Stichting Wassenaarse Zorgverlening, Sophieke en Amaliahof

Stichting Wassenaarse Zorgverlening, Sophieke en Amaliahof
4

Van Zuylen van Nijeveltstraat 313

2242 LJ Wassenaar

Tel: 070- 5121111

info@swz-zorg.nl

 

P1020917 P1020935

 

Website met touchscreen buttons is makkerlijk in het gebruik 
Maak je website ook als app beschikbaar 
Loggia balkons met verschuifbare ramen bevorderen contact met buitenwereld en bieden tevens de mogelijkheid om beschermd buiten te zitten.  
Een gespreide leeftijdssamenstelling met ook jongeren ouderen bevordert de zelfredzaamheid en mogelijkheid van zelfbeheer.

Ruime draaideur als ingang goed alternatief voor de standaard automatische deursluisdeuren.

 

SWZ maakt SoWieZo de beste zorg best wel waar

Tjonge jonge, Nico Oltshoorn, de bestuurder van SWZ durft wel, denken wij, als we in zijn persoonlijk woord op de website lezen dat SWZ staat voor SoWieZo de beste zorg in Wassenaar. Leg de lat maar hoog en de Dames THe willen het (

en Nico, want zijn portret ontbreekt bij zijn persoonlijk website woord ZORGVISITE TIP ) met eigen ogen zien.

Basis en insteek van website is goed, maar nog lang niet compleet

De website neemt je meteen voor SWZ in, omdat deze –zoals een smartphone- met touch screen buttons werkt om nieuwsbericht, activiteitenoverzicht, restaurant en menukeuze, rolstoeldriedaagse of Ipad ondersteuning

TIP VAN HET HUIS onder de aandacht te brengen. (In de thuiszorg gebruiken 30 cliënten de Ipad om ondersteuning op afstand krijgen)

IMG_3447

We vinden het een vondst en hopen dat het nog sterker wordt doorgezet door SWZ bv door het ook meteen als app aan te bieden.

ZORGVISITE TIP En dan bevelen we eveneens aan om de buttons veel meer direct in het zicht van de homepage te brengen. Nu moet je steeds een heel eind door dezelfde informatie naar beneden scrollen om ze te ontdekken. Of neem het voorbeeld van de jaarplanning van activiteiten. Dat staat nu ergens minuscuul en dan moet je ‘lees meer’ intoetsen … om bij de info te komen. Bovendien zijn de linken naar de locaties, hoe die eruit zien en wat je ervan kunt verwachten, nietszeggend, je komt bij een contactformulier uit….Keer op keer drukken we op SWZ Sophieke, met steeds het zelfde contactformulier resultaat.

We hopen dat de website ‘in progress’ is, maar jutten bij deze SWZ op om ook qua digitale informatievoorziening en dienstverlening sowieso de beste te gaan worden. We weten eigenlijk zeker dat die wil er wel is, temeer omdat we lezen lezen dat SWZ familienet al heeft ingevoerd. Daarmee kunnen familieleden en zorgverleners digitaal met elkaar kunnen communiceren, de agenda bijhouden, leuke dingen delen etc etc.

Overigens zijn er keurige schriftelijke brochures zoals we later tijdens ons bezoek zien.

We bezoeken van SZW twee onderdelen namelijk Sophieke, 36 wooneenheden voor somatische verpleeg- en verzorgingshuiscliënten en de Amaliahof, kleinschalig wonen voor 12 mensen met dementie. SZW bestaat verder nog uit Willibrord, Thuiszorg, een Zorgkinderboerderij, seniorenwoningen, zorghotel Lindenhof en de Bonte Os voor mensen met een lichamelijke handicap. In totaal werken er bij SWZ 400 medewerkers; in zorgland is deze instelling dus een kleintje.

Ligging aan groot parkeer- annex marktterrein (elke dinsdag) en aan rand dorpscentrum

We rijden aan op een mooi wit gebouwencomplex, waar tegenover een Hans en Grietje restaurant ons lokt.

P1020916

Bij onze eerdere zorgvisite deze dag vonden we de hond in de pot en de klok is nu toch al over tweeën…. We ontwaren een voor de Haagse regio zo kenmerkende kiosk op het immense parkeerterrein. Ja hoor, het is een patat en snackkraam. En wat voor één. We krijgen er z’on beetje de lekkerste patat ooit gegeten: de biologische aardappelen zijn zelf geschild, zo wordt ons verteld. En ja de bewoners van Sophieke melden zich er ook met enige regelmaat. Bij hen is de frikadel speciaal favoriet. En de markt op dinsdag is natuurlijk ook een aantrekkelijk uitje. Duinrell en het Wassenaarse Duin zijn eveneens nabij.

P1020911

We lopen de twee honderd meter terug naar Sophieke. Het wandelingetje is aantrekkelijk door het zicht op de mooie tuin van Sophieke.

Vanuit de lichte glazen Orangerie en het terras dat daarop aansluit heb je er een fijn zicht op. Het is een echte kijktuin. We ontwaren wel een paar door het weer aangetaste bankjes en een betonnen kring bank onder een fraaie boom.

Een in potentie levensloopbestendig buurtje

We willen naar de ingang van Sophieke, maar worden afgeleid door de omringende, vriendelijk aandoende gebouwen, allen gesierd met de namen van ons koningshuis.

P1020918

Willem-Alexander, Maxima en hun kinderen zijn per slot van rekening Wassenaars medebewoners. Het zijn seniorenwoningen en zo te zien van het prettige soort. We zijn gecharmeerd van de prettige loggia balkons, waar je de ramen van kunt openschuiven.

TIP VAN HET HUIS We zien er her en der een parasolletje in staan, dus ze worden 4

gebruikt. De privétuintjes op de begane grond zijn goed verzorgd met mooie plantenbakken. En ook de openbaar toegankelijke binnenterreinen hebben een aangename ontmoetingssfeer met tafels, stoelen, allerlei potten etc. We stellen ons voor dat je er als bewoners zomers flink gebruik van maakt en er bv gezamenlijk een barbecue organiseert.

We vragen ons af of er een actieve bewonersvereniging is, en wat de gemiddelde leeftijd van de bewoners is. Met een gemixte samenstelling in leeftijd (de aanwezigheid van wat jonge ouderen) voorkom je dat er onvoldoende energie is om gezamenlijk activiteiten op te pakken, of met andere woorden: een gespreide leeftijdssamenstelling houdt de kracht van het gezamenlijke bewonersinitiatief vast

. ZORGVISITE TIP Het is iets om over na te denken in het licht van de levensloopbestendig wonen. Het buurtkompas voor de levensloopbestendige buurt Link geven we SWZ ter inspiratie ervoor graag door.

Op een heel natuurlijke manier is in één van de gebouwen ook een hospice opgenomen. Verder zien we dat de tuin van het kleinschalig wonen Amaliahof voor de 12 mensen met dementie op een heel open en toch beschermde manier verbonden is met de openbare ruimte van het buurtje. Bovendien hebben ze uitzicht! Op een subtiele manier geeft de lage, brede heg bescherming voor hen tegen de vaart die er achter ligt. Zo zien wij het graag.

 

P1020922P1020929

P1020923P1020921

 

Heerlijk een ruime draaideur

Het eerste wat ons opvalt aan Sophieke is dat de overigens keurige buitenentree, een ruime draaideur is zoals we die op Schiphol aantreffen. En net als daar zijn de tussenruimten opgesierd. We vinden het eigenlijk een verademing ten opzichte van alle automatische schuifdeur sluizen, waarbij je altijd geruime tijd moet wachtten op het sluiten van de ene deur voordat de andere opengaat. TIP VAN HET HUIS

P1020932IMG_3431

 

Wel missen we een duiding van wat we binnen zullen aantreffen en bv een welkomst bordje. De ruimte direct erachter is even hartelijk. Het winkelassortiment is mooi geëtaleerd als een geïntegreerd onderdeel van de counter van de Orangerie: het restaurant annex café.

IMG_3428IMG_3429IMG_3430

 

Die ruimte is weer fantastisch licht en hoog, met uitzicht op de wat lager liggende open tuin en het parkeer- tevens marktterrein. Het is functioneel gezellig ingericht. Prettige stoelen, her en der tafeltjes met ingelegd schaak cq dambord, menu en ‘happy hour’ kaarten.

IMG_3427

Door alle combinaties zijn de openingstijden van de faciliteiten behoorlijk. Van ‘s morgens tien tot half acht ‘s avonds.

We zien verder goed ingerichte ruimten met comfortabele fauteuils, boekenkasten en bibliotheek, kapper etc. Prima hoe goed in het zicht in deze ruimte zo een zo prettige sfeer kan worden bereikt.

Veranderingen in de AWBZ en leeftijd

We worden spontaan aan tafel genodigd door een 97-jarige bewoner, en zijn 94-jarige broer die met zijn dochter bij hem op bezoek is. De oudste broer woont zeer naar zijn zin in een tweekamerappartement in Sophieke, eerst samen met zijn vrouw en sinds een jaar –na het overlijden van zijn vrouw- alleen. Broertje, die nog op zichzelf woont komt regelmatig langs. Hij heeft recent nog een nieuwe auto gekocht, zij het met een maximale snelheid van 45 km per uur… Hoe zal het in de toekomst gaan? zo wordt er gediscussieerd? Meneer van 97 is best nog vitaal, ook al staat er een rollator langszij en maakt hij voor zijn buitenritjes gebruik van de scootmobiel. Zou hij nog wel een indicatie voor een woonzorgcentrum krijgen en daarmee verzekerd zijn van zijn natje en droogje? Wij, dames THe denken dat je er de discussie op moet voeren of je niet ouderen van zeg zo boven de 90 gewoon zelf de keus moet laten…

Sowieso moet er veel meer aandacht komen om vormen van groepswonen met zorg dichtbij te realiseren.

Het aanbod vanaf de counter kan rijker

De maaltijden van Sophieke komen sinds kort van de SWZ vestiging Willibrord. Kleinere zaken worden nog wel op Sophieke zelf gemaakt. Je kunt in de Orangerie of s middags of ‘s avonds warm eten. Voor buitenstaanders is een maaltijd niet duur: 7, 30 euro. Themamaaltijden worden voor 12 euro geserveerd.

Wij nemen een kopje koffie. Helaas vinden we die niet echt lekker. Een verbeterpuntje. Er is wel veel voor ingepakt lekkers in het winkeltje te verkrijgen, maar vanaf de counter wordt op dit theetijdstip niks meer aangeboden. Er moet toch echt wel een Wassenaarse bakker te vinden zijn die dagelijks gebak en andere lekkernijen wil aanleveren… SWZ is vast bereid dit idee van onze kant over te nemen.. De website van SWZ onderstreept namelijk dat ze staan voor lekker eten en dat wordt ook door de bewoner die wij spreken beaamt.

De medewerkers die we zien dragen badges. Er is verder een standaard met informatiemateriaal en verschillende informatie borden.

Een voorbeeld voor kleinschalig wonen

IMG_3432

We willen natuurlijk ook de Amaliahof bekijken; het kleinschalig wonen voor 12 mensen met dementie. We krijgen het advies even aan te bellen, en dat is er vast iemand die ons binnenlaat. Zo gezegd zo gedaan. Van buiten is de opzet heel plezierig. De woonkamer heeft een ruime uitstekende erker waardoor maximaal contact met de openbare ruimte wordt gecreëerd. We zien de tuin ook doorlopen tot aan een zijkant van de woonkamer en juist ook dat deel waar de mensen uit het raam kijken hangt vol met vogelbolletje en een voederhuisje.

P1020931P1020925

Als we binnengelaten zijn, zien we hoe goed de voorhal qua maat is en hoe gezellig deze extra ruimte als overloop van de huiskamer is ingericht en in gebruik is. De lift van de eerste etage komt er op uit, waardoor de bewoners daarvan ook vrij makkelijk de benedenverdieping kunnen bereiken. Wij vinden de tegelvloer heel prettig aan doen: functioneel en sfeervol kan tegelijkertijd. We treffen geen lange gang aan waar de prive kamers aan liggen, maar prettige kamers met een natuurlijke situering met focus op de voorhal.

IMG_3435IMG_3436IMG_3439

 

De woonkamer kan ons al net zo bekoren. In de Amaliahof is het als thuis gevoel goed getroffen. De 8.9 die we later op Zorgkaart Nederland voor de Amaliahof zien spreekt voor zich.

Voldaan ronden wij onze zorgvisite af. Bij SWZ is het zeker goed en dat wat beter kan doet SWZ vast SoWieZo.

Zorgkaart Nederland: Sophieke: 7.9, 19 waarderingen (laatste dd 30-7-2012); Amaliahof: 8.9, 5 waarderingen (laatste 5-6-2012)

Gastvrijheidszorg met sterren: drie sterren

Zorgvisite afgelegd in januari 2014

Copyright: Dames THe; Hetti Willemse, Tineke van den Klinkenberg

Geef een antwoord