’t Huis op de Waard

’t Huis op de Waard
4

‘t Huis op de Waard
Kaarsenmakersstraat 2
2312 SG Leiden
Tel: 071-5132345
info@huisopdewaard.nl
receptie@huisopdewaard.nl
www.huisopdewaard.nl
 
Centrale levendige plek
Zelfstandig  te bedienen zonneschermen
Bewoners binnenshuis en in de eigen tuin alle vrijheid
Studenten komen goed van pas
Ontbijtbuffet
Ouderencommunity
Gezellige huiskameroverloop met CD speler
Parkeervakken en bewegingsapparaten op de gangen
De binnentuin is heerlijk!
Seniorenbed bestel je bij de slaapkamerwinkel
Best Western hotels van de zorg
 
Deze zorgvisite heeft plaatsgevonden in december 2013
 
’t Huis met een sleutel tot het zorghart

P1020766 
Is heel Gallië door de Romeinen veroverd? Nee, dapper houdt een klein woonzorgcentrum in Leiden als ‘éénpitter’ stand om in de termen van Asterix en Obelix te spreken. Want waar tref je ze nog? Woon- en zorgcentrum ’t Huis op de Waard, waar 88 bewoners in de een of twee persoonsappartementen kunnen toeven, behoort tot deze langzaam uitstervende soort, zoals we tijdens onze zorgvisite ontdekken. We zijn benieuwd wat we gaan aantreffen!
 
Centrale levendige plek
We laveren door oud Leiden op zoek naar een parkeerplaats. Niet eenvoudig, omdat op veel grachten en in straten het parkeren alleen voor bewoners is toegestaan. Ergens missen we een bewegwijzeringbordje naar ’t Huis op de Waard, als de nauwe straatjes de benodigde manoeuvreerkunst en aandacht van de stuurvrouw vergen.
Als de auto eindelijk betaald (NB. In het bewonersboekje lezen we dat elke bewoner 50 bezoekerskaarten voor parkeren kan verkrijgen) geparkeerd is, ontwaren we op een gebouw en op de straatpaaltjes het kenmerk van sleutelstad Leiden: de twee gekruiste sleutels, die  Petrus’ sleutels tot de hemelpoort en de hoofdkerk van Leiden, de Pieterskerk symboliseren.

P1020762
Lieflijk ligt ’t Huis op de Waard aan een vaart en een gracht, pal aan het oudste deel van Leiden.

P1020788

We kunnen ons voorstellen wat een heerlijk vertier het moet zijn, als hier op een mooie zonnige dag plezierbootjes langs varen. Maar ook op een gewone, wat kille late najaarsdag passeren er nogal wat fietsers. Leiden is immers een studentenstad.
 
Zelfstandig  te bedienen zonneschermen
We lopen om het gebouw dat voor ons qua bouwstijl wat ongedateerd aandoet.

P1020780

We lezen op de website de geschiedenis van Huis op de Waard, in 1783 begonnen als het gereformeerd Minne of arme mannen en vrouwen huis. Op de huidige plek staat het huis sinds 1818. Het is er herbouwd in 1886. De regenten kijken nog steeds vanaf de schilderijen binnen in het huis toe op hun geesteskind. Zelf beschrijft Huis op de Waard zich als een kleinschalig huis gevestigd in een gebouw dat aandoet als een groot oud burgemeestershuis. Misschien is dat ook wel de best typerende beschrijving met als vermeldenswaardig detail dat elke bewoner de fris gele zonneschermen zelf kan bedienen! We merken op dat de buitenboel wel een likje verf kan gebruiken. Menig vensterbank begint wat afkalvingverschijnselen te vertonen.

P1020765
Bewoners binnenshuis en in de eigen tuin alle vrijheid
De entree is aan een zijstraat. De voorhal is prettig, paar stoeltjes en ingelijste certificaten, waaronder een certificaat voor gastvrijheid voor homo’s en lesbiennes. Rechts is alles van glas waardoor je direct contact maakt met de receptie en de receptie met jou. Later horen we dat op de receptie foto’s hangen van wat vergeetachtige bewoners. Als zij alleen naar buiten willen gaan, dan weten de receptiemedewerkers dat zij op hen moeten letten. We begrijpen dat een paar bewoners ook een bandje dragen om dwaalgedrag naar buiten te voorkomen. Maar binnenshuis en ook in de fraaie binnentuin kunnen alle bewoners, dus ook zij die dementeren, zich vrij bewegen.
 
Studenten komen goed van pas
Na de voorhal kom je in een prettige ontvangstruimte. Ook daar is de receptie prettig open. Een oudere heer laat zich  door een ‘whizzkid’ bij de receptie helpen om op zijn IPhone of IPod zowel de muziek van Julio Iglesias als van de Simple Minds te krijgen. TIP VAN HET HUIS
 
Ontbijtbuffet
We slaan linksaf naar de volgens de website in 2003 verbouwde Rijnzaal, waar het allemaal gebeurt. We zien een counter waarop de spullen klaar staan voor de avondbroodmaaltijd en voor het ontbijtbuffet. ’s Middags wordt hier warm gegeten en er wordt in huis nog steeds zelf gekookt. We duimen voor de bewoners dat dit tot in lengte van dagen het geval zal kunnen zijn. We lezen in het voortreffelijke en simpel geformuleerde informatie boekje (ZORGVISITE TIP – Zet het als te downloaden ook op je website!) dat Huis op de Waard stimuleert dat de bewoners met elkaar in de Rijzaal de maaltijden gebruiken. Maar het hoeft niet. Het eten kan ook in de eigen kamer worden genuttigd of je kan zelf, zij het dat het op het kleine keukenblokje wat behelpen is, wat klaarmaken. We horen wel vaker dat een ontbijtbuffet een goede manier is om bewoners de eigen regie op de dag te geven. TIP VAN HET HUIS
 
Ouderencommunity
Als wij de Rijnzaal betreden kijken de aanwezige mensen wat vreemd op. We zijn duidelijk vreemd volk. Wij krijgen de indruk, mede door het ritueel van de maaltijden dat Huis op de Waard als een eigen ouderen community functioneert met zijn 88 bewoners en zich niet afficheert om volk van buiten aan te trekken, ook al wordt overal geschreven dat iedereen welkom is. Prima hoor!
Wij nemen aan ‘de bar’ in de andere hoek een kopje koffie, die best smaakt. In ieder geval overstijgt deze koffie de gebruikelijke woonzorgcentrum kwaliteit, ook al komt ‘ie uit de befaamde machine. We hoopten er een lekker taartje van de plaatselijke bakker bij te kunnen bestellen, maar doen het met een smakelijke krakeling die er op het schoteltje bij gelegd wordt. We rekenen twee euro tachtig af. De bar is niet scheutig met het etaleren van wat er allemaal ‘te koop’ is, alhoewel we denken dat er wel snacks te verkrijgen zijn.
Wij vinden het jammer dat bij de renovatie in 2003 van de Rijnzaal, die aan de hoofdvaart ligt, niet meer de relatie met het buitengebeuren is gezocht, bv door het aanbrengen van grotere ramen, die tevens zwaaicontact mogelijk maken.
Het is wel gezellig druk in de Rijnzaal met ouderen en hun familie. Er staat een piano, wat spelletjes etc. We zien dat de zaal echt als een ontmoetingsruimte wordt gebruikt. Het meubilair is nog wat bejaardenhuisachtig, maar alles is wel netjes en gezellig. Er staat een kapstok, maar niet op een plaats die tot veel gebruik zal leiden.
Op de begane grond zijn verder ondermeer wat bewonersappartementjes en personeelsruimten, waaronder die van de directeur.
De toiletpartij beneden roept bij ons door de bordjes op de deuren verwarring op. Het damestoilet is bewonerstoilet en het herentoilet het bezoekerstoilet. Wel voor dat toilet de sleutel halen bij de receptie. Veel papiertjes, bordjes en plakbandjes. Hier is een verbeterslagje op te maken.
 
Gezellige huiskameroverloop met CD speler
Op de eerste verdieping kom je op een heel gezellige overloop.

P1020774

P1020772

Daar is een combi van bibliotheek, leestafel, internet, lekker zitten, muziek luisteren (de CD speler staat er klaar met cd’s TIP VAN HET HUIS) en kijken over de prachtige binnentuin.

P1020773

De bewonersgangen komen hier op uit en we kunnen een blik in de kleine vierkante kamers werpen. Je kunt natuurlijk denken, dat is niet meer van deze tijd en er zal vast wel wat aan de bad- en toiletruimtes moeten worden gedaan. Maar aan de andere kant, we hebben het hier wel over kwetsbare ouderen en wat wij zo zagen was dat de mensen er creatief hun eigen stekkie van hadden gemaakt. En je moet bedenken dat je hier op een ‘eerste klas locatie zit midden in hartje Leiden! En is het niet zo dat je op dit soort locaties heel vaak wat kleiner woont en dat je dat accepteert omdat je er zoveel meer sfeer, traditie, historie en gezelligheid voor terug krijgt? In ieder geval de jonge medewerkers van één van de dames THe kiezen daarvoor en betalen er ook naar!
 
Parkeervakken en bewegingsapparaten op de gangen
Op de gangen treffen we parkeervakken voor de scootmobielen en rolstoelen, alsook simpele fiets en beweeg apparaten.

P1020776

P1020775
Een ruimte is multifunctioneel; het ene dagdeel is er de kapster, het andere de pedicure en dan is het vergaderruimte. TIP VAN HET HUIS
 
De binnentuin is heerlijk!
De beschutte binnentuin is prachtig aangelegd en onderhouden. Je zou er veel meer in kunnen laten plaatsvinden, maar van ons hoeft dat ook niet altijd. De plek zelf is een en al beleving en genieten. Dat ervaren wij zelfs op een grauwe dag in de late herfst. We treffen de tuinvrouw, die net nog wat bolletjes heeft geplant. De leilindes en de groene heg, op een hoogte die contact toestaat met de gracht ervoor zijn van grote schoonheid en in schril contrast met menig traliehek dat woonzorgcentra in den lande omheint.

P1020767

P1020768
Seniorenbed bestel je bij de slaapkamerwinkel
Eigenlijk alles oogt in ’t Huis op de Waard als vriendelijk en persoonlijk in een klassieke verzorgingshuis sfeer. We roemden al eerder het simpele papieren informatie boekje, maar dat geldt eigenlijk ook voor de website.

 infofolder voorkant
Wij vinden het opmerkelijk dat zo’n kleine zorgorganisatie gewoon een leuke website kan hebben. In vrij gewone taal geschreven, met foto’s, een gastenboek, met een directe link naar Zorgkaart Nederland, zodat je direct een reactie over ’t Huis kan geven, met alle namen en functies, inclusief degene die over de website gaat, met het activiteitenoverzicht etc. Als nu ook de informatie uit het informatieboekje op de website wordt gezet, dan vang je twee vliegen in één klap. Ons spreekt bijvoorbeeld aan, dat in het informatieboekje staat dat je gewoon zelf je bed meeneemt. Daarbij wordt wel aangetekend dat dit een seniorenbed moet zijn, maar dat slaapkamerwinkels je daar gewoon bij kunnen helpen. Niks dat standaard instellingsbed! TIP VAN HET HUIS Hoeft niet. De reportage van Louis Theroux over dementie in de Verenigde Staten op 20 december bij de NTR maakte dat ook weer eens duidelijk. Allemaal ‘gewoon’ ogende bedden in prettig aandoende kamers! Het riep de mogelijkheden die t Huis op de Waard biedt bij ons op.
De website heeft een aparte inlogfaciliteit voor medewerkers. Wij dames geven graag de  ZORGVISITE TIP om ook een aparte inlogfaciliteit voor bewoners en familie te realiseren. Zou familienet wat zijn om te introduceren?
 
Best Western hotels van de zorg
Het moge duidelijk zijn, zonder dat wij nu ‘hardliners’ zijn in onze keuze voor kleine zorgorganisaties –tijdens ons zorgvisites presenteren wij immers ook zorglocaties die functioneren binnen grote concerns met een hoog aantal THekopjes-, wij waarderen de toegewijde en prettige sfeer en werkwijze van ’t Huis op de Waard ten zeerste. Men zal vast worstelen met de toekomst, gelet op de financiële veranderingen in de AWBZ. Als Dames THe willen wij adviseren als zelfstandige kleinere zorgorganisaties op landelijk niveau een alliantie aan te gaan en op dat niveau te zoeken naar schaalvoordelen, uitwisseling en samenwerking. Blijf bij je eigen kracht. Want wat we hier bij ‘t Huis op de Waard hebben aangetroffen en nog sterker in hartje Utrecht bij het Bartolomeus Gasthuis  zou je toch niet via fusie in een enorm zorgconcern willen laten verdrinken. Huizen als deze zijn de Best Western hotels van de zorg. Profileer je daar op. ’t Huis op de Waard heeft alles in zich met zijn locatie, met zijn pand en met zijn beschermde tuin om het ook zelfstandig te redden, zowel qua scheiden van wonen en zorg, maar ook in de AWBZ. En het moet allebei onder het ene dak te realiseren zijn!  De zorgverzekeraar in Leiden moet daarop onzes inziens wat betreft ’t Huis op de Waard aanspreekbaar zijn. Zorg en Zekerheid is immers zelf nog een van de weinige standvastige regionaal georiënteerde zorgverzekeraars.
 
 
Zorgkaart Nederland: 7.7. (41 waarderingen, laatste waardering 26-8-2013. Geen reacties van ’t Huis op de Waard zelf)
Gastvrijheidszorg met sterren: –
 
Copyright: Dames THe; Publicarea/Tineke van den Klinkenberg, december 2013

One Response to “’t Huis op de Waard”

 1. Lies Zuidema schreef:

  Beste Dames van THe,

  Harte dank voor het leuke verslag, wij zijn er erg trots op. Wij gaan het op onze website zetten en opsturen naar de buurtkrant.
  Wij hebben het verslag ook gekopieerd voor bewoners, Cliëntenraad en medewerkers.
  En: morgen geef ik het direct aan het Zorgkantoor, ik hoop dat zij naar de oproep zullen luisteren!

  Nogmaals onze dank,
  Lies Zuidema, Bestuurder ai

Geef een reactie