Parkwijk

Parkwijk
2.5

NB 20-3-2018: Deze Zorgvisite is begin 2012 afgelegd. Het hieronder beschreven woonzorgcentrum Parkwijk is anno 2018 gesloopt en door nieuwbouw vervangen.

Woonzorgcentrum Parkwijk
Parklaan 2
2181 DB Hillegom
tel.: 0252517059
www.hozo.nl/wonen/Parkwijk/
email: info@hozo.nl

Parkwijk heeft de tijdgeest gemist

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf.

  • Verstilde seniorenwijk
  • Niemand voelt zich verantwoordelijk voor jaar defecte rolstoellift
  • Goed onderhouden groen
  • Informatieve folder
  • Een informatiemap voor nieuwe bewoners kan ons niet verstrekt worden
  • Afgepast eten in besloten kring
  • Parkwijk is aan nieuwbouw toe
  • Parkwijk: gedraagt zich oud en dan ben je er vooral oud!

Als we Hillegom binnenrijden valt het ons al op hoeveel honden hier worden uitgelaten. En ja hoor als we onze visite aan woonzorgcentrum Parkwijk hebben afgelegd en op weg gaan naar een kop koffie constateert Dame T poep aan haar knieën. Hoe is dat daar gekomen? De neuspunten van haar schoenen zitten onder. Ze had haar tas bij haar voeten gezet en toen haar tas op haar knieën………. Daar word je niet blij van. Dat werden we ook al niet echt van ons bezoek aan Parkwijk.

Verstilde seniorenwijk
Parkwijk als een van de voorzieningen van HOZO, maakt deel uit van een buurtje met heel veel seniorenwoningen (Maartensheem). De seniorenwoningen zijn eigendom van Woningstichting De Key en worden beheerd en verhuurd door Stek wonen. Over dat beheer is niet naar huis te schrijven. Wij vinden het van buiten en van binnen een liefdeloze indruk maken, waarbij met groen uitslag overdekte rolcontainers het mistroostige middelpunt zijn.

De bewoners van Maartensheem zijn vrij in het kiezen van hun zorgaanbieder. Ze kunnen als zij willen, gebruik maken van de diensten die Parkwijk biedt. Lopend rond het hele complex worden we aangesproken door een echtpaar dat bij haar moeder op bezoek gaat in Maartensheem. ‘Bent u van de inspectie omdat u foto’s maakt? Dat wordt tijd. Kijk maar.’

Niemand voelt zich verantwoordelijk voor jaar defecte rolstoellift
En alhoewel we uitleggen er niet van te zijn en er niet voor te komen, lopen we even mee en tonen ze ons een lift bij de trap naar de achteruitgang van het gebouw die nu al meer dan een jaar buiten gebruik is. Van de lift naar de achteruitgang moeten nu drie treden worden overbrugd en met een rollator leidt dat tot gevaarlijke situaties.

In de notulen van de Overlegvergadering Cliëntenraad met vertegenwoordigers van de directie en de RVT dat op een prikbord in Parkwijk hangt lezen we later: “Niemand neemt de verantwoording voor de defecte rolstoellift in Maartensheem. Daar is helaas niets aan te doen”. Al hoewel het inderdaad niet op het bord van Parkwijk (HOZO) ligt, hebben wij hier toch een tip voor HOZO: laat de rolstoellift repareren en stuur de rekening naar Stek wonen. Als Stek niet betaalt, schakel dan het programma Radar in of de Ombudsman en maak er een kwestie van. Is Stek nou gek?

Goed onderhouden groen
Als we Maartensheem uitlopen stopt er een auto, waarvan de chauffeur culinaire maaltijden rondbrengt. Morgens vers gekookt worden deze maaltijden voor 6,70 euro ofwel warm of koud aangeleverd, zodat de bewoner er ook voor kan kiezen om deze op z’n eigen tijd te consumeren. Het gebouw rondlopend, zien we dat de ingang vrij ligt van auto’ s en dat het groen aan de voor- en zijkant en de tuin aan de achterkant goed onderhouden zijn.

Wel valt het ons op dat het groen om het groen is en er bv. aan kinderen niet gedacht is. Voor hen valt er weinig te beleven. De lege bloembakken bij de entree worden net als de grote asbak gebruikt voor peuken. En dat terwijl we Amsterdam verlieten met narcissen die hun kopjes al boven de aarde uitstaken…

Informatieve folder
De receptioniste is ons zeer behulpzaam met informatie over wat er allemaal in het gebouw te vinden is en heeft, als we erom vragen een folder voor ons. De folder geeft informatie over wat HOZO (inclusief Parkwijk) te bieden heeft voor senioren in de Bollenstreek en hoe je er thuis, of van huis uit (welzijnsaanbod/ dagvoorzieningen) en wonend in een zorgcentrum of inleunwoning gebruik van kunt maken. De folder ligt niet in het folderrek. De moeite om daar zaken van je gading te vinden kun je je besparen. Dat kan veel beter!

Een informatiemap voor nieuwe bewoners kan ons niet verstrekt worden
De receptioniste bestiert tevens het tegenover de receptie gelegen bloemen- en plantenstalletje, dat steeds vers wordt aangevuld door een bloemist in deze Bollenstreek. Gek genoeg is er geen combinatie met het weggestopte winkeltje dat in Parkwijk aanwezig moet zijn, maar dat wij op onze visite niet tegenkomen. Blijkbaar met onze neus gekeken!
TIP Combineer zoveel mogelijk publieksgerichte functies als winkeltje, en receptie om zo de presentatie, toegankelijkheid en openingstijden te vergroten.

Verder hangt er een prikbord in de centrale, benauwd aandoende hal. Erop treffen we het eerder genoemde verslag van het overleg HOZO met de centrale cliëntenraad. Naast toelichtingen vanuit bestuurder en facilitair over twee nieuwbouwprojecten, valt ons oog op een opmerking over de honorering van de Raad van Toezicht van HOZO, die niet bereid is zijn honorarium neerwaarts bij te stellen.
De website van HOZO is basic. Over de nieuwbouw van Parkwijk wel een fraaie foto met stralende Hillegomse wethouder die de intentieverklaring met het bestuur van HOZO ondertekent, maar verder geen enkele tekening of informatie wat de nieuwbouw inhoudt en hoe het eruit gaat zien, ook al zal er niet eerder dan in 2014 met de nieuwbouw gestart worden.

Afgepast eten in besloten kring
Als wij verlegen en aarzelend vanwege de dichte deuren, verscholen achter neergelaten rolgordijnen, vanuit de hal restaurant annex recreatiezaal De Ark inlopen, zijn daar de tafels bezet met bewoners. De warme maaltijd wordt opgediend door een drietal dames. Onze entree doet een golf van beweging ontstaan en alle blikken zijn op ons gericht. We vragen of we een hapje mee kunnen eten, maar nee dat is uitgesloten, dan hadden we ons een dag van te voren moeten melden. Men heeft afgepast 48 maaltijden voor 48 bewoners. Het gastvrijheidsmotto: altijd wat extra onder de deksel te hebben voor een onverwachte mee-eter wordt in Parkwijk niet gehanteerd. Een kop koffie zit er ook niet in, noch een (al dan niet voorverpakte) koek.

De kraakheldere De Ark functioneert niet als Grand Café en we treffen er niks aantrekkelijks voor kinderen, die bij opa of oma op bezoek komen. De kapsalon zit ook achter een deur met rolgordijnen en de bibliotheek is alleen op vrijdag anderhalf uur open en wordt op het moment dat wij er zijn gebruikt door personeel voor hun lunchpauze. Het maakt op ons allemaal een wat besloten en weinig naar buiten openstaande indruk.
In de gang treffen we een medewerkster die met Meals on Wheels de bewoners, die op hun kamer willen eten, van hun maaltijd voorziet. En door weer een andere medewerkster worden kopjes soep rondgedeeld. Alle medewerkers lopen trouwens in witte kleding van het huis. Het eten wordt niet op Parkwijk zelf vers gekookt, maar vanuit een keuken elders diepgevroren aangeleverd. In de menu’s voor de open eettafel voor de buurt, die er op dinsdag- en donderdag avond zijn treffen we weinig woorden aan. Je moet het doen met voorgerecht, soep, hoofdgerecht keuze uit onder andere runderlapje, of vis, boomstammetje of roomschnitsel en dessert.
De Wc’s zijn netjes, zonder enige sjeu. Het invalidentoilet wordt tevens gebruikt als opslag voor stofzuigers en ander schoonmaakmateriaal. We treffen geen aftekenlijsten.

Parkwijk is aan nieuwbouw toe
Parkwijk is van 1959, en in 1987 geheel vernieuwd, maar voldoet vandaag de dag niet meer aan de eisen, temeer daar de bewoners die gebruik maken van het huis steeds zwaarder geïndiceerd zijn. De bewoners beschikken over een kleine woon-slaapkamer met een keukenblokje, een toilet en doucheruimte en een kleine hal. Er zijn drie tweepersoons appartementen, die over een woon en apart een slaapkamer beschikken. In totaal biedt het huis plaats aan 63 bewoners. De bewoners van de eerste en tweede etage moeten het doen met beton omkluisterde gemeenschappelijke hoekbalkons.

Het voorsorteren op de nieuwbouw zit ‘m erin dat Parkwijk nu ook al plaats biedt aan bewoners die intensieve somatische zorg nodig hebben en er een huiskamerproject is voor mensen met psychiatrische problematiek.
Voorts denkt Parkwijk er over om bewoners in de gelegenheid te stellen ook ‘s avonds warm te kunnen eten in De Ark.

Parkwijk: gedraagt zich oud en dan ben je er vooral oud!
Het heeft geen reuring. Je ervaart geen verbinding met de wijk. Er is geen winkelcentrum makkelijk bereikbaar of een schooltje dat ruimtelijk contact maakt en er is niet ingespeeld op nieuwe vormen van levensloop bestendig wonen in het deel seniorenwoningen Maartensheem.
Het achterhaalde Parkwijk gebouw of het feit dat er nieuwbouw gepland is, is geen excuus om niet mee te bewegen, sterker nog, niet te anticiperen op de behoeften van de ouderen -qua inrichting, gebruik en cultuur-.
2014 (en niet onwaarschijnlijk dat de ingebruikname later in de tijd wordt) mag niet als excuus worden gebruikt om de komende jaren niets te doen. Het zit hem vooral in het uitdragen en uitvoeren van een visie op ouderen anno 2012. Ook als zij somatische of geriatrische verpleging nodig hebben of met een beetje hulp van buiten nog zelfstandig kunnen wonen, kunnen zij deel uitmaken van een maatschappij, die uit meer bestaat dan alleen maar leeftijdsgenoten met kwalen. Daarvoor moet je verbindingen maken. Je openstellen. Voorzieningen bieden. Je medewerkers al meenemen in deze gewenste veranderingen en daar in de oudbouw al mee starten. Parkwijk heeft de potentie, maar heeft er ons inziens de afgelopen jaren onvoldoende op geanticipeerd en gebruik van gemaakt.

Parkwijk maakt deel uit van de Hillegomse Organisatie voor Zorgverlening aan Ouderen (HOZO), waarvan drie woonzorgcentra deel uitmaken.

Klik hier voor de link naar Woonzorgcentrum Parkwijk op Zorgkaartnederland.nl (waardering 7.8; 1 waardering op 23-10-2010)

Dames THe/Publicarea © januari 2012

6 Responses to “Parkwijk”

  1. Dames THe schreef:

    De Dames THe ontvingen per e-email het volgende bericht van HOZO, de organisatie waaronder Parkwijk valt:

    Goedemorgen,

    Een aantal jaar geleden heeft u een van onze woonzorgcentra bezocht en hierover een mening gepubliceerd. Het betreffende woonzorgcentrum is gesloopt en inmiddels volledig nieuw gebouwd. Gaarne verzoeken wij u dan ook uw publicatie te verwijderen. Uiteraard bent u altijd van harte welkom voor een bezoek aan ons nieuwe woonzorgcentrum. In dat geval maak ik graag een afspraak met u.

    Met vriendelijke groet,

    Martine van Dijk-Ricke

    ___

    Deze Zorgvisite zal niet worden verwijderd, wel is bovenaan de Zorgvisite gezet dat het beschreven gebouw in deze Zorgvisite inmiddels gesloopt is en Parkwijk momenteel in een nieuw gebouw zit.

  2. y schreef:

    8-12-2012 staat de ventilator op het dak van parkwijk te gillen, dat was een week geleden ook heel erg. Ondanks mijn klacht met technische informatie over de versleten ventilator die gewoon vervangen moet worden en niet vanzelf weer goed wordt, of parkwijk moet een toverstokje hebben. KLaat parkwijk het technisch onderhoud achterwege.
    Dit heeft nietas met nieuwbouw te maken maar met achterstallig onderhoud. Een ventilator die op tijd schoongemaakt wordt gaat niet zomaar kapot.
    En als ie kapot gaat of versleten is, moet er gewoon een meneer met een blauwe overal dat dak op en die ventilator vervangen.

    Ik kan klagen omdat ik het hoor en ook nog technisch onderlegd ben,maar de bewoners kunnen niet klagen, want die worden helemaal niet gehoord of ze klagen overal over en er wordt niet meer naar ze geluisterd.
    de metaliteit van het personeel wat ik van de week tegen kwam is VER BUITEN ALLE PROPORTIES
    En het wordt tijd dat er een schone besem door het beleid van parkwijk gaat.

  3. sanne schreef:

    Geachte bewoner Maartensheem,

    Dank voor uw reactie.
    De Dames THe gaan onaangekondigd op bezoek bij verpleeg- en verzorgingshuizen door het land. De Dames THe bekijken de randvoorwaardelijke condities van de publiekstoegankelijke (binnen- en buiten)ruimtes van zorginstellingen, zoals het eten, de inrichting en architectuur van het gebouw, de mogelijkheden om te bewegen, met als uitgangspunt de graadmeter of hun eigen moeder of partner zich thuis zou voelen.
    De Dames THe hebben de ervaring dat vers en lekker eten erg bijdraagt aan de kwaliteit van leven en het thuisgevoel in het verpleeg- of verzorgingshuis.

    Wat betreft uw reactie op de woningen en het onderhoud in Maartensheemm, benadrukken wij dat het eerste deel van uw reactie betrekking heeft op een woonlocatie die niet onder de verantwoordelijkheid van HOZO valt.
    Daarnaast doet het afbreken van oudbouw in ruil voor nieuwbouw het Thuis Voelen gevoel niet altijd goed, zoals wij constateerden tijdens de zorgvisite aan bv. De Samaritaan . Wij geven de tip mee om bij verbouwing de bewoners, medewerkers en familie, en ook de buurt, de woningcorporatie, de gemeente, bedrijven en andere betrokken partijen, gezamenlijk tijdens het hele proces te betrekken en hun wensen en behoeften na te gaan. (TIP, Architectuur) – 4 mei 2012.

    Met vriendelijke groet, namens De Dames THe,

    Sanne Rotmeijer

  4. bewoner maartensheem schreef:

    De mening over het slechte onderhoud van Stek is niet alleen in Parkwijk maar in alle woningen in Maartensheem en daarbuiten van Stek.
    Nu de Key het over heeft genomen dachten we dat het beter zou worden, maar daar heb ik inmiddels ook mijn vraagtekens bij. De openbare verlichting in ons gebouw is al sinds januari ontregeld en stuk, en nog steeds niet gerepareerd, zelfs met klachten naar de geschillencommissie en inschakelen van een advocaat.
    Blijkbaar is het onderhoud in de sociale woningbouw niet meer belangrijk voor de managers die hun stoel niet meer uitkomen. Dan hoeven ze ook niet met hun hoofd door de spinnenraggen te lopen of hun handen op de spinnenpoep te leggen als ze de openbare leuningen in Maartensheem vastpakken

    Dat parkwijk een suf imago heeft kan ik beamen, ik kom dan ook weinige sprankelende bejaarden uit dat tehuis of Maartensheem tegen. De term eindstation is meer op zijn plaats. Als ik af te toe zie wat er uit die Hozo verpakking komt en wat mijn demente buurvrouw dan eerst nog in een magnetron moet bestralen omdat ze het niet meer warm willen komen brengen, dan ben ik blij dat ik daar niet afhankelijk van ben.
    Over gezonde voeding hebben we het dan niet meer.

    Ik ben dan ook geenszins geprikkeld om eens mee te gaan eten in Parkwijk. 1 keer een kop koffie gedronken, dat was genoeg.

    Van mij mag Parkwijk en Maartensheem plat, het is allebei uit het jaar kruik en nodig aan vernieuwing toe.

  5. sanne schreef:

    Geachte cliëntenraad van Parkwijk,

    Allereerst hartelijk dank voor uw reactie.
    Onze werkwijze is dat we onaangekondigd op bezoek gaan bij verpleeg- en verzorgingshuizen. We praten met wie we tegen komen en kunnen ook meestal wel een hapje mee eten. Op basis van onze kennis en ervaring maken wij een verslag, waarbij wij er vooral op letten of het huis ‘als thuis’ voelt en of en hoe het huis openstaat voor en verbinding maakt met z’n omgeving.
    Wij hebben onze waarnemingen opgeschreven. Het staat u vrij om daar wij wij onvolledige of foute informatie hebben gegeven daarop te reageren.

    Met een hartelijke groet,

    De Dames THe

  6. A. Tromp schreef:

    De cliëntenraad van Parkwijk kan zich niet vinden in de mening van de dames The. De mening is voor een groot deel gebaseerd op de omgeving en de seniorenwoningen in de omgeving, die niets met het verzorgingshuis Parkwijk te maken hebben, onvolledige informatie en de eigen normen en waarden van de dames en dit alles zonder enig overleg met de cliënten, die volgens hen zelf wonen in een ‘klein paradijsje’.

    De cliëntenraad van Parkwijk

Geef een antwoord