Stichting Hervormd Centrum Pennemes
Pennemes 7
1502 WV Zaandam
Tel: 075-6504110
Email: info@pennemes.nl
Gluren bij de buren
3,5 THe kopje
Het is wel heel verleidelijk even een zorgvisite mee te pakken als je schuin tegenover je eigenlijke doel Het Mennistenerf, je tweede optie voor een zorgvisite in Zaandam aan de overkant van de straat ziet liggen. Voor het geval dat….. hebben we de informatie van de website al uitgedraaid op onze schoot liggen. “Kan toch wel een keertje?”, zeggen we tegen elkaar. “Gemak dient ook de dames THe als mens.”
Een geschonken vermogen uit het verleden, betekenisvol voor het heden
Na Het Mennistenerf is Pennemes wel een schaaltje anders. Opvallend is dat het ook hier een eigenstandige zorglocatie betreft, dit maal op hervormde grondslag. De naam, die zo uit aan een boek van Godfried Bomans kan zijn ontleend, heeft een veel langere geschiedenis en gaat terug naar het jaar 1792. Handelaar Jacob Baltusz Pennemes schonk zijn hele vermogen aan het Diaconie-huis der Nederlandse Hervormde Gemeente van Oost Zaandam, die al in 1677 begon met de zorg voor wezen en ouderen. Het grote, naar de straatzijde zeer stenige en strenge gebouw dat we nu bezoeken, dateert uit 2002.
Het woonzorgcentrum Pennemes heeft verschillende ingangen aan zowel Pennemes (voor een groot aantal aanleunwoningen) als aan de Joachim Kleinsorgstraat, waar de ingang zich bevindt naar de 52 zorgwoningen die nog uit 1973 stammen. Alle woningen, ook de zorgwoningen hebben een keukenblokje, koelkast, eigen badkamer. Daarmee heeft Pennemes goed voorgesorteerd op de veranderingen in de ouderenzorg.
Het hoekje om
Op een kale buitenmuur zien we mooie plakketten over de ontmoetingstuin binnen, maar zoals door ons ervaren, moet je een grote drempel durven nemen om naar binnen te gaan. De ingang zit op de hoek.
Het is een gewone flatingang, een consequentie natuurlijk van het feit dat in de aanleuningen mensen gewoon wonen. Je moet daadwerkelijk het hoekje om in het zorg- en diensten gerelateerde deel van het complex te komen. Daar is een onpersoonlijke hal met balie en grenzend aan een dagopvangruimte c.q. algemene ruimte en wat ongedifferentieerd geëtaleerde informatie. Het ‘op zijn zorgs’ opgewreven marmoleum blikkert ons tegemoet. Op de hal komt ook een deur uit die leidt naar de zorg- c.q. verpleeghuiswoningen.
Bij de receptie is men druk met collega’s bezig, waardoor wij na wat minuten rond te hangen toch maar de stap voorwaarts doen naar de zeer aantrekkelijke binnentuin.
Binnentuin om van te likkebaarden met een maar…
Ook al is deze volledig op beleving ingerichte tuin nog niet helemaal klaar, we ervaren meteen de weldaad ervan. Alle woningen kijken er op uit of hebben er contact mee.
De inrichting is heel speels (kan nog wel een tikkie uitnodiger worden op bewegen en sport en spel) en het pluimvee scharrelt lekker rond.
We horen dat men er aan werkt, dat de aan de tuin grenzende woongroepen voor dementie hier straks vrij gebruik van kunnen gaan maken. Nee nu nog niet, eerst moet de domotica hiervoor aanwezig zin. En op onze vraag hoe gaat het dan met de bewoners gaat van de woongroepen die op de eerste etage gesitueerd zijn, krijgen we het antwoord: Tja, die zullen nog steeds onder begeleiding naar buiten moeten.
“Lieve Pennemes”, schrijven wij hier, “Kijk eens naar de oplossing die Hogewey in Weesp hiervoor al ruim tien jaar heeft. Je gaat het ons toch niet maken dat je na zo’n eeuwen lange traditie in de zorg je voor bewoners met dementie geen eigen buitenruimte mogelijk maakt?” ZORGVISITE TIP
Enorme restaurantzaal
Het restaurant heeft grote ramen aan de tuin en ook best wel lekkere deuren die je ernaar toe open kunt slaan.
Momenteel vindt de selectie van het tuinmeubilair plaats. Een aantal verschillende proefmodellen staan in het restaurant opgesteld. Wat ons van het hart moet is dat we ons verder heel verloren voelen in deze immense ruimte.
Een ouder echtpaar die wij ook zo maar voor een kopje koffie zien binnen komen, ervaart duidelijk hetzelfde. Het werkt een beetje op onze lachspieren dat ons met enige moeite gescoorde –overigens wel goede- koffie via een soort van achterafdeurtje wordt geserveerd. Iets te drinken is het enige dat we op dit theetijd tijdstip kunnen krijgen. Vooruit, een ingepakt koekje kan er bij, maar daarmee houdt het ook op, verontschuldigt de medewerkster zich.
Werkelijk op geen enkele manier krijg je hier een gevoel dat je buiten de reguliere ‘tussen de middag warme maaltijd’ gewenst bent. We raden Pennemes aan eens een kijkje te nemen bij buurman Het Mennistenerf schuin aan de overkant om ideeën op te doen, waarmee deze ruimte een verbindings- en ontmoetingsschakel voor de bewoners kan zijn. Een ander voorbeeld kan gevonden worden bij Naarderheem, waar het gezellige restaurant met hoge banken verdeeld is in intiemere compartimenten.
Weggestopte diensten
We dwalen verder zonder besef waar we zijn. We treffen het een na het ander aan, maar het lijkt wel alsof de diensten zich niet willen tonen. De kapsalon zit weg gestopt, het winkeltje heeft zeer beperkte openingstijden etc etc.
Bij een heroriëntatie op de gigantische ruimte van het restaurant en de aansluiting op de mooie binnentuin is het aan te raden deze op zich waardevolle ‘rand’ voorzieningen een natuurlijke plek geven. Dan gaat alles bloeien.ZORGVISITE TIP En een uitnodigende bewegwijzering svp! Voorbeelden te over op onze zorgvisite site.
We ontdekken nog een tweede subingang annex onbezette receptie en een ontmoetingsplek voor bewoners van aanleunwoningen, maar ook hier is voor ons de uitstraling onbevredigend.
Kinderzwerfboekstation
Het kinderzwerfboekstation is dan ineens een pareltje dat we aantreffen.TIP van het HUIS.
Op de website van het Pennemes lezen we erover: “Het is een initiatief van poppenspeler en verhalenverteller Giovanni Masetti. Kinderzwerfboeken zijn boeken voor kinderen van verschillende leeftijden en hebben een speciale zwerfsticker op de kaft: ze zijn niet het bezit van één kind, maar van alle kinderen. Kinderzwerfboekstations zijn inmiddels in heel Nederland op openbare plekken te vinden.” Het idee prikkelt onze fantasie in relatie tot een visie op alle, en dat zijn er vele, nu onbestemde en niet elkaar tot win-win situaties stimulerende ruimtes.
Aparte buttons op website voor naasten en voor cliënten wenselijk
De website bevat heel veel informatie en kleine foto’s. Erg goed is dat de wachtlijsten zowel de aantallen wachtende personen aangeeft als de verwachte wachttijd. Het activiteitenaanbod is traditioneel in onze ogen. Wel staan alle prijzen, die ervoor betaald moeten worden, goed vermeld, maar anders dan bij Het Mennistenerf, waar alles op de prijslijsten staat, betreft het hier een deel.
We proberen een aantal keren de panoramatour op de website op te starten.TIP van het HUIS We hebben een dergelijke virtuele tour door het huis in onze gids Thuis Voelen als tip opgenomen. Helaas lukt het ons hier niet; we komen steeds op de website Zaanstreekactueel.com. Een puntje om uit te zoeken. Gelukkig treffen we een button vrijwilligers/mantelzorgers op de homepage aan. in vergelijking met de vele websites die daar geen speciale button voor hebben, vinden we dat een pluspunt. Liever nog zouden we twee buttons aantreffen: één voor vrijwilligers en apart één voor naasten (aan dat woord geven we de voorkeur ipv mantelzorgers). En daarop doordenkend is het opmerkelijk dat een cliënten website helemaal ontbreekt! Met aparte buttons met informatie voor vrijwilligers, naasten en cliënten wint de website aan kracht.TIP van ZORGVISITE
Wel en wee
De richting die Pennemes heeft ingeslagen op het gebied van wonen heeft de toekomst. Het komt nu aan op invulling van de ‘niet individuele woonruimte’ en er een visie op te ontwikkelen die bijdraagt aan het wel en wee van bewoners en hun natuurlijke sociale netwerk, inclusief de wijk(bewoners). Een kijkje bij de buren van Het Mennistenerf of con-collega’s in het land –onze zorgvisite website dekt er al ruim 100- zal helpen. ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht.’
Zorgvisite afgelegd mei 2015
Zorgkaart Nederland: 7,5 (uit 34 waarderingen; laatste waardering van juli 2010)
Gastvrijheidszorg met Sterren: –
Copyright Dames THe/Publicarea