De naam eer aan gedaan 

De naam eer aan gedaan 
4.5

Pronsweide
Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé
Morgenzonweg 29
7101 BH Winterswijk
serviceloket@szmk.nl
Tel: (0544) 474114 
www.szmk.nl 

De naam eer aan gedaan 

4,5 THe kopje 

Al goed gemutst door herinneringen op te halen aan de eerste vrouwelijke minister van Nederland, Marga Klompé, komen we bij Pronsweide in Winterwijk aan. Marga Klompé zorgde in de tweede helft van de jaren vijftig toch maar mooi voor wetten als de Algemene Bijstandswet en de Wet op de Bejaardenoorden. Pronsweide maakt onderdeel uit van de Marga Klompé Zorgcombinatie die op 16 lokaties in de gemeenten Aalten, Berkelland, Lochem, Oost Gelre en Winterswijk een heel geschakeerd palet aan zorgdiensten levert. 

Heel Nederland is de Dames THe lief 

Ja, het werd tijd om de Achterhoek eens met een zorgvisite te vereren. Een witte vlek op onze Zorgvisitekaart behoort vanaf nu tot het verleden. Je kunt ons niet verwijten grachtengordeldames te zijn. Alle zorgorganisaties door heel Nederland zijn ons even lief en daar hebben we een stief aantal uurtjes in de auto voor over.  Een autorit die zodra je de snelweg af bent ook bepaald geen straf is. Tsjonge jonge, wat is het hier toch mooi. 

Pronsweide ligt aan de westkant van Winterswijk. Er is zelfs een station op enige afstand ervan, Winterswijk-West. Het riante wijkje met eengezinswoningen waarbinnen Pronsweide ligt is vredig. Pronsweide biedt een totaalaanbod aan wonen, welzijn, zorg en revalidatie via Het Roessingh (Centrum voor Revalidatie). 

Droogparaplus met wapperend wasgoed 

We parkeren de auto aan de straat. Pas later zien we dat er aan de zijkant een prettige parkeerplaats is, waarbij een aanduiding dat de auto’s de gast zijn van de bewoners. Straat en wijkje lijken wel een natuurlijk onderdeel van Pronsweide.
Niks weggestopt. Een paadje, na-maak koeien, vriendelijke afscheiding (hekken verstopt tussen de hagen TIP van het HUIS),

droog-paraplus met wapperend wasgoed voor laagbouwwoningen,

het terras van het hoofdgebouw in het zicht. Het oogt als natuurlijk. De woningen met de wapperende was in de tuin blijken de groepswoningen te zijn voor mensen met dementie. Het zijn er 10 in totaal. En ook die woningen zijn zo naturel: twee onder een kap met lekkere serres met openslaande deuren eraan. Geen tuin of buitenversiering is bij de woningen hetzelfde. En dat bewoners over een eigen woon- en leefruimte beschikken, blijkt volgens ons ook uit het feit dat geen vensterbank hetzelfde is. Elke bewoner geeft er zijn ‘personal touch’ aan.

Dan valt ons wel weer op dat alle gordijnen, kasten en bedden hetzelfde zijn en dat deze er dus door de zorgorganisatie standaard bij geleverd worden. Daar zouden wij een keuze in willen laten. TIP van ZORGVISITE. 

Stiefelen en scharrelen 

We zien ook mensen lekker stiefelen en scharrelen door de grote, geweldig fraaie en kleurrijke tuin met prettig herkenbare cement-gele voetpaden.
Ook heel leuk al die vogelkastjes met kleine informatiebordjes. Het is zo’n klein dingetje met een geweldige intiem en je kwetsbaar voelend effect. TIP van het HUIS. Deze geweldige beleeftuin is niet weggestopt voor de wijk. Nee, hij is heerlijk in het volle aangezicht met de gewone contactmomenten. En het werkt ook echt zo begrijpen we van een buurtbewoonster die haar hond uitlaat. Uiteindelijk stuit men op een toegangshekje, dat wel vanaf de kant van het hoofdgebouw, maar niet vanuit de tuin door de bewoners die geen code kunnen onthouden kan worden geopend. Vriendelijk leidt een medewerkster de aandacht van een bewoner van het hekje af, terwijl zij hem attent maakt op een andere fijne afleiding. Je kunt bij Pronsweide eindeloos buiten blijven lopen, waarbij je steeds op een andere verrassing stuit: van volière tot mooie beweegtoestellen tot een prachtige muziekkamer. En een vondst vinden we de parapluwoningen, zelfstandige driekamer laagbouwwoningen met desgewenst de zekerheid van zorg vanuit Pronsweide. Wat een paradijsjes zijn dat.

 

Er is zoveel buitenruimte, dat er echt op ingericht er gebruik van te maken, dat we het dit keer de zorgorganisatie ‘vergeven’ dat de kantoren voor medewerkers in laagbouw zijn gesitueerd,

ook al zouden wij een andere keuze maken. Tegelijkertijd zien we in de informatie op de website dat Marga Klompé en Pronsweide zeker ook aandacht hebben voor de beschikbaarheid van buitenruimte voor de mensen met een zorgvraag in het meer-etage gebouw.

Expliciet wordt het belang van buitenlucht genoemd en wordt aangegeven dat er voor hen drie dakterrassen zijn. Zo zien we dat graag. TIP van het HUIS. 

We kunnen ons voorstellen dat er nog wat meer avontuurlijks voor kinderen en jeugd wordt toegevoegd en dat Pronsweide alles wat de organisatie in de buitenruimte te bieden heeft, nog wat meer visueel presenteert. Aan de andere kant is het ook leuk mensen te stimuleren om op ontdekkingstocht te gaan. 

Circus Alexander en boerenmarkt 

De entree naar het hoofdgebouw ligt ook lekker in het vizier vanuit en naar de beleeftuin waaraan de mensen met dementie wonen.

Een sandwichbord buiten kondigt circus Alexander aan. Later zien we ook nog dat er een boerenmarkt komt. TIP van het HUIS. Leuk die aandacht voor evenementen in de omgeving.  

De buiten-entree kan van ons wel wat meer Marga Klompé uitstraling gebruiken.Het is best een beetje een contrast met de rest buiten en – wat we dan nog niet weten, maar later wel ervaren – met binnen. De sluis is vriendelijk. We geven de TIP van ZORGVISITE: hang er een plattegrond met visueel aantrekkelijk overzicht op van wat Pronsweide buiten en binnen allemaal te bieden heeft. Nu is het meer een bouwplattegrond. Goed dat er naamborden per woning zijn die aangeven wie er wonen.

Natuurlijke lichtinval 

Het valt ons ook op dat er buiten en binnen een gezellige levendigheid heerst. We zien dat dat mede komt doordat Het Roessingh meteen links een revalidatie afdeling heeft. Die gang heeft niks van zorg: gezellige schemerlampen en veel glas waardoor er veel natuurlijke lichtinval is en je uitkijkt op de tuin.

Heerlijk dat het geen binnengang is. 

Die natuurlijke lichtinval, de net wat hogere plafonds dan we gemiddeld zien (waardoor het systeemplafond ook geen boosdoener is) en alle persoonlijk en verzorgde hoekjes

en muurafbeeldingen maken dat wij ons hier op ons gemak voelen. De fraaie balie die een beperkt winkelassortiment combineert staat er naturel en dringt zich niet op.

Wij drentelen er wel wat voor, maar blijkbaar is het heel gewoon dat je hier binnenloopt en in het restaurant wat gaat gebruiken. 

Sfeervol restaurant 

Het restaurant heeft dezelfde kenmerken. Wij voelen ondanks de grote ruimte geen instellingssfeer.

De counter is gewoon vriendelijk. Mooi is het overzichtsbord. Hier in Pronsweide gelukkig geen plakbandjescultuur. Leuk de enorme wand met de opgeblazen foto van restaurant De Klomp;

vast een restaurant waar menig Winterswijker eigen herinneringen aan heeft. 

Los roomboterkoekje 

Pronsweide heeft een eigen kok en dat roken we al bij binnenkomst. Wij zijn erover te spreken dat er gewoon één goed menu – met onder meer tuinboontjes in bechamelsaus – wordt aangeboden naast een aantal kleinere snack hapjes. Een meerkeuzemenu hoeft geen must te zijn; thuis heb je dat ook meestal niet. En daardoor hou je wellicht de eigen kok betaalbaar? De kok die wij spraken had er absoluut plezier in, net als de jonge vrouw die ons bediende en er oh zo trots op was dat ze hier werkte. De verleiding van de gebaksmolen moesten we op dit vroege ochtenduur weerstaan.

Maar de koffie en het heerlijke – niet in cellofaan ingepakt – roomboterkoekje smaakten ons prima. Het kan echt wel allemaal zo. TIP van het HUIS. We verorberden het, lekker zittend op de degelijke Hartmann terrasstoelen. We signaleren natuurlijk dat terras goed met het restaurant verbonden is.
Er zijn lekker veel openslaande deuren naar het terras toe. En een potje met een echt plantje erin op de tafeltjes. Nu nog de fleecedekentjes ergens prominent klaarleggen, waardoor ook op net wat killere dagen het buiten zitten wordt gestimuleerd. TIP van ZORGVISITE. 

We moeten echt zoeken naar wat voor tips we nog kunnen geven. Ah ja, de piano kan meer in het vizier en uitnodigend richting bezoekers om er vooral een deuntje op te spelen. En oh ja, wat meer vertier voor de wat jeugdiger kinderen naast de speelhoek voor de kleintjes die we zien. En de bewegwijzering naar al het moois mag prominenter. En meer posters en folders van sport en cultuur in Winterswijk? TIP’s van ZORGVISITE. Overigens zijn de folders van Marga Klompé en Pronsweide wat hen zelf betreft prima. Vooral de folder met de titel ‘Zorg voor uw kleding’ en de erin opgenomen tips over het aanschaffen van kleding en tips bij het kopen zetten we in de schijnwerper omdat in onze gids Thuis Voelen we er ook zo over schreven. TIP van het HUIS.  

Medewerkers kunnen de familie helpen 

De website kan ons ook bekoren. Kniesoren die we zijn, zeggen we wel, als je schrijft dat de kamers ruim zijn, geef dan aan wat dat in m² is en zet plattegronden ervan op je website. TIP van ZORGVISITE. Dan krijgen mensen echt een idee. Mooi verwoord vinden we de zin over familie: “medewerkers kunnen de familie helpen”. 

Ieder mens telt is de slogan van zorgcombinatie Marga Klompé. Voor ons telt Marga Klompé mee en komt daarmee in onze eregalerij terecht. 

Zorgvisite afgelegd juni 2018 

Copyright: Zorgvisite; Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse; Publicarea  

2 Responses to “De naam eer aan gedaan ”

 1. Willie Bouwhuis schreef:

  Hier heb ik 34jaar met plezier gewerkt.
  Heb de hele opzet mee gemaakt vanaf opeen afdeling tot kleinschalig wonen mee gemaakt.
  Nu geniet ik van mijn pensioen en van 2 kleinkinderen.
  In deze vrije tijd doe ik nog steeds training geven aan de KDE jongste voetballertjes van FC Trias

 2. Corine Blaauwehand schreef:

  Prachtig omschreven. Ik ben er trots op om hier te mogen werken. Het enige dat ik mis in deze recensie is de diversiteit aan activiteiten die wij onze bewoners en cliënten bieden.

Geef een antwoord