Woonzorgcentrum Sint Nicolaas
Doelenstraat 2
1601 GL Enkhuizen
sintnicolaas@wilgaerden.nl
tel.: 0228 320 376
www.wilgaerden.nl/sint-nicolaas
Sint Nicolaas maakt deel uit van Woonzorggroep Wilgaerden
Op bezoek bij Sint Nicolaas
3 1/2 THe kopjes
Met een goeie kop koffie onder handbereik
Door de nog immer dichte mist vervolgen we onze weg verder de kop van Noord Holland in naar Sint Nicolaas, net als Het Noordhollandhuis behorend tot woonzorggroep Wilgaerden. In Enkhuizen is het op deze vrijdag een drukte van belang. In het stadje met z’n prachtige haven en oude binnenstad is het zoeken naar een parkeerplaats. De Doelenstraat ligt in het hart van de stad op korte afstand van een gezellige winkelstraat, waar we later een uitstekende kop koffie drinken en daarbij een heerlijke appelpunt verorberen. Alleen voor deze koffie zou je al naar Enkhuizen gaan. Voor Sint Nicolaas hier dan een eerste TIP van ZORGVISITE: Doe als Sint Nicolaas ‘alles wat je nodig hebt is liefde en een goeie kop koffie’ en maak een deal met het Coffy Huys om de hoek.
Gezellig tegenover het schoolplein geeft reuring en mogelijkheden
In Sint Nicolaas wonen mensen met dementie en/of een lichamelijke problemen. Er wordt zorg geboden aan zo’n 40 bewoners, die over drie verdiepingen gehuisvest zijn in één- en tweepersoons appartementen. En Sint Nicolaas biedt de mogelijkheid tot dagbesteding. Het gebouw oogt van buiten vriendelijk.
Balkons worden node gemist.
Dicht bij de winkelstraat ligt Sint Nicolaas al in een omgeving met reuring. En een smal straatje scheidt Sint Nicolaas van het schoolplein van de lagere school.
We vragen ons af of en welke contacten Sint Nicolaas bijvoorbeeld onderhoudt met de school, gericht op het samenbrengen van jong en oud en al het andere moois om hen heen. Dat kan in de spotlight en mensen enthousiasmeren. We denken aan Het Stadskwartier in Rijssen die zo een leuke buitenwegwijzer had staan of aan een standaard of leuke overzichtskaart met wat allemaal binnen rollator-bereik aan plezierigs als uitje te doen is. Natuurlijk inclusief een stop bij het Coffy Huys waar Sint Nicolaas een korting afspraak mee heeft gemaakt. TIP van ZORGVISITE.
Achterstallig onderhoud
Voor het huis ligt een aardige, open tuin, die vrije toegang biedt tot de ingang van het huis. De lage hegjes bekoren ons.
Het houdt het contact met de straat aangenaam. Jammer dat de tuin niet is verbonden met een restaurant. We zagen het al helemaal voor ons: wat een terras levert dat op om buiten te lunchen of de avondmaaltijd op een zoele avond. Aan de zijkant van het huis ligt eveneens een tuin met hier wel een gesloten hek. Het hek is wel aan vervanging toe net als de zonneschermen.
De huiskamer als middelpunt
We kunnen naar binnen lopen en treffen de receptioniste achter een vrij hoge balie. De entree is een beetje vleesch noch visch. Keurig hoor maar nou niet van het zet een glimlach op je gezicht.
Het systeemplafond en de linoleumvloerbedekking dragen niet bij aan een vrolijk gemoed.
Op een bord naast de balie staan de namen van de bewoners. TIP van het HUIS.
Elke woongroep beschikt over een huiskamer met namen die geheel in stijl zijn met de vissersplaats: Botter, Klipper en Tjalk. Op de woongroepen wordt dagelijks gekookt en de bewoners worden bij het bereiden van de maaltijden en de activiteiten daaromheen betrokken. Bezoekers kunnen mee-eten. In de huiskamers vinden ook de meeste activiteiten plaats.
Ho, geen risico
De bewoners, vernemen wij zijn gebonden aan de ruimten van de woongroep waarvan zij deel uitmaken. Zij kunnen zich niet vrijelijk van de ene verdieping naar de andere bewegen en – zo blijkt als we weer naar buiten gaan – kunnen de voordeur niet uit, omdat deze met een code beveiligd is. Ons inziens is dat een beetje een drie dubbele veiligheidsklep: en niet verder kunnen dan de desbetreffende woongroep en een buitendeur beveiliging en een receptioniste. We denken aan Flecke in Joure, een beetje gesitueerd zoals Sint Nicolaas. Daar konden de bewoners zich vrijelijk door het huis en tuin bewegen; we kennen de mensen, iedereen houdt oogje in het zeil en als men in de winkelstraat is, de winkels zijn bekend met de bewoners van Flecke en brengen/leiden de bewoner weer gewoon terug. Bijkomend voordeel: contacten tussen winkeliers en de zorglocatie. TIP van ZORGVISITE. En er zijn natuurlijk ook digitale volgsystemen met chips in schoenen etc.
Op de hoek is een ruimte waar we medewerkers zien lunchen. Hmm, een prachtig punt om juist te wonen zo beneden aan de tuin en met contact naar de straat. We blikken de grote, lege recreatiezaal
in en onze handen jeuken om daar aan de gang te gaan en er gezelligheid en sfeer in te brengen.
De info blinkt uit door de normale mensen taal
Voor zover de website informatie geeft over Sint Nicolaas gebeurt dat op een plezierige begrijpelijke toon. Plezierig is ook dat je als bewoner van Sint Nicolaas je eigen huisdier mag hebben, zolang je er zelf voor kunt zorgen. Er wordt op de website normale mensentaal gebruikt. Alleen is de informatie summier: geen informatie over de grootte van de appartementen, geen plattegronden, geen informatie over een wachtlijst, geen activiteitenkalender en niet wie de leiding heeft van de locatie, wie er werken en in welke functie en of je bijvoorbeeld je eigen huisarts kunt behouden, terwijl je in Sint Nicolaas woont. Wat kun je zelf meenemen en wat is standaard aanwezig? Allemaal vragen die zo direct bij ons opkomen en waarop wij geen antwoord vinden. En bijvoorbeeld geen filmpje met een impressie van het huis.
Wilgaerden als overkoepelende organisatie heeft folders met algemene informatie zoals: ‘Wonen bij Wilgaerden’, ‘Spreken over wensen en verwachtingen’, ‘Doe mee! Dagbesteding’, ‘Leven met dementie’, ‘Wij kunnen niet zonder vrijwilligers’, en ‘Oog voor mantelzorgers’. Deze folders zijn prettig geschreven, maar geven geen specifieke informatie over de verschillende locaties. Dus onze TIP van ZORGVISITE is: voorzie in dezelfde gewone mensentaal in goede informatie over de locatie, daar wonen en leven de mensen.
Zorgvisite afgelegd januari 2018
Copyright: Zorgvisite, Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Publicarea
Per e-mail ontvingen de Dames THe de onderstaande reactie van Wilgaerden:
Dank u voor uw bezoek aan de locatie Sint Nicolaas, het spijt mij dat ik u geen persoonlijke rondleiding heb kunnen geven
om u zo een volledig beeld te geven van Sint Nicolaas en van de ontwikkelingen die gaan plaatsvinden.
Het pand is inderdaad gedateerd, maar er zijn nieuwe plannen voor de verbouwing van de Franciscus Xaveriuskerk in Enkhuizen
naar een modern wooncomplex voor bewoners met dementie.
Tot de verhuizing proberen we de locatie aantrekkelijk te houden.
Bijvoorbeeld door het aanpakken van het achterstallig onderhoud aan de tuin
Sint Nicolaas onderhoudt contacten met de tegen over liggende de school en er vinden activiteiten plaats die aansluiten aan onze doelgroep.
De buitendeur is enigszins beveiligd maar de code is bekend en bewoners kunnen naar buiten als ze dit willen,
evenals in de Flecke te Joure zijn de winkeliers bekend met onze doelgroep en wordt er contact met Sint Nicolaas gezocht als dit nodig mocht blijken te zijn.
We maken gebruik van track en tracé zodat bewoners ook nog kunnen gaan wandelen in de omgeving.
In de zomermaanden wordt gebruik gemaakt van de tuin, dit uit zich in buiten activiteiten en lunch en avondmaaltijden,
er vinden buitenom de afdeling nog vele andere activiteiten plaats zowel individueel als in groepsverband.
U hebt niet alle brochures gezien die van toepassing zijn op Sint Nicolaas.
Alle nieuwe bewoners krijgen een informatiebrochure over Sint Nicolaas en Enkhuizen en algemene informatie over Wilgaerden.
Veel informatie wordt ook verstrekt door onze consulent wonen en zorg vanaf het eerste contact met de potentiële bewoners en hun familie.
Woonzorggroep Wilgaerden moet zijn Stichting ouderenzorg Wilgaerden.
De tips die u aangeeft neem ik ter harte en ga ik oppakken.
Met vriendelijke groet,
Nicole Kuiper – Breedveld
Teamcoach