Voorjaarskriebels bij Stuijvenburgh

Voorjaarskriebels bij Stuijvenburgh
3

Woonzorgcentrum Stuijvenburgh
Van der Goesstraat 2 
4615 KX Bergen op Zoom
clientenservicebureau@tantelouise.nl 
Tel.: 0164 215900 
www.tantelouise.nl/stuijvenburgh 

Stuijvenburgh maakt deel uit van Tante Louise  

Voorjaarskriebels bij Stuijvenburgh 

IMG_2253

3 THe kopjes 

Onze verwachtingen zijn hoog als we op pad gaan naar één van de woonzorgcentra van Tante Louise. Een naam die warmte oproept en met een uitgebreide website inclusief ‘reality tours’. Stuijvenburgh ligt in een volkse buurt. Er zijn 66 verzorgingsappartementen voor ouderen die lichte ondersteunde zorg of intensieve verpleging nodig hebben en 30 verpleegplaatsen voor ouderen met dementie. Appartementen en verpleegplaatsen liggen gescheiden van elkaar.
IMG_2274
De appartementen bestaan uit een woonkamer met kleine keuken en een aparte slaapkamer. De bewoners in het verpleeghuis wonen kleiner, omdat zij overdag – zo lezen wij – meestal in groepen verblijven. Stuijvenburgh biedt ruimte voor echtparen en heeft daarnaast dagverzorging en dagbesteding in huis ook gericht op bewoners met een Turkse en Marokkaanse achtergrond. 

Fris de boel op 

We parkeren de auto voor ‘Aan de Fonteyne’, dat 50 aanleunwoningen voor senioren biedt. Beneden is ‘Wij zijn Bergen op Zoom’ en steunpunt ‘Aan de Fonteyne’ gesitueerd. 

We lopen langs ramen met glasgordijnen die de boel afsluiten en zich verheugen op de wasmachine.
IMG_2263
Hier en daar zien we iemand achter een bureau zitten en we ontwaren in dit gebouw de dagopvang. ‘Aan de Fonteyne’ is met een sluis bovenover met de Stuijvenburgh verbonden.
IMG_2290IMG_2294
Het witte gebouw Stuijvenburgh is aangetast door wind, storm en regen. Jammer. Het doet het op zich vriendelijke gebouw geen goed.  

Ga met de gemeente het bondgenootschap aan op de buitenruimte 

Op een hek waar we langs lopen zijn bordjes bevestigd waarop hondenbezitters gevraagd wordt de poep op te ruimen. Dat is kennelijk aan mensen met poep in hun ogen besteed, want wij Dames THe zijn op geen plek in den lande zoveel hondenuitwerpselen tegen gekomen als hier rond dit huis in Bergen op Zoom. Een lekker rondje wandelen is in deze omstandigheden dan geen pleziertje.
IMG_2289
Wij weten natuurlijk niet of Stuijvenburgh al vaak de gemeente hierop heeft aangesproken, maar dat er wat aan moet gebeuren lijkt ons normaal.  

Achter het huis treffen we bij de gemeenschappelijke woonruimtes een paar kleine beschermde buitenruimtes aan in een uitermate vreemde vorm omsloten door hekwerk, dat lelijk is en ook al heel vreemd loopt.
IMG_2280 IMG_2281
Die kleine buitenruimtes voor bewoners steken wel heel schril af bij het immense parkeerterrein dat er direct aan grenst. En waar de bewoners het met traliehekwerk moeten doen, zijn de auto’s omringd zijn door lage groene hagen, waar hekjes achter zijn.
IMG_2285
Wij ervaren dat als de omgekeerde wereld. Voorrang voor ruimte voor auto’s (terwijl aan de zijkant er ook nog een immens braakliggend terrein is voor auto’s; zie verderop) en inperking van bewegingsruimte voor kwetsbare ouderen die het ook al zonder balkons moeten doen.
IMG_2287 

De omgeving bestaat hier aan de achterkant en als we de hoek omlopen naar de zijkant van Stuijvenburgh uit lege kale vlaktes met wederom heel veel hondenuitwerpselen, ondanks het bordje hier geen honden uitlaten. Te meer reden om eens met de gemeente om de tafel te gaan zitten om een andere indeling en verfraaiing van de openbare ruimte te ontwikkelen die dienstbaar is aan de bewoners van Stuijvenburgh, hun naasten en medewerkers. TIP van ZORGVISITE. 

Misschien dat het hier om grond gaat die bebouwd gaat worden, maar dan nog zijn tijdelijke voorzieningen meer dan wenselijk.  

Aan de zijkant van Stuijvenburgh zien we een terras dat op een soort van vestingmuur is gesitueerd langs het restaurant.
IMG_2318
 We worden blij van het beschilderde electriciteitskastje. Een goed voorbeeld om naar Stuijvenberg als gebouw door te trekken.

Voorkom een verkeerd beeld 

Voor we de draaideur instappen, passeren we nog buiten twee grote bloempotten en vlaggenmasten, vandaag zonder vlaggen eraan.
IMG_2302 

In de hal zit een mevrouw achter een hoge ingesloten balie met een aan/afwezigheidsbord voor de bedrijfshulpverlening. Daarop is aangegeven dat 3 van de ongeveer 25 medewerkers aanwezig zijn. Er hangen bij de ingang meer van die borden die hetzelfde beeld geven. Wij dames THe zijn er niet voor om dit soort borden zo in het zicht van bezoekers te hangen, omdat het een verkeerde indruk kan wekken met betrekking tot de aanwezigheid van personeel. TIP van ZORGVISITE. Gevraagd naar een folder moet de receptioniste ons naar de website verwijzen. Ze vertelt ons dat er lange wachttijden zijn en dat we voor meer informatie en een rondleiding contact kunnen opnemen met een medewerker van het servicebureau waarvan ze ons het telefoonnummer meegeeft.  

Ouderen van onze tijd 

Binnen komen we in een brede gang terecht die grenst aan het restaurant. Maar eerst passeren we de reminiscentie kamer.
IMG_2305
Dame T, inmiddels zelf 70, merkt op dat hier spulletjes in staan die haar moeder al niet meer zou herkennen. De bewoners van nu zijn weliswaar oud, maar de meesten van hen kwamen uit de pubertijd na de oorlog, een tijd waarin de welvaart toenam. Het is maar een TIP van ZORGVISITE om hier eens bij stil te staan. Net als de vraag ‘Waarom eigenlijk een aparte reminiscentie ruimte?’ Is het niet zo dat eigenlijk het hele gebouw de sfeer, beleving, herkenning en herinnering van de bewoners dient te stimuleren en faciliteren?  

We kijken nog naar twee fraaie portretten en levensverhalen van bewoners. Hè, jammer dat die nu net over elkaar heen zijn gezet.
IMG_2304  

Ontwerp met bewoners en naasten een plan voor een inrichting met sfeer 

De goed bedoelde aankleding van de brede gang met her en der meubilair, wandversiering  en onderhoudsvrije standaard planten verdient het om er met bewoners, naasten en medewerkers eens goed naar te kijken en er een plan op te maken.
IMG_2308 IMG_2316
Denk dan ook aan een paar drangers op de permanent openstaande wc-deur, waar je vanuit het restaurant inkijkt. Of maak er schuifdeuren van en zet  er een kamerschot voor met leuke print.  

De medewerker facilitair die kantoor houdt aan het einde van deze gang zou hierin het voortouw kunnen nemen. TIP van ZORGVISITE. 

Een eigen keuken verdient een gezellig restaurant 

De winkel van Sinkel kent behoorlijk ruime openingstijden en is een leuke winkel om te vertoeven. We vinden het wel een beetje omslachtig dat je via de winkel naar de beschermde buitenruimte moet. Een pluspunt in het huis is de eigen keuken waar elke dag vers wordt gekookt. Er is geen keuze in het menu, maar als bewoner kun je wel je wensen uiten. TIP VAN HET HUIS. Er staat geen bord voor de ingang van de Stuijvenburgh waarmee oudere bewoners in de wijk worden uitgenodigd deel te nemen aan de maaltijden met daarop het menu van de dag. TIP van ZORGVISITE.
IMG_2311
De inrichting van het restaurant is in z’n geheel aan vernieuwing toe. Vierkante donkere tafels op een vloer van zeil met een houten latjes patroon.
IMG_2306
We veronderstellen dat het vers klaar gemaakte eten beter smaakt dan de koffie. Een goeie kop koffie schenken blijft in verpleeghuisland een uitdaging. Het boterkoekje bij de koffie komt uit een gezellige koekjestrommel, maar de overige koeken zijn voor-ingepakte exemplaren. Het komt wat tegenstrijdig over. 

Er blijft werk aan de winkel 

Zo bezien is er wat ons betreft werk aan de winkel voor de op de website vrolijk geportretteerde locatiemanager, die zich op een toegankelijke wijze presenteert. De website van Tante Louise geeft toegang tot alle locaties in de gemeentes Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdracht. Van elke locatie tref je er een serie foto’s en reality tours waarmee een beeld wordt geschetst van de appartementen en de aanwezige voorzieningen. Er is een aparte ingang op de website voor medewerkers. Er zou wat betreft Stuijvenburgh nog een foto bij kunnen van de gemeenschappelijke woonkamer(s) van de bewoners met dementie en hun eigen ruimte. Ook ontbreekt informatie over wachttijden en mogelijkheden tot eigen inrichting op de verpleegplaatsen. Je moet echt wel een Dames THe speurneuskarakter hebben om bij de veelgestelde vragen te komen via home/organisatie/veelgestelde vragen. Zo vinden we ten langen leste ook een e-mailadres om deze Zorgvisite naar toe te sturen. Wij vinden een duidelijke contact pagina met een e-mailadres best een vereiste.  TIP van ZORGVISITE.

Klagen mag 

Klagen mag, staat er op de website, waarbij wederom een vrolijke foto van de medewerkster en haar 06-nummer. TIP van het HUIS. Deze Zorgvisite zal dan vast wel sportief worden opgevat en opgepakt; alles ten dienste van het beste thuis voelen van de bewoners en daarmee voor de naasten en de medewerkers. 

Zorgvisite afgelegd maart 2018  

Copyright Dames THe, zorgvisite Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Stichting Thuis Voelen en Publicarea 

Geef een antwoord