer’.

IMG_6433

De aanduiding ‘gymnastiekzaal’ vinden we daarentegen wel weer een vondst. TIP VAN ZORGVISITE.

IMG_6432

De bewegwijzering om je naar de aanwezige leuke dingen te verleiden, ontbreekt. TIP VAN ZORGVISITE.

Living lab

Met onder meer de Hanze Hogeschool (lectoraat Image In Context) en met de School of Performing Arts in praktijkgericht onderzoek werkt’t Blauwbörgje samen. We zien in het boekje door kunstenaars aangereikte voorbeelden, die wij als Zorgvisite ook benoemen, zoals rommeltje aan het plafond, verbodsborden en plakband briefjes. In ’t Blauwbörgje zelf is een living lab, feitelijk -lezen we- een vergaderkamer en een  onderzoeksruimte waarin bijvoorbeeld getest kan worden welke kleuren en wat voor licht de bewoners prettig vinden. TIP van het HUIS. ‘t Blauwbörgje staat voor belevingsgerichte zorg. Vanuit het living lab is er ook een fotoproject ondernomen met het doel vanuit meerdere blikken (een buitenstaandersblik en een binnenstaandersblik) naar de omgeving te kijken en vandaar uit nieuwe inzichten te ontwikkelen. TIP van het HUIS.

Persoonlijke deuren en kattenbak

We belanden op de afdeling Morgenster, waar 11 jong  bewoners met dementie op de begane grond wonen. We worden er aangenaam verrast  door de ‘personal touch’ en de prettige sfeer.

IMG_6421

Elke kamer van de bewoners heeft een voordeur die aanspreekt.

IMG_6419

We begrijpen uit een kort gesprekje dat deze voordeuren het resultaat zijn van een project met kunststudenten. Wat ons betreft verdient dit goede voorbeeld navolging.

Een kattenbak in de gang maakt de stemming nog beter. ’t Blauwbörgje laat ook op haar website weten dat huisdieren in overleg welkom zijn. Klasse. TIP van het HUIS.

IMG_6423

De recreatie- en restaurantruimte is van het weidse en institutionele soort. IMG_6424 IMG_6429

Wij missen er intimiteit ook al is de ruimte voor meerdere functies te gebruiken. Als wij er om twee uur zijn, is er niets aan consumpties te verkrijgen.We begrijpen dat deze ruimte niet te exploiteren valt, gezien het aantal bewoners en de geïsoleerde ligging van de ruimte. Geen mens van buiten het huis komt hier naartoe. De spelletjes kast is open. IMG_6430

En op de weg ernaar toe ontwaren we een lege kast als deze. IMG_6416

Dat doet bij ons de vraag rijzen: Is hier iemand verantwoordelijk voor het totaal van de inrichting?

Toegang tot de paradijselijke tuin

Het restaurant biedt wel goed toegang tot de enorme tuin van ’t Blauwbörgje. Omdat we wel vaker met kunst en vliegwerk weer terug binnen moesten zien te komen, blijft Dame He als een wachter bij de open deur staan, met een staande vieze asbak als haar secondant.

P1050688

Weg daarmee! Zet tegelasbakken in de grond zoals we al vaker op onze site hebben gepropageerd. TIP VAN ZORGVISITE. Dame T verricht het tuinonderzoek en komt oehs en ahs tekort. Wat een prachtige tuin. En wat is er veel te zien en te beleven.

P1050676 P1050678 P1050684 P1050683

Lama’s. kippen, konijnen, een volière. Kruiden- en groententuintjes, planten op stahoogte, vogelhuisjes in de bomen en op het fijne terras bij de Morgenster. Echt een geweldig visitekaartje van ’t Blauwbörgje. Je ziet gewoon dat de tuin een volledig onderdeel van het wonen is in ’t in ons inziens vrij afstandelijke gebouw. En dat maakt veel goed. We zouden natuurlijk het hekwerk wel wat vriendelijker willen hebben en -wellicht een idee- de buurtbewoners meer direct toegang willen geven tot de tuin via een hekje, waardoor de levendigheid, maar ook het vinden van de restaurant- en recreatieruimte wordt vergoot. TIP VAN ZORGVISITE.

Van Lentis tot de Dignis tak: groot in persoonlijke aandacht

In onze websearch worden we eerst een paar keer op het verkeerde been gezet. Wat en wie is nu Lentis en wat en wie Dignis. Het is best een gepuzzel om erachter te komen dat Lentis de enorme zorgorganisatie is –overigens sinds 1873 en met het motto ‘groot in persoonlijke aandacht’- die geestelijke gezondheidszorg, forensische gezondheidszorg en ouderenzorg in Groningen, Friesland en Drenthe biedt. Wij dames zien dat de tentakels zelfs tot in Arnhem, Apeldoorn en Hilversum reiken! Maar liefst 6 takken of in onze woorden labels kent Lentis om 25000 cliënten te verzorgen. Dignis is de ouderentak.

De website is zakelijk en bevat enorm veel informatie van de goede soort. We missen wel beeldmateriaal. De Lentis-site heeft zelfs een aparte heldere button ‘naasten’ en daarbinnen een emailservice, die inhoudt dat een professional je email leest en beantwoordt. Ook kun je eigen account hebben. Nadere inspectie leert ons dat dit een faciliteit is voor psychiatrische cliënten. Wij bevelen hem van harte ook voor ouderenzorg in Dignis aan met daarbij het verzoek om er ook concrete tips aan toe te voegen. TIP VAN ZORGVISTE.

Dignis

Komen we ten lange leste bij de Dignis-website, dan zien we dat deze in zijn format hetzelfde is als van Lentis. Daarbinnen vinden wij weer de helpdesk dementie, telefonisch en per email te bereiken en dat is een TIP van het HUIS waard. De inhoudelijke informatie vinden wij reëel: in een verpleeghuis of verzorgingshuis gaan wonen is meestal niet makkelijk.’ En wat we helder lezen is dat de ondersteuning van de mantelzorg bij het proces van de bewoner net zo goed een taak is voor de eerst verantwoordelijke verzorger of teamleider. TIP van het HUIS.

De informatie over ’t Blauwbörgje is zeker in het te downloaden boekje over ‘Leven met Wonen en Zorg’ (wel weer geen beeldmateriaal!) to the point, ook over gewone dingen die je als familie kunt doen: krant lezen, spelletje doen. Samen met ’t Blauwbörgje ervoor zorgen dat -zo is de filosofie- de bewoners prettig kunnen leven en wonen. ’t Blauwbörgje werkt ook met familienet.

In het zonnetje: www.familieblauwborgje.nl

Familieleden zelf hebben deze website opgezet als ontmoetingsplek voor familie, ondersteuners en vrienden. TIP van het HUIS. Erg goed initiatief. Onder het kopje ‘Nieuws’ treffen we praktische antwoorden op vragen waar zelfs de Dames THe nog niet eerder aan gedacht hebben, zoals: wat koop je voor een dement familielid al cadeautje bij een verjaardag, Sint Nicolaas? Of wat te doen al een gehoorapparaat kwijt is? Waarom geen link in koeienletters dat deze website er is op de Lentis en Dignis sites? TIP VAN ZORGVISITE.

De smaak zit in de inhoud

Kortom, vel je oordeel niet op basis van een eerste indruk en de buitenkant van een gebouw. De smaak zit niet in de schil, maar in de inhoud. ’t Blauwbörgje is daar een levend voorbeeld van.

Bezoek afgelegd april 2016

Copyright: Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse/Publicarea

Geef een antwoord