Snavelenburg (Careyn)
Snavelenburg 1
3603 GN Maarssen
Tel.: 0346-584584
Email:contact@careyn.nl
www.careyn.nl/snavelenburg
Kijken met andere ogen
3 THe kopjes
Omdat Dame H vanwege een geopereerde teen niet aan de autopedalen kan zitten, worden we gereden door haar eega, die eerder met ons als Heer van de THe op Zorgvisite is geweest. Hij is benieuwd naar de dorpskern van Maarssen – op een paar minuten loopafstand van het verpleeghuis dat wij dames gaan bezoeken.
Snavelenburg is een verpleeghuis dat plaats biedt aan 60 mensen met dementie en 60 mensen met lichamelijke beperking. Daarnaast is er dagbehandeling. Het bruist er – zo staat op de website te lezen – van de activiteiten, van kerkdiensten tot filmvoorstellingen, van exposities en internetcafé tot verenigings- en clubactiviteiten. Het recreatieprogramma van april laat zien dat er heel wat te beleven valt.
Careyn, waarvan locatie Snavelenburg onderdeel uit maakt is een grote zorgorganisatie met 79 locaties van consultatiebureaus tot verpleeghuizen in Noord Brabant, Utrecht en Zuid-Holland. Careyn was een van de zorgorganisaties die het behoorlijk te verduren heeft gekregen tijdens de ‘zwarte lijst’ hausse
Enorm parkeerterrein bepaalt het eerste gevoel
Wij starten op het parkeerterrein voor ons rondje om het huis. En merken al snel op dat het aantal parkeerplaatsen enorm is. Gemak dient de mens, dus hoe dichter bij de voordeur hoe voller het terrein. Verder naar achteren zijn de parkeerplekken leeg. Onze eerste tip is dan niet meer zo moeilijk: hef de parkeerplekken voor de ingang op, maak daar het terrein vrij en richt het mooi in met planten, bomen en klaterend water, waarbij je er voor zorgt dat parkeerders met een handicap bij de ingang terecht kunnen. Je geeft meteen je eerste visitekaartje af. TIP van ZORGVISITE.
Een ‘open deur’ waarschuwing om het insluipers makkelijk te maken
Ons oog valt op een bord ‘geboorde put’, de betekenis ontgaat ons ten enen male.
Achter dat bord tegen het huis aan zie je een zwarte doos. Deze dozen treffen we op meerdere plekken aan en blijken gif te bevatten. Kennelijk last van ratten of muizen die ongewenste gast spelen.
We passeren de ingang van ‘afgifte goederen’ waarnaast een aangeplakt bericht een waarschuwing bevat: zoveel mogelijk deze deur sluiten in verband met insluipingsgevaar.
De deur staat wijd open en zal gedurende ons gehele bezoek open blijven staan, zo constateren we twee uur later.
Welig tierende plakbandjes cultuur
Dit met plakband opgeplakte A4tje is het eerste van een reeks die we later binnen zullen aantreffen. De plakbandjes cultuur heeft in Snavelenburg flink om zich heen geslagen, wat het thuisgevoel bepaald niet ten goede komt. Zeg nou zelf: plakt u bij u thuis ook alle berichten aan deuren en ruiten? De grappigste is wel de onderstaande!
Dus bedenk wat anders: in dit geval een dranger op de deur, zodat deze dichtgaat in plaats van een loze aangeplakte tekst. En kijk gewoon eens bij onze Zorgvisites. Zorglocaties te over die op een goede manier deze gemakzucht hebben weten te bedwingen. TIP van ZORGVISITE.
Prachtige weide om op te fleuren
Even verderop, volkomen los van het gebouw passeren we een prachtige weide met mooie bomen.
We vragen ons af wat hier zomers mee wordt gedaan. Het heeft een enorme potentie terwijl het er nu zo verstild bij ligt. We fantaseren hoe leuk het zou zijn als hier bijvoorbeeld een muziekkoepel zou staan, waar bewoners van het huis en uit de buurt bij mooi weer van optredens kunnen genieten, zet er picknicktafels neer of een tuinhuisje met wat moestuintjes. We herinneren ons een verpleeghuis dat een eigen camping heeft nagebootst. Daar leent dit weitje zich ook uitermate goed voor. TIP van ZORGVISITE.
Heel goed onderhouden groen
We passeren de keuken die helaas – zo bevestigen ook de medewerkers van de Orangerie ons later – niet meer gebruikt wordt.
En komen dan bij de ingang van een tuin: ‘verboden toegang’ zegt het bord aan het openstaande hek en een ander bord vermeldt de sponsors die de tuin hebben mogelijk gemaakt. Wij negeren het verbodsbord maar en komen in een prachtig groene tuin
met een goed te bewandelen pad en met onder andere vlinderbomen en vogelhuizen, die helaas nu niet bewoond worden. Is het daar nu te koud voor? Later als we binnen zijn zien we in een binnentuin een vogelhuis waar een aantal prachtige vogels op stok zitten.
In de tuin buiten staat welgeteld één bankje. Hm.
Verderop wel een bank rond een knotwilg.
De beschermde binnentuinen die aan de huiskamers op de benedenverdiepingen grenzen zien er goed onderhouden uit met hier en daar een verhoogde plantenbak.
Gebruik de natuurlijke voorkant als entree
We passeren nog een binnentuin waarvan we niet weten waar die nu op uitkomt en kunnen dat ook als we later binnen zijn niet achterhalen. En we zien er ook een entree tot het gebouw die dicht is.
Het zou naar onze smaak logisch geweest zijn als deze entree en binnentuin die aan de ‘natuurlijke voorkant’ (aan de hoofdweg met oriëntatie op het centrum van Maarssen) van het gebouw liggen, de uitnodigende voorkant van Snavelenburg gaan worden. TIP van ZORGVISITE. Je vindt hier vlak voor ook de halte van de bus.
De huidige entree ligt naar onze smaak toch wel in een ‘verdomhoekje’.
Geef meer functies aan de buitenruimte
Wat ons nog opvalt is dat er op zich veel tuin is, maar dat het ontbreekt aan sportieve en recreatieve elementen, zoals bijvoorbeeld een laag volleybalnet, bewegingselementen en speelelementen voor kinderen. Er is weinig wat oud of jong (met opa of oma als toeschouwer) enthousiasmeert om in beweging te komen. TIP van ZORGVISITE. Een plattegrond buiten met een wandelroute naar het centrum en daarop aangegeven waar je een kop koffie of ijsje kunt consumeren is ook zoiets dat bezoek op het idee brengt eens even met een naaste aan het wandelen te gaan. TIP van ZORGVISITE.
Vriendelijk ogend terras bij de entree
Naast de huidige ingang is het terras, dat zelfs op deze koude dag een vriendelijke aanblik heeft door de gevulde bakken met viooltjes en andere kleurige planten op de tafeltjes. Op de deuren naar het restaurant hier weer van die vreemde opgeplakte teksten: dit is geen ingang en geen uitgang.
We blijven ons er tijdens menige Zorgvisite over verbazen. Frisse lucht is toch voor elk mens een levensbehoefte. Maar het lijkt wel of het gros van de verpleeghuizen er een sport van maaktom naar buiten te kunnen gaan te bemoeilijken.
Kris kras
In de entree vinden we informatie over een fototentoonstelling in het huis en over de april-activiteiten. De buurtkrantjes liggen er ook.
De mevrouw achter de balie negeert ons volkomen zodat wij als ware insluipers maar zo brutaal zijn om rustig te gaan rondkijken in de publieke ruimtes van het gebouw.
Bewegwijzering valt ons niet op, zodat we kris krassend onze weg door Snavelenburg zoeken. De koffie lonkt, dus stappen wij de Orangerie binnen. Kleine dingen worden er nog wel zelf gemaakt door de vriendelijke dames achter de counter en vandaag kunnen ze ons blij maken met heerlijke soep en koffie die goed te drinken is en met lekkere appelbeignets. De inrichting is zo langzamerhand wel achterhaald.
Die grote Coca-Cola ijskast toont nu niet bepaald gezellig. De goedbedoelde paasaankleding die hopelijk niet tot Pinksteren blijft, vinden wij meer iets voor een kleuterdagverblijf.
We zien nog een mooie prent van het landgoed Snavelenburg waaraan de naam is ontleend.
Je wordt er nostalgisch van…
Tips voor de vernieuwbouw te over
Als we zo het gebouw doorlopen ervaren we dat er qua wonen aandacht is voor de bewoners.
De woonkamers ogen gezellig ingericht. En het geboden welzijnspakket ziet er – zoals we hierboven al aangaven – goed uit. Het huis staat er natuurlijk al lang (ruim 20 jaar) en is aan een grondige verbouwing toe. Dat gaat er ook van komen zo lezen we op de Careyn-website. In Snavelenburg zelf troffen we er tijdens ons bezoek geen informatie over aan. Hopelijk komt onze input op tijd.
Dan is het volgende misschien nog een idee. Haal de woonkamers die boven zijn ook naar de begane grond en situeer de appartementen van de bewoners op de bovenetage Via een intelligente lift die we tijdens een aantal Zorgvisites bij verpleeghuizen al hebben aangetroffen kunnen bewoners dan eenvoudig ook de gemeenschappelijke woonvertrekken en buitenruimte bereiken. Het vergemakkelijkt de gang naar frisse buitenlucht en in beweging komen. Je kunt zo ook beter de privacy en de entree/voordeur van het wonen van bewoners en die van de publieke ruimtes onderscheidend van elkaar maken. Thuis heb je een eigen voordeur met bel, naambordje en brievenbus en bezoekers van restaurant of aangelegen andere functies hebben hun eigen. En regel dat er hoe dan ook weer vers gekookt gaat worden op locatie. Het liefst zo dat het iets is om naar te kijken en naar uit te kijken is. TIP van ZORGVISITE.
Vlak voor de neus van Snavelenburg treffen we een billboard van Klein Engelenburg van concurrent Domus Magnus.
We bellen onze man aan het stuur dat we graag verder reizen. Enthousiast over wat hij tijdens z’n wandeling aantrof, rijdt hij ons langs de hoogtepunten in het sfeervolle (winkel)centrum van Maarssen waar het goed toeven, maar ook mooi wonen is. Als Dames THe leer je Nederland van zijn beste kanten kennen.
Zorgvisite afgelegd in april 2017
Copyright: Dames THe, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg; Publicarea