Stadskwartier
Watermolen 57
7461AZ Rijssen
tel.: 0548539700
email: info@zorgaccent.nl
Het kan wel: gewoon lekker wonen in je eigen stad(je)
4,5 THe Kopje
Stadskwartier is voor ouderenzorgbegrippen maar een kleine locatie en biedt huisvesting aan 32 mensen met dementie en 8 mensen die lichamelijke zorg nodig hebben. Stadskwartier is onderdeel van Zorgaccent, een –zoals ze zelf zeggen -veelzijdige organisatie voor zorg, welzijn, wonen en behandeling in Overijssel (Twente en Salland) en actief voor meerdere doelgroepen, dus niet alleen voor ouderen.
Zorgaccent – en hier citeren we hen weer vrij vertaald- wil zo min mogelijk bureaucratie en dat uit zich in de organisatie en in de inhoud van de zorg. Binnen de zorg zijn geen managers (meer), waardoor Zorgaccent een heel platte organisatie is. En wie thuis gewend was een zacht gekookt eitje te eten, krijgt dat ook -als de familie daar mee instemt- in het verpleeghuis, ook al is de norm dat eitjes in een instelling doorgekookt moeten worden. Nou dat willen wij Dames THe wel eens met eigen ogen zien!
Geloof in zichzelf
Een andere reden is de moed die medewerkers van Stadskwartier toonden
-tijdens de golf van verontwaardiging en negatieve media-aandacht vanwege de verpleeghuiszorg voor de moeder van staatssecretaris Van Rijn- om zelf de publiciteit te zoeken onder de slogan ‘Het kan wel anders”. Dat resulteerde een prachtig artikel in De Volkrant op 24 januari 2015.
Zo veel mogelijk als thuis en zo aangepast als nodig
Het lijkt ons verder leuk om Stadskwartier te bezoeken, omdat deze locatie als motto ‘net als thuis’ hanteert. In een uitgebreide film via hun website, waarin belangstellenden 16 minuten lang door het huis worden geleid, wordt dat motto iets gerelativeerd in de volgende bewoordingen: ‘zo veel mogelijk als thuis en zo aangepast als nodig’. Al in onze gids Thuis Voelen van 2009 namen wij de tip op: ‘Maak rondleidingsfilmpjes’. Dat beklijft veel meer dan alle mondelinge en schriftelijke informatie. Fijn om deze tip in de praktijk te zien. ZORGVISITE TIP en TIP VAN HET HUIS
Op die bijzonder informatieve film komen we hieronder nog terug.
Restaurants, terrassen en winkels binnen handbereik
Als we het Stadskwartier naderen zien we hoe mooi de gevel van het huis architectonisch in het stadsbeeld past.
Achter het huis is een parkeerplaats en dat is ook de plek waar de balkons van de gemeenschappelijke woonkamers van de psychogeriatrische afdelingen op uitkijken. Die balkons zijn wat aan de smalle kant. Je kunt er alleen op een rij naast elkaar zitten.
Op deze eerste lentedag wordt er overigens wel gebruik van gemaakt. Op de hoek staat een wegwijzer, die direct laat zien hoe dicht het gebouw tegen het centrum aan ligt, 0,2 km.
Weer een tip die we zo vaak geven en dan zo aansprekend in de praktijk gebracht. Een genoegen om te zien. ZORGVISITE TIP en TIP VAN HET HUIS
Winkels en restaurants met heerlijke terrassen zijn dus in de onmiddellijke omgeving te vinden, zodat je dat als onderdeel van het huis zelf niet hoeft te regelen. In huis zetelt alleen een kapper.
Je kunt hier nog zo binnen lopen
We lopen de hal in via een mat met het kleurige logo van Zorgaccent er op. Het spreekt ons zeer aan.
De mat is geflankeerd door twee plantenbakken en er hangt een mooie lantaarn aan de gevel.
Rechtdoor bevindt zich op korte afstand een tweede toegangsdeur aan de achterkant van het gebouw. Je kunt aan beide kanten zo binnen lopen, naar onze Amsterdamse maatstaven tamelijk griezelig, maar hier kan dat gelukkig nog. En waarom zou je het dan veranderen?
Als we vanuit de hal rechts afslaan komen we in een algemene ruimte waar bewoners hun bezoek kunnen ontvangen en waar een leestafel is.
Deze ruimte sluit aan op een tuin aan de parkeerzijde van het gebouw. De tuin is niet heel groot, maar keurig onderhouden en er kan door bewoners met groene handen ook wat in getuinierd worden in een paar hoge bakken.
We vinden het wel jammer dat de tuin alleen maar zelfstandig te bereiken is door de begane grond bewoners.
De algemene ruimte wordt tevens gebruikt voor gemeenschappelijke activiteiten. Aan deze ruimte grenst voorts de dagopvang en het kantoor van het team thuiszorg.
Over de bouw en inrichting van het huis is nagedacht.
Dat zien we direct. Prachtige vloeren in de gangen, mooie oude foto’s aan de muren, contrastverschillen, foto’s waarop bewoners zich kunnen herkennen bij de eigen kamers en appartementen, gezellige aankleding corresponderend met het jaargetijde in de gangen, geen ingewikkelde kranen in de badkamers. En zo kunnen we doorgaan. We begrijpen uit Het Volkskrant artikel dat het team zelf veel heeft kunnen bepalen.
Op de benedenverdieping huizen de 8 bewoners met een lichamelijke zorgvraag. Zij beschikken over een ruim appartement met een aparte zit- en een aparte slaapkamer en daarnaast een toilet- en doucheruimte. De zitkamers hebben een eigen keuken. Als we bij een openstaande appartementsdeur naar binnen kijken, zien we een prachtige keuken die zo in een Engels landhuis zou kunnen passen. Het geheel geeft een sjieke en tegelijkertijd heel innemende indruk.
Auditeur eten en drinken die meedenkt hoe dit smakelijk en verantwoord kan
Daarnaast beschikt deze begane grond etage over een huiselijk ingerichte ( bijzonder fraaie) woonkeuken waar de bewoners zelf, samen met hun familie of met vrijwilligers hun maaltijden kunnen bereiden. Van die keuken wordt veel gebruik gemaakt. Dat betekent ook dat bewoners zelf een grote inbreng kunnen hebben in wat zij willen eten. Op de website wordt ook dat filmisch aantrekkelijk verbeeld, daarbij niet schuwend dat er natuurlijk ook kwaliteitsnomen zijn waaraan moet worden voldaan zoals de HACCP. Alleen daar wordt niet mee geschermd dat je het daarom zo en zo moet doen met het eten; nee men draait het om. Wat vinden we lekker eten en drinken en de auditeur denkt mee hoe dat dan kan, zodat toch aan de kwaliteitsnormen wordt voldaan. Die dingen kunnen gewoon samen gaan. Net als in een restaurant. TIP van het HUIS
Schaf de ouderwetse term afdeling af
Op de eerste en tweede etage zijn vier afdelingen van elk 8 bewoners met dementie. Zij hebben een zit-slaapkamer en daarbij een eigen toilet- en doucheruimte. De afdelingen hebben oud Rijssense namen gekregen.
Woongroep zou daarbij volgens ons beter volstaan dan de verouderde en instituutsgerichte term afdeling, die Stadskwartier nog gebruikt. TIP van ZORGVISITE
Bewoners kunnen meubilair inbrengen in gemeenschappelijke woonruimten
Alle bewoners krijgen een mooie linnenkast, een bijbehorend bed en zware veloursgordijnen van het huis en kunnen voorts de kamer naar eigen smaak inrichten. De dementie afdelingen beschikken elk over een gemeenschappelijk woonruimte. Deze bestaat uit een keuken annex eet- kamer een grote zitkamer, waarin weer een hoekje voor doe dingen en een groot rust(ig)deel, waar bewoners een dutje kunnen doen, naar muziek kunnen luisteren of televisie kunnen kijken. Bewoners kunnen hier ook zelf meubilair inbrengen vanuit hun laatste eigen huis, zoals hun lekkere stoel, een bijzettafeltje, een klok of een schilderij waaraan men gehecht is. Op deze manier probeert men het zo veel mogelijk een herkenbaar huis van de bewoners te laten zijn(TIP VAN HET HUIS).
De eigen keuze van de bewoners staat waar mogelijk voorop
In deze vrij nieuwe locatie (geopend in 2013) wil Zorgaccent het werken in kleine teams die hun mensen kennen, van de thuiszorg ook naar de verpleeghuiszorg vertalen. Daarbij is het uitgangspunt dat hoe beter de band tussen zorgverleners, bewoner en familie is, des te beter de zorg kan aansluiten bij de wensen van de bewoner. Familie is van harte welkom en wordt ook betrokken bij de (dagelijkse) activiteiten. Op 2000 medewerkers heeft Zorgaccent 1200 vrijwilligers.
Pico bello website van Zorgaccent met filmpjes, pictogrammen etc.
Je kunt er alle informatie gemakkelijk op vinden en er zijn vele filmpjes die je een goed inzicht geven in het reilen en zeilen van de diverse zorg- en woononderdelen en -locaties. Je krijgt er ook een goed beeld van de grootte van de kamers, zodat je ongeveer weet wat je kunt meenemen. Het filmpje over Zorgkwartier van 16 minuten is verbluffend goed en wie dit te lang vindt duren, kan terecht bij de versie op hoofdlijnen van 8 minuten.TIP VAN HET HUIS En de website is aansprekend door het gebruik van heldere pictogrammen. We zagen het elders bij een zorgvisite van ons ook, en gelukkig hier weer. TIP van het HUIS
Met elke cliënt wordt een zorgovereenkomst afgesloten, waarmee de cliënt tevens te kennen geeft in te stemmen met de leveringsvoorwaarden. Deze zijn via de website te downloaden, voor zowel zorg met als zonder verblijf. TIP van het HUIS Ook is er op de website een klachtenformulier te downloaden. TIP van het HUIS
Het kan dus gewoon…
Dit is een huis waar in bouw en inrichting, maar zeker ook in visie en organisatie recht wordt gedaan en zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met de wensen van de bewoners en waar het normaal is dat familie over de vloer komt en vrijwilligers graag betrokken worden. De focus is op gewoon lekker wonen in je eigen thuis en in je eigen stadje op loopafstand. Heerlijk weer te zien dat het gewoon wel kan in Nederland.
Zorgkaart Nederland: 7.8 uit 7 waarderingen, laatste geplaatst op 10 maart 2015.
Gastvrijheid zorg met sterren: geen waardering
Bezoek afgelegd: maart 2015
Copyright Dames THe: Publicarea, Tineke van den Klinkenberg, Hetti Willemse, maart 2015