Park de Grevelingen
Grevelingen 66
5215 ES ’s-Hertogenbosch
tel.: 073-8228300
Beter ten halve gekeerd
3 THekopjes
Hoofdingang gesitueerd aan de saaie achterkant van het gebouw.
Park de Gevelingen maakt deel uit van de Van Neynselstichting. We zijn al eens eerder op visite geweest bij een andere locatie van de Van Neynselstichting, namelijk bij Boswijk in Vught. Boswijk hebben wij als een bijzonder prettig verpleeghuis ervaren met groepswoningen voor mensen met dementie. We noemden het destijds ‘een verscholen pareltje’. We zijn benieuwd of we met Park de Grevelingen, dat nog maar kort geleden verbouwd is nog zo’n pareltje zullen aantreffen. Tot onze spijt valt dat tegen. Aangekomen op de parkeerplaats dicht bij de hoofdingang, blijkt dat we daar eigenlijk tegen de achterkant van het gebouw aankijken. Daar bevindt zich ook een ingang naar de inleunwoningen De grijze steensoort waaruit het gebouw is opgetrokken maakt een grauwe ongezellige indruk. Fijn is wel dat alle kamers en appartementen over een balkon beschikken.
Rechts van de verscholen en uitstralingsloze hoofd ingang zit dan via een lange slurf nog een soort puist aan het gebouw, dat later -als we binnen rondlopen- een sociëteitsruimte blijkt te zijn. Slurf en puist blokkeren als het ware het contact met de rest van gebouw en terrein. En we vragen ons later af, hoe wordt al deze algemene ruimte gefinancierd, want in het gebouw zelf treffen we ook heel wat van dergelijke ruimten.
We treffen overal obstakels
De entree en de grote verbouwde hal maken geen uitnodigende gastvrije indruk.
Wat ons meteen opvalt, en wat wij tijdens onze rondgang door het huis overal zullen aantreffen, zijn de vele obstakels gevormd door voedingswagens, rekken met schone en vuile was en rommel uit de keuken. Overal staat wat en soms behoorlijk in de weg. Dat hoeft toch niet en versterkt het instituutskarakter.
De lange gangen zijn op zich verzorgd maar het wit is zeer dominant. Voor ons voelt het, heel anders dan in Boswijk als een instituut.
Restaurant maakt een nogal zakelijke indruk
In het restaurant Sint Jan Baptist dat lekker uitkijkt op de nieuw aangelegde tuin en op een vrij drukke weg, is het goed zitten op mooie stoelen, evenwel in onze ogen ademt het zorg, ondanks de fraaie Nederlands-Indische schildering.
We mijmeren dat de entree beter hier, aan de voorkant had kunnen zijn, meteen naar buiten je presenterend. De nieuwe counter waar we een kopje koffie bestellen is evenmin een baken van warmte. Het oogt nogal strak en zakelijk.
De mevrouw achter de counter is druk in de weer met het verzorgen van de bestellingen voor de deelnemers aan de bingo die plaats vindt in de sociëteitsruimte, onze eerder beschreven puis. Lidmaatschap van de sociëteit en de koffie en thee die daar geschonken worden zijn gratis. We denken weer ‘Wie zal dat betalen? Zoete lieve Gerritje?’
Wij drinken onze koffie -die veel beter kan- aan een tafel in het restaurant met een bewoner, die niet te bewegen blijkt tot lekker meedoen met een stel bewoners die rond een andere tafel gezellig zitten te kaarten. Wat dat betreft kun je het niet iedereen naar de zin maken. Mensen moeten zelf ook een beetje meebewegen.
Het restaurant kent ruime openingstijden van acht uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds. Tussen de middag is er een warme maaltijd en bewoners en bezoekers kunnen er gebruik maken van een goed gesorteerde kleine kaart. Eens per maand wordt in het restaurant een themamaaltijd aangeboden.
Fijn ruime kamers en appartementen
We gaan met de lift naar boven en kunnen op de lange gangen hier en daar een inkijkje krijgen in de mooi verbouwde zit-slaapkamers en de seniorenplusappartementen. Dat ziet er allemaal goed en ruim uit. Leuk detail is ook dat op elke etage naast de lift met zeer duidelijke etage aanduiding, een mooie klok hangt. Handig om de tijd altijd bij de hand te hebben.TIP VAN HET HUIS
Vul de tuin aan met belevingselementen en bewegings- en speeltoestellen
Bij de verbouwing is een deel van het huis gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw van vier etages groepswoningen voor mensen met dementie. We lopen erheen via de fraai aangelegde tuin aan de voorzijde. In de tuin is een mooi terras gesitueerd bij het restaurant. Bij mooi weer kan daar de zon of de schaduw worden opgezocht. We passeren hier op de begane grond, appartementen die aan de tuinzijde nog een eigen tuintje hebben.
Behoudens een jeu de boules baan en het feit dat je er lekker kunt zitten heeft de tuin geen belevingselementen, waar de bewoners zelf iets mee kunnen, zoals hoge plantenbakken, een moestuintje of bewegingstoestellen. Voor kleinkinderen zouden er speeltoestellen kunnen worden neergezet. TIP VAN ZORGVISITE Wel treffen we er het Monument Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië 1942-1949 dat herinnert aan de doden die gevallen zijn in het voormalig Nederlands Indië. Het monument staat hier omdat Park de Grevelingen voorheen een huis was voor ouderen uit het voormalig Nederlands-Indië.
Er is ruimte genoeg om een beschermde tuin aan te leggen
Komen we bij de strakke, nieuwbouw in vier lagen voor het groepswonen voor mensen met dementie, dan vragen we ons af of het patroon van de platen aan de voorgevel eveneens is ingegeven door de Nederlands-Indische geschiedenis van het huis.
De vier groeps-woonkamers voor elk tien bewoners zitten aan de kopse kant, ook weer niet de meest interessante zijde van het gebouw qua voorbijgangers. Om de hoek op de begane grond is een ruime serre gebouwd, waar bewoners van de buitenlucht kunnen genieten
De bewoners op bovenetages beschikken over een ruim terrasbalkon. Voor ons dames THe is het echter een compleet raadsel waarom het groenperk om deze hele hoek heen, niet gebruikt is om er een grote beschermde tuin in aan te leggen, zodat de bewoners van de groepswoningen daar veilig kunnen lopen en er voor hen ook nog wat te beleven valt. Dat kan nog veranderen, want de ruimte is er. En je kunt je naam Park De Grevelingen er veel meer eer mee aan doen. TIP VAN ZORGVISITE
Info en website kan beter
Qua informatie vinden we in de hal van Park de Grevelingen veel minder info, dan we destijds aantroffen bij Boswijk. Er is een glossy folder, waarin terug geblikt wordt op twee jaar verbouwen en vernieuwen, maar we vinden er geen folder over wat Park de Grevelingen allemaal te bieden heeft voor de bewoners , de naasten en de buurtbewoners.
Wat meer informatie treffen we op de website, maar ook dat kan beter. De activiteiten die het huis biedt staan er uitgebreid vermeld, maar we vinden er bijv. geen plattegronden van de kamers en de appartementen, niet wat je allemaal zelf mag meenemen, als je hier komt wonen, geen info over wachttijden of handreikingen aan naasten.
Ga nog eens te rade bij Boswijk
Als we wegrijden bekruipt ons het gevoel dat hier een kans gemist is. We denken dat Park de Grevelingen voorheen een zelfstandige stichting was, die het alleen niet meer redde en daarom aansluiting zocht bij de Van Neynselgroep, nu de Van Neynselstichting. Van Neynsel kreeg het in de schoot geworpen en moest er wat mee. (Die gedachte klopt in hoge mate als we de historie op de website er op nalezen). Er is veel gedaan, maar van het uiteindelijke resultaat worden wij niet echt blij. Het is te strak, het is te weinig Brabantse gezelligheid. Het is te veel instituut en te weinig Thuis Voelen. En voor zover het rommelig is, zijn het obstakels, waarvan wij ook niet vrolijk worden.
Dus Van Neynsel, kijk er nog eens goed naar. Ga te rade in je eigen organisatie bij Boswijk en creëer sfeer. En maak om te beginnen een mooie beschermde buitenruimte voor je bewoners met dementie.
Zorgkaart Nederland: 7,4; 13 waarderingen, laatste geplaatst op 7 september 2014
Gastvrijheid zorg met sterren: geen waardering
Bezoek afgelegd: februari 2015
Copyright Dames THe, Publicarea, Tineke van den Klinkenberg, Hetti Willemse
Dank voor jullie bezoek aan Van Neynsel Park De Grevelingen en jullie rapportage. Wij zijn blij met de manier waarop jullie naar onze locatie hebben gekeken; de complimenten en constructieve verbetervoorstellen die jullie hebben gedaan. Een aantal opmerkingen was ons natuurlijk al bekend en daar wordt aan gewerkt. Sommige zaken stonden wat minder scherp op ons netvlies omdat er na verloop van tijd natuurlijk een soort van gewenning ontstaat. Wij zijn dan ook oprecht blij dat jullie ons hierop hebben gewezen.
We nemen de opmerkingen ter harte en gaan ermee aan de slag. Graag nodigen we jullie uit om op een later moment opnieuw een kijkje te komen nemen om te zien of er verbeterslagen zijn gemaakt. Vanzelfsprekend zijn jullie ook van harte welkom bij een van de andere Parken van Van Neynsel om ons ook hier op constructieve wijze te prikkelen.
Ian van der Pool,
Divisiemanager Gastvrijheid Van Neynsel