⚐Het Papagenohuis: als muziek in de oren⚐

⚐Het Papagenohuis: als muziek in de oren⚐
5

⚐ZORGVISITE SPECIAL⚐

Stichting Papagenohuis
Naarderstraat 77
1251 BG Laren
E-mail: email@stichtingpapageno.nl
Tel: 035-88840303
www.papgeno.nl

Deze Zorgvisite is afgelegd met ROC docente Daniella Waltmans. Zie ook de Zorgvisite van De Koperwiek en de 150ste Zorgvisite van de Stichtse Hof waar Daniella ook mee was.

Het Papagenohuis: als muziek in de oren  

5 THe kopjes 

IMG_8315

Na al deze veren in het achterwerk van De Stichtse Hof gunnen we ons een moment in de zon. We strijken neer op het aanlokkende terras
IMG_8320 IMG_8321
van Het Papagenohuis. We mogen onszelf wel even verwennen op de 150e Zorgvisite die we vandaag hebben afgelegd. 

Het Papageno Huis is een samenwerkingsverband tussen ’s Heeren Loo en Stichting Papageno. Mensen met autisme worden hier geholpen om zo zelfstandig mogelijk en zo plezierig mogelijk te leven en een eigen plek te vinden in de samenleving. Of het nu gaat om wonen, leren, dagbesteding, behandeling, therapie, welzijn of vrije tijd. Het huis heeft 12 ruime kamers met badkamer en kitchenette en er is een serre waar de bewoners gezamenlijk kunnen koken, eten, loungen en tv kijken. In het huis is een multimediaruimte, muziekkamer, een ruimte voor fitness en sport. Elke bewoner heeft – naast de staf – twee buddy’s (vrijwilligers) om hen bij te staan. De bewoners zijn tussen de 18 en 30 jaar en het doel is dat zij na ongeveer drie jaar met of zonder begeleiding zelfstandig kunnen gaan wonen. 

De Stichting Papageno legt veel nadruk op het belang van muziektherapie en steunt onderzoek naar autisme. 

Als je door het huis loopt werkt de vrolijke onbevangenheid van vogelvanger Papageno uit Mozart’s opera Die Zauberflote aanstekelijk op de bezoekers. In ieder geval bij ons. 

De keuken van het lunchrestaurant is ook  de keuken van het huis waar de jongeren onder begeleiding zelf koken. Er staat een prachtig professioneel Italiaans koffiezetapparaat. De koffie die eruit komt is natuurlijk goed. De keuken heeft ook een open vensterbank naar de binnengang. Als bezoeker heb je zo meteen contact of  je kunt er lekker overheen hangen als anderen koken en er zo toch bij zijn.  

Wat je hier al van verre af voelt: dit is een thuis waar je de personal touch van Aaltje van Zweden direct herkent. In de toiletruimte niks geen institutionele hygiëne instructie, maar kleine gasten handdoekjes keurig gedrapeerd.
IMG_8323
De voordeur is een voordeur en je komt na een wand met een enorme hoeveelheid namen van begunstigers die Het Papagenohuis mogelijk hebben gemaakt in een hal, die echt een hal is met een kunstwerk aan de muur waar je u tegen zegt.  

Elke zondagochtend is er een om half twaalf een concert voor 5 euro in ‘t zAaltje en kun je er na afloop een eenvoudige lunch krijgen. Natuurlijk heeft niet iedereen het netwerk van topdirigent Jaap van Zweden, maar toch, ook voor het echtpaar zullen de muzikanten niet uit de lucht vallen. Je moet er achteraan. Zijn contacten zullen zeker ook geholpen hebben bij de organisatie van het benefiet concert in de Spiegelzaal van het Concertgebouw onder de naam Papageno Accompagnato met namen als Janine Jansen, Anna Sophia, het Camerata RCO, Eric Scherder en Jaap van Zweden zelf . Het bracht even huppakee 189.350 euro op, ja dan… Aan de andere kant, zo veren we op, weet je nog wel Hogewey, een van onze eerste Zorgvisites en onderdeel van de Vivium zorggroep had ook een hele wand met sponsor- en vriendennamen. Waar een wil en visie is, is de weg naar de portemonnee voor al dit moois wat we bij Het Papageno huis aantreffen, ook voor anderen te vinden. De toverfluit is echt voor andere zorginstellingen weggelegd als je er wat voor doet. 

De website is niet overdadig maar wel liefdevol en accuraat. Ons treft het dat de persoon voor de aanmeldingen voor wonen of van de vertrouwenspersonen gewoon met naam en 06-nummers op de website staan.  

Nadat we de lekkerste appeltaart met vanille slagroom ooit hebben verorberd denken we dat dit bezoek best een goede reden zou kunnen zijn om onze focus van de verpleeghuizen met de verstandelijk gehandicaptenzorg te gaan delen. En zo besluiten we onze 150ste zorgvisite aan de Stichtse Hof met een geschreven Papageno toegift.  

Zorgvisite afgelegd mei 2017 

Copyright: Dames THe/Publicarea, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse. Speciale dank aan docente Daniella Waltmans. 

One Response to “⚐Het Papagenohuis: als muziek in de oren⚐”

  1. Dames THe schreef:

    Reactie van Papageno via de mail:

    “Beste dames THe,

    Hartelijk dank voor jullie mooie beoordeling van het Papageno Huis!

    Met vriendelijke groet,​ Christien Kuysters​”

Geef een antwoord