Spaar en Hout
Onderdeel van Pro Senectute
Kleine Houtweg 139
2012 CG Haarlem
Telefoon (023) 531 55 55
spaarenhout@pro-senectute.nl
www.pro-senectute.nl
Rustig wonen tussen gelijkgestemden
4 THe kopjes
Via de hertjes in de Haarlemmerhout met aan de overkant Paviljoen Welgelegen waar ooit Lodewijk Napoleon heeft gewoond lopen we naar de ingang van Spaar en Hout.
Spaar en Hout ligt in een park en aan het eind van een lange oprijlaan:
Een brievenbus bij de entree en ook het openbaar vervoer is op loopafstand hoewel je dan nog wel als een hoentje moet kunnen lopen. Stichting Pro Senectute stelt zich ten doel om senioren “met vergelijkbare ontwikkeling en levenswijze in harmonie met elkaar te laten wonen”. De gelijkgestemden hebben over het algemeen hoger onderwijs genoten en brede maatschappelijke en culturele belangstelling. Ook respectvolle omgangsvormen en behoefte aan privacy worden genoemd als gemeenschappelijke waarden. Het is de bedoeling dat je eerst lid wordt van Pro Senectute en dan volgt een kennismakingsgesprek.
Links aan de oprijlaan komen we eerst langs de zelfstandige woningen en dan langs de nieuwe gesloten afdeling Tussen Hout voor 24 mensen met psychogeriatrische klachten. In het hoofdgebouw aan de rivier het Spaarne wonen 36 bewoners.
Het monumentale hoofdgebouw is recent gerenoveerd en het omliggende park dat dateert uit de 17e eeuw is door ‘buro mien ruys’ onder handen genomen. Dit resulteert in een prachtige omgeving die ook in November uitnodigt te wandelen. Als je om het gebouw loopt kom je bij de rivier het Spaarne waar in de zomer de tuin op zijn mooist is. Daarom hieronder een foto van de website van de tuinarchitect ‘buro mien ruys’ gemaakt eind April:
Als we aan de voorkant naar binnen lopen begroet een papegaai ons zeer vriendelijk met “Hallo”. De entree oogt verzorgd en zeer rustig en er is een zitje met uitzicht op het water aan de rivier. Het is goed te zien dat het gebouw gerenoveerd is. We lezen dat de appartementen wat groter zijn geworden door samenvoeging. Voor een rondleiding en bezichtiging zullen we later terug moeten komen. Er staan wel veel folders en we worden vriendelijk te woord gestaan.
We bezoeken de eetzaal en de gemeenschappelijke ruimte. In de eetzaal valt de verzorgde uitstraling op. De tafeltjes zijn keurig gedekt en we horen van iemand die aan het eten is dat je kan kiezen uit 3 menu’s en ook aan vegetariërs wordt gedacht.
De gemeenschappelijke ruimte heeft een bibliotheek en is ook gelegen aan het Spaarne. Het is een prettige ruimte met stoelen die goed zitten:
Naast de gemeenschappelijke ruimte is een terras met uitzicht op de rivier en een mooi theehuis uit de 18e eeuw aan het water:
In de gangen hangen leuke, vrolijke schilderijen aan de muur:
En bij de entree zijn wel eens tentoonstellingen. We lezen op de website dat er uitstapjes naar het Concertgebouw in Amsterdam worden georganiseerd. Vlak naast het hoofdgebouw valt de bijzondere architectuur van de gesloten afdeling Tussen Hout op met grote ramen die het gebouw juist open en uitnodigend maken. Schuin lopende stroken geven het front van het gebouw het uiterlijk van een bosrand.
Tussen Hout bestaat uit 3 kleinschalige woningen en de visie op de zorg voor psychogeriatrische ouderen is geformuleerd in de 3 pijlers ‘Vrijheid, Huiselijkheid en Veiligheid’. De groepen bestaan uit 8 tot 11 bewoners.
De eerste indruk is die van ruimte en rust en hoewel er activiteiten worden georganiseerd lijkt privacy – zoals genoemd in de statuten van Pro Senectute – inderdaad ook een belangrijk onderdeel van het leven in Spaar en Hout. Veel reuring lijkt er niet te zijn en dat is niet voor iedereen maar dat lijkt men ook niet te willen.
Wat betreft de zorg hebben we uiteraard alleen globale indrukken. Van een professional die in het gebouw werkt horen we dat van het personeel door bezuinigingen het uiterste wordt gevraagd (zeker in geval van ziekte van collega’s). Dit sluit wel aan op hetgeen we op Zorgkaart Nederland lezen waar regelmatig genoemd wordt dat er tekort aan personeel is maar ook dat het personeel hart voor de zaak heeft.
Opvallend is de wijze waarop Spaar en Hout onderdeel is van de omgeving. Er staan hier en daar wel borden ‘verboden toegang’ maar als je die negeert dan loop je zo via paadjes door het park naar naastgelegen seniorenwoningen en aan de andere kant een buurt met eengezinswoningen en appartementen. Hekken ontbreken of staan wijd open. Daar spreekt ook een visie uit.
Zorgvisite door een ‘Oortje van de Dames THe’ afgelegd november 2015.
Zorgkaart Nederland: 7,3 (uit 13 waarderingen waarvan 9 beoordelingen uit 2010, laatste waarderingen uit 2015)